Την αναγνριση της Παλαιστινιακς Αρχς ως κρτος παρατηρητ ψφισε ο ΟΗΕ

Υπρ του αιτματος τχτηκαν 138 χρες, εννα ψφισαν κατ και 41 χρες απεχαν - Αναμενμενη αρνητικ ψφος απ Ισραλ και ΗΠΑ

30 2012

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

http://desinformemonos.org/wp-content/uploads/2011/06/free_palestine_now_by_kartix1.jpgΜε ισχυρ πλειοψηφα καθς η διεθν κοιντητα συντχτηκε σε μεγλο μρος της με το ατημα των Παλαιστινων, η Γενικ Συνλευση ενκρινε την Πμπτη την αναβθμιση της Παλαιστινιακς Αρχς σε κρτος με ιδιτητα του παρατηρητ (non-member observer state), μα πολιτικ, διπλωματικ αλλ και συμβολικ νκη που θα δσει στους Παλαιστνιους φων στη διεθν κοιντητα.

Παρ το αναμενμενο «χι» του Ισραλ και των ΗΠΑ αλλ και με εξσου αναμενμενο «ναι» ισχυρν δυνμεων, το αποτλεσμα ανογει την Παλαιστινιακ Αρχ το δρμο προς τα διεθν φρα και παρχει στους Παλαιστνιους το πλεονκτημα μιας αναβαθμισμνης θσεις ταν αρχσουν εκ νου οι συνομιλες με το Ισραλ. Στον λγο του απ το βμα των Ηνωμνων Εθνν ο Μαχμοντ Αμπς μλησε για σα υπστη ο λας του αλλ τχτηκε υπρ της ειρνης και πρβαλε αυτ ακριβς που ζητον επ δεκαετες οι Παλαιστνοι: το ατημα για φων και λγο στη διεθν κοιντητα.

 

Τι επε ο Μαχμοντ Αμπς

http://4.bp.blogspot.com/-Vql8s74GugQ/TnzBzpne-KI/AAAAAAAACew/bDAEk28iO9I/s1600/abas1.jpgΠριν απ την ψηφοφορα τον λγο λαβε καταχειροκροτομενος ο πρεδρος της Παλαιστινιακς Αρχς,Μαχμοντ Αμπς.

Ολκληρες οικογνειες μεγλωσαν με το νειρο της ελευθερας και της ειρνης, τνισε. Σμερα η Παλαιστνη ρχεται ενπιον των Ηνωμνων Εθνν, «σε μια καθοριστικ στιγμ για να προστατεσει την πιθαντητα και τα θεμλια της ειρνης που χρειζεται η περιοχ». « », .

, .

Ο πρεδρος της Παλαιστινιακς Αρχς καταδκασε ακμη την ισραηλιν επιθετικτητα: «Δεν υπρχε ανγκη απ χιλιδες επιδρομς για να θυμηθε ο κσμος τι πρπει να τελεισει η κατοχ» στα Παλαιστινιακ Εδφη, τνισε για να προσθσει τι «για αυτ εμαστε εδ σμερα», επε αναφερμενος εκτενς και στην πρσφατη επιδρομ στη Λωρδα της Γζας που φησε περισστερους απ 170 νεκρος.

Ο κσμος να πει τλος στην κατοχ και τον εποικισμ» στα Παλαιστινικ Εδφη, ζτησε σε υψηλος τνους παρομοιζοντας το σημεριν καθεστς με αυτ του απαρτχιντ εκτιμντας δε τι καθιστ τη λση των δο κρατν λο και πιο δσκολη αν χι αδνατη.

«Θα συνεχσουμε την λακ, ειρηνικ αντσταση» επε σε λλο σημεο της ομιλας και θα επιδιξουμε την ανεξαρτησα της Παλαιστνης στα σνορα του 1967, με πρωτεουσα την Ιερουσαλμ και επλυση του θματος των προσφγων, υπογρμμισε επαναλαμβνοντας τη θση της Αρχς αλλ προειδοποησε τι «ο χρνος τελεινει και το παρθυρο της ευκαιρας κλενει...»

Στη συνχεια πρε το λγο ο αντιπρσωπος του Ισραλ ο οποος τνισε τι η χρα του επιθυμε την ειρνη και επιτθηκε προσωπικ κατ του προδρου Αμπας προσπτοντας του τι δεν επιθυμε την ειρνη και τι δεν αποδχεται τις προτσεις που γνονται απ την ισραηλιν πλευρ.

 

Υπρ του αιτματος τχτηκαν 138 χρες, εννα ψφισαν κατ και 41 χρες απεχαν.

http://2.bp.blogspot.com/-LuxGbJ4MNmE/ULhTXc-NPXI/AAAAAAABTpo/s_iIbCSIsrk/s1600/unpalestine1.jpgΤο ατημα της Παλαιστινιακς Αρχς υιοθετθηκε απ την πλειοντητα των μελν του ΟΗΕ: θετικ εκφρστηκαν μεγλες δυνμεις πως η Ρωσα και η Κνα, οι περισστερες ευρωπακς χρες μεταξ τους η Γαλλα, η Ισπανα, η Ιταλα, η Ελλδα και η Κπρος, το σνολο του αραβικο κσμου, των ασιατικν χωρν και της Ντιας Αμερικς.

Αναμενμενη η αρνητικ ψφος του Ισραλ και των ΗΠΑ, «χι» ψφισε ακμη ο Καναδς, η Τσεχα και ο Παναμς αλλ και τα μικρ νησιωτικ κρτη Παλου, Ναουρο, Μικρονησα και Νσοι Μρσαλ.

Απ τις χρες που απεχαν, αναμενμενη και προαποφασισμνη ταν η στση της Βρετανας, που εχε βλει ρους στην Παλαιστινιακ Αρχ, και της Γερμανας· αποχ επλεξαν, μεταξ λλων, η Αυστραλα, η Βουλγαρα, η Εσθονα, η Κροατα, το Μαυροβονιο, η Ουγγαρα, η ΠΓΔΜ, η Πολωνα, η Ρουμανα, η Σλοβακα και η Ρουμανα.

Η Ευρωπακ νωση, η οποα χει εκφραστε υπρ της λσης των δο κρατν, δεν απφυγε να εμφανιστε τελικ τργλωσση με την πλειοντητα να τσσεται υπρ, την Τσεχα να απορρπτει αλλ και αρκετς χρες να απχουν...

Η αναβθμιση του διεθνος καθεσττος της Παλαιστινιακς Αρχς απ «ονττητα» σε «κρτος μη μλος» του ΟΗΕ, ανλογο καθεστς με αυτ που κατχει το Βατικαν, δνει φων στην Παλαιστινιακ Αρχ η οποα ως σμερα εχε απλς καθεστς παρατηρητ στη Γενικ Συνλευση των 193 κρατν-μελν του ΟΗΕ.

Με διαβατριο την απφαση του ΟΗΕ, η Παλαιστινιακ Αρχ θα μπορσει να διεκδικσει (αλλ χι να εξασφαλσει) τη συμμετοχ της σε οργανισμος που διασυνδονται με τον ΟΗΕ, μεταξ τους το Διεθνς Ποινικ Δικαστριο στο οποο θα μπορσει να προσφγει κατ του Ισραλ. Καθλου εκολος δεν εναι και ο δρμος για την αναγνριση απ τη Γενικ Συνλευση αλλ η απφαση αυτ εναι πρτο σημαντικ βμα για την αναγνρισ του ως πλρες μλος του ΟΗΕ.

 

Εορτασμο και προειδοποισεις...

Πανηγυρισμο στη Βηθλεμ, δπλα στο ισραηλιν τεχοςΣτη Δυτικ χθη απ το απγευμα της Πμπτης πλθη συγκεντρθηκαν για να εορτσουν το προδιαγεγραμμνο –αλλ φυσικ εξαιρετικ επιθυμητ για τους Παλαιστνιους– αποτλεσμα.

Μλις οι τηλεοπτικς οθνες επιβεβαωσαν την επιτυχα, ξσπασαν σε ζητωκραυγς και βγκαν με τα αυτοκνητ τους στους δρμους της Ραμλα, που και η δρα της Αρχς, και σε λλες πλεις.

Η απφαση δεν θα αλλξει την καθημεριντητ τους, σημεινει ο ανταποκριτς του Guardian, αλλ αναγνωρζουν τι εναι να πρτο βμα.

Εξλλου και η ημερομηνα δεν επιλχτηκε τυχαα εκ μρους των Παλαιστινων, καθς η 29η Νοεμβρου εναι η επτειος της απφασης του 1947 για το διαμελισμ της Παλαιστνης και τη δημιουργα δο κρατν, μια απφαση που γινε δεκτ με ενθουσιασμ απ τους εβραους που ζοσαν στην περιοχ και τον επμενο χρνο γιναν οι πρτοι πολτες του νετευκτου ισραηλινο κρτους.

 

Χωρς κοιν γραμμ η ΕΕ - Σταθερ «χι» απ τις ΗΠΑ

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/4EF9EBAB418AE95CE2E6EF7ABEE9C0C0.jpgΗ Ευρωπακ νωση προσρχεται διχασμνη στη Γενικ Συνλευση, αν και η επικεφαλς διπλωματας Κθριν στον σπεδει να επισημνει πως η ΕΕ υποστηρζει τη δημιουργα παλαιστινιακο κρτους παρλο που οι «27» δεν θα ψηφσουν ομφωνα σμερα για τη χοργηση καθεσττος κρτους παρατηρητ.

«Η Ευρωπακ νωση χει εκφρσει επανειλημμνως την υποστριξ της και την επιθυμα της να δει την Παλαιστνη να γνεται πλρες μλος του ΟΗΕ στο πλασιο μιας λσης στη σγκρουση. Η ΕΕ εναι τοιμη να αναγνωρσει να παλαιστινιακ κρτος την κατλληλη στιγμ» δλωσε η Κθριν στον λγες ρες πριν απ την ψηφοφορα.

Ο Μαχμοντ Αμπς επιδθηκε σε εκστρατεα για την εξασφλιση σων το δυνατν περισστερων ευρωπακν ψφων, εν στο κεν πεσε ανλογη αμερικανικ εκστρατεα για να μεταπειστε ο πρεδρος της Παλαιστινιακς Αρχς και να μην καταθσει το σχδιο απφασης.

Τη στριξ τους στο παλαιστινιακ ατημα δνουν Γαλλα, Ελλδα, Ιταλα, Αυστρα, Δανα, Νορβηγα, Φινλανδα, Ισλανδα, Ιρλανδα, Λουξεμβοργο, Μλτα, Πορτογαλα και Ελβετα. Η Γερμανα ακολουθε τελικ το δρμο της αποχς, εν αρχικς εχε διαφανε πως θα ψηφσει «χι». 

Η Βρετανα χει δηλσει διατεθειμνη να ψηφσει «ναι» υπ τον ρο τι θα λβει παλαιστινιακς εγγυσεις, συνεπς ως φανεται θα ακολουθσει και αυτ το δρμο της αποχς. δια στση αναμνεται επσης απ την Εσθονα και τη Λιθουανα. «χι» πρκειται να ψηφσει η Τσεχα.

Οι ΗΠΑ θα καταψηφσουν την απφαση πως και ο Καναδς. Στην λλη χθη, υπρ του «ναι», βρσκονται Ρωσα, Κνα και Ινδα.

Για την Ουσινγκτον και το Τελ Αββ, μνο η απευθεας διαπραγμτευση μπορε να οδηγσει στη δημιουργα παλαιστινιακο κρτους. «Ο δρμος προς τη λση των δο κρατν η οποα θα ικανοποιοσε τις προσδοκες των Παλαιστινων περν απ την Ιερουσαλμ και τη Ραμλα, χι απ τη Να Υρκη» επανλαβε η Χλαρι Κλντον.

Μα ισχυρ στριξη απ τα κρτη της Ευρωπακς νωσης θα καταστσει ιδιατερα δσκολη την εφαρμογ αντιπονων απ το Ισραλ (υπρξε προειδοποηση για παρακρτηση δασμν που συλλγει το Ισραλ εκ μρους των Παλαιστινων). Παρ τη σφοδρ αντθεσ του στην παλαιστινιακ εκστρατεα, το Ισραλ δεν φανεται διατεθειμνο κατ τους αναλυτς να παρουσιαστε ως διπλωματικ απομονωμνο και χει ρξει τους τνους στις απειλς για αντποινα. 

Παρλληλα, θα εναι επισφαλς μα περαιτρω υπονμευση του μετριοπαθος και υποστηριζμενου απ τη Δση Μαχμοντ Αμπς στην παροσα φση, ειδικ μετ την πολιτικ θηση που λαβε η ριζοσπαστικ Χαμς απ τις πρσφατες επισκψεις αλληλεγγης στη Γζα αντατων αξιωματοχων απ την Αγυπτο, το Κατρ και την Τυνησα.

Ωστσο, η ισραηλιν αντδραση δεν αναμνεται σε καμα περπτωση μετρημνη εφσον οι Παλαιστνιοι επιχειρσουν να κινηθον κατ του Ισραλ στο Αντατο Ποινικ Δικαστριο (ICC) με κατηγορες διπραξης εγκλημτων πολμου και εγκλημτων κατ της ανθρωπτητας.

Στο σχδιο απφασης η παλαιστινιακ πλευρ «εκφρζει την ελπδα το Συμβολιο Ασφαλεας να εξετσει ευνοκ» την υποψηφιτητ της να γνει πλρες μλος στον ΟΗΕ. Η υποψηφιτητα που εχε κατατεθε το Σεπτμβριο του 2011 απ τον πρεδρο Μαχμοντ Αμπς δυναμιτστηκε στο Συμβολιο Ασφαλεας υπ την απειλ αμερικανικο βτο.

Επσης, καλε σε μια επανληψη των ισραηλινο-παλαιστινιακν ειρηνευτικν διαπραγματεσεων, οι οποες χουν διακοπε τα τελευταα δυμισι χρνια, προκειμνου να παλαιστινιακ κρτος να μπορε να συνυπρχει «δπλα στο Ισραλ με ειρνη και ασφλεια, στη βση των συνρων που σχυαν πριν απ το 1967».

 

Νετανιχου: Το ανεξρτητο κρτος απομακρνεται

http://www.tovima.gr/oldPhotos/Article%20Photos/20100531/334785.jpgΑπ την Ιερουσαλμ ο Ισραηλινς πρωθυπουργς Μπενιαμν Νετανιχου διεμνυσε μερικς ρες πριν την ψηφοφορα τι «η απφαση του ΟΗΕ δεν θα αλλξει τποτε επ του πεδου. Δεν θα προωθσει τη δημιουργα ενς παλαιστινιακο κρτους. Αντθετα θα την απομακρνει».

Ο Νετανιχου επαναλαμβνοντας τους ρους που θτει το Ισραλ επε: «Τενουμε το χρι μας στην ειρνη, αλλ δεν θα υπρξει πραγματικ παλαιστινιακ κρτος χωρς μια αναγνριση του κρτους του Ισραλ ως κρτους του εβρακο λαο, χωρς μια κρυξη του τλους της σγκρουσης, χωρς πραγματικς διευθετσεις για την ασφλεια που να επιτρπουν την προστασα του Ισραλ και των κατοκων του».

«Δεν υπρχει τποτε απ λα αυτ στην απφαση που προτενεται στη Γενικ Συνλευση. Ο μνος τρπος επτευξης της ειρνης εναι μσω απευθεας διαπραγματεσεων, χωρς προποθσεις και χωρς μια μονομερ διακρυξη του ΟΗΕ που δεν λαμβνει καθλου υπ' ψιν τις αξισεις του Ισραλ στον τομα της ασφλειας».

«Η ειρνη θα επιτευχθε παρ μνο μσω συμφωνιν αποδεκτν στην Ιερουσαλμ και τη Ραμλα και χι με μια απφαση του ΟΗΕ» επε προσθτοντας τι «ελχιστα ενδιαφρει ο αριθμς σων θα ψηφσουν σε βρος μας, καμι δναμη στον κσμο δεν μπορε να με πεσει να κνω παραχωρσεις ως προς την ασφλεια του Ισραλ».

*Η σημεριν ημερομηνα δεν επελγη τυχαα: εναι η επτειος της υιοθτησης απ τον ΟΗΕ το 1947 του σχεδου διαμελισμο της Παλαιστνης στε να δημιουργηθον δο κρτη: να αραβικ και να εβρακ. ταν η περοδος της μαζικς μετανστευσης εβραων που υπστησαν τις διξεις των ναζ και οι οποοι σπευδαν στην υπ βρετανικ εντολ Παλαιστνη για να ενισχσουν τους εγκατεστημνους δη εκε πρωτοπρους του σιωνιστικο κινματος.

 

Προσωπικ μαρτυρα

http://p.playserver1.com/ProductImages/0/8/2/2/9/2/2/3/32292280_700x700min_1.jpgΚλενοντας το ρθρο αυτ θα θελα να προσθσω και μια προσωπικ μαρτυρα η οποα καθυστρησε μεν, αλλ επιβεβαιθηκε.

Σε να ταξδι μου, το προηγομενο καλοκαρι, στην ιερ πλη της Ιερουσαλμ τυχε να συναντσω ναν νεαρ καταστηματρχη παλαιστνιο, ο οποος ταν απφοιτος του Λυκεου του ελληνορθδοξου Πατριαρχεου Ιεροσολμων και φυσικ να γνωρζει να μιλει πταιστα τα ελληνικ.

Στη συζτηση που εχαμε, θυμμαι τι μου εχε πει τι αν δεν αναγνωριστε το παλαιστινιακ κρτος θα υπρξει Τρτη ιντιφντα, η οποα θα εξαναγκσει τον ΟΗΕ να οδηγηθε υποχρεωτικ στην αναγνριση. «Εμαστε αποφασισμνοι» θυμμαι που μου εχε πει.

Επσης μου εχε πει «Αγρασε κτι αναμνηστικ απ την υπδουλη Παλαιστνη». Φυσικ χωρς να πιστεω στα λγια αυτο του νου, θυμμαι τι ττε αγρασα να μπλουζκι με τη φρση «FREE PALESTINE” κι να CD με παραδοσιακ παλαιστινιακ τραγοδια, τα οποα αναμνηστικ πρασα με μεγλη δυσκολα απ το ισραηλιν τελωνεο.

Καλ μου γνωστε παλαιστνιε φλε, ομολογ τι ττε δεν σε πστεψα, σμερα μως υποκλνομαι στο πθος που εχες για τη λευτερι σου και κρατ αυτ τα αναμνηστικ ως στοιχεο μνμης.