!

Του Παντελ Καψ απ το ΕΘΝΟΣ

16 2013

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20111222/low/newego_LARGE_t_1101_54014435.JPGΟ ΣΥΡΙΖΑ εναι γνωστ τι δεν πφτει και τσο μσα στις προβλψεις του. Πριν απ λγους μνες, θυμστε, προβλεπε τι δεν θα προυμε τη δση. Εχε βγει μλιστα ο διος ο κ. Τσπρας και ειρωνευταν τον κ. Σαμαρ τι τον εγκατλειψαν οι εταροι και ιδως η κ. Μρκελ, η «προσττιδ» του, η οποα για να τον στηρξει εχε ρθει και στην Αθνα. Ξρουμε τι ακολοθησε: λγες ημρες μετ εγκρθηκε ποσ πνω απ 50 δισ. για την Ελλδα. Τσο μσα.

Το διο συμβανει και σμερα. λοι και στην Ελλδα αλλ και στο εξωτερικ διαπιστνουν σημαντικ βελτωση του οικονομικο κλματος. Μια βελτωση που αποτυπνεται και στα περφημα «σπρεντ». Δεν λσαμε τα προβλματ μας, κθε λλο, αλλ εναι φανερ τι αν συνεχσουμε τσι εναι πλον εφικτ να βγομε ξαν στις αγορς και να φγουμε απ το Μνημνιο.

Τι ταν να το πει ο κ. Στουρνρας; Ακολοθησε καταιγισμς δηλσεων απ στελχη του ΣΥΡΙΖΑ για «εικονικ πραγματικτητα» και επιχερηση παραπλνησης του ελληνικο λαο. Σαν να ποννε που μπορε τα πργματα να πνε λγο καλτερα.

Ως συνθως οι θσεις τους διαψεστηκαν απ την πραγματικτητα: ρθαν οι διοι οι οκοι που τσα χρνια μας ριχναν στο καναβτσο, για να αναβαθμσουν την ελληνικ οικονομα. Ουσιαστικ για πρτη φορ απ ττε που ξσπασε η κρση. Λγο καλτερα, αλλ πντως καλτερα. Το ζτημα προφανς δεν εναι τι ο ΣΥΡΙΖΑ πφτει ξω. Ποσς ενδιαφρει. Το πρβλημα προκπτει απ τη λανθασμνη εντπωση της Αριστερς τι η κρση τη συμφρει, τι η επιδενωση των οικονομικν τη φρνει πιο κοντ στην εξουσα.

Αν εχαν μτια και βλεπαν, θα καταλβαιναν τι στην πραγματικτητα, αν υπρχει να ρεμα στην ελληνικ κοινωνα, αυτ εναι προς τον συντηρητισμ και μλιστα σε μεγλο βαθμ υπρ των πιο ακραων, βαιων και εθνικιστικν εκδοχν του. Κι σο και αν πυροδοτθηκε απ λθος επιλογς στη διαχεριση του μεταναστευτικο, εναι φανερ πια τι μιλμε για κτι ευρτερο και εξχως ανησυχητικ. Το οποο επιβεβαινεται απ λα τα γκλοπ.

Δεν εναι ελληνικ ιδιαιτερτητα. Στην Ευρπη γνωρζουν τι τα προοδευτικ κμματα ανεβανουν σε περιδους ευημερας, ταν υπρχει πλενασμα για να μοιραστε. Αντθετα πλττονται απ την κρση - πως δεχνει και ο διογκομενος ευρωσκεπτικισμς. Δεν τα βλπουν αυτ στον ΣΥΡΙΖΑ; Τα βλπουν αλλ ββαια επειδ η κρση χτπησε κατ κριο λγο το ΠΑΣΟΚ και οι διοι βγκαν κομματικ κερδισμνοι, μπερδεουν τον κομματικ μικρκοσμο με την κοινωνα. Στην πραγματικτητα ο αριστερισμς τους και η πρταση για κυβρνηση της Αριστερς με το ΚΚΕ και την... ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το μνο που μπορε να τους αποφρει εναι η λαμπρ απομνωση.

Κι αυτ την ρα που κρνονται σημαντικ ζητματα στην ελληνικ κοινωνα, ζητματα τα οποα οι προοδευτικς δυνμεις παρακολουθον ουσιαστικ απ το περιθριο. Ο κ. Τσπρας κανε τα γλυκ μτια στον πρεδρο του ΣΕΒ, κ. Δασκαλπουλο, υποστηρζοντας τι η πολιτικ του ΣΥΡΙΖΑ συμφρει και τους βιομηχνους! Το πσο λγια κεν περιεχομνου ταν φνηκε την επομνη, ταν ο ΣΕΒ αρνθηκε να συμφωνσει στη χοργηση του επιδματος γμου.

Και αυτ εναι τα λιγτερο σημαντικ. Οι διαρθρωτικς αλλαγς που θα γνουν, η ανακεφαλαιοποηση των τραπεζν και οι ροι χρηματοδτησης των επιχειρσεων, η αναδιρθρωση του δημσιου τομα, θα επηρεσουν για πολλ χρνια χι μνο την καθημεριντητα των εργαζομνων αλλ και τους συσχετισμος οικονομικς εξουσας, τελικ την δια τη Δημοκρατα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλγει να πετροβολει απ μακρι. Δικαωμ του. Μνο μην τρφει την αυταπτη τι υπερασπζεται τους εργαζμενους!