Ôï ìõóôÞñéï ôïõ èáíÜôïõ ôïõ ÌåãÜëïõ ÁëÝîáíäñïõ

ÄåõôÝñá 2 Áðñéëßïõ 2012

ΠηγÞ: TVXS

Στις 11 Ιουνßου του 323 π.Χ., κÜπου στη Βαβυλþνα, ο ΜÝγας ΑλÝξανδρος Üφησε την τελευταßα του πνοÞ, σε ηλικßα 32 ετþν. Εßχε Þδη δημιουργÞσει μια αυτοκρατορßα που εκτεινüταν απü τη σýγχρονη Αλβανßα μÝχρι το Ανατολικü ΠακιστÜν. Παρüλα αυτÜ, ποτÝ κανεßς δεν κατÜφερε να απαντÞσει σßγουρα τι Þ ποιος σκüτωσε τον Μακεδüνα βασιλιÜ. Με πληροφορßες απü κεßμενο του James Romm, συγγραφÝα και καθηγητÞ στο Bard College της ΝÝας Υüρκης, το οποßο δημοσιεýθηκε στο «History Today».

Με τον θÜνατü του ΜεγÜλου ΑλεξÜνδρου ξεκßνησε η κατÜρρευση της αυτοκρατορßας του και η περßοδος που Ýμεινε στην ιστορßα ως «οι Πüλεμοι των Διαδüχων».

Οι περισσüτεροι ιστορικοß αποδßδουν τον θÜνατο του ΑλÝξανδρου σε ασθÝνεια. Το 1996, ο Eugene Borza, που ειδικεýεται στην αρχαßα Μακεδονßα, σε Ýνα συμβοýλιο του Πανεπιστημßου του Maryland, κατÝληξε στο συμπÝρασμα üτι ο ΑλÝξανδρος πÝθανε απü τυφοειδÞ πυρετü.

¶λλες πιθανÝς ασθÝνειες εßναι η ελονοσßα, η ευλογιÜ και η λευχαιμßα, ενþ ο αλκοολισμüς, η μüλυνση απ´ το τραýμα στον πνεýμονα, απü μÜχη στη Νüτια Ασßα το 325 πΧ, και το πÝνθος (σ.σ: ο στενüς του φßλος Ηφαιστßωνας εßχε πεθÜνει λßγους μÞνες νωρßτερα) θεωροýνται οι πιθανüτεροι παρÜγοντες επιπλοκÞς.

ΠεριγραφÞ: http://tvxs.gr/sites/default/files/imagecache/node_image/article/2012/13/89669g-alexander_drinking.jpgΩστüσο, εßναι πολλοß και αυτοß που δεν ικανοποιοýνται απü την εκδοχÞ της ασθÝνειας. Εδþ η  Ýρευνα φτÜνει σε αδιÝξοδο. Η ιδÝα üτι ο ΑλÝξανδρος δολοφονÞθηκε κÝρδισε για πρþτη φορÜ αρκετοýς οπαδοýς στο ευρý κοινü το 2004, χÜρη στην ταινßα του Oliver Stone.

Στον επßλογο, ο Πτολεμαßος του Anthony Hopkins, στρατηγüς του ΑλÝξανδρου, διηγεßται χαρακτηριστικÜ: «Η αλÞθεια εßναι üτι εμεßς τον σκοτþσαμε. Με τη σιωπÞ μας, συναινÝσαμε, γιατß δεν μποροýσαμε να συνεχßσουμε Üλλο». Λßγο αργüτερα ο Πτολεμαßος, διατÜζει τον γραφιÜ να σβÞσει τα λüγια του και υπαγορεýει: «Θα γρÜψεις üτι πÝθανε απü ασθÝνεια, τελεßως αποδυναμωμÝνος».

Η ιδÝα üτι οι στρατηγοß πιÝστηκαν υπερβολικÜ και συνωμüτησαν þστε να σκοτþσουν τον αρχηγü τους, προκειμÝνου να τον σταματÞσουν, δεν προκýπτει μüνο απü την φαντασßα του Αμερικανοý σκηνοθÝτη.

ΥπÜρχουν ενδεßξεις üτι οýτε οι ανþτεροι διοικητÝς του ΑλÝξανδρου Þταν πρüθυμοι να τον ακολουθοýν παντοý. Στην Ινδßα, το 325 π.Χ., ο στρατüς οργÜνωσε απεργßα, üταν διατÜχθηκε να προελÜσει προς τον ΓÜγγη. Ακüμα και οι πιο υψηλüβαθμοι αξιωματικοß πÞραν μÝρος στην ανταρσßα. Αυτü το επεισüδιο αναγνωρßζεται απü ορισμÝνους ως ο πρüδρομος της μετÝπειτα συνωμοσßας δολοφονßας, απü τη στιγμÞ που ο ΑλÝξανδρος, ακüμα και λßγο πριν τον θÜνατü του, σχεδßαζε νÝες μεγÜλες εκστρατεßες.

Τα γραπτÜ του Πτολεμαßου παραμÝνουν αμφισβητοýμενα. Ωστüσο, ο Αρριανüς και ο Πλοýταρχος τα επικýρωσαν ως την πιο αξιüπιστη καταγραφÞ των τελευταßων ημερþν του ΑλÝξανδρου. Ισχυρßζονται πως ο ΑλÝξανδρος Ýκανε πυρετü, αφüτου Ýφυγε πιωμÝνος απü το σπßτι του Μηδßα. Ο πυρετüς χειροτÝρεψε στην διÜρκεια των 10-12 επüμενων ημερþν, μÝχρι που τον οδÞγησε σε μια παραλυτικÞ κατÜσταση. Δεν μποροýσε οýτε να μιλÞσει, οýτε να κινηθεß. ΑποχαιρÝτησε τα στρατεýματÜ του κουνþντας μüνο τα βλÝφαρα και πÝθανε μßα μÝρα μετÜ.

ΠεριγραφÞ: http://tvxs.gr/sites/default/files/imagecache/node_image/article/2012/13/89669g-alexander_main.jpg¼μως, μελετητÝς με επικεφαλÞς τον αυστραλιανü Brian Bosworth, πιστεýουν üτι εßναι πιθανü τα Ýγγραφα αυτÜ να Ýχουν παραποιÞσει την αλÞθεια. Η διαφορετικÞ εκδοχÞ αναφÝρει πως ο ΑλÝξανδρος, ενþ βρισκüταν στον Μηδßα, κατανÜλωσε μια τερÜστια κοýπα με κρασß και Ýνιωσε οξý πüνο. Απü εκεßνη τη στιγμÞ, Üρχισε να Ýχει σπασμοýς και να παραληρεß, αλλÜ δεν ανÝβασε πυρετü.

Με βÜση αυτÜ τα στοιχεßα, ο ΑλÝξανδρος θα μποροýσε να Ýχει δηλητηριαστεß και γι' αυτü ο Πλοýταρχος Ýσπευσε να το αρνηθεß στα γραπτÜ του. «Μερικοß συγγραφεßς πιστεýουν üτι πρÝπει υποχρεωτικÜ να πουν τÝτοια πρÜγματα, για να συνθÝσουν το τραγικü τÝλος ενüς μεγÜλου δρÜματος», Ýγραψε σαρκαστικÜ. Φαßνεται πως και στην εποχÞ του Πλοýταρχου Þταν πολλοß αυτοß που δεν εμπιστεýονταν τα γραπτÜ του Πτολεμαßου.

Πολλοß ¸λληνες και Ρωμαßοι συγγραφεßς υπÝδειξαν ως Ýνοχο τον Αντßπατρο, τον στρατηγü που ο ΑλÝξανδρος εßχε αφÞσει να διοικεß τη Μακεδονßα και δýο απü τους γιους του. Ο Αντßπατρος μπορεß üντως να εßχε λüγο να θÝλει τον ΑλÝξανδρο νεκρü, καθþς την Üνοιξη του 323 π.Χ. ο βασιλιÜς τον απομÜκρυνε απü την θÝση του και τον Ýφερε στη Βαβυλþνα. Με σκοπü να εκδικηθεß, ο Αντßπατρος φÝρεται να Ýφερε μαζß του μια τοξßνη απü τον ποταμü Στýγα. ΜÜλιστα, αυτÞ η ουσßα Þταν τüσο δυνατÞ, που μποροýσε να μεταφερθεß μüνο σε κÝρατο.

ΜÝχρι πρüσφατα, οι ιστορικοß απÝρριπταν αυτÞν την ιστορßα ως αποκýημα της φαντασßας. ºσως Þταν Ýνα πολιτικü σχÝδιο, που θα Ýβλαπτε τον Αντßπατρο, ο οποßος Þταν υποψÞφιος για την εξουσßα μετÜ τον θÜνατο του ΑλÝξανδρου και εßχε πολλοýς εχθροýς, ισχυρüτερο üλων την ΟλυμπιÜδα. ¶λλωστε, ακüμα και η υποψßα üτι Ýνας ελληνικüς ποταμüς μπορεß να Ýχει τοξικÝς ιδιüτητες φαßνεται παρÜλογη. Το 1913, ο καθηγητÞς J.G. Frazer ισχυρßστηκε üτι ο ποταμüς Στýγας, ο οποßος σÞμερα ονομÜζεται ΜαυρονÝρι, δεν περιÝχει τοξßνες. '¸τσι, το θÝμα δεν ανακινÞθηκε για σχεδüν Ýναν αιþνα.  

ΠεριγραφÞ: http://tvxs.gr/sites/default/files/imagecache/node_image/article/2012/13/89669g-alexandermosaicsmall.jpgΩστüσο, το 2010 στη Βαρκελþνη, η ιστορικüς Adrienne Mayor και η τοξικολüγος Antoinette Hayes, εξÞγησαν üτι στον ασβεστüλιθο γýρω απü το ΜαυρονÝρι γßνεται να αναπτυχθεß Ýνα θανατηφüρο βακτÞριο, που ονομÜζεται calicheamicin. ΑυτÜ τα βακτÞρια, που ενδÝχεται να εξαφανßστηκαν στην διÜρκεια των αιþνων, μποροýν να προκαλÝσουν θÜνατο, παρüμοιο με αυτüν του ΑλÝξανδρου, δικαιολογþντας ακüμα και τον υψηλü πυρετü του. ΜÜλιστα, επειδÞ ο Στýγας στη μυθολογßα θεωροýταν το ποτÜμι που μποροýσε να ναρκþσει ακüμα και θεοýς, Þταν το ιδανικüτερο üπλο που μποροýσε να χρησιμοποιÞσει ο Αντßπατρος. «¸να συνηθισμÝνο, κοινü φÜρμακο δεν Ýκανε. Μüνο μια πολý σπÜνια, ισχυρÞ και θρυλικÞ ουσßα θα Þταν κατÜλληλη για τον ΑλÝξανδρο», εξηγεß η Mayor.

Η προσÝγγιση Mayor-Hayes, η οποßα αντιστοιχεß τις αρχαßες τοξßνες με τα συμπτþματα του θανÜτου του ΑλÝξανδρου, γßνεται ολοÝνα και πιο δημοφιλÞς. Σýμφωνα με τα λεγüμενα του Νεοζηλανδοý τοξικολüγου Leo Schep και του ντετÝκτιβ της Scotland Yard, John Grieve, τον σκüτωσαν κατÜ λÜθος οι γιατροß που τον κοýραραν, με υπερβολικÞ δüση σκüνης απü ελλÝβορα. «Ο ελλÝβορας, παρÜ τους üποιους κινδýνους του, Þταν η αγαπημÝνη συνταγÞ πολλþν αρχαßων γιατρþν, λüγω του Üμεσου αποτελÝσματος που εßχε», σημειþνει ο Βρετανüς κλασικιστÞς R.Stoneman. Συμπληρþνει μÜλιστα πως «Þταν εýκολο να χορηγÞθηκε λÜθος δüση. Θα μποροýσε ακüμα και να υπÞρξε εσφαλμÝνη ανÜγνωση της ετικÝτας».

ΠεριγραφÞ: http://tvxs.gr/sites/default/files/imagecache/node_image/article/2012/13/89669g-0191-0360_tod_alexander_des_grossen.jpgΩστüσο, η τοξικολογßα δεν εßναι μια ακριβÞς επιστÞμη, ιδιαßτερα üταν ασκεßται με απüσταση 2.300 χρüνων. Το County Regional Poison Center του Λος ¶ντζελες, στο οποßο ο συγγραφÝας Graham Phillips, απαρßθμησε τα συμπτþματα του ΑλÝξανδρου, υποστηρßζει πως μüνο η στρυχνßνη θα μποροýσε να τον Ýχει σκοτþσει. Ο Phillips υποστηρßζει στο βιβλßο του üτι ο μοναδικüς Üνθρωπος που εßχε πρüσβαση στη στρυχνßνη και κßνητρο να σκοτþσει τον ΑλÝξανδρο Þταν η σýζυγüς του, ΡωξÜνη, η οποßα αγανÜκτησε για τους δýο μετÝπειτα γÜμους του. ΑυτÞ η Üποψη, που διαδüθηκε κατÜ τον 17ο αιþνα με την αγγλικÞ τραγωδßα «The Rival Queens», δεν στηρßζεται σε βÜσιμες αποδεßξεις.

Το αρσενικü Ýρχεται στο προσκÞνιο το 2004, με το βιβλßο του μυθιστοριογρÜφου Paul Doherty, το οποßο δßνει Ýμφαση σε Ýνα μακÜβριο κομμÜτι των στοιχεßων που αναφÝρει ο Πλοýταρχος και αργüτερα ο Ρωμαßος συγγραφÝας Quintus Curtius: το σþμα του ΑλÝξανδρου δεν διασπÜστηκε, ακüμη και μετÜ την ÝκθεσÞ του, εν εßδει προσκυνÞματος, στις καλοκαιρινÝς θερμοκρασßες της Βαβυλþνας για περισσüτερο απü μια εβδομÜδα. Ο Doherty αναφÝρει τοξικολογικÝς μελÝτες του 19ου αιþνα, þστε να δεßξει üτι η δηλητηρßαση με αρσενικü μπορεß να οδηγÞσει σε μουμιοποßηση. Ωστüσο, κÜτι τÝτοιο δεν μπορεß να ελεγχθεß, καθþς δεν γßνεται να υπÜρξουν δοκιμÝς.

Γßνεται Üνθρωποι που κανονικÜ θα Ýπρεπε να εßναι αφοσιωμÝνοι στον ΑλÝξανδρο, να τον Þθελαν νεκρü; ΚÜτι τÝτοιο δεν μπορεß να αποκλειστεß. ΜÜλιστα, σýμφωνα με ορισμÝνους ιστορικοýς, τους τελευταßους μÞνες της ζωÞς του, ο ΑλÝξανδρος αντιμετωπιζüταν με φüβο και δυσπιστßα απü τους στενüτερους συνεργÜτες τους. ΜετÜ την ανταρσßα στην Ινδßα, οι στρατηγοß Þξεραν πως μüνο ο θÜνατος θα τον σταματοýσε απü το να κατακτÞσει τη Δýση.

ΕÜν το ταριχευμÝνο σþμα του ΜεγαλÝξανδρου βρεθεß ποτÝ, μπορεß επιτÝλους να μÜθουμε τι προκÜλεσε το θÜνατü του. ΜÝχρι τüτε, ο καθÝνας μπορεß να αναπτýσσει την δικÞ του θεωρßα. ¸να εßναι βÝβαιο, το χÜος και η κατÜρρευση των επüμενων δεκαετιþν δεν μοιÜζει καθüλου με αποτÝλεσμα προγραμματισμÝνης δολοφονßας. Αν στüχος των στρατηγþν Þταν να γυρßσουν σπßτι, απÝτυχαν παταγωδþς. ΚανÝνας ποτÝ δεν επÝστρεψε στη Μακεδονßα και μüνο ο Πτολεμαßος κατÜφερε να κερδßσει μια κÜποια ασφÜλεια. Πολλοß απü τους υπüλοιπους πÜλεψαν για τη διαδοχÞ και τελικÜ αλληλοσκοτþθηκαν.

Σε κÜθε περßπτωση, κÜθε σχÝδιο για δηλητηρßαση του ΑλÝξανδρου Þταν επικßνδυνο, ειδικÜ για τους Μακεδüνες, οι οποßοι δεν εßχαν καμßα εμπειρßα με τις τοξßνες. Οι συνωμοσιολüγοι πρÝπει να υποθÝσουν üτι οι στρατηγοß τον μισοýσαν τüσο, þστε θα διακινδýνευαν τα πÜντα για να τον σκοτþσουν. Εßναι σßγουρα πιο εýκολο να τους δοýμε με τον τρüπο που οι βασικÝς πηγÝς τους απεικονßζουν, ως μια ελßτ αξιωματικþν, που εξαρτÜ την περιουσßα της απü την επιβßωση και την επιτυχßα του βασιλιÜ της. Εν τÝλει, εßναι πιο εýκολο να πιστÝψουμε üτι ο ΑλÝξανδρος πÝθανε απü ασθÝνεια. ΜÝνει να αποδειχθεß αν εßναι αληθινü.

(*) O James Romm εßναι συγγραφÝας και καθηγητÞς στο Bard College της ΝÝας Υüρκης. Ειδικεýεται σε θÝματα αρχαßας ελληνικÞς και μακεδονικÞς ιστορßας. Το 2011 Ýγραψε το βιβλßο «Ghost on the Throne: The Death of Alexander the Great and the War for Crown and Empire».