Ç ëßóôá ìå ôá êáëýôåñá åëëçíéêÜ ðáíåðéóôÞìéá

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

Ôñßôç 5 Ìáñôßïõ 2013

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20130305/low/assets_LARGE_t_420_54172082.JPG

ΠαρÜ τη διαρκÞ οικονομικÞ κρßση τα ελληνικÜ πανεπιστημιακÜ ιδρýματα συνεχßζουν να βρßσκονται σε υψηλü επßπεδο, ενþ μια νÝα μελÝτη κατατÜσσει ορισμÝνα απü αυτÜ στο 3% της παγκüσμιας ελßτ των ιδρυμÜτων, με πρþτο απ' üλα το ΑριστοτÝλειο ΠανεπιστÞμιο Θεσσαλονßκης.

ΠÝντε ελληνικÜ πανεπιστÞμια (ΑριστοτÝλειο, ΑθÞνας, ΕΜΠ, ΚρÞτης, Πατρþν) βρßσκονται στο καλýτερο 3% της παγκüσμιας κατÜταξης, σýμφωνα με μελÝτη Ισπανþν ερευνητþν, αλλÜ üπως επισημαßνεται δεν εßχαν τη βελτßωση που εμφÜνιζαν τις περασμÝνες χρονιÝς.

ΠÜντως, για πρþτη φορÜ, υπÜρχουν στο καλýτερο 10% και δýο τεχνολογικÜ ιδρýματα (TEI Θεσσαλονßκης και TEI ΛÜρισας).

Τα αποτελÝσματα προÝκυψαν απü Ýρευνα της ομÜδας Cybermetrics του Ισπανικοý Εθνικοý ΚÝντρου Ερευνþν με την ονομασßα Webometrics και τα παρουσßασε στην ΕλλÜδα το Διαπανεπιστημιακü Δßκτυο Πολιτικþν Ανþτατης εκπαßδευσης, που αποτελεßται απü πανεπιστημιακοýς απü την ΠÜτρα.

Η ταξινüμηση των πανεπιστημßων συμπεριλαμβÜνει συνολικÜ 21.250 ιδρýματα παγκοσμßως και στηρßχθηκε σε πÝντε κριτÞρια, τα οποßα χρησιμοποιεß ερευνητικÞ ομÜδα που ανÞκει στο ισπανικü κÝντρο ερευνþν.

Σýμφωνα με την τελευταßα Ýκδοση της ομÜδας που επεξεργÜστηκαν ¸λληνες πανεπιστημιακοß, τα πÝντε παραπÜνω ιδρýματα περιλαμβÜνονται στο καλýτερο 3% της παγκüσμιας κατÜταξης ενþ το ΑριστοτÝλειο, βρßσκεται στο καλýτερο 1%. Ακüμη τρßα πανεπιστημιακÜ ιδρýματα (Αιγαßου, Ιωαννßνων και Δημοκρßτειο ΘρÜκης) βρßσκονται στο καλýτερο 5% της παγκüσμιας κατÜταξης.

Ωστüσο, η Ýρευνα του Ισπανικοý ΚÝντρου καταγρÜφει üτι κατÜ την περßοδο της κρßσης τα ελληνικÜ ιδρýματα δεν εßχαν την Üνοδο που παρουσßαζαν στο παρελθüν καταφÝρνοντας, πÜντως, να μεßνουν σε κÜποιο υψηλü επßπεδο.

Η λßστα του Webometrics Ranking Of World Universities καταδεικνýει και τα «πÜνω - κÜτω» των ελληνικþν ΑΕΙ σε σχÝση με παλαιüτερες Ýρευνες.

ΧαρακτηριστικÜ το ΑριστοτÝλειο βρßσκεται στην 194η θÝση, ενþ πÝρυσι Þταν στην 158η, ενþ το ΠανεπιστÞμιο Αθηνþν ανÝβηκε 83 ολüκληρες θÝσεις απü την περασμÝνη χρονιÜ και βρßσκεται στην 268η θÝση.

Το Πολυτεχνεßο υποχþρησε 48 θÝσεις και κατατÜσσεται στο νοýμερο 417 της λßστας, ενþ το ΠανεπιστÞμιο ΚρÞτης εßναι ψηλüτερα, καθþς τοποθετεßται στη 460η θÝση απü την 516η.

ΤÝλος το ΠανεπιστÞμιο Πατρþν Ýπεσε απü την 327η θÝση στην 556η.

Αντßθετα, το ΠανεπιστÞμιο ΚρÞτης βρÝθηκε υψηλüτερα στη λßστα σε σχÝση με πÝρυσι και κατατÜχθηκε στην 460η θÝση απü την 516η.

Για πρþτη φορÜ πÜντως εμφανßστηκαν στο καλýτερο 10% της παγκüσμιας κατÜταξης δýο ΤΕΙ.

Το ΤΕΙ Θεσσαλονßκης βρÝθηκε στη 1.591η θÝση κερδßζοντας σε μßα χρονιÜ 1.560 θÝσεις. Το ΤΕΙ ΛÜρισας, βρÝθηκε στη 1.948η θÝση, και αναρριχÞθηκε 1.025 θÝσεις.

Αξßζει να επισημανθεß üτι στις 30 πρþτες θÝσεις των ελληνικþν ΑΕΙ συναντÜμε δημüσια ανþτατα ιδρýματα, ενþ οι δομÝς της ιδιωτικÞς ανþτατης εκπαßδευσης στην ΕλλÜδα εßναι χαμηλÜ στη λßστα. Εßναι χαρακτηριστικü üτι κανÝνα ιδιωτικü ßδρυμα δεν βρßσκεται στο πρþτο 20% της παγκüσμιας κατÜταξης.

 

Η ΕΡΕΥΝΑ

Ποια εßναι τα κριτÞρια αξιολüγησης

Οι Ισπανοß ερευνητÝς για την κατÜταξη των ιδρυμÜτων χρησιμοποßησαν την ταξινüμηση του world ranking universities, υποστηρßζοντας üτι με αυτü τον τρüπο μπορεß να υπÜρξει μßα συνολικÞ εικüνα της αξßας των ΑΕΙ.

Οι ερευνητÝς βασßζονται σε Ýνα σýνθετο δεßκτη κριτηρßων που εξετÜζουν τις παρακÜτω παραμÝτρους:

  • Ο συνολικüς αριθμüς ιστοσελßδων που φιλοξενοýνται στην κýρια διεýθυνση Διαδικτýου του πανεπιστημßου, üπως εßναι ταξινομημÝνο απü τη μεγαλýτερη μηχανÞ αναζÞτησης (Google). ΑφορÜ το 20% επß του συνüλου των κριτηρßων.
  • Αξιολογεßται η ποιüτητα των περιεχομÝνων μÝσω ενüς «εικονικοý δημοψηφßσματος» που μετρÜ üλες τις εισερχüμενες συνδÝσεις που δÝχεται η η βασικÞ διεýθυνση Διαδικτýου του ιδρýματος απü τρßτες πλευρÝς.
  • ΑυτÝς οι συνδÝσεις αναγνωρßζουν το κýρος, την ακαδημαúκÞ επßδοση, την αξßα της πληροφορßας και το αξιüχρηστο των υπηρεσιþν (50% επß του συνüλου των κριτηρßων).
  • Η συνολικÞ προσπÜθεια για τη δημιουργßα ιδρυματικþν αποθετηρßων Ýρευνας αναγνωρßζεται στον συγκεκριμÝνο δεßκτη και λαμβÜνει υπüψη τον αριθμü των κειμÝνων που δημοσιεýτηκαν σε ειδικÝς πανεπιστημιακÝς ιστοσελßδες (15% επß του συνüλου των κριτηρßων).
  • Οι επιστημονικÝς εργασßες που δημοσιεýονται σε επιστημονικÜ περιοδικÜ διεθνοýς κýρους παßζουν πολý σημαντικü ρüλο στην κατÜταξη των πανεπιστημßων. Δεν αξιολογεßται ο συνολικüς αριθμüς των δημοσιεýσεων, αλλÜ μüνο οι Üριστες δημοσιεýσεις σε κÜθε επιστημονικü κλÜδο.