ÄåñìáôïëïãéêÝò ðáèÞóåéò ôïõ ó÷ïëåßïõ

ÐÝìðôç 4 Ïêôùâñßïõ 2012

Με την Ýναρξη της σχολικÞς χρονιÜς κÜποιες δερματολογικÝς παθÞσεις εμφανßζουν Ýξαρση στα παιδιÜ, κυρßως λüγω συγχρωτισμοý και συμμετοχÞς σε ομαδικÝς δραστηριüτητες. ΑυτÝς εßναι οι παρασιτþσεις, καθþς και οι ιογενεßς και μικροβιακÝς λοιμþξεις του δÝρματος.

 

ΠεριγραφÞ: http://www.lookabout.gr/wp-content/uploads/2011/12/%CE%A8%CE%B5%CE%B9%CC%81%CF%81%CE%B5%CF%82.jpgΑπü τις παρασιτþσεις, η φθειρßαση του τριχωτοý της κεφαλÞς αποτελεß Ýνα συνηθισμÝνο και πολλÝς φορÝς επßμονο πρüβλημα με την Ýναρξη της σχολικÞς χρονιÜς. Τα παιδιÜ εßναι πιο εýκολο να προσβληθοýν και ο συγχρωτισμüς με τους συμμαθητÝς επß πολλÝς þρες διευκολýνει τη μετÜδοση των ψειρþν. Η διÜγνωση γßνεται τις περισσüτερες φορÝς λüγω του κνησμοý στο κεφÜλι και ιδιαßτερα στην οπßσθια περιοχÞ του κεφαλιοý, ενþ η ýπαρξη των κονßδων, των αυγþν της ψεßρας, στερεÜ προσκολλημÝνων στην τρßχα εßναι αποδεικτικÞ της ýπαρξης ψειρþν. Επßσης στην περιοχÞ του αυχÝνα υπÜρχουν μικρÜ κüκκινα στßγματα και ορισμÝνες φορÝς διüγκωση των λεμφαδÝνων της περιοχÞς.

Η θεραπεßα συνßσταται στη χρÞση ειδικþν προúüντων (διαλýματα μαλαθεßου, πυρεθρßνες-συστατικü που προÝρχεται απü το χρυσÜνθεμο, ιβερμεκτßνη), καθþς και στην επιμελÞ απομÜκρυνση των κονßδων με λεπτü χτÝνι καθημερινÜ. Η θεραπεßα καλü εßναι να επαναλαμβÜνεται μετÜ απü μßα εβδομÜδα και να γßνεται απü üλα τα μÝλη της οικογÝνειας. Τονßζεται üτι üταν αποδþσει η θεραπεßα, οι κüνιδες απÝχουν τουλÜχιστον 1-1,5 cm απü το δÝρμα του κεφαλιοý, διüτι οι ψεßρες εναποθÝτουν τα αυγÜ στη ρßζα και αυτÜ προχωροýν στην Üκρη üσο αυξÜνει το μÞκος του μαλλιοý.

Για την πρüληψη της φθειρßασης υπÜρχουν προúüντα απωθητικÜ των ψειρþν στα φαρμακεßα. Καλü εßναι να αποφεýγεται η χρÞση σκοýφων, καπÝλων, κτενþν, μαξιλαριþν κ.Ü που ανÞκουν σε Üλλα Üτομα.

 

ΠεριγραφÞ: http://1.bp.blogspot.com/-ZiQDi9d9ODM/T_aAqDjHicI/AAAAAAAAO0o/HROeDHQadv8/s1600/tromaktiko.jpgΟι μυρμηγκιÝς εßναι Ýνα Üλλο κοινü και συχνÜ επßμονο νüσημα, που προσβÜλλει τα παιδιÜ που συμμετÝχουν σε κολυμβητÞρια Þ Üλλες αθλητικÝς δραστηριüτητες üπου περπατοýν ξυπüλυτα Þ χρησιμοποιοýν κοινüχρηστα αντικεßμενα. Μπορεß να προσβληθοýν οι παλÜμες, τα πÝλματα, το πρüσωπο, αλλÜ και δυνητικÜ κÜθε σημεßο του δÝρματος. Εßναι μεταδοτικü νüσημα και οφεßλεται σε ιü (HPV). Οι μυρμηγκιÝς των πελμÜτων οφεßλονται κυρßως στο στÝλεχος 1, ενþ των χεριþν στο 2 και το 4. Οι ομαλÝς μυρμηγκιÝς με κýρια εντüπιση στο πρüσωπο οφεßλονται στα στελÝχη 3 και 10.

Οι μυρμηγκιÝς Ýχουν χρüνο επþασης 2-9 μÞνες και παρουσιÜζονται στα χÝρια σαν ανþδυνες βλατßδες (φουσκÜλες), ενþ στα πÝλματα προσομοιÜζουν με υπερκερατþσεις, που μπορεß να εκληφθοýν απü τον ασθενÞ ως τýλοι (κÜλοι), οι οποßοι μετÜ απü λßγο καιρü εßναι Ýντονα επþδυνοι κατÜ τη βÜδιση. Επßσης στην επιφÜνεια των μυρμηγκιþν, ιδßως εÜν αφαιρεθεß το επιφανειακü στρþμα δÝρματος, παρατηροýνται μαýρα στßγματα που αντιστοιχοýν σε θρομβωμÝνα αγγεßα. ΕÜν αφεθοýν χωρßς θεραπεßα αυξÜνονται σε μÝγεθος και αριθμü. Οι ομαλÝς μυρμηγκιÝς διαφÝρουν, διüτι εμφανßζονται κυρßως στο πρüσωπο ως μικρÝς ανþδυνες βλατßδες.

ΓενικÜ οι μυρμηγκιÝς εßναι νüσημα με απρüβλεπτη πορεßα που εξαρτÜται σημαντικÜ απü την Üμυνα του κÜθε οργανισμοý, ενþ υπÜρχουν και περιπτþσεις αυτοÀασης.

 

ΠεριγραφÞ: http://www.keme.eu/clients/avramidis/pictures/xartografisi-spilon.jpgΗ μολυσματικÞ τÝρμινθος εßναι νüσος που επßσης οφεßλεται σε ιü, ο οποßος ανÞκει στους pox ιοýς. ¸χει χρüνο επþασης 2-7 εβδομÜδες. Στα παιδιÜ μεταδßδεται με στενÞ επαφÞ (π.χ. παιχνßδι) απü Üλλα παιδιÜ (στους ενÞλικες εßναι σεξουαλικÜ μεταδιδüμενο νüσημα) και στη συνÝχεια με αυτοενοφθαλμισμü (απü την αρχικÞ βλÜβη δημιουργοýνται νÝες).

ΚλινικÜ οι βλÜβες της τερμßνθου μοιÜζουν με μικρÝς μαργαριταροειδεßς βλατßδες (φουσκÜλες) μεγÝθους 3-6 χιλιοστþν, με ομφαλωτü κÝντρο, που περιÝχουν Ýνα παχýρευστο υλικü, το σωμÜτιο της τερμßνθου. Τις περισσüτερες φορÝς εκλαμβÜνονται απü τους ασθενεßς ως θυλακικÜ στοιχεßα (σπυρÜκια), τα οποßα σταδιακÜ πολλαπλασιÜζονται. ΣυνÞθως παρατηροýνται 10-20 βλÜβες, αλλÜ σε ανοσοκατεσταλμÝνα Üτομα μπορεß να παρατηρηθοýν πολý περισσüτερες. Η μολυσματικÞ τÝρμινθος εßναι νüσημα που αυτοúÜται μÝσα σε μερικοýς μÞνες, ωστüσο θεραπεýουμε τις βλÜβες για να περιορßσουμε την εξÜπλωσÞ τους στο ßδιο Þ Üλλα Üτομα.

Η θεραπεßα συνßσταται σε αφαßρεση των βλαβþν και σýνθλιψÞ τους με χειρουργικÞ λαβßδα Þ κοχλιÜριο και στη συνÝχεια εφαρμογÞς βÜμματος ιωδßου. ¶λλες μÝθοδοι εßναι η αντιμετþπιση των βλαβþν με κρυοθεραπεßα, με διαθερμοπηξßα, με κρÝμα ιμικουιμüδης, η με κυτταροστατικÝς ουσßες (ποδοφυλλßνη και ποδοφυλοτοξßνη).

 

ΠεριγραφÞ: http://www.hellenicdermatlas.com/photos/0000/0468/00000468_standalone.jpgΜßα Üλλη λοßμωξη του δÝρματος ιδιαßτερα μεταδοτικÞ στα παιδιÜ σχολικÞς και προσχολικÞς ηλικßας εßναι το μολυσματικü κηρßο, που οφεßλεται σε προσβολÞ απü σταφυλüκοκκο. Εμφανßζεται αρχικÜ σαν σπυρÜκι που απλþνει γρÞγορα, κÜνει κροýστα στο χρþμα του μελιοý και ενοφθαλμßζεται σε Üλλα σημεßα με το ξýσιμο. Εμφανßζεται κυρßως στο πρüσωπο, αλλÜ και τα χÝρια, καθþς επßσης και οπουδÞποτε ξυστεß το παιδß. Αντιμετωπßζεται με αντισηπτικÜ και αντιβιοτικÝς αλοιφÝς σε αρχüμενα στÜδια, ενþ τις περισσüτερες φορÝς απαιτεßται και αντιβßωση απü το στüμα.