Ðùò èá ãßíåé ç áîéïëüãçóç ôùí 180.000 åêðáéäåõôéêþí

 

ÔåôÜñôç 16 Éáíïõáñßïõ 2013

Το Υπουργεßο Παιδεßας δßνει τις επüμενες μÝρες για διαβοýλευση το τελικü σχÝδιο για την αξιολüγηση περßπου 180.000 δασκÜλων και εκπαιδευτικþν. Σýμφωνα με σημερινü δημοσßευμα της εφημερßδας «ΕΘΝΟΣ» το σχÝδιο του Π.Δ. θα Ýχει ολοκληρωθεß Ýως τις 10 Μαρτßου

http://1.bp.blogspot.com/-WJCQ2_1ecH0/TyemrdoR5zI/AAAAAAAAC-M/0XD2zJZu0Wo/s1600/eisisgisi1.jpgΤην επüμενη εβδομÜδα, θα δοθεß για διαβοýλευση σε üλους τους αρμüδιους φορεßς και Ýπειτα απü ορισμÝνες αλλαγÝς, θα καταρτιστεß το τελικü κεßμενο με üλες τις ρυθμßσεις που θα περιλαμβÜνουν τα κριτÞρια αξιολüγησης, των βιβλßων και των εκπαιδευτικþν πρακτικþν.

Σýμφωνα με το δημοσßευμα της εφημερßδας δεν θα μποροýν να προÜγονται üσοι εκπαιδευτικοß δεν αξιολογοýνται θετικÜ, ενþ ο κÜθε εκπαιδευτικüς θα Ýχει ατομικü φÜκελο αξιολüγησης στον οποßο θα περιγρÜφονται üλες οι δρÜσεις στις οποßες Ýχει συμμετÜσχει (επιμορφωτικÜ προγρÜμματα, καινοτüμες εκπαιδευτικÝς πρακτικÝς κ.λ.π.)

Οι εκπαιδευτικοß οι οποßοι θα παßρνουν «καλοýς βαθμοýς» θα μποροýν να προÜγονται και να διεκδικοýν θÝσεις ευθýνης. Στις περιπτþσεις που το εκπαιδευτικü Ýργο ενüς δασκÜλου Þ καθηγητÞ θα κρßνεται «ελλιπÝς» προβλÝπεται να παρακολουθοýν επιμορφωτικÜ προγρÜμματα και θα επαναξιολογοýνται στον τομÝα που υστεροýν μετÜ Ýναν χρüνο.

Διαπιστωτικü χαρακτÞρα θα Ýχει η αξιολüγηση κατÜ τον Υπουργü Παιδεßας Κωνσταντßνο Αρβανιτüπουλο

 

Αξιολüγηση απü τον διευθυντÞ

Οι εκπαιδευτικοß θα αξιολογοýνται απü τον διευθυντÞ της σχολικÞς μονÜδας ετησßως Þ ανÜ δýο χρüνια ως προς το υπηρεσιακü τους Ýργο και απü σχολικü σýμβουλο κÜθε τÝσσερα χρüνια για το παιδαγωγικü/διδακτικü τους Ýργο. Σε Ýμμεση και Üμεση θα διακρßνεται η ετÞσια αξιολüγηση, üπως αναφÝρεται στην πρüταση της ομÜδας εργασßας του Υπουργεßου Παιδεßας

 

Ατομικüς φÜκελος

¼πως αναφÝρει το «ΕΘΝΟΣ» κÜθε εκπαιδευτικüς συνεκτιμÜ και αξιολογεß τους δεßκτες του εκπαιδευτικοý Ýργου με βÜση τεκμÞρια (ατομικüς φÜκελος/portofolio) που αφοροýν τον ßδιο (συμμετοχÞ στην οργÜνωση και διοßκηση του σχολεßου, διδακτικü και παιδαγωγικü Ýργο, σχολικÞ ζωÞ). Η Ýκθεση αυτοαξιολüγησης της σχολικÞς μονÜδας και ο ατομικüς φÜκελος αποτελοýν τα βασικÜ τεκμÞρια που λαμβÜνονται υπüψη στην αξιολüγηση του εκπαιδευτικοý απü τον διευθυντÞ του σχολεßου και τον σχολικü σýμβουλο.

Η Ýμμεση αξιολüγηση πραγματοποιεßται στο πλαßσιο της αξιολüγησης της ποιüτητας εκπαιδευτικοý Ýργου της σχολικÞς μονÜδας. Η σýνταξη της ετÞσιας Ýκθεσης του σχολεßου βασßζεται στη συνεκτßμηση των τεκμηρßων του σχολεßου και στοιχεßων απü τους ατομικοýς φÜκελους των εκπαιδευτικþν (portofolio). (διδακτικü και παιδαγωγικü Ýργο, συμμετοχÞ σε δρÜσεις και εκπαιδευτικÜ προγρÜμματα, κ.λπ.)

Η Üμεση αξιολüγηση που γßνεται απü τον διευθυντÞ της σχολικÞς μονÜδας αφορÜ την αξιολüγηση των παραμÝτρων του διοικητικοý – υπηρεσιακοý Ýργου και της επαγγελματικÞς συνÝπειας του εκπαιδευτικοý. Η κρßση γßνεται κατ’ Ýτος Þ ανÜ διετßα με ατομικÞ Ýκθεση στο τÝλος του σχολικοý Ýτους. Η ατομικÞ Ýκθεση αξιολüγησης μπορεß να χρησιμοποιηθεß ως τεκμÞριο απü εκπαιδευτικοýς οι οποßοι μετακινοýνται απü μια σχολικÞ μονÜδα σε Üλλη

 

ÐÝíôå ðåäßá ìðáßíïõí óôï ìéêñïóêüðéï

http://kanaliena.gr/admin/wp-content/uploads/2012/11/%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CF%84%CE%AF%CF%84%CE%BB%CE%BF10.jpgΠÝντε πεδßα του εκπαιδευτικοý Ýργου θα συνυπολογßζονται κατÜ τη διÜρκεια της αξιολüγησης δασκÜλων και καθηγητþν.

Πρüκειται, üπως αναφÝρεται στην πρüταση, για υποσýνολα του συνολικοý ενιαßου εκπαιδευτικοý Ýργου. Ακολουθοýν οι πÝντε κατηγορßες πεδßων και η περιγραφÞ τους:

Πεδßο 1ο: Εκπαιδευτικü ΠεριβÜλλον: (α) ΔιαπροσωπικÝς ΣχÝσεις και Προσδοκßες, (β) Παιδαγωγικü Κλßμα και (γ) ΟργÜνωση της σχολικÞς ΤÜξης. Το Πεδßο 1 για το Εκπαιδευτικü ΠεριβÜλλον αναφÝρεται στις ψυχολογικÝς, κοινωνικÝς και οργανωτικÝς συνθÞκες που δημιουργοýν τον κοινωνικü και φυσικü χþρο και χρüνο μÝσα στο οποßο συντελεßται η μÜθηση και η ανÜπτυξη στον κοινωνικü, επικοινωνιακü, συναισθηματικü, αξιακü, πολιτισμικü, πολιτικü, αλλÜ και στον γνωστικü τομÝα.

Πεδßο 2ο: Σχεδιασμüς, Προγραμματισμüς και Προετοιμασßα Διδασκαλßας: (α) ΜαθητÞς, (β) Στüχοι και Περιεχüμενο και (γ) ΔιδακτικÝς ΕνÝργειες και ΕκπαιδευτικÜ ΜÝσα

Το Πεδßο 2 για τον «Σχεδιασμü, Προγραμματισμü και Προετοιμασßα της Διδασκαλßας» αναφÝρεται σε καταλυτικü παρÜγοντα της διδασκαλßας, διüτι αφορÜ στον τρüπο με τον οποßο λαμβÜνει υπüψη του ο εκπαιδευτικüς συγκεκριμÝνους τομεßς, üταν σχεδιÜζει, προγραμματßζει και προετοιμÜζει τη διδασκαλßα του μαθÞματüς του, τüσο στο μακρο-επßπεδο του σχολικοý Ýτους üσο και στο μικρο-επßπεδο ευρýτερης ενüτητας και στη συνÝχεια της ωριαßας διδασκαλßας. Αμφüτερα τα επßπεδα σχεδιασμοý, προγραμματισμοý και προετοιμασßας εßναι αναγκαßα, διüτι αυξÜνουν τη διδακτικÞ ευελιξßα του εκπαιδευτικοý και την αποτελεσματικüτητα της διδασκαλßας.

Πεδßο 3ο: ΔιεξαγωγÞ και Αξιολüγηση Διδασκαλßας: (α) Προετοιμασßα των Μαθητþν για τη Διδασκαλßα, (β) ΔιδακτικÝς ΕνÝργειες και ΕκπαιδευτικÜ ΜÝσα, (γ) ΜαθησιακÝς ΕνÝργειες και (δ) ΕμπÝδωση και Αξιολüγηση της ΝÝας Γνþσης

Το Πεδßο 3 για τη «ΔιεξαγωγÞ και Αξιολüγηση της Διδασκαλßας» συνδÝεται με τον προγραμματισμü που Ýγινε στο Πεδßο 2 και αναφÝρεται στην υλοποßηση των προγραμματισμÝνων μορφþν διδασκαλßας (üπως μορφÝς α. Üμεσης προσφορÜς: διÜλεξη, παρουσßαση, επßδειξη, β. επεξεργασßας: ερωταποκρßσεις, σωκρατικÞ μαιευτικÞ, διÜλογος, συζÞτηση, διαλεκτικÞ αντιπαρÜθεση και γ. προβληματισμοý: διερεýνηση, ανακÜλυψη, συνεργατικÜ σχÝδια εργασßας, εργαστηριακÜ πειρÜματα Þ συνÞθως μεικτÝς μορφÝς) που καθορßζουν τους ρüλους, τις διαδικασßες και το εßδος της λεκτικÞς επικοινωνßας και των σχÝσεων εκπαιδευτικοý, διδακτικοý αντικειμÝνου και μαθητþν ως ατüμων Þ/ και ως μικρο-ομÜδων στην παρουσßαση/ αναζÞτηση των δεδομÝνων της διδασκαλßας, στην επεξεργασßα τους, στη διατýπωση συμπερασμÜτων και προτÜσεων και στη χρÞση εκπαιδευτικþν μÝσων, þστε Üμεσα να επιτευχθοýν οι στüχοι της ωριαßας διδασκαλßας και σταδιακÜ και σε βÜθος χρüνου οι σκοποß του διδακτικοý αντικειμÝνου και οι απþτεροι σκοποß της εκπαßδευσης για μüρφωση και παιδεßα.

Πεδßο 4ο: ΥπηρεσιακÞ ΣυνÝπεια και ΕπÜρκεια: (α) ΤυπικÝς ΥπαλληλικÝς Υποχρεþσεις, (β) ΣυμμετοχÞ στη Λειτουργßα της ΣχολικÞς ΜονÜδας και (γ) Συνεργασßα με Γονεßς και Φορεßς. Το Πεδßο 4 για την «ΥπηρεσιακÞ ΣυνÝπεια και ΕπÜρκεια» αναφÝρεται στις υποχρεþσεις του εκπαιδευτικοý που απορρÝουν τüσο απü την υπαλληλικÞ του ιδιüτητα, την οποßα αποκτÜ προκειμÝνου να ασκÞσει το εκπαιδευτικü του Ýργο, üσο και απü την παιδαγωγικÞ του ιδιüτητα. Οι υπηρεσιακÝς υποχρεþσεις εßναι ανÜλογες με τις αντßστοιχες υποχρεþσεις και των υπολοßπων υπαλλÞλων και αφοροýν στη λειτουργßα της σχολικÞς μονÜδας ως υπηρεσιακÞς δομÞς. Οι παιδαγωγικÝς υποχρεþσεις αναφÝρονται στη λειτουργßα της σχολικÞς μονÜδας ως εκπαιδευτικοý οργανισμοý «που μαθαßνει».

Πεδßο 5ο: ΤυπικÜ Προσüντα και ΕπιστημονικÞ και ΕπαγγελματικÞ ΑνÜπτυξη: (α) ΤυπικÜ Προσüντα και ΕπιστημονικÞ ΑνÜπτυξη και (β) ΕπαγγελματικÞ ΑνÜπτυξη.

Το Πεδßο 5 για τα ΤυπικÜ Προσüντα και την ΕπιστημονικÞ και ΕπαγγελματικÞ ΑνÜπτυξη του Εκπαιδευτικοý περιλαμβÜνει δýο τομεßς: (α) ο πρþτος τομÝας αφορÜ στα τυπικÜ προσüντα και την επιστημονικÞ ανÜπτυξη του εκπαιδευτικοý, που πιστοποιοýνται με παραστατικÜ, τα οποßα καταχωρßζονται στο προσωπικü αρχεßο του εκπαιδευτικοý, και (β) ο δεýτερος τομÝας αφορÜ στην επαγγελματικÞ ανÜπτυξη του εκπαιδευτικοý, που επßσης πιστοποιεßται με σχετικÜ παραστατικÜ.

Επισημαßνεται πως η αξιολüγηση κÜθε Πεδßου γßνεται στη βÜση των ΤομÝων του με τη χρÞση συγκεκριμÝνης κÜθε φορÜ περιγραφικÞς αξιολογικÞς κλßμακα (rubric) με διαβαθμισμÝνα ΚριτÞρια, τα οποßα αναφÝρονται σε ποιοτικÝς προδιαγραφÝς Ýργου. Η χρησιμοποιοýμενη κλßμακα περιλαμβÜνει τÝσσερις βαθμßδες ποιüτητας με βÜση τις οποßες το εκπαιδευτικü Ýργο σε συγκεκριμÝνο ΤομÝα ενüς Πεδßου χαρακτηρßζεται, ανÜλογα, ως «ελλιπÝς», «επαρκÝς», «πολý καλü» και «εξαιρετικü».

Για κÜθε μßα απü τις τÝσσερις βαθμßδες η κλßμακα παραθÝτει περιγραφικÜ το ποιοτικü προφßλ του εκπαιδευτικοý Ýργου ανÜ βαθμßδα, με τη βοÞθεια κριτηρßων, και με τον τρüπο αυτü η κλßμακα παρουσιÜζει και αποτιμÜ Ýνα «αναπτυξιακü συνεχÝς», με τÝσσερις βαθμßδες, κÜθε μßα απü τις οποßες, βÝβαια, δεν ισαπÝχει απü την προηγοýμενη και την επüμενη.

 

Åðéìüñöùóç ãéá üóïõò ìåßíïõí «ìåôåîåôáóôÝïé»

«ΜετεξεταστÝοι» θα μεßνουν üσοι εκπαιδευτικοß δεν πληροýν βασικÜ κριτÞρια που θÝτει η πρüταση της ομÜδας εργασßας του υπουργεßου Παιδεßας.

http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20120406/low/assets_LARGE_t_942_43365492.JPGΣýμφωνα με το σχÝδιο, για üσους διαπιστωθεß üτι το εκπαιδευτικü Ýργο που παρÜγουν εßναι «ελλιπÝς», τüτε θα παρακολουθοýν υποχρεωτικÜ επιμορφωτικÜ προγρÜμματα για να βελτιωθοýν στα πεδßα που υστεροýν και μετÜ διÜστημα ενüς Ýτος θα αξιολογοýνται εκ νÝου.

Αξßζει να επισημανθεß üτι üσοι εκπαιδευτικοß δεν κριθοýν θετικÜ, δεν θα μποροýν να διεκδικοýν θÝσεις στελεχþν εκπαßδευσης.

Οι περιπτþσεις κατÜ τις οποßες το εκπαιδευτικü Ýργο ενüς δασκÜλου Þ καθηγητÞ θα κρßνεται «ελλιπÝς» περιγρÜφεται αναλυτικÜ στην πρüταση της ομÜδας εργασßας και χωρßζεται σε τρεις τομεßς. ΑναλυτικÜ:

  • ΤομÝας Διαπροσωπικþν ΣχÝσεων και Προσδοκιþν: ¼ταν μεταξý εκπαιδευτικοý και μαθητþν διαπιστþνεται απουσßα σχÝσεων, δεν υπÜρχει συνοχÞ μεταξý των μαθητþν και εßναι ελÜχιστοι üσοι συμμετÝχουν στις εργασßες της τÜξης. Επßσης, üταν ο εκπαιδευτικüς Ýχει αυταρχικü στυλ και επιβÜλλει κυρþσεις.
  • ΤομÝας Παιδαγωγικοý Κλßματος ΣχολικÞς ΤÜξης: Το εκπαιδευτικü Ýργο σε αυτüν τον τομÝα κρßνεται «ελλιπÝς» üταν διαπιστþνεται μεταξý εκπαιδευτικþν και μαθητþν ουδÝτερο ως και ψυχρü κλßμα με στοιχεßα τριβþν και αντεγκλÞσεων. Ακüμη, σε περιπτþσεις üπου οι μαθητÝς αλλÜ και οι καθηγητÝς εßναι αδιÜφοροι και αποστασιοποιημÝνοι.
  • ΤομÝας ΟργÜνωσης ΣχολικÞς ΤÜξης: Πρüκειται για περιπτþσεις στις οποßες παρατηρεßται παραμÝληση της σχολικÞς τÜξης και ελλιπÞς παιδαγωγικÞ λειτουργικüτητα. ΕπιπροσθÝτως, üταν δεν διαπιστþνεται ýπαρξη κανüνων και μÝριμνα για τη διαχεßριση προβλημÜτων συμπεριφορÜς και ο εκπαιδευτικüς δεν αντιμετωπßζει ανÜρμοστες μορφÝς συμπεριφορÜς με παιδαγωγικü τρüπο.

ΚατÜ τα λοιπÜ, θα συνεκτιμþνται και Üλλοι παρÜμετροι, üπως: üταν ο εκπαιδευτικüς συνεργÜζεται περιστασιακÜ με τους γονεßς των μαθητþν, üταν δεν συμμετÝχει σε προγρÜμματα επιμüρφωσης και üταν η προετοιμασßα του περιεχομÝνου της διδασκαλßας εßναι ανýπαρκτη, ελλιπÞς Þ εσφαλμÝνη στο μεγαλýτερο μÝρος της.

Επισημαßνεται üτι στην πρüταση της ομÜδας εργασßας που δüθηκε στη δημοσιüτητα, προβλÝπεται αξιολüγηση και των διευθυντþν σχολικþν μονÜδων.

ΣυγκεκριμÝνα, θα αξιολογεßται ως προς το διοικητικü Ýργο απü τον διευθυντÞ εκπαßδευσης, ως προς το παιδαγωγικü Ýργο απü τον σχολικü σýμβουλο, ενþ την ευθýνη για τη σýνταξη της αξιολογικÞς Ýκθεσης του Ýργου του διευθυντÞ επωμßζεται ο σχολικüς σýμβουλος. ΑναφορικÜ με τους υπηρετοýντες διευθυντÝς των σχολικþν μονÜδων, η αξιολüγηση συνδÝεται με τις διαδικασßες επανÜκρισης.

 

Ôï «åéóéôÞñéï» ãéá ôç ìïíéìïðïßçóç;

http://1.bp.blogspot.com/-ttsjrsPiddg/UGCAVveLwmI/AAAAAAAAAhY/lwfafYscqWk/s1600/%CE%B5%CE%BE%CE%AF%CF%83%CF%89%CF%83%CE%B7+%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82+%CF%84%CE%B1+%CE%BA%CE%AC%CF%84%CF%89.jpgΓια τους δüκιμους εκπαιδευτικοýς θα συντÜσσονται κατÜ τη διÜρκεια της διετοýς δοκιμαστικÞς υπηρεσßας τους δýο εκθÝσεις αξιολüγησης. Η πρþτη, που θα ονομÜζεται «διαμορφωτικÞ-συμβουλευτικÞ Ýκθεση αξιολüγησης», θα συντÜσσεται μετÜ το τÝλος του πρþτου διδακτικοý Ýτους και θα Ýχει ως στüχο την υποστÞριξη και την ενßσχυση του νεοδιοριζüμενου. Η δεýτερη θα συντÜσσεται μετÜ το τÝλος του δεýτερου διδακτικοý Ýτους και θα αποτελεß την τελικÞ Ýκθεση αξιολüγησÞς του.

Εκπαιδευτικüς που αποτυγχÜνει να μονιμοποιηθεß ýστερα απü αρνητικÞ αξιολüγηση θα μπορεß να επαναλÜβει μια φορÜ τη διαδικασßα για μονιμοποßηση την αμÝσως επüμενη σχολικÞ χρονιÜ, κατÜ την οποßα θα στηρßζεται συστηματικÜ απü το σχολικü σýμβουλο. Επßσης, κÜθε υποψÞφιος για μονιμοποßηση εκπαιδευτικüς που αποτυγχÜνει να μονιμοποιηθεß θα δικαιοýται, αν το επιθυμεß, να υποβÜλει μÝσα σε καθορισμÝνο χρονικü διÜστημα Ýνσταση προς την ΕπιτροπÞ ΕνστÜσεων.

Εκτüς απü τους νεοδιüριστους, δικαßωμα Ýνστασης Ýχουν, βεβαßως, και οι μüνιμοι δÜσκαλοι και καθηγητÝς, καθþς και τα στελÝχη εκπαßδευσης. Σýμφωνα με τα προβλεπüμενα απü το Π.Δ., ο αξιολογοýμενος εντüς 10 ημερþν μετÜ τη γνωστοποßηση σε αυτüν της Ýκθεσης, δικαιοýται να ασκÞσει ενþπιον του Συμβουλßου Αξιολüγησης Ýνσταση μεροληψßας του αξιολογητÞ που θεμελιþνεται σε συγκεκριμÝνα στοιχεßα Þ Ýνσταση λüγω αποδεδειγμÝνης πλÜνης περß τα πρÜγματα. Το Συμβοýλιο Αξιολüγησης, αφοý ακοýσει τον αξιολογητÞ, θα εξετÜσει την Ýνσταση και, αν κρßνει üτι εßναι βÜσιμη, θα προχωρÞσει το ßδιο στην τελικÞ αξιολüγηση και την ενδεχüμενη διüρθωση της Ýκθεσης αξιολüγησης του ενιστÜμενου.