Ðüóï äùóßëïãïò Þôáí ôåëéêÜ ï ÔóïëÜêïãëïõ;

ÐáñáóêåõÞ 6 Áðñéëßïõ 2012

του Γιþργου Κοκκüλη, πολιτικοý επιστÞμονα-ιστορικοý απü το iefimerida.gr

Ο αντιστρÜτηγος Γεþργιος ΤσολÜκογλου (καθιστüς δεξιÜ) συζητÜ με τον γερμανü στρατηγü Γιοντλ (καθιστüς δεýτερος απü αριστερÜ) και τον
ιταλü στρατηγü ΦερρÝρο (προς τα δεξιÜ με την πλÜτη προς τον φακü) το
τρßτο και οριστικü πρωτüκολλο παρÜδοσης της ΕλλÜδας στην
ναζιστικÞ Γερμανßα και την φασιστικÞ Ιταλßα. Θεσσαλονßκη, 23 Απριλßου 1941.

ΓραμμÞ ΜεταξÜ 6 Απριλßου 1941. Στις 05:15 τα γερμανικÜ στρατεýματα αρχßζουν να σφυροκοποýν την αμυντικÞ γραμμÞ- η επιχεßρηση «Μαρßτα» Ýχει ξεκινÞσει. Οι ¸λληνες αντιστÝκονται επß τρεις ημÝρες. Στις 9 Απριλßου οι Γερμανοß μπαßνουν στη Θεσσαλονßκη. ΚÜπως Ýτσι ξεκινοýσε 71 χρüνια πριν η σκοτεινÞ για την ΕλλÜδα περßοδος της τριπλÞς ΚατοχÞς.

Το πρωß της 10ης Απριλßου οι γερμανικÝς δυνÜμεις παρατÜσσονται μπροστÜ στο οχυρü Παληουριþνες. Δεν πρüκειται για παρÜταξη μÜχης αλλÜ για απüδοση τιμþν. Σε ποιους; Στους «ηττημÝνους» ¸λληνες.

Ο ¸λληνας διοικητÞς του οχυροý ΤαγματÜρχης Χατζηγεωργßου καλεßται να επιθεωρÞσει τις γερμανικÝς δυνÜμεις και η γερμανικÞ σημαßα υψþνεται μüνο üταν Ýχει φýγει και ο τελευταßος ¸λληνας στρατιþτης. Το ßδιο θα συμβεß στα οχυρÜ Ροýπελ, Λßσσε, Περιθþρι, Εχßνος, Νυμφαßα, Ιστßμπεη και ΚελκαγιÜ. Η φρουρÜ του στηρßγματος ΡουπÝσκο συνεχßζει να πολεμÜει μüνη της και το βρÜδυ διαφεýγει ανÜμεσα απü τους Γερμανοýς, αθÝατη!

Οι Γερμανοß επιτρÝπουν στους αξιωματικοýς του ελληνικοý στρατοý να μην παραδþσουν τα ξßφη τους και οι στρατιþτες αφÞνονται ελεýθεροι. Συνολικüς απολογισμüς; Οι Γερμανοß χÜνουν 555 νεκροýς, 2134 τραυματßες και 170 αγνοοýμενους. Οι ¸λληνες Ýχουν 1000 νεκροýς και τραυματßες μαζß.

Στις 13 Απριλßου οι ελληνικÝς δυνÜμεις υποχωροýν απü τα αλβανικÜ εδÜφη προς το εσωτερικü της ΕλλÜδας. ΠÝντε μÝρες αργüτερα ξεσπÜει η μÜχη μεταξý αρκετþν ελληνικþν μονÜδων και της ταξιαρχßας των SS «Adolf Hitler», στην περιοχÞ των Γρεβενþν.

ΔιοικητÞς των ελληνικþν δυνÜμεων στην Αλβανßα εßναι ο στρατηγüς ο Γεþργιος ΤσολÜκογλου. Συνειδητοποιþντας την απελπιστικÞ κατÜσταση στην οποßα Ýχει περιÝλθει η ελληνικÞ Üμυνα, προσφÝρεται να παραδþσει το στρατü του, ο οποßος αποτελεßται απü δεκατÝσσερις μεραρχßες.

¸κτοτε το üνομα του θα γßνει ταυτüσημο με τον δωσιλογισμü καθþς ο στρατηγüς στις 29 Απριλßου θα ορκιστεß πρωθυπουργüς της κατεχüμενης ΕλλÜδας. Ωστüσο πüσο αληθÞς εßναι ο ισχυρισμüς üτι ο ΤσολÜκογλου Þταν δωσßλογος;

Σε üτι αφορÜ την παρÜδοση του Στρατοý, ο ιστορικüς του ΔευτÝρου Παγκοσμßου ΠολÝμου Τζον ΚÞγκαν (John Keegan) γρÜφει üτι ο ΤσολÜκογλου «Þταν τüσο αποφασισμÝνος […] να αρνηθεß στους Ιταλοýς την ικανοποßηση μßας νßκης που δεν κÝρδισαν þστε […] ξεκßνησε συζητÞσεις, χωρßς να Ýχει τÝτοια διαταγÞ, με τον διοικητÞ της γερμανικÞς μεραρχßας των SS, Ζεπ Ντßντριχ (Sepp Dietrich), þστε να κανονßσει η παρÜδοση να γßνει μüνο στους Γερμανοýς».

Υπü τις αυστηρÝς διαταγÝς του Χßτλερ οι διαπραγματεýσεις παρÝμειναν κρυφÝς απü τους Ιταλοýς και η παρÜδοση Ýγινε δεκτÞ. ΜÜλιστα ο Μουσολßνι εξοργßστηκε τüσο που διÝταξε αντεπιθÝσεις εναντßον των ελληνικþν δυνÜμεων, οι οποßες αποκροýστηκαν. ΧρειÜστηκε προσωπικÞ παρÝμβαση του Μουσολßνι προς τον Χßτλερ þστε να επιτευχθεß μßα ανακωχÞ στην οποßα περιλαμβανüταν και η Ιταλßα στις 23 Απριλßου 1941.

ΕπιπλÝον, το βιβλßο «Οι ΓερμανικÝς Εκστρατεßες στα ΒαλκÜνια (¶νοιξη 1941)» το οποßο απηχεß τις γερμανικÝς απüψεις και στηρßζεται στα γερμανικÜ Ýγγραφα, αναφÝρει για την παρÜδοση του ελληνικοý στρατοý:

«Ο ¸λληνας ΔιοικητÞς, αντιλαμβανüμενος την απελπιστικÞ κατÜσταση, πρüτεινε την παρÜδοση της ελληνικÞς ΣτρατιÜς που αριθμοýσε δεκατÝσσερις Μεραρχßες. ΜετÜ απü σýντομες διαπραγματεýσεις, οι οποßες σýμφωνα με αυστηρÝς εντολÝς του Χßτλερ κρατÞθηκαν μυστικÝς απü τους Ιταλοýς, η παρÜδοση Ýγινε δεκτÞ με τιμητικοýς üρους για τους ηττημÝνους. Σε αναγνþριση της ανδρεßας με την οποßα οι ¸λληνες στρατιþτες εßχαν πολεμÞσει, επι-τρÜπηκε στους Αξιωματικοýς να κρατÞσουν τα περßστροφα τους, ενþ τους οπλßτες δεν τους μεταχειρßστηκαν σαν αιχμαλþτους πολÝμου και τους Üφησαν να επιστρÝψουν στα σπßτια τους μετÜ την αποστρÜτευση των ΜονÜδων τους.
Για λüγους γοÞτρου, ο Μουσσολßνι επÝμεινε η παρÜδοση των ΕλλÞνων να γßνει εκτüς των Γερμανþν και προς τους Ιταλοýς. Οι εχθροπραξßες μεταξý ΕλλÞνων και Ιταλþν συνεχßστηκαν για δυο ακüμη ημÝρες και στις 23 Απριλßου, ο ¸λληνας ΔιοικητÞς υπÝγραψε νÝα συνθÞκη παραδüσεως η οποßα συμπεριλÜμβανε και τους Ιταλοýς.»

Παραβßασε τις εντολÝς Þ Ýσωσε τον στρατü;

Εßναι σημαντικü να κατανοÞσουμε, üτι μπορεß ο ΤσολÜκογλου να παραβßασε τις εντολÝς του ΠαπÜγου ωστüσο απü ιστορικÞς πλευρÜ θα Þταν εξαιρετικÜ βεβιασμÝνο να του αποδοθεß ο üρος «δωσßλογος» καθþς πρÝπει να ληφθοýν υπüψιν κÜποια ιστορικÜ δεδομÝνα.

Το πρþτο και θεμελιþδες εßναι üτι ο ελληνικüς στρατüς Þταν Ýνα νικηφüρος στρατüς στα βουνÜ της Αλβανßας. Την τιμÞ αυτοý του στρατεýματος κλÞθηκε να σþσει ο ΤσολÜκογλου, τη στιγμÞ μÜλιστα που η πολιτικÞ ηγεσßα αναχωροýσε για την ΚρÞτη και απü εκεß για την Αßγυπτο.

ΕπιπλÝον üπως προκýπτει απü την ιστορικÞ Ýρευνα ο ΤσολÜκογλου δεν κινÞθηκε αυτοβοýλως Üλλα εßχε Ýρθει σε συνεννüηση με τον διοικητÞ του Α´ Σþματος Στρατοý, αντιστρÜτηγο Παναγιþτη ΔεμÝστιχα και του Β´ Σþματος, αντιστρÜτηγο Γεþργιο ΜπÜκο πριν προχωρÞσει στη συνθηκολüγηση.

Η κßνηση αυτÞ üσο και αν πληγþνει το γüητρο του «αÞττητου στρατοý» εντοýτοις, λειτοýργησε με τρüπο σωτÞριο για τους 300.000 απλοýς στρατιþτες οι οποßοι μπüρεσαν να επιστρÝψουν στα σπßτια τους και üχι να συλληφθοýν ως αιχμÜλωτοι πολÝμου καταλÞγωντας πιθανþς στο εξωτερικü.

ΜετÜ την πτþση της ΚρÞτης ο βασιλιÜς Γεþργιος Β' και η κυβÝρνηση Ýφυγαν για τη ΜÝση ΑνατολÞ προκειμÝνου να «συνεχßσουν τον αγþνα». Η κßνηση αυτÞ βρßθει συμβολισμþν καθþς Ýδινε το στßγμα üτι το Ýθνος παραμÝνει «εμπüλεμο» και δεν συνθηκολογεß με τον αντßπαλο. Ωστüσο εγκαταλεßποντας την ΕλλÜδα η ηγεσßα Üφηνε πßσω της Ýνα λαü, ο οποßος καλοýταν να επιβιþσει σε πολý δýσκολες συνθÞκες.

Ο πολιτικüς κüσμος στÞριξε την κυβÝρνηση ΤσολÜκογλου

Την ßδια þρα ο παλαιüς πολιτικüς κüσμος με ελÜχιστες εξαιρÝσεις δεν δυσαρεστÞθηκε καθüλου με το σχηματισμü της κυβÝρνησης ΤσολÜκογλου την οποßα αντιλαμβανüταν ως «κυβÝρνηση εθνικÞς ανÜγκης» (Ελεýθερον ΒÞμα 08/05/1941). Σημειþνεται ενδεικτικÜ üτι στην συνÜντηση που Ýγινε υπο τον ΤσολÜκογλου πÞραν μερος οι Παπανδρεου, Κανελλüπουλος, Τσαλδαρης, Στεφανοπουλος, Οθωναιος καθþς και ο αριστερüς αγροτιστÞς Σοφιανοπουλος.

Ο ιστορικüς Προκüπης ΠαπαστρÜτης σημειþνει πως «το βασικü πρüβλημα που αντιμετωπßζει αυτÞ η πολιτικÞ ηγεσßα σε üλη τη διÜρκεια της κατοχÞς εßναι πως θα επανÝλθει στο πολιτικü προσκÞνιο μετÜ την απελευθÝρωση….¸τσι η αστικÞ πολιτικÞ ηγεσßα απÝχει συνειδητÜ σε üλη τη διÜρκεια της περιüδου αυτÞς απü δραστηριüτητες που θα την εξÝθεταν στις αρχÝς κατοχÞς και μετατρÝπεται σε ουδÝτερο παρατηρητÞ. ΑυτÞ η στÜση δεν Þταν τυχαßα. Η συμπεριφορÜ του «πολιτικοý κüσμου» αντανακλοýσε τη στÜση μιας ολüκληρης κοινωνικÞς τÜξης».

Στις 29 Απριλßου του 1941 ο ΤσολÜκογλου, ορκßσθηκε απü μüνος του στα ΠαλαιÜ ΑνÜκτορα χωρßς την παρουσßα του Αρχιεπισκüπου Χρýσανθου, που εßχε αρνηθεß να τον ορκßσει, με το επιχεßρημα üτι εßχε Þδη ορκßσει εθνικÞ κυβÝρνηση.

Ο ΤσολÜκογλου παρÝμεινε στη θÝση του πρωθυπουργοý ως τις 2 Δεκεμβρßου του 1942. Της παραßτησÞς του εßχε προηγηθεß Ýντονη πßεση απü τους πολιτικοýς ηγÝτες, μεταξý αυτþν οι ΚαφαντÜρης, Σοφοýλης, ΓονατÜς, ΜÜξιμος και ΠÜγκαλος. ΕπιπλÝον εßχαν προηγηθεß δýο αποτυχημÝνες διαπραγματεýσεις με τους Γερμανοýς και τους Ιταλοýς τον ΣεπτÝμβριο και τον Οκτþβριο του 1942 με θÝμα τα δημοσιονομικÜ.

ΚατÜ την πρωθυπουργßα του, προσπÜθησε να διατηρÞσει τη δραχμÞ ως κατοχικü νüμισμα, ωστüσο η δÝσμευσÞ του απü τους Ναζß οδÞγησε σε αλλεπÜλληλες υποτιμÞσεις, αýξηση των τιμþν και πεßνα. Για την κατÜσταση εκεßνη οι Γερμανοß επÝρριπταν τις ευθýνες στις ΙταλικÝς αρχÝς οι οποßες πρÜγματι δεν Ýκαναν τßποτε για να προλÜβουν τις οικονομικÝς εξελßξεις.

«ΕυρÝθην αντιμÝτωπος ιστορικοý διλÞμματος...»

Ο ßδιος ο ΤσολÜκογλου δε φαßνεται να μετÜνιωσε για τις κινÞσεις του τον Απρßλιο του '41. Στα απομνημονεýματα του γρÜφει μεταξý Üλλων πως «ΕυρÝθην αντιμÝτωπος ιστορικοý διλÞμματος : ¹ ν' αφÞσω να συνεχισθÞ ο αγþν και να γßνη ολοκαýτωμα, Þ υπεßκων εις τας παρακλÞσεις üλων των ηγητüρων του στρατοý ν' αναλÜβω την πρωτοβουλßαν της συνθηκολογÞσεως... "ΤολμÞσας" δεν υπελüγισα ευθýνας... ΜÝχρι σÞμερον δεν μετενüησα δια το τüλμημÜ μου. Τουναντßον αισθÜνομαι υπερηφÜνειαν.»

Δωσßλογος Þ κÜποιος που κλÞθηκε να πÜρει στις πλÜτες του την τýχη ενüς λαοý üταν εγκαταλεßφθηκε στη μοßρα του; Η ιστορικÞ επιστÞμη μπορεß ενδεχομÝνως να δικαιþσει τον Γεþργιο ΤσολÜκογλου, ωστüσο στην ιστορικÞ μνÞμη του λαοý το üνομα του στρατηγοý Ýγινε συνþνυμο της συνεργασßας με τις δυνÜμεις του ¶ξονα. Πολλοß υποστηρßζουν πως Ýπρεπε να ακολουθÞσει το παρÜδειγμα του πρωθυπουργοý ΑλÝξανδρου ΚορυζÞ ο οποßος λßγο πριν την εßσοδο των Γερμανþν στην ΑθÞνα αυτοκτüνησε προκειμÝνου να μην παραδüσει τη χþρα. Ο ΤσολÜκογλου αντßθετα αντÝτεινε πως «παρÝδωσε το κρÜτος ελληνικü». Τα συμπερÜσματα δικÜ σας...

 

  • Bailey (1979), 32
  • Blau (1953)
  • Hondros (1983), 90
  • ΧÜγκεν ΦλÜισερ, Νßκος Σβορþνος, “Η ΕλλÜδα 1936-44. Δικτατορßα, κατοχÞ, αντßσταση“, ΠρακτικÜ του (ομþνυμου) διεθνοýς ιστορικοý συνεδρßου του 1984, Ýκδοση “Μορφωτικü Ινστιτοýτο ΑΤΕ”, ΑθÞνα 1989,
  • ΔημοσθÝνης Κοýκουνας,  Η πρþτη κατοχικÞ κυβÝρνηση ΤσολÜκογλου
  • Γ. Κ. Σ. ΤσολÜκογλου, Απομνημονεýματα, εκδ. Ακρüπολις, ΑθÞναι 1959, 250 σελ. Το απüσπασμα που παρατßθεται εδþ προÝρχεται απü την εφημερßδα ΡιζοσπÜστης, 8 Απριλßου 2001.
  • ΧÜγκεν ΦλÜúσερ, «Η αντßσταση», Ιστορßα του Ελληνικοý ¸θνους, ΕκδοτικÞ Αθηνþν, τομ. ΙΣΤ, 2000, σελ. 12
  • XÜγκεν ΦλÜισερ, «Ο δοσιλογισμüς», Ιστορßα του Ελληνικοý ¸θνους, ΕκδοτικÞ Αθηνþν, τομ. ΙΣΤ, 2000, σελ.44
  • ΧÜγκεν ΦλÜúσερ, «Ο παλαιüς πολιτικüς κüσμος»,Ιστορßα του Ελληνικοý ¸θνους, ΕκδοτικÞ Αθηνþν, τομ. ΙΣΤ, 2000, σελ.16