Åõñùâáñüìåôñï: Ôï 84% ôùí ÅëëÞíùí äåí åìðéóôåýåôáé ôçí TV êáé ôï 76% åßíáé áðáéóéüäïîï ãéá ôï 2013

του Báóßëç Öïõñôïýíç, äÜóêáëïõ

ÐÝìðôç 20 Äåêåìâñßïõ 2012

http://ec.europa.eu/employment_social/2010againstpoverty/export/sites/default/images/news/eurobarometre.jpgΑπαισιοδοξßα για την οικονομικÞ τους κατÜσταση το 2013 εκφρÜζουν οι ¸λληνες ο οποßοι στο σýνολü τους (100%) δηλþνουν üτι η κατÜσταση της απασχüλησης στη χþρα εßναι «κακÞ».

Το 99% των ΕλλÞνων και των Ισπανþν πιστεýουν üτι η οικονομικÞ κατÜσταση της χþρας τους εßναι «κακÞ», σýμφωνα με την τακτικÞ εξαμηνιαßα δημοσκüπηση «Ευρωβαρüμετρο» για το φθινüπωρο του 2012, η οποßα δüθηκε σÞμερα στη δημοσιüτητα.

Τα αποτελÝσματα του «Ευρωβαρüμετρου» δεßχνουν üτι οι απαντÞσεις των Ευρωπαßων σχετικÜ με την κατÜσταση της εθνικÞς οικονομßας τους διαφÝρουν σημαντικÜ μεταξý των κρατþν-μελþν.

Επßσης στην Ýκθεση φαßνεται η δυσπιστßα των πολιτþν της χþρας απÝναντι στα παραδοσιακÜ μÝσα ενημÝρωσης και κυρßως την τηλεüραση καταγρÜφει η τακτικÞ εξαμηνιαßα δημοσκüπηση «Ευρωβαρüμετρο».

Εκεßνο που εßναι ιδιαßτερα σημαντικü και καταγρÜφεται στο ευροβαρüμετρο εßναι η Üποψη που λÝει üτι η ΕυρωπαúκÞ ¸νωση μπορεß να αντιμετωπßσει την κρßση, αρκεß τα κρÜτη της να συνεργαστοýν μεταξý τους.

 

Η οικονομικÞ κατÜσταση

«ΚακÞ» χαρακτηρßζει το 99% των ΕλλÞνων (αλλÜ και των Ισπανþν) την οικονομικÞ κατÜσταση της χþρας τους, σýμφωνα με την τακτικÞ εξαμηνιαßα δημοσκüπηση «Ευρωβαρüμετρο» για το φθινüπωρο του 2012. ΠαρÜλληλα, οι ¸λληνες εßναι πολý απαισιüδοξοι για το μÝλλον.

Πιο αναλυτικÜ, στο ερþτημα «σε γενικÝς γραμμÝς πιστεýετε üτι τα πρÜγματα στη χþρα σας πÜνε προς καλÞ Þ κακÞ κατεýθυνση;» το 88% των ΕλλÞνων δηλþνει «σε κακÞ», εναντι 80% των Κυπρßων και 56% των Ευρωπαßων. Το 8% των ΕλλÞνων απαντÜ «οýτε το Ýνα οýτε το Üλλο» και το 4% απαντÜ «σε καλÞ».

Το 77% των ΕλλÞνων δηλþνει üτι η οικονομικÞ κατÜσταση του νοικοκυριοý του εßναι «κακÞ» (35% στην ΕΕ), Ýναντι 22% που δηλþνει üτι εßναι «καλÞ» (63% στην ΕΕ). Επßσης, το 100% των ΕλλÞνων δηλþνουν üτι η κατÜσταση της απασχüλησης στη χþρα εßναι «κακÞ», Ýναντι 98% των Ισπανþν και 79% των Ευρωπαßων.

Στην ερþτηση «πþς πιστεýετε üτι θα εßναι η οικονομικÞ κατÜσταση της χþρας σας τους επüμενους 12 μÞνες;», το 76% των ΕλλÞνων, το 75% των Κυπρßων και το 40% των Ευρωπαßων απαντοýν «χειρüτερη». «Καλýτερη» απÜντησε το 7% των ΕλλÞνων, το 6% των Κυπρßων και το 17% των Ευρωπαßων, ενþ «στÜσιμη» απÜντησε το 15% των ΕλλÞνων, το 14% των Κυπρßων και το 39% των Ευρωπαßων.

 

Το 84% των ΕλλÞνων δεν εμπιστεýεται την TV και το 77% τις εφημερßδες

ΠαρÜλληλα, στην ερþτηση «τεßνετε να εμπιστεýεστε Þ üχι τον γραπτü Τýπο;», το 77% των ΕλλÞνων απαντÜ «μÜλλον üχι», Ýναντι 54% των Ευρωπαßων. «ΜÜλλον ναι» απαντÜ το 20% των ΕλλÞνων, Ýναντι 40% των Ευρωπαßων. Στην ßδια ερþτηση για την τηλεüραση, «μÜλλον üχι» απαντÜ το 84% των ΕλλÞνων, Ýναντι 47% των Ευρωπαßων και «μÜλλον ναι» απαντÜ το 15% των ΕλλÞνων, Ýναντι 48% των Ευρωπαßων. Επßσης, οι ¸λληνες απÜντησαν üτι δεν εμπιστεýονται το ραδιüφωνο σε ποσοστü 70%, αλλÜ εμπιστεýονται περισσüτερο το ºντερνετ σε ποσοστü 41% (35% στην ΕΕ).

 

Η Üποψη των ευρωπαßων πολιτþν  για την εθνικÞ τους οικονομßα

Τα αποτελÝσματα του «Ευρωβαρüμετρου» δεßχνουν üτι οι απαντÞσεις των Ευρωπαßων σχετικÜ με την κατÜσταση της εθνικÞς οικονομßας τους διαφÝρουν σημαντικÜ μεταξý των κρατþν-μελþν. Ενþ το 75% του πληθυσμοý στη Σουηδßα και τη Γερμανßα πιστεýουν üτι η εθνικÞ οικονομικÞ κατÜσταση εßναι «καλÞ», με την Üποψη αυτÞ συμφωνεß ποσοστü χαμηλüτερο απü 10% σε δÝκα κρÜτη-μÝλη και ποσοστü μüλις 1% στην ΕλλÜδα και την Ισπανßα. Ακολουθοýν η Κýπρος και η Ρουμανßα üπου το 6% του πληθυσμοý πιστεýει üτι η εθνικÞ οικονομικÞ κατÜσταση εßναι «καλÞ», η Βουλγαρßα, η Σλοβενßα και η Ιταλßα (7%), η Ιρλανδßα (8%), η Ουγγαρßα και η Γαλλßα (9%), η Τσεχßα και η Πορτογαλßα (11%).

 

Τα τÝσσαρα κυριüτερα προβλÞματα

Τα τÝσσερα κυριüτερα προβλÞματα που δηλþνουν üτι αντιμετωπßζουν οι ¸λληνες σε εθνικü επßπεδο, εßναι η ανεργßα (58%), η οικονομικÞ κατÜσταση (55%), το δημüσιο χρÝος (20%) και η φορολογßα (17%).

Για τους Ευρωπαßους τα τÝσσερα κυριüτερα προβλÞματα εßναι η ανεργßα (48%), η οικονομικÞ κατÜσταση (37%), ο πληθωρισμüς (24%) και το δημüσιο χρÝος (17%). Επßσης, οι Ευρωπαßοι θεωροýν üτι τα σημαντικüτερα προβλÞματα που αντιμετωπßζει η ΕΕ αυτÞν τη στιγμÞ εßναι η γενικüτερη οικονομικÞ κατÜσταση (53%), η ανεργßα (36%) και η κατÜσταση των δημüσιων οικονομικþν των κρατþν-μελþν (32%).

 

Η ΕυρωπαúκÞ ¸νωση μπορεß να αντιμετωπßσει την κρßση

ΕξÜλλου, η μεγÜλη πλειονüτητα των Ευρωπαßων (85%) πιστεýει üτι τα κρÜτη-μÝλη της ΕΕ θα πρÝπει να συνεργαστοýν πιο στενÜ για την αντιμετþπιση της κρßσης, ενþ μüνο το 41% των Ευρωπαßων πιστεýει üτι η ΕΕ βαδßζει προς τη σωστÞ κατεýθυνση για την Ýξοδο απü την κρßση και την αντιμετþπιση των νÝων παγκüσμιων προκλÞσεων.

Οι Ευρωπαßοι εξακολουθοýν επßσης να θεωροýν την ΕΕ ως τον πλÝον αποτελεσματικü φορÝα, περισσüτερο και απü και τις εθνικÝς κυβερνÞσεις, για την αντιμετþπιση των επιπτþσεων της οικονομικÞς κρßσης. Η ΕΕ βρßσκεται στην πρþτη θÝση (23%), αλλÜ ακολουθοýν με μικρÞ απüσταση οι εθνικÝς κυβερνÞσεις (20%). Η ομÜδα G20 (14%) Ýρχεται στην τρßτη θÝση και ακολουθεß το Δ.Ν.Τ. (15%).

ΤÝλος, σýμφωνα με το «Ευρωβαρüμετρο», οι Ευρωπαßοι συνεχßζουν να υποστηρßζουν τις πρωτοβουλßες για την οικονομικÞ ανÜπτυξη, τη σταθερüτητα και την απασχüληση που προτεßνονται στη στρατηγικÞ «Ευρþπη 2020».