Spiegel:

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

2 2013

«Η καλτερη της χρας της, το καμρι της Ελλδας, η Αλεξα Παπαωννου, θα μποροσε να φοιτσει σε οποιοδποτε πανεπιστμιο στην πατρδα της. Επλεξε, ωστσο, τη Γερμανα». Οι Γερμανο ασχολονται και χουν κθε λγο να το κνουν με τη 17χρονη που αποφσισε δη να μεταναστεσει.

Το Spiegel φιλοξενε δηλσεις της πρτης των πρτων στις πανελλαδικς εξετσεις και σε εκτενς δημοσευμα αναλει το γιατ οι νοι, τα πιο λαμπρ μυαλ εγκαταλεπουν την Ελλδα. Ο ττλος μλιστα κνει λγο για... διαρρο εγκεφλων στη Γερμανα. Φιλοξενε δηλσεις της Αλεξας Παπαωννου, η οποα μεταξ λλων, λει τι θλει να γνει δημοσιογρφος.

Μεταφρζουμε:

«Οι φοιτητς που θλουν να σπουδσουν στην Ελλδα δεν μπορον να χαλαρσουν οτε το καλοκαρι. Οι αιτσεις για τα πανεπιστμια ενχουν την προοπτικ της απογοτευσης, ο αριθμς των θσεων εναι χαμηλς εξαιρετικ μικρς σε σχολς, πως η Νομικ και η Ιατρικ. Κι μως, οι μαθητς παλεουν σαν λιοντρια.

Η Αλεξα πτυχε στη Νομικ, με τη μεγαλτερη βαθμολογα σε λη τη χρα, αλλ θλει να σπουδσει στη Γερμανα, στη Χαδελβργη και στο Μναχο.

Η απφασ της κατακρθηκε. Φανεται πως στην ελληνικ κοιν γνμη δεν αρσει τι να απ τα λαμπρτερα μυαλ της χρας προτιμ την πανσχυρη Γερμανα».

Στη συνχεια γνεται αναφορ στα ελληνικ δημοσιεματα για τη 17χρονη. Η δια δηλνει στο Spiegel τι εξεπλγη απ την προσοχ των μσων ενημρωσης. «Οι φλοι μου αστειεονται και με πολιορκον με τηλεφωνματα και e-mails», λει.

Η Αλεξα δηλνει τι θλει να γνει δημοσιογρφος. Δηλνει τι αγαπ τη Γερμανα, κι χει πολλος φλους εκε. Μιλει γερμανικ και δηλνει τι ανυπομονε να σπουδσει και να ζσει στο εξωτερικ. «Μχρι πρυσι, πστευα τι θα παραμενω στην Ελλδα. μως, κατ τη διρκεια του τελευταου τους, λλαξα την απφασ μου. πως και οι περισστεροι νθρωποι της ηλικας μου, ανησυχ λγω της κρσης και για το μλλον».

Η Αλεξα εναι μοναχοπαδι. Ο πατρας της εργζεται στον τραπεζικ τομα, η μητρα της εναι δασκλα. Οι γονες της την ενθρρυναν να ακοσει τα συναισθματ της και τις επιθυμες της.

«Θα χσω τους γονες μου και την Ελλδα. Και φυσικ θα μου λεπουν. Αλλ ας μην το δραματοποιομε. Θα εναι σε θση να ρχονται συχν εδ και υπρχει πντα και το Skype», λει.

Συνεχζει το δημοσευμα: «Η Αλεξα θα ενταχθε σντομα στην ομδα των χιλιδων νων Ελλνων φοιτητν που χουν εγκαταλεψει τη χρα τους. 50.000 λληνες, σμφωνα με τη μελτη του ΟΟΣΑ εναι στο εξωτερικ και 7.000 απ αυτος εναι εγγεγραμμνοι σε γερμανικ πανεπιστμια. Σμφωνα πντα με τον ΟΟΣΑ, 34.000 Ελληνες μετανστευσαν στη Γερμανα το 2012, ποσοστ αυξημνο κατ 70% απ πρυσι.

Πριν απ την κρση, οι νοι συνθως πγαιναν στο εξωτερικ για να σπουδσουν μνον εφσον δεν εχαν πετχει την εισαγωγ τους σε ελληνικ πανεπιστμιο. Τρα, πολλο ψχνουν το εισιτριο για μια καλτερη ζω. Πολλο γονες ενθαρρνουν τα παιδι τους, ακμη και να εγκαταλεψουν τη χρα συνολικ».

Αλλ η Αλεξα θλει να γυρσει πσω. «Δεν εμαι σγουρη πτε, αλλ θλω να επιστρψω στην πατρδα μου και να κνω ,τι μπορ», λει.

 

Δικ μας σχλιο:

Spiegel , , '

Μαρα μου, θα θελα απ καρδις να σου ευχηθ καλς σπουδς και καλ σταδιοδρομα στην κρη σου. Να ξρεις τι εμαι πολ περφανος που το παιδ της καλς συναδλφου μου επιτυγχνει αυτ τη δικριση. Επσης, Μαρα μου, θα θελα να σου πω, ευλογντας τα γνια μας, τι η κρη σου εναι και αυτ παιδ που χει περσει απ τα χρια Ελλνων Εκπαιδευτικν, πως εσαι κι εσ, και ας θεωρον κποιοι τι δεν εμαστε αντξιοι του ρλου μας. Συγχαρητρια για λλη μια φορ.

 

Διαβστε ολκληρο το δημοσευμα του SPIEGEL πατντας ΕΔΩ