Ôï Ýíï÷ï "ìõóôéêü" ôçò ôñüéêá

ÔåôÜñôç 26 Óåðôåìâñßïõ 2012

ΠεριγραφÞ: http://3.bp.blogspot.com/-ODyIp8REcVg/Tzj31Gj-MiI/AAAAAAAAgr0/-J_nn1kC8F8/s1600/%CF%84%CF%81%CF%8C%CE%B9%CE%BA%CE%B1+%CF%87%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82.jpgΠριν ακüμη υπογραφεß το πρþτο μνημüνιο τüσο ο τüτε πρüεδρος του ΔΝΤ Στρος Καν, üσο και Üλλοι προβεβλημÝνοι διεθνεßς παρÜγοντες εßχαν μιλÞσει ξεκÜθαρα. Εßχαν δηλþσει üτι εφüσον η ΕλλÜδα δεν Ýχει δικü της νüμισμα να υποτιμÞσει, θα πρÝπει να γßνει «εσωτερικÞ υποτßμηση».

Αυτüς Þταν ο Ýνας απü τους δυο βασικοýς στüχους του περßφημου πλÝον μνημονßου, προκειμÝνου, κατÜ τα λεγüμενα τους, να αυξηθεß η «ανταγωνιστικüτητα» της χþρας Η εξισορρüπηση των δημüσιων οικονομικþν, Þταν ο Üλλος στüχος, ενþ οι διαρθρωτικÝς αλλαγÝς, Þταν και εßναι επικουρικÜ μÝσα για την επßτευξη αυτþν των δýο στüχων.

¸κτοτε, ουδεßς αρμüδιος, σε ολüκληρο το διεθνÝς στερÝωμα, βγÞκε να πει κÜποιο «συγνþμη λÜθος» που να ανατρÝπει αυτÞ την συλλογιστικÞ περß «εσωτερικÞς υποτßμησης».

Τι σημαßνει üμως «εσωτερικÞ υποτßμηση»; Σημαßνει μεßωση του διαθÝσιμου εισοδÞματος, (Üρα μεßωση μισθþν, συντÜξεων και γενικþς των απολαβþν), μεßωση της αξßας των περιουσιακþν στοιχεßων (κυρßως των ακινÞτων αλλÜ και γενικüτερα των ελληνικþν assets) κι εν τÝλει δραστικÞ μεßωση του βιοτικοý επιπÝδου, ιδßως σε μια χþρα που εισÜγει απü αεροπλÜνα μÝχρι και… κοπριÜ (απü την γειτονικÞ Τουρκßα).

Σýμφωνα με ορισμÝνους υπολογισμοýς, απü τον ορυμαγδü των τελευταßων 2,5 ετþν, η «ανταγωνιστικüτητα» της ελληνικÞς οικονομßας φÝρεται απλþς να Ýχει καλýψει σε ποσοστü 75%, το Üνοιγμα της ψαλßδας, σε σχÝση με Üλλες χþρες, το οποßο δημιουργÞθηκε μετÜ την εßσοδο της χþρας στο ευρþ.

Σýμφωνα λοιπüν ακüμη και με αυτÜ τα «αισιüδοξα» στοιχεßα, απομÝνει ακüμη (τουλÜχιστον) το υπüλοιπο… 25%. Το οποßο προκειμÝνου να υλοποιηθεß, με τη μÝχρι σÞμερα… «μεθοδολογßα», προβλÝπει περαιτÝρω μειþσεις απολαβþν. Αυτü εßναι το Ýνοχο μυστικü...

Για να μην παρεξηγηθþ, σπεýδω να σημειþσω üτι διαφωνþ σε πολý μεγÜλο βαθμü με αυτÞ τη λογικÞ που συνδÝει την ανταγωνιστικüτητα της ΕλλÜδας, μιας δυτικοευρωπαúκÞς χþρας, με ισχυρÜ πλεονεκτÞματα σε επιμÝρους τομεßς (τουρισμüς, ναυτιλßα, δυνατüτητες μετατροπÞς σε κομβικü σημεßο της ΝΑ Μεσογεßου κ.λπ.) κυρßως με το «κüστος εργασßας».

Ιδßως αν ληφθεß υπ üψιν üτι υπÜρχουν Üλλες χþρες στα ΒαλκÜνια και την ευρýτερη περιοχÞ που ελπßζω üτι ποτÝ δεν θα «πατσßσουμε» προς τα κÜτω, σε ü,τι αφορÜ το εργασιακü κüστος, διüτι αυτÞς της εξÝλιξης θα Ýχουν προηγηθεß πολý ζοφερÜ φαινüμενα για την πατρßδα μας.

Στην προκειμÝνη περßπτωση üμως, η Üποψη μου δεν Ýχει σημασßα. Δεν μετÝχω στην περιβüητη τρüικα, οýτε αποφασßζω εκ μÝρους της ΕλλÜδας.

Αυτü που Ýχει σημασßα, εßναι üτι μετÜ απü εμπειρßα 2,5 ετþν, ουδεßς στην τρüικα Þ την ελληνικÞ κυβÝρνηση, δεßχνει να Ýχει αντιληφθεß üτι:

1. Για üσο το ελληνικü δημüσιο λειτουργεß χωρßς ικανοποιητικÞ «πληροφοριακÞ δομÞ», απü την μηχανοργÜνωση και την αρχειοθÝτηση, Ýως τη διασýνδεση των υπηρεσιþν Þ και των τμημÜτων των υπηρεσιþν, μεταξý τους, εßτε πρüκειται για την εφορßα, εßτε για τα τελωνεßα, εßτε για τα δικαστÞρια, εßτε και για τις προμÞθειες του, η κατÜσταση θα παραμÝνει ανοργÜνωτη, σχεδüν τριτοκοσμικÞ και το αποτÝλεσμα των προσπαθειþν θα εßναι περιορισμÝνο

2. ¼τι αν δεν ξεμπλÝξει κανεßς το δαιδαλþδες πλÝγμα της ελληνικÞς νομοθεσßας, εßτε αυτÞ αφορÜ την φορολογßα, εßτε την πολεοδομßα, εßτε τις δασικÝς εκτÜσεις, εßτε Üλλους εξαιρετικÜ πολυÜριθμους τομεßς, οι προσπÜθειες θα σκοντÜφτουν σε αλληλοσυγκρουüμενους νüμους, σε νομικÜ θÝματα και ερμηνεßες, σε «θολÜ τοπßα» που θÝλουν χρüνια για να ξεκαθαρßσουν.

Εßναι λοιπüν «ανüητοι» οι εκπρüσωποι της τρüικας και δεν αντιλαμβÜνονται üλα αυτÜ; Ασφαλþς και üχι. Ακüμη κι αν δεν τα εßχαν αντιληφθεß στην αρχÞ, σßγουρα εßναι σε θÝση να τα γνωρßζουν σÞμερα.

Ωστüσο επιμÝνουν σε μια τακτικÞ που καταφανþς εξυπηρετεß τους αρχικοýς και ουδÝποτε αποκηρυγμÝνους στüχους τους:

 

Βßαιη εσωτερικÞ υποτßμηση και βßαιος μηδενισμüς των ελλειμμÜτων, σε σýντομο χρονικü διÜστημα.

Πρüκειται για τακτικÞ που πÝραν της ζημßας που προκαλεß Üμεσα στο βιοτικü μας επßπεδο, ξεκÜθαραθυσιÜζει το ελληνικü «αýριο», στις ανÜγκες του ευρωπαúκοý πολιτικοý «σÞμερα». Για τακτικÞ που Ýτσι κι αλλιþς Ýχει πολý μεγαλýτερες πιθανüτητες να αποτýχει παρÜ να επιτýχει (üπως παραδÝχονται δεκÜδες γνωστοß οικονομολüγοι ανÜ τον κüσμο), δεδομÝνης της υφιστÜμενης διοικητικÞς, οικονομικÞς, πολιτικÞς αλλÜ και κοινωνικÞς υποδομÞς της χþρας.

¼λα αυτÜ üμως ουδüλως αλλÜζουν το γεγονüς: Η τρüικα ζητÜ ανενδοßαστα απü την ελληνικÞ κυβÝρνηση περισσüτερες περικοπÝς, üχι μüνον στον κρατικü αλλÜ και στον ιδιωτικü τομÝα, üχι διüτι θρÝφει φροýδες ελπßδες, πως κÜτι τÝτοιο δεν θα φÝρει περαιτÝρω ισχυρÞ ýφεση, αλλÜ διüτι εξακολουθεß να εμμÝνει στο αρχικü δßπολο των στüχων. ΕσωτερικÞ υποτßμηση και Üμεση εξισορρüπηση των δημüσιων οικονομικþν.

Κατ' αυτοýς, ασχÝτως των üσων δηλþνουν, η ανÜπτυξη μπορεß να περιμÝνει!

Πολý αμφιβÜλλω üμως για το πüσο ακüμη θα περιμÝνει- και θα υπομÝνει- η ελληνικÞ κοινωνßα.

 

ΥΓ: ΚÜποιοι θα σημειþσουν üτι η ΕλλÜδα Ýχει μεßνει πßσω στις μεταρρυθμßσεις κι üτι σε αυτÜ τα θÝματα η τρüικα δεν Ýχει δεßξει την ßδια «εμμονÞ».