50%

Πηγ: capital.gr

, 25 2013

Λση ανγκης θεωρεται απ τους ασφαλισμνους η επιλογ της προσωρινς σνταξης, και για το λγο αυτ, στο ΙΚΑ που ισχει εδ και χρνια, χουν δοθε μλις 34.000 ττοιες συντξεις. Μλιστα, οι αιτσεις για προσωριν σνταξη αυξνονται σο αυξνεται η αναμον για την κδοση της οριστικς απφασης, καθς ολονα και περισστεροι ασφαλισμνοι αδυνατον να ανταπεξλθουν οικονομικ, χωρς μισθ και σνταξη...

Αυτ εδαν στο υπουργεο Οικονομικν και –μετ απ δημσια δσμευση του Αντνη Σαμαρ– προχρησαν στη σνταξη του σχετικο σχεδου νμου που προβλπει τι σοι δημσιοι υπλληλοι καταθσουν ατηση συνταξιοδτησης θα λβουν προσωριν σνταξη ση με το 50% της βασικς, για σο διστημα απαιτηθε μχρι να ολοκληρωθον οι διαδικασες κδοσης συνταξιοδοτικς απφασης.

Να σημειωθε τι βσει των στοιχεων που ο διος ο αναπληρωτς υπουργς Οικονομικν Χρστος Στακορας κατθεσε στη Βουλ, οι ουρς της αναμονς στο Γενικ Λογιστριο του Κρτους ξεπερνον σμερα ακμα και τους δδεκα μνες.

Βασικ πρβλημα εναι οι μαζικς αποχωρσεις δημοσων υπαλλλων, εξαιτας του φβου –που τελικ επιβεβαιθηκε– για αλλεπλληλες περικοπς στις συντξεις και αξηση των ορων ηλικας συνταξιοδτησης.

Το σχδιο νμου που θα αναρτηθε την Δευτρα για δημσια διαβολευση προβλπει τι ο εξερχμενος δημσιος υπλληλος, απ την ενεργ υπηρεσα, θα λαμβνει αν μνα αναμονς, ναντι της σνταξς του, το 50% του βασικο μισθο και των επιδομτων που ελμβανε κατ την αποχρησ του απ την ενεργ υπηρεσα.

Η διταξη αυτ, χει την απλυτη στριξη τσο του ΠΑΣΟΚ σο και της ΔΗΜΑΡ.

Στο υπουργεο Οικονομικν εκτιμον τι θα σπεσουν να ενταχθον στη ρθμιση χιλιδες δη συνταξιοχοι χωρς σνταξη.

Σμφωνα με τα στοιχεα ο χρνος αναμονς για την καταβολ συντξεων ανρχεται σμερα σε 2 μνες για τους νστολους εν αγγζει τους 10 μνες για τους υπαλλλους και λειτουργος του Δημοσου και τους υπαλλλους των ΟΤΑ. Προσοχ. Ο χρνος αυτς αφορ στις διαδικασες που απαιτονται απ το Γενικ Λογιστριο του Κρτους και αυξνεται κατ τη διαδικασα αποστολς των αιτσεων συνταξιοδτησης απ τις αρμδιες διευθνσεις διοικητικο-οικονομικο των υπουργεων, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ, στη Διεθυνση Συντξεων του ΓΛΚ.

Αν υπρχει δε και ζτημα διαδοχικς ασφλισης, ττε ο νας χρνος αναμονς μοιζει δεδομνος με την υποβολ της ατησης.

Οι αιτσεις συνταξιοδτησης απ 15.298 το 2009 υπερδιπλασιστηκαν το 2010 και φτασαν τις 33.928, υποχρησαν ελαφρ στις 28.480 το 2011 και εκτιμται τι υπερβησαν και πλι τις 30.000 στη διρκεια του 2012.

Ανλογα και σοβαρτερα προβλματα εμφανζονται σε λα τα ασφαλιστικ Ταμεα. Στο ΙΚΑ, στα τλη του 2012, ο αριθμς των αιτσεων που εκκρεμοσαν για την κρια σνταξη ανερχταν σε 85.333, εν στην επικουρικ εχαν ξεπερσει τις 71.000. Ο αριθμς αυτς θα ξεπερσει τις 100.000 εν αναμον των εξελξεων στον τραπεζικ κλδο με τα προγρμματα εξδου που δεν χουν ολοκληρωθε ακμη.