Ôïõò ÷áìçëüôåñïõò ìéóèïýò óôçí Åõñùæþíç Ý÷ïõí ïé åêðáéäåõôéêïß óôçí ÅëëÜäá, λÝει Ýêèåóç ôçò Êïìéóéüí

ÐáñáóêåõÞ 5 Ïêôùâñßïõ 2012

ΠηγÞ: ΑΜΠΕ

ΠεριγραφÞ: http://cdn.news247.gr/eidiseis/oikonomia/oikonomiki_krisi/article1957133.ece/BINARY/w460/teacher51012.jpgΤους χαμηλüτερους μισθοýς στην Ευρωζþνη Ýχουν οι εκπαιδευτικοß στην ΕλλÜδα, μετÜ τη Σλοβακßα, σýμφωνα με σημερινÞ Ýκθεση της ΕυρωπαúκÞς ΕπιτροπÞς, στην οποßα τονßζεται üτι απü τα μÝσα του 2010, η οικονομικÞ κρßση εßχε αρνητικÝς συνÝπειες στις αποδοχÝς των εκπαιδευτικþν στα περισσüτερα κρÜτη μÝλη της ΕΕ.

Σýμφωνα με την Ýκθεση της ΕπιτροπÞς για τους μισθοýς και τα επιδüματα των εκπαιδευτικþν και των διευθυντþν σχολεßων στην Ευρþπη το 2011 και 2012, οι μισθοß των εκπαιδευτικþν μειþθηκαν Þ παρÝμειναν στÜσιμοι σε δεκαÝξι ευρωπαúκÝς χþρες «λüγω της οικονομικÞς ýφεσης». Απü τα μÝσα του 2010 üλο και περισσüτερες χþρες μεßωσαν τüσο τους μισθοýς, üσο και τα επιδüματα που λαμβÜνει ο κλÜδος, üπως εßναι το επßδομα αδεßας.

ΕνδεικτικÜ και για λüγους σýγκρισης, αναφÝρονται οι χþρες της Ευρωζþνης για τις οποßες η ΕπιτροπÞ δημοσιεýει στοιχεßα τοý μÝσου ετÞσιου μισθοý εκπαιδευτικþν το 2011 και το 2012 (υπÜρχουν στοιχεßα για τις 27 χþρες-μÝλη ως προς τους ετÞσιους κατþτατους και ανþτατους μισθοýς εκπαιδευτικþν):

Ο μÝσος ετÞσιος μισθüς εκπαιδευτικþν (πρωτοβÜθμιας και δευτεροβÜθμιας εκπαßδευσης) στην ΕλλÜδα εßναι 22.213 ευρþ, στη Σλοβακßα 13.968 ευρþ και στη Γαλλßα 25.227 ευρþ. Στην Ιταλßα ο μÝσος ετÞσιος μισθüς εßναι 26.359 ευρþ για την πρωτοβÜθμια και 29.568 ευρþ για τη δευτεροβÜθμια εκπαßδευση, στην Πορτογαλßα 34.727 ευρþ και 36.386 ευρþ αντιστοßχως, στη Φιλανδßα 34.553 ευρþ και 42.524 ευρþ αντιστοßχως, στο Λουξεμβοýργο 75.471 ευρþ και 86.745 ευρþ για τη δευτεροβÜθμια, στη Δανßα 46.152 ευρþ και 56.336 ευρþ και στα φλαμανδüφωνα σχολεßα του Βελγßου 37.805 ευρþ και 49.229 αντιστοßχως στην πρωτοβÜθμια και δευτεροβÜθμια εκπαßδευση.

«Οι δημοσιονομικÝς περικοπÝς και τα μÝτρα λιτüτητας Ýπληξαν περισσüτερο τους εκπαιδευτικοýς στην Ιρλανδßα, την ΕλλÜδα, την Ισπανßα, την Πορτογαλßα και τη Σλοβενßα» αναφÝρει η ßδια Ýκθεση.

Ειδικüτερα, στην ΕλλÜδα οι μισθοß των εκπαιδευτικþν μειþθηκαν κατÜ 30% και καταργÞθηκαν τα επιδüματα ΧριστουγÝννων και ΠÜσχα. Στην Ιρλανδßα οι μισθοß των νεοπροσληφθÝντων εκπαιδευτικþν μειþθηκαν κατÜ 13% το 2011 και των διοριζüμενων μετÜ τις 31 Ιανουαρßου του τρÝχοντος Ýτους κατÜ επιπλÝον 20%, λüγω της κατÜργησης των επιδομÜτων για τυπικÜ επαγγελματικÜ προσüντα. Στην Ισπανßα οι μισθοß των εκπαιδευτικþν και των λοιπþν δημüσιων υπαλλÞλων μειþθηκαν κατÜ περßπου 5% το 2010 και απü τüτε δεν Ýχουν αναπροσαρμοστεß στον πληθωρισμü. Παρüμοια μÝτρα Ýχουν εφαρμοστεß και στην Πορτογαλßα.

Οι μισθοß των εκπαιδευτικþν στη Βουλγαρßα, την Κýπρο, την Εσθονßα, τη Γαλλßα, την Ουγγαρßα, την Ιταλßα, τη Λετονßα, τη Λιθουανßα, το ΗνωμÝνο Βασßλειο, την Κροατßα και το ΛιχτενστÜιν παρουσßασαν ελαφρÞ μεßωση Þ παρÝμειναν στο ßδιο επßπεδο. Ωστüσο, σε τÝσσερις χþρες, την ΤσεχικÞ Δημοκρατßα, την Πολωνßα, τη Σλοβακßα και την Ισλανδßα, οι μισθοß των εκπαιδευτικþν αυξÞθηκαν απü τα μÝσα του 2010, ενþ στη Ρουμανßα επανÞλθαν σχεδüν στα προ της κρßσης επßπεδα.

«Οι εκπαιδευτικοß κατÝχουν θεμελιþδη ρüλο στη ζωÞ των παιδιþν μας και η επιρροÞ τους μπορεß να εßναι καθοριστικÞ για το μÝλλον τους» δÞλωσε η Επßτροπος, αρμüδια για θÝματα εκπαßδευσης, Ανδροýλλα Βασιλεßου. «Οι αποδοχÝς και οι συνθÞκες εργασßας των εκπαιδευτικþν πρÝπει να αποτελοýν κýρια προτεραιüτητÜ μας, εÜν θÝλουμε να προσελκýσουμε και να διατηρÞσουμε τους καλýτερους επαγγελματßες στην εκπαßδευση. Δεν επαρκοýν üμως μüνον οι αμοιβÝς για να προσελκýσουμε τους καλýτερους εκπαιδευτικοýς. Εßναι απαραßτητο και οι αßθουσες διδασκαλßας να εßναι Üρτια εξοπλισμÝνες και η φωνÞ των εκπαιδευτικþν να εισακοýεται δεüντως για τον εκσυγχρονισμü των προγραμμÜτων σπουδþν και τις εκπαιδευτικÝς μεταρρυθμßσεις».

ΕξÜλλου, η Ýκθεση παρατηρεß üτι σε πολλÝς ευρωπαúκÝς χþρες, παρÜ το üτι οι αρχικοß μισθοß των εκπαιδευτικþν δεν εßναι γενικÜ ενθαρρυντικοß, üταν συνυπολογιστοýν τα επιδüματα για πρüσθετες ευθýνες Þ για υπερωριακÞ απασχüληση, το επßπεδü τους προσεγγßζει στις περισσüτερες περιπτþσεις τον μÝγιστο νüμιμο μισθü τους. Για παρÜδειγμα, στη Δανßα, τη Λιθουανßα, την Πολωνßα, τη Σλοβακßα, τη Φινλανδßα, την Αγγλßα και την Ουαλßα, οι τελικÝς αποδοχÝς εßναι υψηλüτερες απü τον ανþτατο βασικü μισθü, üταν προστεθοýν τα διÜφορα επιδüματα.

Σýμφωνα με την Ýκθεση, η παραπÜνω διαπßστωση εξηγεßται Ýως ενüς βαθμοý απü το γεγονüς üτι Ýνα σχετικÜ υψηλü μερßδιο των εκπαιδευτικþν ανÞκουν σε ομÜδες μεγαλýτερης ηλικßας. ΠολλÝς χþρες αντιμετωπßζουν ελλεßψεις σε εκπαιδευτικοýς και ανησυχοýν για τη γÞρανση του εργατικοý δυναμικοý.

ΕπιπλÝον, παρατηρεßται üτι στην Ευρþπη ο μÝγιστος μισθüς για τους ανþτερους εκπαιδευτικοýς εßναι σε γενικÝς γραμμÝς διπλÜσιος απü τον ελÜχιστο μισθü για τους νεοπροσληφθÝντες. ΔεδομÝνου üμως üτι, για να αναρριχηθεß κÜποιος στη κορυφÞ της μισθολογικÞς κλßμακας, απαιτοýνται κατÜ μÝσο üρο 15-25 Ýτη, «οι ομοσπονδßες των εκπαιδευτικþν φοβοýνται üτι μπορεß να ατονÞσει το ενδιαφÝρον των νÝων για το επÜγγελμα του εκπαιδευτικοý» επισημαßνει η ΕπιτροπÞ.

ΤÝλος, η Ýκθεση αποκαλýπτει üτι, ενþ üλες οι χþρες διατεßνονται πως η βελτßωση των επιδüσεων των μαθητþν και σπουδαστþν αποτελεß κορυφαßα τους προτεραιüτητα, μüνο στις μισÝς απü τις χþρες που εξετÜζονται στην Ýκθεση οι εκπαιδευτικοß λαμβÜνουν επιδüματα με γνþμονα την καλÞ απüδοσÞ τους στη διδασκαλßα Þ τα αποτελÝσματα των σπουδαστþν (Βουλγαρßα, ΤσεχικÞ Δημοκρατßα, Δανßα, Εσθονßα, ΕλλÜδα, Λετονßα, Ουγγαρßα, Αυστρßα, Πολωνßα, Ρουμανßα, Σλοβενßα, Φινλανδßα, Σουηδßα και ΗνωμÝνο Βασßλειο - Αγγλßα και Ουαλßα, Βüρεια Ιρλανδßα και Τουρκßα).