Ãéáôß ïé ðïëßôåò äåí äéáäçëþíïõí óôï ðëåõñü ôùí óõíäéêÜôùí;

ΠηγÞ: tvxs.gr

ÔåôÜñôç 1 ÌáÀïõ 2013

http://tvxs.gr/sites/default/files/article/2013/18/127426-17_016321-1.jpgΗ μικρÞ συμμετοχÞ του κüσμου και το κατÜ γενικÞ ομολογßα υποτονικü κλßμα σημÜδεψαν τις σημερινÝς κινητοποιÞσεις των συνδικÜτων για την εργατικÞ ΠρωτομαγιÜ. ΘλιβερÞ Þταν και η εικüνα της πλατεßας ΣυντÜγματος το βρÜδυ της ΚυριακÞς, üταν στη ΒουλÞ ψηφιζüταν το πολυνομοσχÝδιο του υπουργεßου Οικονομικþν. Στην απογοÞτευση του κüσμου απü τους πÜντες και τα πÜντα αποδßδει το φαινüμενο ο εργατολüγος Γιþργος ΡωμανιÜς. ¼πως τονßζει στο tvxs.gr, «τα συνδικÜτα δυστυχþς στη συντριπτικÞ τους πλειονüτητα Ýχουν απαξιωθεß τελεßως στη συνεßδηση του κüσμου».

Σε σημερινü κεντρικü του θÝμα, το βρετανικü BBC σχολιÜζει πως τη φετινÞ χρονιÜ στην ΕλλÜδα οι πορεßες διαμαρτυρßας και τα συλλαλητÞρια εßχαν περιοριστεß σημαντικÜ. ΧαρακτηριστικÞ εßναι η περßπτωση της περασμÝνης ΚυριακÞς: η ΒουλÞ ψÞφιζεκαθαρÝς αμοιβÝς «κατÜ παρÝκκλιση της ισχýουσας νομοθεσßας» ýψους 19,6 ευρþ ημερησßως και üχι μεγαλýτερες των 490 ευρþ μηνιαßως. Η πλατεßα ΣυντÜγματος Þταν üμως Üδεια.

Σýμφωνα με τον κ. ΡωμανιÜ, τα συνδικÜτα «üχι μüνο δεν Ýχουν τη δυνατüτητα να προσφÝρουν κÜποια ανÜσα αλλÜ σε πολλÝς περιπτþσεις Ýχουν παßξει το ρüλο ενüς δεκανικιοý των κυβερνητικþν πολιτικþν. Ο κüσμος το Ýχει αντιληφθεß και δεν συμμετÝχει στις κινητοποιÞσεις. ΥπÜρχει μια συνολικÞ κοινωνικÞ απογοÞτευση και γι’ αυτü το λüγο απü τη μßα πλευρÜ Ýχουμε διüγκωση της ανεργßας και απü την Üλλη πλÞρη αδιαφορßα στις κινητοποιÞσεις των συνδικÜτων. Ο κüσμος δεν πιστεýει üτι τα συνδικÜτα μποροýν να του δþσουν λýση και σε πολλÝς περιπτþσεις πιστεýει üτι τα συνδικÜτα εßναι υπεýθυνα για την πολιτικÞ που εφαρμüζεται σÞμερα. Και δεν Ýχει καθüλου Üδικο».

Με αυτüν τον τρüπο, παρατηρεß ο κ. ΡωμανιÜς, διευκολýνεται η κυβÝρνηση να ακολουθεß τις πολιτικÝς που θÝλει. «Ας θυμηθοýμε τι γινüταν üταν περνοýσαν τα προηγοýμενα μνημüνια και τι Ýγινε την ΚυριακÞ. 490 ευρþ ο μισθüς, 19 ευρþ το ημερομßσθιο και απ’ Ýξω η πλατεßα Üδεια. Γιατß δεν Ýγινε τßποτα; ΑπογοÞτευση απü τους πÜντες και τα πÜντα...».

Τα ßδια τα συνδικÜτα, σýμφωνα με σημερινÝς δηλþσεις του προÝδρου της ΑΔΕΔΥ, Κþστα ΤσικρικÜ, κατηγοροýν τα ΜΜΕ και το πολιτικü σýστημα για την απαξßωσÞ τους. Ο κ. ΤσικρικÜς σχολßασε επßσης πως «ο κÜθε Ýνας Ýχει την ατομικÞ του ευθýνη. Εμεßς Ýχουμε κÜνει σαν συνδικÜτο πÜρα πολλÝς γενικÝς απεργßες. 30 συγκεκριμÝνα μÝσα σε τρßα χρüνια. Δýο συλλαλητÞρια μÝσα στην εβδομÜδα, ενüψει πολυνομοσχεδßου. ΥπÜρχει θÝμα μη συνειδητοποßησης του κüσμου της εργασßας».Σημειþνεται πως σýμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο αριθμüς üλων των διαδηλωτþν σÞμερα ανÞλθε στα 10.000 Üτομα.

«Τα συνδικÜτα προφανþς και Ýχουν αντιληφθεß τη δυσανασχÝτηση του κüσμου, αλλÜ üταν εßσαι σε Ýνα μεγÜλο συνδικÜτο και Ýχεις στη διÜθεσÞ του οδηγü, Ýχεις αυτοκßνητο πολυτελεßας να σε πηγαινοφÝρνει, Ýχεις και φρουρü ακüμα, Ýχεις μια καλÞ κοινωνικÞ προβολÞ το τελευταßο που σε απασχολεß – üταν μÜλιστα καταφÝρνεις και ξαναεκλÝγεσαι – εßναι αν ο κüσμος σε εκτιμÜ Þ üχι. Δυστυχþς εßναι το τελευταßο που σε απασχολεß», σημειþνει ο κ. ΡωμανιÜς.

 

«Λεßπει μια οργανωμÝνη δýναμη να κινητοποιÞσει την κοινωνßα»

¼πως επισημαßνει ο εργατολüγος, οι κινητοποιÞσεις σε üλο τον κüσμο γßνονται με την πρωτοβουλßα κÜποιας οργÜνωσης. ΦÝρνει μÜλιστα ως αντιπαρÜδειγμα τις κινητοποιÞσεις των «ΑγανακτισμÝνων» στην πλατεßα ΣυντÜγματος πριν απü τις δßδυμες εκλογÝς του 2012. «Η ιστορßα λÝει üτι αυτÝς οι περιπτþσεις εßναι καταδικασμÝνες σε αποτυχßα. Αν δεν υπÜρχει μια οργÜνωση, μια δýναμη που να ελÝγχει την κατÜσταση, αυτÝς φθßνουν, üπως Ýγινε και στην ΑθÞνα. Αυτü συμβαßνει γιατß διÜφορα στοιχεßα με δικοýς τους σκοτεινοýς σκοποýς παρεισφρýουν στις κινητοποιÞσεις αυτÝς και δημιουργοýν μια σýγχυση. ¼ταν ξεκßνησε η κινητοποßηση των ΑγανακτισμÝνων, πολýς κüσμος πÞγαινε καλοπροαßρετα να διαμαρτυρηθεß. ΣιγÜ σιγÜ üμως Ýφευγε γιατß διαπßστωνε üτι πÞγαινε ο α, β, γ με δικοýς του σκοποýς και νüθευε τη διαμαρτυρßα. Δυστυχþς üσοι Ýχουν διαβÜσει ιστορßα ξÝρουν καλÜ üτι σε üλες τις ιστορικÝς περιüδους εßχαμε παρüμοια φαινüμενα. Ο κüσμος το καταλαβαßνει και χÜνει την εμπιστοσýνη του. Και Ýτσι φτÜσαμε σε Ýνα σημεßο απü τη μια να Ýχουμε αλματþδη διüγκωση της ανεργßας, απü την Üλλη να μην ακοýει κανεßς τα συνδικÜτα, αλλÜ και να μην μπορεß να εκφραστεß. Δεν υπÜρχει μια οργανωμÝνη δýναμη να κινητοποιÞσει την κοινωνßα», καταλÞγει ο κ. ΡωμανιÜς.