«Ðíßãåé» ç áéèáëïìß÷ëç ôçí ÁôôéêÞ

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

ÐáñáóêåõÞ 11 Éáíïõáñßïõ 2013

http://www.paraskhnio.gr/wp-content/uploads/%CF%84%CE%B6%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B5%CF%86%CE%BF%CF%82.jpgΣτα υψηλÜ των μετρÞσεων κινÞθηκαν και την ΠÝμπτη τα επικßνδυνα για τη δημüσια υγεßα αιωροýμενα σωματßδια (PM - Particulate matter) στην ατμüσφαιρα της ΑττικÞς. Οι μÝσες τιμÝς για τα  PM10 (σωματßδια με διÜμετρο μικρüτερη των 10 μικρομÝτρων) Ýφτασαν στη Λυκüβρυση τα 158 μg/m3 (μικρογραμμÜρια ανÜ κυβικü μÝτρο), στο Μαροýσι τα 117 μg/m3, στην ΑριστοτÝλους τα 102 μg/m3 και στον ΠειραιÜ τα 75 μg/m3. Να θυμßσουμε üτι η οριακÞ τιμÞ για τα PM10 εßναι τα 50 μg/mκαι δεν πρÝπει να σημειþνεται υπÝρβαση περισσüτερες απü 35 ημÝρες ανÜ Ýτος.

Ωστüσο, οι πρþτες μετρÞσεις που Ýχει ξεκινÞσει το Εθνικü Αστεροσκοπεßο Αθηνþν και ο «Δημüκριτος» στο πλαßσιο προγρÜμματος για το κλßμα, Ýχουν δεßξει üτι οι συγκεντρþσεις σωματιδßων τις βραδινÝς þρες - οπüτε γßνεται χρÞση τζακιοý και σüμπας και ευνοεßται ο εγκλωβισμüς τους κοντÜ στο Ýδαφος λüγω των ατμοσφαιρικþν συνθηκþν - εßναι 5 με 10 φορÝς μεγαλýτερες. Ειδικüτερα, το βρÜδυ της περασμÝνης ΤετÜρτης, οι επιστÞμονες κατÝγραψαν μεταξý 22.00 και 24.00 μÝγιστη συγκÝντρωση 300 μg/m3.

ΜÜλιστα, οι χημικÝς αναλýσεις των επιστημüνων Ýδειξαν üτι αυτÝς οι αυξημÝνες τιμÝς οφεßλονταν σε μεγÜλο ποσοστü σε καýση ξυλεßας στα τζÜκια.

 

Καýση ακατÜλληλων υλικþν για θÝρμανση

Τον κþδωνα του κινδýνου για τις  σοβαρÝς επιπτþσεις που μπορεß να Ýχει στη δημüσια υγεßα και το περιβÜλλον η αλüγιστη χρÞση ακατÜλληλων για καýση υλικþν, κροýει το Τεχνικü ΕπιμελητÞριο ΕλλÜδος (τμÞμα ΚεντρικÞς Μακεδονßας), σε μια περßοδο που η οικονομικÞ κρßση και οι υψηλÝς τιμÝς του πετρελαßου αναγκÜζουν ολοÝνα περισσüτερους πολßτες να στραφοýν σε εναλλακτικÝς μορφÝς θÝρμανσης. ΔεδομÝνου üτι πλÝον παρατηρεßται εκτεταμÝνη χρÞση ανοικτþν εστιþν/τζακιþν και λεβÞτων βιομÜζας - ξýλου, το ΤΕΕ/ΤΚΜ εφιστÜ την προσοχÞ των πολιτþν στην ανÜγκη λÞψης των εξÞς προφυλÜξεων, þστε να αποφευχθοýν ανεπιθýμητες παρενÝργειες για την υγεßα τους και το περιβÜλλον:

• ΠρÝπει να χρησιμοποιεßται μüνο το καýσιμο για το οποßο εßναι σχεδιασμÝνος και ρυθμισμÝνος ο λÝβητας. ΕÜν υπÜρχει η δυνατüτητα να χρησιμοποιηθοýν διαφορετικÜ καýσιμα στον ßδιο λÝβητα, αυτüς θα πρÝπει να ρυθμßζεται αναλüγως σε κÜθε αλλαγÞ καυσßμου.

• ΠρÝπει να χρησιμοποιεßται μüνο εγκεκριμÝνη και καλÞς ποιüτητας καýσιμη ýλη. Τα ξýλα θα πρÝπει να εßναι ξερÜ και να Ýχουν κοπεß τουλÜχιστον Ýνα χρüνο πριν.

• ΠρÝπει να αποφεýγεται οπωσδÞποτε η καýση βαμμÝνων Þ βερνικωμÝνων ξýλων, περασμÝνων με λαδομπογιÝς, προúüντων και παραπροúüντων επιπλοποιßας (πχ μελαμßνες) και κÜθε εßδους χαρτιþν και διαφημιστικþν

• Απαγορεýεται η καýση πλαστικοý. υφασμÜτων, σκουπιδιþν, καλωδßων, νεοπρενßου και ελαστικþν.

• Δεν πρÝπει να χρησιμοποιοýνται προσανÜμματα, τα οποßα περιÝχουν ανθυγιεινÝς ουσßες.

• Δεν πρÝπει να αγορÜζεται ξυλεßα εμποτισμÝνη με χημικÜ, με δÞθεν επιθυμητÝς ιδιüτητες (αργÞ καýση, εýκολο Üναμμα κλπ.)

• «Χωρßς προφυλÜξεις, τα αιωροýμενα μικροσωματßδια στην ατμüσφαιρα θ' αυξÜνονται διαρκþς ενþ, υπÜρχει ο κßνδυνος να απελευθερωθοýν στην ατμüσφαιρα, αλλÜ και μÝσα στο ßδιο το σπßτι επικßνδυνες και καρκινογüνες χημικÝς ουσßες, üπως βαρÝα μÝταλλα, διοξßνες, αλογονοýχες ενþσεις και πολυκυκλικοß αρωματικοß υδρογονÜνθρακες», προειδοποιεß το ΤΕΕ/ΤΚΜ.

 

Τα αÝρια που απελευθερþνονται

Απü το Τεχνικü ΕπιμελητÞριο ΕλλÜδος (τμÞμα ΚεντρικÞς Μακεδονßας) επισημαßνεται ο κßνδυνος να απελευθερωθοýν αÝρια ερεθιστικÜ του αναπνευστικοý συστÞματος, üπως η αμμωνßα, η ακρολεÀνη, οι αλδεûδες, το οξεικü οξý, τα οξεßδια του αζþτου, το διοξεßδιο του θεßου, το αÝριο χλþριο, το φωσγÝνιο, η φορμαλδεûδη και τα υδραλογüνα (HCl, HF, HBr), τα οποßα μποροýν να προκαλÝσουν υποξßα, πνευμονικü οßδημα Þ πνευμονßτιδα, ανÜλογα με τη συγκÝντρωσÞ τους στο χþρο

 

Οι συστÜσεις του Τεχνικü ΕπιμελητÞριο ΕλλÜδος

ΣυστÞνει μÜλιστα στους πολßτες να κÜνουν χρÞση μüνο των καυσßμων για τα οποßα εßναι σχεδιασμÝνος ο λÝβητας, να χρησιμοποιοýν εγκεκριμÝνη και καλÞς ποιüτητας καýσιμη ýλη (ξερÜ ξýλα τα οποßα Ýχουν κοπεß τουλÜχιστον Ýναν χρüνο πριν) και να αποφεýγουν τη χρÞση βαμμÝνων Þ βερνικωμÝνων ξýλων, προúüντων επιπλοποιßας, χαρτιþν, πλαστικþν, υφασμÜτων, σκουπιδιþν, καλωδßων, ελαστικþν κτλ.

 

ΔιαβÜστε ακüμα:

Η αιθαλομßχλη που σκüτωσε 20.000 ΛονδρÝζους το '50 πνßγει την ΑττικÞ (21-12-2012)

Πνßγεται η ΑθÞνα απü τη ρýπανση του ξýλου (18-12-2012)