Reuters: 48 ïéêïíïìïëüãïé õðïóôçñßæïõí üôé ìåôÜ ôçí Êýðñï áêïëïõèïýí Éóðáíßá - Óëïâåíßá

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

ÐÝìðôç 28 Ìáñôßïõ 2013

 

http://news.bbcimg.co.uk/media/images/66585000/jpg/_66585831_66585830.jpgΤην Üποψη σαρÜντα οκτþ οικονομολüγων ζÞτησε το πρακτορεßο ειδÞσεων Reuters αναφορικÜ με την οδυνηρÞ συμφωνßα για την Κýπρο και τις νÝες εξελßξεις στην ευρωζþνη καταγρÜφοντας την εκτßμηση üτι δεν θα εßναι η τελευταßα χþρα – μÝλος που θα ζητÞσει διεθνÞ δανεισμü.

Στην πλειοψηφßα τους οι 48 οικονομολüγοι που συμμετεßχαν στη δημοσκüπηση εκτιμοýν üτι τα επüμενα κρÜτη που θα απευθυνθοýν σε θεσμικÜ üργανα και διεθνεßς οργανισμοýς για βοÞθεια θα εßναι η Ισπανßα και Σλοβενßα.

Η Ýρευνα καταδεικνýει διÜσταση απüψεων ανÜμεσα στους επιστÞμονες για το αν η συμφωνßα για το κοýρεμα καταθÝσεων και το κλεßσιμο της ΛαúκÞς εßναι προς το συμφÝρον της ευρωζþνης.

Οι 36 απü τους 48 οικονομολüγους που ερωτÞθηκαν στο πλαßσιο της Ýρευνας εßπαν üτι και Üλλες χþρες της ευρωζþνης θα χρειαστοýν δανεισμü. Οι 16 κατονüμασαν την Ισπανßα και ισÜριθμοι τη Σλοβενßα, üπου ο υπÝρογκος τραπεζικüς τομÝας προκαλεß συγκρßσεις με την Κýπρο.

ΟρισμÝνοι απü τους ερωτηθÝντες εκτιμοýν üτι υπÜρχει ο κßνδυνος να επανÝλθουν οι νομισματικÝς διαφοροποιÞσεις εντüς ευρωζþνης, καθþς το ευρþ στην Κýπρο ενδÝχεται να μην εßναι πλÝον το ßδιο νüμισμα, κÜτι που αποτελεß ρßσκο για το μÝλλον του κοινοý νομßσματος.

Με τους περιορισμοýς που ετοιμÜζονται να επιβÜλλουν οι κυπριακÝς αρχÝς στις κινÞσεις κεφαλαßων για να την αποτροπÞ μαζικÞς φυγÞς καταθÝσεων το νüμισμα στην Κýπρο θα εßναι λιγüτερο ρευστü απ' üτι σε Üλλες χþρες üπως στη Γαλλßα, üπου δεν υφßσταται κανÝνας τÝτοιος περιορισμüς.

ΠαρÜ τους κινδýνους που ελλοχεýουν οι 38 απü τους 46 οικονομολüγους θεωροýν üτι η επιβολÞ των ελÝγχων εßναι αρμüζουσες, καθþς το εναλλακτικü σενÜριο θα μποροýσε να οδηγÞσει σε ανεξÝλεγκτη Ýξοδο τερÜστιων ποσοτÞτων ρευστοý απü τη νÞσο.

Σε αντßθεση, μÜλιστα, με τις εξαγγελßες πολιτικþν, οι οικονομολüγοι εκτιμοýν üτι οι περιορισμοý αυτοß δεν θα διαρκÝσουν μερικÝς ημÝρες Þ εβδομÜδες, üπως διαμηνýεται, αλλÜ ενδÝχεται να διαρκÝσουν μÞνες ακüμη και χρüνια.

«Η Ισλανδßα ακüμη επιβÜλλει ελÝγχους στις κινÞσεις κεφαλαßων. Μπορεß να απαιτηθοýν μÞνες αν üχι χρüνια στην Κýπρο πριν σταθεροποιηθεß η κατÜσταση», σημεßωσε ο Πßτερ ΦÜντεν ΧÜουτε, οικονομολüγος της ING στις ΒρυξÝλλες.

Οι 19 εßπαν üτι η επιλογÞ να κλεßσει και üχι να ανακεφαλαιοποιηθεß η δεýτερη μεγαλýτερη κυπριακÞ τρÜπεζα εßναι καλýτερη προσÝγγιση σε ü,τι αφορÜ τη χρηματοοικονομικÞ σταθερüτητα πιο μακροπρüθεσμα στην ευρωζþνη. Οι 14 διαφþνησαν. Οι υπüλοιποι 12 εßπαν üτι δεν θα Ýχει καμιÜ επßπτωση.

«Αν και η προσÝγγιση αυτÞ σημαßνει πως τα προβλÞματα του χρηματοπιστωτικοý τομÝα μπορεß να αντιμετωπßζονται πλÝον ταχýτερα, κÜτι το οποßο εßναι θετικü σε μια πιο μακροπρüθεσμη προοπτικÞ, στην πραγματικüτητα ελαττþνει τη βραχυπρüθεσμη χρηματοοικονομικÞ σταθερüτητα», επισÞμανε ο ¸λβιν ντε Χροτ, οικονομολüγος της Rabobank International στην ΟυτρÝχτη. «Μπορεß να οδηγÞσει σε νÝο διαχωρισμü (των χωρþν του) κÝντρου (με αυτÝς της) - περιφÝρειας και θα μποροýσε να οδηγÞσει σε κýματα μαζικÞς απüσυρσης καταθÝσεων εÜν απλþς υπÜρξει υποψßα üτι επßκειται η διÜσωση μιας τρÜπεζας».

ΜÝχρι τþρα πÜντως δεν Ýχουν υπÜρξει ενδεßξεις πως οι αποταμιευτÝς στην Ισπανßα και στη Σλοβενßα, Þ σε Üλλες χþρες της ευρωπαúκÞς περιφÝρειας, αποσýρουν μετρητÜ εξαιτßας της κυπριακÞς κρßσης.

Ο υπουργüς Οικονομικþν της Ισπανßας Λουßς ντε Γκßντος δÞλωσε σε μια συνÝντευξÞ του που δημοσιεýτηκε την ΚυριακÞ üτι «αποκλεßει απολýτως» το ενδεχüμενο να ζητÞσει η Μαδρßτη ευρωπαúκü δανεισμü για να αντιμετωπßσει τα οικονομικÜ προβλÞματα του ισπανικοý δημοσßου. Παρομοßως, ο ΜÜρκο ΚρÜνιετς, μÝλος του διοικητικοý συμβουλßου της ΕΚΤ, εßπε üτι η Σλοβενßα, της κεντρικÞς τρÜπεζας της οποßας εßναι ο επικεφαλÞς, δεν θα ακολουθÞσει τον δρüμο της Κýπρου.

ΑνÜμεσα στις Üλλες χþρες που εκτιμÜται πως θα μποροýσαν να χρειαστοýν 'διÜσωση', την Ιταλßα ανÝφεραν 6 οικονομολüγοι, ενþ μερικοß ανÝφεραν την ΜÜλτα, τη Γαλλßα και την Πορτογαλßα—που Þδη τελεß υπü καθεστþς διεθνοýς δανεισμοý.

¸να ευρýτερο ερþτημα για την πολιτικÞ της ΕΚΤ Ýδειξε πως οι οικονομολüγοι δεν θεωροýν üτι θα υπÜρξουν σημαντικÝς μεταβολÝς της και üτι τα επιτüκια θα μεßνουν αμετÜβλητα, σε ιδιαßτερα χαμηλü επßπεδο, ως τουλÜχιστον τα μÝσα του 2014.