ΧιλιÜδες παιδιÜ στρατολογοýνται ως στρατιþτες

Στüχος του ΟΗΕ μÝχρι το 2015 να μην εßναι κανÝνα παιδß ενταγμÝνο σε εθνικοýς στρατοýς

ÐÝìðôç 12 Éïõëßïõ 2012

ΠÜνω απü 11.000 παιδιÜ σε üλον τον κüσμο λυτρþθηκαν απü την υποχρεωτικÞ στρÜτευσÞ τους σε Ýνοπλες οργανþσεις, σýμφωνα με εκτιμÞσεις του ΟΗΕ, üμως εκατοντÜδες χιλιÜδες συνομÞλικοι τους παραμÝνουν στο Ýλεος οπλαρχηγþν üπως ο Τüμας ΛουμπÜνγκα.

«Η καταδßκη του ΛουμπÜνγκα απü το ΔιεθνÝς Ποινικü ΔικαστÞριο σε κÜθειρξη 14 ετþν με την κατηγορßα της στρατολüγησης παιδιþν, συνιστÜ μια ιστορικÞ απüφαση», δÞλωσε στο Reuters η ειδικÞ εκπρüσωπος του ΟΗΕ για τα παιδιÜ σε Ýνοπλες συρρÜξεις, η Ραντßκα ΚουμαρασουÜμι.

«ΠλÝον Ýχει γßνει σαφÝς üτι η στρατολüγηση και η χρησιμοποßηση παιδιþν σαν στρατιþτες εßναι Ýγκλημα και κανεßς δεν μπορεß να πει üτι δεν το γνþριζε», εξÞγησε η ΚουμαρασουÜμι, η θητεßα της οποßας λÞγει στα τÝλη Ιουλßου.

Ο στüχος του ΟΗΕ εßναι να διασφαλßσει üτι μÝχρι το 2015 κανÝνα παιδß δεν θα εßναι ενταγμÝνο σε εθνικοýς στρατοýς. Μüνο η ΛαúκÞ Δημοκρατßα του Κονγκü και το ΣουδÜν εξακολουθοýν να στρατεýουν ανηλßκους.

Τα χιλιÜδες παιδιÜ που συνεχßζουν να μετÝχουν σε συγκροýσεις εßναι ενταγμÝνα σε οργανþσεις üπως οι ΤαλιμπÜν του ΑφγανιστÜν, οι ΚογκολÝζοι αντÜρτες του Μπüσκο ΕνταγκÜντα, οι ισλαμιστÝς ΣεμπÜμπ της Σομαλßας, η ισλαμιστικÞ ¶νσαρ Ντιν του Μαλß, τρομοκρατικÝς οργανþσεις Þ ιδιωτικοß στρατοß.

Το φαινüμενο δεν εßναι καινοýριο, üμως η διεθνÞς κοινüτητα ανησυχεß πραγματικÜ γιατß εντÜθηκε την τελευταßα εικοσαετßα, εξÞγησε η ΚουμαρασουÜμι.

«Ο ΛουμπÜνγκα εßναι το κλασικü παρÜδειγμα που διαπιστþναμε και στις μεγÜλες συγκροýσεις στην ΑφρικÞ τη δεκαετßα του 1990: απαγωγÞ παιδιþν, χρÞση ναρκωτικþν, παιδιÜ-στρατιþτες». Σε πολλÝς εμφýλιες συρρÜξεις χρησιμοποιοýσαν ναρκωτικÜ για να στρÝψουν τα παιδιÜ εναντßον των οικογενειþν τους. Τα κορßτσια γßνονταν σκλÜβες του σεξ Þ/και συμμετεßχαν στις μÜχες.

Σýμφωνα με την ΚουμαρασουÜμι, η απειλÞ επιβολÞς κυρþσεων στις χþρες που συνÝχιζαν αυτÞν την τακτικÞ, συνÝβαλε αποφασιστικÜ στην καταπολÝμηση του φαινομÝνου. 

Εκτüς απü τα 11.000 παιδιÜ-στρατιþτες που απελευθερþθηκαν πÝρσι, τÝθηκαν σε εφαρμογÞ και 19 προγρÜμματα δρÜσης κατüπιν συμφωνßας του ΟΗΕ με κυβερνÞσεις και οργανþσεις. Η ΜιανμÜρ υπÝγραψε μια τÝτοια συμφωνßα μετÜ απü πÝντε χρüνια συνομιλιþν, üπως και το Τσαντ. Η σομαλικÞ κυβÝρνηση Ýχει επßσης δεσμευτεß να μην στρατολογεß πλÝον παιδιÜ κÜτω των 18 ετþν.

ΜετÜ την υπογραφÞ των συμφωνιþν, οι κυβερνÞσεις συνÞθως τις τηροýν. «Δεν επιθυμοýν να ξαναμποýν στη μαýρη λßστα του Συμβουλßου Ασφαλεßας Þ να ρισκÜρουν να τους επιβληθοýν κυρþσεις», εξÞγησε η ΚουμαρασουÜμι. Η ΟυγκÜντα Þταν στη μαýρη λßστα του ΟΗΕ αλλÜ υπÝγραψε μια τÝτοια συμφωνßα το 2007. «ΣÞμερα οι αρχÝς της ΟυγκÜντας εßναι στην πρþτη γραμμÞ στον αγþνα κατÜ του Στρατοý Αντßστασης του Κυρßου (LRA), ο ηγÝτης του οποßου, Τζüζεφ Κüνι, καταζητεßται απü το ΔΠΔ.

¼μως για τους ΤαλιμπÜν Þ τους ΣεμπÜμπ, που "αψηφοýν τη διεθνÞ κοινüτητα" και αρνοýνται να διαπραγματευτοýν, η μοναδικÞ λýση εßναι να καταγγελθοýν δημοσßως και να κινητοποιηθεß εναντßον τους ο ντüπιος πληθυσμüς. Στο ΑφγανιστÜν, η προσÝγγιση αυτÞ βοÞθησε να μειωθεß ο αριθμüς των επιθÝσεων εναντßον σχολεßων» κατÝληξε η ΚουμαρασουÜμι.