Ç íÝá êüíôñá Åõñþðçò - Ñùóßáò ìå äéáêýâåõìá ôçí Êýðñï ðïõ ãßíåôáé ðáñáãùãüò áåñßïõ

τïõ ÓùôÞñç ×éùôÜêç, áðü ôçí ÊáèçìåñéíÞ

Ôñßôç 19 Ìáñôßïõ 2013

http://photo.kathimerini.gr/files/ul/news/4_world/cypruseu600_020712i.jpgΣε νÝα ευρωρωσικÞ διÝνεξη Ýχει μετατραπεß η απüφαση του Eurogroup για την Κýπρο. ΑυτÞν την φορÜ δεν Ýχουμε να κÜνουμε με κÜποιο απü τα παραδοσιακÜ θÝματα τριβÞς αλλÜ με τον συσσωρευμÝνο στη Μεγαλüνησο ρωσικü πλοýτο, στον οποßον, πλÝον, επιβÜλλεται φορολüγηση, Ýπειτα απü προνομιακü καθεστþς δεκαετιþν.

ΤουλÜχιστον για «φορολüγηση» μιλÜ το Βερολßνο και οι Ευρωπαßοι. Ο επικεφαλÞς του Eurogroup ΝτÜισελμπλουμ κÜλεσε χτες την Κýπρο να προχωρÞσει στο αυτονüητο «ευρωπαúκü κεκτημÝνο». δηλαδÞ στη διασφÜλιση των καταθÝσεων εþς του ποσοý των 100.000 ευρþ. Ο δε υπουργüς Οικονομικþν Βüλφγκανγκ Σüιμπλε σÞμερα Þταν σαφÞς: αν δεν φορολογηθοýν αυτοß που επενδýουν με προνομιακü καθεστþς, ουσιαστικÜ θα εßναι οι Ευρωπαßοι φορολογοýμενοι που θα πρÝπει να χρηματοδοτÞσουν ξÝνες επενδýσεις, κÜτι που «θα Þταν ανεýθυνο».

ΑλλÜ η Μüσχα το βλÝπει αλλιþς. Σαν μßα «αναγκαστικÞ απαλλοτρßωση», üπως την χαρακτÞρισε πριν λßγο ο απεσταλμÝνος της Ρωσßας στην ΕυρωπαúκÞ ¸νωση Βλαντßμιρ Σιζιüφ, ο οποßος διÝβλεψε και κßνδυνο συνολικÞς κατÜρρευσης του κυπριακοý τραπεζικοý συστÞματος.

¹ σαν μßα κατÜσχεση ξÝνων χρημÜτων, üπως την χαρακτÞρισε ο ßδιος ο πρωθυπουργüς Ντμßτρι ΜεντβÝντεφ, ο οποßος μÜλιστα Ýδωσε και σαφÝς στßγμα για αναθεþρηση των σχÝσεων της Μüσχας με τη Λευκωσßα, αφοý «τα χρÞματÜ μας πρÝπει να βρßσκονται κυρßως σε ρωσικÝς τρÜπεζες».

Εδþ ακριβþς φαßνεται üτι βρßσκεται και η ουσßα της αντιπαρÜθεσης: η αýξηση - και, αντιστρüφως, η μεßωση - της επιρροÞς των ισχυρþν πÜνω στην Κýπρο. Η μαρτυρικÞ Μεγαλüνησος, λüγω της γεωγραφικÞς της θÝσης στη «συνÜντηση» τριþν ηπεßρων, ανÝκαθεν βρισκüταν σε Ýναν τÝτοιο Üχαρο ρüλο που ιστορικÜ προφανþς της Ýχει στοιχßσει.

Τþρα, υπÜρχει πλÝον στον ορßζοντα κÜτι ακüμη πιο συγκεκριμÝνο: η προοπτικÞ να καταστεß η Κýπρος παραγωγüς, εξαγωγÝας, προμηθευτÞς φυσικοý αερßου, με δεδομÝνα τα βεβαιωμÝνα κοιτÜσματα που πρüκειται να αναπτυχθοýν παρÜλληλα προς εκεßνα του ΙσραÞλ.

Θα μπει, δηλαδÞ, η Κýπρος σε Ýναν βαθμü - ποιüν βαθμü θα το δεßξει το μÝλλον - στο πεδßο προνομιακÞς, Ýως τþρα, δρÜσης της Ρωσßας, η οποßα αποτελεß τον βασικüτερο προμηθευτÞ φυσικοý αερßου στη ΓηραιÜ ¹πειρο.

Μßα Κýπρος «προσδεδεμÝνη» στο ρωσικü Üρμα εßναι σαφÝς üτι θα διευκüλυνε τη Μüσχα, αλλÜ θα Ýθετε σε κßνδυνο την προσπÜθεια της ΕυρωπαúκÞς ¸νωσης για ενεργειακÞ απεξÜρτηση απü τη Ρωσßα.

Και δεν εßναι τυχαßα η σημερινÞ δÞλωση της καγκελαρßου ΜÝρκελ: η Κýπρος πρÝπει να διαπραγματευθεß μüνο με την τρüικα, üταν στο προσκÞνιο βρßσκεται, μεταξý Üλλων, η επαναδιαπραγμÜτευση üρων του δανεßου απü την Ρωσßα.

Δεν εßναι, εν τÝλει, μüνο τα δεκÜδες - για κÜποιους - δισεκατομμýρια των ρωσικþν καταθÝσεων στην Κýπρο, τα οποßα κουρεýθηκαν Þδη κατÜ 2,5 δισ., αν ευσταθοýν οι υπολογισμοß του Forbes. Εßναι Ýνα ευρýτερο γεωπολιτικü θÝμα που ξεφεýγει προφανþς απü τα δημοσιονομικÜ της Κýπρου - μεγÝθους ασÞμαντου, πραγματικÜ, για την Ευρωζþνη.