Îåíéôåýôçêå ôï 10% ôùí ÅëëÞíùí åðéóôçìüíùí

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

ÊõñéáêÞ 31 Ìáñôßïõ 2013

http://panosz.files.wordpress.com/2013/03/i.jpgΜαζικÞ φυγÞ επιστημüνων απü την ΕλλÜδα διαπßστωσε ο καθηγητÞς οικονομικÞς γεωγραφßας του Πανεπιστημßου Μακεδονßας, Λüης Λαμπριανßδης.

Σýμφωνα με μελÝτη που επιμελÞθηκε ο ßδιος, οι ¸λληνες επιστÞμονες που εργÜζονται για τουλÜχιστον Ýνα Ýτος στο εξωτερικü υπολογßζονται σε 120.000, αριθμüς που αντιστοιχεß στο 10% της ελληνικÞς επιστημονικÞς κοινüτητας.

¼πως δÞλωσε ο Λüης Λαμπριανßδης στο πρακτορεßο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ποσοστü θεωρεßται υψηλü ακüμη και για υποανÜπτυκτες χþρες.

«Η γενεσιουργüς αιτßα εßναι η αναντιστοιχßα που υπÜρχει στην προσφορÜ και τη ζÞτηση», ανÝφερε, σημειþνοντας üτι το φαινüμενο παρατηρεßτο και προ κρßσεως, αλλÜ τþρα Ýχει ενταθεß. «Αφενüς γιατß στην ΕλλÜδα δεν υπÜρχουν επιχειρÞσεις που παρÜγουν σýνθετα προúüντα, þστε να χρειÜζονται εξειδικευμÝνους επιστÞμονες, αφετÝρου δε, επειδÞ οι ελληνικÝς επιχειρÞσεις επÝνδυσαν στη βÜση του χαμηλοý κüστους εργασßας», τüνισε.

¼πως υπογρÜμμισε: «Η φυγÞ στο εξωτερικü ως προσωπικÞ επιλογÞ, μπορεß να εßναι η καλýτερη. Το πρüβλημα δεν εßναι πρüβλημα των νÝων επιστημüνων αλλÜ της Πολιτεßας, που πρÝπει να αντιληφθεß πüσο καταστροφικü εßναι αυτü που συμβαßνει και να αναζητÞσει λýσεις».