Ç ÷ñõóáõãßôéêç äéÜðëáóç ôùí ðáßäùí

του ΓιÜννης Παπαδüπουλος απü ΤΑ ΝΕΑ

ÔåôÜñôç 27 Öåâñïõáñßïõ 2013

http://www.neolaia.gr/wp-content/uploads/2010/09/6b22789d-a9c8-45d2-9bcf-6de352dad209.jpgΚατÞχηση παιδιþν απü την ηλικßα των 6 ετþν, τους οποßους αποκαλεß «μικροýς φßλους του κινÞματος», Ýχει ξεκινÞσει η ΧρυσÞ ΑυγÞ, üπως φαßνεται απü φωτογραφßες και ανακοßνωση που δημοσιεýθηκαν χθες στην επßσημη ιστοσελßδα της. ΠαρÜλληλα, σε κεßμενü της τοπικÞ οργÜνωση του κüμματος τονßζει üτι «η παιδικÞ ηλικßα εßναι κατÜλληλη για να φυτÝψεις πρüτυπα».

Σýμφωνα με την ανÜρτηση στην επßσημη ιστοσελßδα της ΧρυσÞς ΑυγÞς, το περασμÝνο ΣÜββατο ξεκßνησε στην ΑρτÝμιδα ΑττικÞς «κýκλος πνευματικÞς αφýπνισης με την ονομασßα ΔιÜπλαση των Παßδων». Περßπου 20 παιδιÜ ηλικßας 6-10 ετþν βρÝθηκαν μαζß με τους γονεßς τους στα γραφεßα της τοπικÞς οργÜνωσης ΑνατολικÞς ΑττικÞς.

¼πως αναφÝρεται στην ανακοßνωση, «δýο παιδαγωγοß της τοπικÞς οργÜνωσης» μßλησαν στα παιδιÜ «για τη γÝννηση του αρχαßου κüσμου σýμφωνα με την αρχαßα ελληνικÞ σκÝψη, τους ολýμπιους θεοýς, το αρχαßο ελληνικü πÜνθεον και τη χριστιανικÞ πßστη». Παρüμοιες δρÜσεις προαναγγÝλλονται ως «προσπÜθεια αναγÝννησης του ελληνικοý πνεýματος».

ΑποκÜλυψη: Η χρυσαυγßτικη διÜπλαση των παßδωνΤΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. Το στßγμα της στÜσης της απÝναντι σε αυτÝς τις ηλικßες δßνει κεßμενο που αναρτÞθηκε στις 31 Ιανουαρßου στην ιστοσελßδα της τοπικÞς οργÜνωσης ΧρυσÞς ΑυγÞς βορεßων προαστßων. Το κεßμενο καλοýσε τα μÝλη της οργÜνωσης να λÜβουν «αντßμετρα κατÜ της προπαγÜνδας». Βασιζüταν σε αποσπÜσματα του βιβλßου «Η προπαγÜνδα - ΜεθοδικÞ και τεχνικÞ της αγωγÞς των μαζþν» του Γεωργßου ΓεωργαλÜ που εκδüθηκε το 1967. Ο συγγραφÝας κατÝλαβε διÜφορες κυβερνητικÝς θÝσεις κατÜ τη διÜρκεια της δικτατορßας και υπÞρξε ο ιδεολογικüς εκφραστÞς της.

«Η ψυχοπολιτικÞ διαπßστωσε üτι κατÜ τη διÜρκεια της παιδικÞς ηλικßας ο Üνθρωπος διακατÝχεται απü ανασφÜλεια λüγω φυσικÞς αδυναμßας, σωματικÞς και πνευματικÞς. Αυτü το συναßσθημα προκαλεß αναζÞτηση προστασßας... Το συμπÝρασμα για την προπαγÜνδα εßναι üτι αυτÞ η ηλικßα εßναι κατÜλληλη να φυτÝψεις στο παιδß Ýνα πρüτυπο», αναφερüταν στο κεßμενο προς τα μÝλη της ΧρυσÞς ΑυγÞς. «Η παιδικÞ ηλικßα εßναι κατÜλληλη για να διαμορφωθοýν οι τÜσεις, οι κλßσεις, τα ιδεþδη διÜ μÝσου της φαντασßας», συνÝχιζε το κεßμενο.

Σýμφωνα με τον συγγραφÝα, Üλλο χαρακτηριστικü της παιδικÞς ηλικßας εßναι ο μιμητισμüς, γι' αυτü και η προπαγÜνδα προσδßδει σε Þρωες-πρüτυπα ιδιüτητες που θÝλει να αποκτÞσουν τα παιδιÜ. «Δεν Ýχει σημασßα αν ο Þρωας Þταν πραγματικüς Þ φανταστικüς. Δεν Ýχει σημασßα, αν και εφüσον Þταν πραγματικüς, αν εßχε τις ιδιüτητες αυτÝς Þ üχι. Οταν πια καθιερωθεß στην παιδικÞ συνεßδηση κÜποιος σαν Þρωας αρχßζει η κυρßως φÜση της προπαγÜνδας», κατÝληγε το απüσπασμα.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΩΝ «ΝΕΩΝ».  Η κατÞχηση των παιδιþν Ýγινε την ßδια μÝρα που «ΤΑ ΝΕΑ» δημοσßευσαν Ýρευνα για το πþς η ΧρυσÞ ΑυγÞ προσεγγßζει εφÞβους, ηλικßας 16-17 ετþν, που εμφανßζονται στα γραφεßα της και το πþς Üλλοι μαθητÝς - μη μÝλη της - επικαλοýνται το üνομα της οργÜνωσης ως μÝσο εκφοβισμοý και αιτιολüγησης των επιθÝσεþν τους κατÜ μεταναστþν.

http://tvxs.gr/sites/default/files/article/2013/09/121101g-xa1.jpgΜαζß με το ρεπορτÜζ, στην ιστοσελßδα των «ΝΕΩΝ» Ýχει αναρτηθεß ηχητικü απüσπασμα με τις μαρτυρßες παιδιþν ηλικßας 14-15 ετþν, στις οποßες παραδÝχονται τους ξυλοδαρμοýς. «Οποιον Πακιστανü βλÝπουμε τον κυνηγÜμε», λÝει Ýνας μαθητÞς και συμπληρþνει: «Οσους λüγους Ýχει η ΧρυσÞ ΑυγÞ να το κÜνει Ýχουμε και εμεßς». ΠαρÜλληλα δημοσιεýονταν φωτογραφßες (απü ιστοσελßδα προσκεßμενη στο ΜÝτωπο Νεολαßας της ΧρυσÞς ΑυγÞς) με μοßρασμα φυλλαδßων της οργÜνωσης Ýξω απü σχολεßα την περßοδο 2006-2010. Η ΧρυσÞ ΑυγÞ χαρακτÞρισε το δημοσßευμα «ψευδÝς, κατÜπτυστο, τερατολογικü». Εκτüς üμως απü üσα αποδεικνýονταν στην Ýρευνα των «ΝΕΩΝ», η ßδια η ΧρυσÞ ΑυγÞ παραδÝχεται με τη χθεσινÞ ανÜρτησÞ της üτι προσεγγßζει ακüμη και πιο μικρÝς ηλικßες. Οχι εφÞβους, αλλÜ μαθητÝς δημοτικοý.

ΚαταχραστÝς ενüς ιστορικοý τßτλου

Η τοπικÞ οργÜνωση ΑνατολικÞς ΑττικÞς αποκαλεß τη δρÜση της ΔιÜπλαση των Παßδων, καταχρþμενη προφανþς την ονομασßα απü το ομþνυμο περιοδικü που το πρþτο τεýχος του εκδüθηκε τον ΦεβρουÜριο του 1897. Ηταν το μακροβιüτερο και μεγαλýτερο σε κυκλοφορßα ελληνικü παιδικü περιοδικü της εποχÞς του. Οι συνδρομητÝς του το 1897 υπολογßζονταν στους 5.000. Πρþτος διευθυντÞς και εκδüτης του Þταν ο Νικüλαος Παπαδüπουλος και μετÜ τον θÜνατü του την αρχισυνταξßα και διεýθυνση ανÝλαβε ο Γρηγüριος Ξενüπουλος. Το περιοδικü διακÞρυττε απü τα πρþτα τεýχη του üτι θα παρÝχει στους μικροýς αναγνþστες «ýλην ηθικÞν και διδακτικÞν συγκεκραμÝνην μετÜ του τερπνοý». Σýμφωνα με μελÝτη του ΗρακλÞ ΡερÜκη, καθηγητÞ ΠαιδαγωγικÞς της ΘεολογικÞς ΣχολÞς του Αριστοτελεßου Πανεπιστημßου, στη «ΔιÜπλαση των Παßδων», λüγω και του κοινωνικοπολιτικοý πλαισßου της εποχÞς προβαλλüταν η ευρωπαúκÞ κατεýθυνση του προτýπου του ανθρþπου, αλλÜ και η σταθερüτητα της ελληνικÞς κοινωνßας στις ελληνορθüδοξες παραδüσεις.