;

29 2012

Πηγ: www.tovima.gr/science

Περιγραφ: http://www.real.gr/Files/Articles/Photo/550_334_122999.jpgΤα θηλαστικ καταναλνουν τερστιες ποστητες ενργειας για να ζεσταθον. Το τρχωμ τους εναι η μνωση που τους προσφρει η φση. Γιατ λοιπν παραιτηθκαμε αυτο του προνομου; Η πιο ευφνταστη εξγηση εναι τι οι πργονο μας πρασαν απ την υδρβια φση πριν απ εκατομμρια χρνια και τσι «ξεφορτθηκαν» τη γονα τους, η οποα αποτελε κακ μονωτικ στο νερ, πως συνβη με τα κητοειδ.

Οι σκεπτικιστς μως αναφρουν τι, αν θλεις να κρατισαι ζεστς στο νερ, πρπει να εσαι στρογγυλς και γεμτος λπος, χι μακρουλς και λεπτς πως τα ψρια. Μσα σε λα αυτ η θεωρα του «υδρβιου πιθκου» δεν ενισχεται απ ευρματα απολιθωμτων.

 

«Κλειδ» η εφδρωση

Πιο δημοφιλς εναι η ιδα τι χσαμε το τρχωμ μας ταν η υπερθρμανση - και χι οι χαμηλς θερμοκρασες στον πλαντη - αποτλεσε τον κριο κνδυνο για την επιβωσ μας. «Δεν ξεφυσμε οτε χουμε μεγλα αφτι πως οι ελφαντες» αναφρει ο Κρις Στρνγκερ απ το Μουσεο Φυσικς Ιστορας του Λονδνου. «Ο μνος μας τρπος για να κατεβσουμε τη θερμοκρασα του σματς μας εναι μσω της εφδρωσης και με να παχ τρχωμα αυτ η διαδικασα δεν εναι αποτελεσματικ».

 

Ροχα και... ψερες

Ο Μαρκ Πτζελ απ το Πανεπιστμιο του Ρντινγκ στο Ηνωμνο Βασλειο σημεινει τι ζα που ζουν στη σαβνα διατρησαν τη γονα τους. Ο διος υποστηρζει τι δεν χσαμε το τρχωμ μας ως τη στιγμ που μασταν αρκετ ξυπνοι για να αντιμετωπσουμε τις συνπειες αυτς της απλειας - πιθαντατα, δηλαδ, μετ την εμφνιση του σγχρονου ανθρπου, πριν απ περπου 200.000 χρνια. «Μποροσαμε πλον να αντισταθμσουμε την λλειψη τριχματος με ρουχισμ, με καταφγια και φωτι».

Σμφωνα με τον Πτζελ, η φυσικ επιλογ οδγησε στην επικρτηση των λιγτερο τριχωτν επειδ το τρχωμα αποτελε «κατοικα» παραστων που οδηγον σε εξπλωση νσων. Αργτερα η σεξουαλικ επιλογ βαλε και αυτ το... χερκι της, καθς τα τομα με καθαρ, σπιλο δρμα, το οποο και αποτελοσε διαφμιση της καλς τους υγεας, γνονταν και οι πιο ποθητο σεξουαλικο σντροφοι περνντας τσι τα γονδι τους στις επμενες γενις.

Σαν να μην φθαναν λες αυτς οι θεωρες, κποια σποραδικ ευρματα μαρτυρον να πολ πριμο «στριπτζ». Οι φθερες (ψερες) του εφηβαου εμφανστηκαν πριν απ περπου 3,3 εκατομμρια τη, αναφρει ο Μαρκ Στνεκινγκ απ το Ινστιτοτο Μαξ Πλανκ για την Εξελικτικ Ανθρωπολογα στη Λειψα της Γερμανας, και δεν θα μποροσαν να εχαν εμφανιστε προτο οι πργονοι του ανθρπου χσουν το τρχωμ τους στε να προκψει το εφηβαο. Παρλληλα ο δρ Στνεκινγκ χρονολγησε την εμφνιση των φθειρν του σματος οι οποες ζουν στον ρουχισμ πριν απ περπου 70.000 χρνια. Φανεται τσι τι οι πργονο μας περιφρονταν γυμνο για πολ μεγλο διστημα...