Óôïõò Äåëöïýò ôï 1900 ð.×. ç ðñþôç íåõñï÷åéñïõñãéêÞ åðÝìâáóç óôçí ÅëëÜäá

ÐçãÞ: tanea.gr

ÐáñáóêåõÞ 15 Öåâñïõáñßïõ 2013

Στους Δελφοýς το 1900 π.Χ. η πρþτη νευροχειρουργικÞ επÝμβαση στην ΕλλÜδαΗ πρþτη γνωστÞ μÝχρι σÞμερα νευροχειρουργικÞ επÝμβαση στην ΕλλÜδα, Ýγινε γýρω στο 1900 π.Χ. στην περιοχÞ των Δελφþν. Την ανακÜλυψη αυτÞ Ýκαναν Ýλληνες επιστÞμονες που μελÝτησαν το κρανßο ενüς Üντρα απü την περιοχÞ της Κßρρας στη Φωκßδα. 

ΜÜλιστα üπως αναφÝρουν στην Ýρευνα τους οι ειδικοß, η οποßα δημοσιεýτηκε στην επιθεþρηση World Neurosurgery, μετÜ την επÝμβαση, ο Üντρας Ýζησε για κÜποιους μÞνες Þ χρüνο μÝχρι που τελικÜ πÝθανε σε ηλικßα 30 Ýως 35 χρονþν. 

Ο κ. Μανþλης Ι. ΠαπαγρηγορÜκης, ορθοδοντικüς και επßκουρος καθηγητÞς στο πανεπιστÞμιο Αθηνþν, εßναι ειδικüς σε θÝματα παλαιοπαθολογßας. ¼ταν η αρχαιολüγος κα. ΔÝσποινα ΣκορδÜ του Ýδειξε το κρανßο, πρüσεξε μßα οπÞ στο δεξß κροταφικü οστü. 

Απü το μυαλü του πÝρασε το ενδεχüμενο η οπÞ αυτÞ να προÞλθε απü χειρουργικÞ επÝμβαση με τρυπανισμü καθþς αν επρüκειτο για θανÜσιμο τραýμα απü βÝλος, «τüτε το κρανßο θα Ýφερε κατÜγματα», üπως λÝει ο ßδιος στα ΝΕΑ. Οι κρανιογκεφαλικÝς επεμβÜσεις με τρυπανισμü, γßνονταν üπως Ýχει αποδεßξει η επιστημονικÞ Ýρευνα πολý παλιüτερα σε Üλλες περιοχÝς της Γης, üπως στη Γαλλßα, την Ινδßα, τους πολιτισμοýς της ΚεντρικÞς ΑμερικÞς. 

Η πρþτη üμως επιστημονικÞ περιγραφÞ του τρυπανισμοý ανÞκει στον ΙπποκρÜτη ο οποßος τη συστÞνει ως θεραπεßα για τραýματα του κεφαλιοý και ιδßως κρανιακÜ κατÜγματα. 

Στους Δελφοýς, κατÜ τη ΜÝση ΕποχÞ του Χαλκοý, οι αναθυμιÜσεις απü αÝρια που αναδýονταν μÝσα απü το Ýδαφος, προúδÝαζαν την περιοχÞ ως ιδανικü τüπο για να γßνει μßα τÝτοια επÝμβαση. 

 

Πολýωρη επÝμβαση

«Ο ασθενÞς Ýπρεπε να βρßσκεται σε κατÜσταση μÝθης, σε αναλγησßα, και εκεßνη την εποχÞ στο βαθμü που γνωρßζουμε δεν υπÞρχαν οι γνþσεις για την παρασκευÞ κÜποιας ουσßας που να προκαλεß αναισθησßα», λÝει ο κ. Μ. ΠαπαγρηγορÜκης, επικεφαλÞς της ερευνητικÞς ομÜδας. ΕπομÝνως εßναι πολý πιθανü η επÝμβαση να Ýγινε κοντÜ σε κÜποιο γεωλογικü σχηματισμü απ’ üπου αναδýονταν αναθυμιÜσεις. 

Οι Ýλληνες επιστÞμονες πιστεýουν üτι ο Üντρας που υποβλÞθηκε στην επÝμβαση, Ýπασχε μÜλλον απü κÜποια μορφÞ επιληψßας. «Η διÜνοιξη οπÞς στο κρανßο φÜνταζε στα μÜτια των θεραπευτþν ως η ιδανικÞ λýση για την απαλλαγÞ των ασθενþν απü “κακÜ πνεýματα”. Η επÝμβαση Üνοιγε κατÜ την πεποßθησÞ τους, Ýνα παρÜθυρο για να διαφýγουν απü το κεφÜλι». 

Οι Ýλληνες ειδικοß, εξÝτασαν το κρανßο σε αξονικü τομογρÜφο για να μελετÞσουν τη δομÞ του οστοý üπου εßχε γßνει η επÝμβαση. Η οπÞ εßχε σχÞμα ωοειδÝς με διαστÜσεις 8 επß 7,5 χιλιοστÜ και τα Üκρα της Þταν κυρτωμÝνα, υποδεικνýοντας üτι η διαδικασßα της εποýλωσης εßχε ξεκινÞσει μετÜ την επÝμβαση. 

¹ταν σßγουρα μια πολýωρη επÝμβαση και επþδυνη για τον ασθενÞ, παρÜ την κατÜσταση μÝθης που βρισκüταν. Η μορφολογßα του σχÞματος της οπÞς, κÜνει τους ειδικοýς να πιστεýουν üτι η επÝμβαση πραγματοποιÞθηκε τρßβοντας πÜνω στο κρανßο κÜποιο λßθινο, κατÜ πÜσα πιθανüτητα, εργαλεßο. 

Με τον τρüπο αυτü γινüταν ο τρυπανισμüς του κρανßου, το οποßο στη συνÝχεια επουλωνüταν. Οι επιστÞμονες δεν μποροýν να πουν με βεβαιüτητα τι εßδους ασθÝνειες (εκτüς απü επιληψßα) επεδßωκαν να γιατρεýουν οι θεραπευτÝς με τη μÝθοδο του τρυπανισμοý. 

 

Στην επιστημονικÞ ομÜδα που Ýκανε την ανακÜλυψη, μετεßχαν ακüμη ο κ. Παναγιþτης Τοýλας, νευροακτινολüγος, ο κ. Μανþλης ΤσιλιβÜκος, ανθρωπολüγος, ο κ. Αντþνης Κουσοýλης, ιατρüς, ο κ. Γιþργος Ορφανßδης, νευροχειρουργüς, και ο κ. Φßλιππος Συνοδινüς, ορθοδοντικüς