Ãéáôß ïé Ýîõðíïé Üíèñùðïé äåí âñßóêïõí ôáßñé

ΠηγÞ: iefimerida.gr

Τρßτη 2 Απριλßου 2013

Γιατß οι Ýξυπνοι Üνθρωποι δεν βρßσκουν ταßριΣýμφωνα με αποτελÝσματα ερευνþν του London School of Economics και του Birbeck College οι πολý Ýξυπνοι Üνθρωποι, üταν Ýχουν να κÜνουν με βασικÝς λειτουργßες της ανθρþπινης ζωÞς, üπως για παρÜδειγμα ο γÜμος Þ τα παιδιÜ, δεν τα πÜνε και τüσο καλÜ.

Αυτü εßναι πüρισμα πανεπιστημιακþν ερευνþν και βασßζεται στο εξÞς επιχεßρημα: Σχεδüν απü την αρχÞ της ιστορßας του, και για εκατομμýρια χρüνια, ο Üνθρωπος Þταν Ýτσι φτιαγμÝνος þστε να βρßσκει λýσεις για την επιβßωσÞ του, δηλαδÞ για τα βασικÜ και αναγκαßα πρÜγματα της ζωÞς: νüστιμη τροφÞ, ασφαλÞ στÝγη και αναπαραγωγÞ με ελκυστικÜ Üτομα. ¼μως, με την βιομηχανικÞ επανÜσταση και την ακüλουθη επανÜσταση της υψηλÞς τεχνολογßας, εδþ και δýο αιþνες περßπου, η ανθρωπüτητα Þρθε αντιμÝτωπη με καινοýργια συστÞματα. Τα περισσüτερα απü τα προβλÞματα που Ýχει να λýσει ο σýγχρονος Üνθρωπος εßναι καινοτομικÜ και πολýπλοκα – να εßναι καλüς μαθητÞς, να βρει δουλειÜ, να κÜνει τα πÜντα μÝσω υπολογιστÞ.

Και αυτü που παρατÞρησαν οι επιστÞμονες εßναι üτι οι Üνθρωποι με αυξημÝνη ευφυÀα, δηλαδÞ πÜνω απü το μÝσο üρο, εßναι üτι τα πÜνε μεν καλÜ με την μοντÝρνα πραγματικüτητα, αλλÜ τα πÜνε χÜλια με τις παραδοσιακÝς πλευρÝς της , üπως την εýρεση συντρüφου, την τεκνοποßηση, τη δημιουργßα φßλων. Σε αυτÜ η "Ýξτρα" νοημοσýνη, üχι μüνο δεν τους βοηθÜ καθüλου, αλλÜ σýμφωνα με κÜποιους επιστÞμονες, τους βÜζει και τρικλοποδιÜ. Η συλλογικÞ ευφυßα εξελßχθηκε þστε να μπορεß να αντιμετωπßσει καινοτομικÜ προβλÞματα και κατÜ κÜποιο τρüπο Þρθε σε σýγκρουση με την παραδοσιακÞ δομÞ της. ¸τσι, πιο Ýξυπνοι Üνθρωποι εßναι πιο πιθανü να ενστερνιστοýν ιδÝες για πρÜγματα που οι πρüγüνοι μας απλÜ απλÜ δεν εßχαν αντιμετωπßσει ποτÝ 100.000 χρüνια πριν.

Οι Ýξυπνοι Üνθρωποι εßναι πολý πιο πιθανü να εßναι και νυχτερινοß τýποι γιατß το ανθρþπινο γÝνος παραδοσιακÜ εßναι σχεδιασμÝνο να ξυπνÜ üταν ο Þλιος ανατÝλλει και να κοιμÜται üταν ο Þλιος δýει. Επßσης εßναι πιο πιθανü να τους αρÝσει η ορχηστρικÞ μουσικÞ γιατß η μουσικÞ στην καταγωγÞ της βασßζονταν μüνο στη φωνÞ! Επßσης εßναι πολý πιο πιθανü να καταναλþνουν αλκοüλ, τσιγÜρα και ναρκωτικÜ, γιατß üλες αυτÝς οι ουσßες εßναι εξελικτικÜ πιο καινοýργιες. Οι Ýρευνες αποδεικνýουν üτι οι πιο Ýξυπνοι Üνθρωποι πßνουν περισσüτερο και συχνüτερα.

Οι πιο Ýξυπνοι Üνθρωποι δεν γßνονται πÜντα καλοß γονεßς και φßλοι. Οι δε Ýξυπνες γυναßκες εßναι λιγüτερο πιθανü να γßνουν γονεßς εξαρχÞς. ΕπειδÞ η αναπαραγωγικÞ επιτυχßα εßναι ο Ýσχατος στüχος για üλους τους ζþντες οργανισμοýς, οι Ýξυπνες γυναßκες εßναι πολý πιο πιθανü να πÜνε αντßθετα σε αυτÞ την εξελικτικÞ διαδρομÞ. Το ßδιο ισχýει και για τους Üντρες – εßναι λιγüτερο πιθανü να γßνουν γονεßς.