ÍÁÔÏ: Ç ÅëëÜäá äåýôåñç óå áìõíôéêÝò äáðÜíåò

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

Ôñßôç, 8 Éáíïõáñßïõ 2013

Μπορεß η ευρωπαúκÞ κρßση να αποτÝλεσε "πονοκÝφαλο" για τον γενικü γραμματÝα του ΝΑΤΟ ¶ντερς Φογκ ΡÜσμουσεν, καθþς μειþθηκαν οι αμυντικÝς δαπÜνες των συμμÜχων, αλλÜ η ΕλλÜδα, που πλÞττεται δραματικÜ απü την κρßση, φιγουρÜρει στη δεýτερη θÝση των κρατþν - μελþν που δαπανοýν περισσüτερο απü το 2% του ΑΕΠ της στο κομμÜτι της ¶μυνας.

Η μεßωση των αμυντικþν δαπανþν, üπως ανÝφερε ο γενικüς γραμματÝας του ΝΑΤΟ ¶ντερς Φογκ ΡÜσμουσεν, μειþθηκαν κατÜ περισσüτερα απü 56 δισεκατομμýρια δολÜρια σε σýγκριση με το 2009.

Μüνο δýο αφιÝρωσαν, üπως τüνισε, περισσüτερο απü 2% του ακαθÜριστου εγχþριου προúüντος για την ¶μυνα και η μßα εξ αυτþν Þταν η ΕλλÜδα.

Αυτü, üπως αναφÝρει το δημοσßευμα, φαντÜζει εκπληκτικü δεδομÝνου üτι η ΕλλÜδα βρßσκεται σε βαθιÜ οικονομικÞ και χρηματοπιστωτικÞ κρßση, με την οικονομßα της να Ýχει συρρικνωθεß κατÜ 25% τα τελευταßα δýο χρüνια.

Ενþ οι αμυντικÝς δαπÜνες της ΕλλÜδας το 2008 αντιπροσþπευαν το 3,1% του ΑΕΠ, τα δýο τελευταßα χρüνια ανÝρχονται στο2,1%, σε μßα περßοδο που τα μεσαßα και κατþτερα στρþματα επλÞγησαν σημαντικÜ απü περικοπÝς σε μισθοýς και συντÜξεις.

Περισσüτερο απü το 73% του αμυντικοý προûπολογισμοý της ΕλλÜδας εßναι αποκλειστικÜ για τις δαπÜνες προσωπικοý, καθιστþντας το Ýνα απü τα υψηλüτερα ποσοστÜ των νατοúκþν συμμÜχων.

Επισημαßνεται ακüμα πως το στρατιωτικü και πολιτικü προσωπικü αντιπροσωπεýει το 2,7% του συνολικοý εργατικοý δυναμικοý στην ΕλλÜδα, ποσοστü επßσης απü τα υψηλüτερα στο ΝΑΤΟ.

Επισημαßνεται μÜλιστα πως η ΕλλÜδα Ýχει 10 στρατιþτες στο ΑφγανιστÜν απü Ýνα σýνολο 102,011 στρατιωτþν απü 50 χþρες.

Αυτü που αποτελεß απορßας Üξιο εßναι πως οι Ýνοπλες δυνÜμεις μποροýν να δικαιολογÞσουν τον τρÝχοντα προûπολογισμü, καθþς τα χρÞματα δεν δαπανþνται για την επÜνδρωση νατοúκþν αποστολþν.

Αξιωματοýχοι υπü τον üρο της ανωνυμßας επισημαßνουν üτι η ελληνικÞ κυβÝρνηση δεν Ýχει χρησιμοποιÞσει την οικονομικÞ κρßση για την αναμüρφωση των ενüπλων δυνÜμεþν της.

¸νας λüγος, üπως αναφÝρουν αναλυτÝς, εßναι η γειτνßαση με την Τουρκßα, παρÜ τη βελτßωση των σχÝσεων μεταξý των δýο χωρþν την τελευταßα δεκαετßα. ¶λλοι πÜλι επισημαßνουν üτι οι ελληνικÝς Ýνοπλες δυνÜμεις μποροýν πÜντα να αντισταθοýν στις μεγÜλες αμυντικÝς περικοπÝς παßζοντας το χαρτß της Τουρκßας.

ΥπÜρχει Ýνας ακüμα πολιτικüς λüγος για την απαλλαγÞ του στρατοý απü τις περικοπÝς, καθþς το κλεßσιμο ορισμÝνων απü τις 500 στρατιωτικÝς βÜσεις και των 17 κÝντρων θα σÞμαινε την αποστολÞ δεκÜδων χιλιÜδων στρατιωτþν στις τÜξεις των ανÝργων, προσθÝτοντας, üπως αναφÝρει το σουηδικü ερευνητικü ινστιτοýτο Sipri, Ýνα επικßνδυνο "συστατικü" στην κοινωνικÞ αναταραχÞ.

 

********

 

ΔιαβÜστε ολüκληρο το Üρθρο üπως δημοσιεýεται στην ηλεκτρονικÞ Ýκδοση της New York Times με τßτλο: «Military in Greece Is Spared Cuts»