..

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

9 2013

http://pekp.gr/wp-content/uploads/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE359.jpgΜε αφορμ ερωτματα Συλλγων εκπαιδευτικν Π.Ε. αλλ και μεμονωμνωνων εκπαιδευτικν Π.Ε. η Δ.Ο.Ε. ενημερνει τι «Το εργασιακ ωρριο των εκπαιδευτικν εναι κατ' αντατο 30 ρες. Με τη λξη του διδακτικο ωραρου ο εκπαιδευτικς μπορε να αποχωρσει, εκτς αν του χει ανατεθε συγκεκριμνο ργο (χι μως διδακτικ) (ρθρο 13 παρ.8 π.χ. συμμετοχ σε γιορταστικς, αθλητικς και πολιτιστικς εκδηλσεις, ενημρωση των γονων, κλπ τρηση βιβλων του Σχολεου, εκτλεση διοικητικν εργασιν), υπρχει συνεδραση του συλλγου διδασκντων. Κθε λλη απασχληση εναι παρνομη».

Προς επιβεβαωση των παραπνω κοινοποιε τους εκπαιδευτικος γνωμοδτηση του Νομικο Συμβολου της Δ.Ο.Ε. κ. Δραγασκη του 2004 η οποα αναφρει τι: «εκπαιδευτικς που συμπληρνει ετε το ωρριο διδασκαλας και δεν του χει ανατεθε λλο συγκεκριμνο ργο ετε το ωρριο εργασας ετε την υπερωριακ απασχληση, δεν χει λγο να παραμνει στο σχολεο, οτε και χρειζεται συνδικαλιστικ κλυψη για την αποχρηση αυτ».

Αναλυτικ η γνωμοδτηση χει ως εξς:

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

ΓΙΑΝΝΗ Κ. ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ

ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 228 & ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ 2

ΤΗΛ.: 6540508 FAX: 6540507

Αθνα 18 Φεβρουαρου 2004

Προς Σλλογο Λευκδας

Σε απντηση των σχετικν ερωτημτων Σας, σας γνωρζουμε τι:

Με το ρθρο 13 παρ.7 ν. 1566/85, πως αντικαταστθηκε με το ρθρο 9 παρ.3 ν.2517/97, ορζεται με ακρβια το εβδομαδιαο υποχρεωτικ ωρριο διδασκαλας των εκπαιδευτικν που υπηρετον στα δημοτικ σχολεα, δηλαδ 25 ρες για σους υπηρετον σε 1θσια, 2θσια και 3θσια και απ 21-24 ρες για σους υπηρετον στα λοιπ σχολεα και ανλογα με τα χρνια υπηρεσας τους.

Σε περπτωση που οι ρες διδασκαλας του προγρμματος κθε δημοτικο σχολεου δεν καλπτονται με το υποχρεωτικ ωρριο των διδασκντων, ανατθεται υπερωριακ διδασκαλα στους εκπαιδευτικος του διου σχολεου.

Κατ την παρ.8 του διου ρθρου λοι οι εκπαιδευτικο των σχολεων της πρωτοβθμιας εκπαδευσης παραμνουν υποχρεωτικ στο σχολεο τους τις εργσιμες ημρες, πρα απ τις ρες διδασκαλας, για την προσφορ και λλων υπηρεσιν που συνδονται με το γενικτερο εκπαιδευτικ ργο, πως συμμετοχ σε γιορταστικς, αθλητικς και πολιτιστικς εκδηλσεις, ενημρωση των γονων και κηδεμνων, τρηση βιβλων του σχολεου και εκτλεση διοικητικν εργασιν. Κθε εκπαιδευτικς παραμνει υποχρεωτικ στο σχολεο, στις εργσιμες μρες πρα απ τις ρες διδασκαλας, για την εκτλεση συγκεκριμνου ργου που του χει ανατεθε απ τα ργανα διοκησης του σχολεου χι μως πρα απ 6 ρες την ημρα 30 ρες την εβδομδα, με την επιφλαξη της παρ.2 της περπτωσης ΣΤ' του ρθρου 11 του ν. 1566/85, δηλαδ των συνεδρισεων του συλλγου διδασκντων που γνονται μσα στο ωρριο εργασας και σε καμι περπτωση σε ρες διδασκαλας των μαθημτων.

Εξλλου κατ το ρθρο 55 ν. 1566/85 οι εκπαιδευτικο υποχρεονται μεταξ των λλων, εκτς απ το να συμπληρνουν το υποχρεωτικ ωρριο διδασκαλας, και να διδσκουν τις προβλεπμενες απ το νμο ρες υποχρεωτικς υπερωριακς διδασκαλας, καθς και να μετχουν σε επιμορφωτικς δραστηριτητες, ταν καλονται απ τους σχολικος συμβολους να αναλαμβνουν την πραγματοποηση διαλξεων και σεμιναρων, στα πλασια των επιμορφωτικν δραστηριοττων, καθς και να προσφρουν διοικητικς υπηρεσες, ταν δεν υπρχουν δεν επαρκον οι διοικητικο υπλληλοι.

Απ λα τα παραπνω συνγεται πως ο εκπαιδευτικς που συμπληρνει ετε το ωρριο διδασκαλας και δεν του χει ανατεθε λλο συγκεκριμνο ργο ετε το ωρριο εργασας ετε την υπερωριακ απασχληση, δεν χει λγο να παραμνει στο σχολεο, οτε και χρειζεται συνδικαλιστικ] κλυψη για την αποχρηση αυτ.

Ο Νομικς Σμβουλος