ÊñáõãÞ áíèñùðéÜò êáé åëåõèåñßáò áð' ôç öõëáêÞ

Ο κρατοýμενος συγγραφÝας και ακτιβιστÞς Ραγκßπ ΖαρÜκογλου στÝλνει μÞνυμα προς την τουρκικÞ βουλÞ

ÊõñéáêÞ 5 Öåâñïõáñßïõ 2012

Ο Ραγκßπ ΖαρÜκογλου, συγγραφÝας και εκδüτης στην Τουρκßα, βρßσκεται Ýγκλειστος σε φυλακÝς ýψιστης ασφÜλειας απü τις 28/10/2011 μαζß με το γιο του Ντενßζ ΖαρÜκογλου με την κατηγορßα υποστÞριξης του Αυτονομιστικοý Κουρδικοý ΚινÞματος (KCK). ΚατÜ τη διÜρκεια των τελευταßων 40 ετþν Ýχει υποστεß αλλεπÜλληλες διþξεις λüγω των αγþνων του υπÝρ των ανθρωπßνων και μειονοτικþν δικαιωμÜτων και της Ýκδοσης πολλþν βιβλßων στην Τουρκßα για τις Γενοκτονßες των ΕλλÞνων, Αρμενßων και Ασσυρßων. Η πρþτη σýζυγος του ΑúσÝ Νουρ φυλακßστηκε για πολλÜ χρüνια απ’ το 1983 για την Ýκδοση του βιβλßου «ΜατωμÝνα Χþματα» της Δ. Σωτηρßου σε τουρκικÞ μετÜφραση. ΣυνÝπεια των συνεχþν διþξεων και ταλαιπωριþν που υφßστατο υπÞρξε η βαριÜ ασθÝνεια και τελικÜ ο θÜνατüς της το 2002.

¸χει επισκεφτεß αρκετÝς φορÝς στην ΕλλÜδα, προσκεκλημÝνος διαφüρων φορÝων, για να συμμετÜσχει σε εκδηλþσεις. Τελευταßα φορÜ Þταν για να λÜβει μÝρος ως εισηγητÞς στο διεθνÝς επιστημονικü συνÝδριο «Τρεις Γενοκτονßες, μια ΣτρατηγικÞ», το ΣεπτÝμβριο του 2010, στην ΑθÞνα, στην αßθουσα της ΠαλαιÜς ΒουλÞς και εßχα την τýχη να τον γνωρßσω και να συζητÞσω για αρκετÞ þρα μαζß του.

Το υπüμνημα αυτü, ο Ραγκßπ ΖαρÜκογλου το συνÝταξε στην φυλακÞ και παρατßθεται στην ελληνικÞ του μετÜφραση (οι υπογραμμßσεις δικÝς μας).

Οι φωτογραφßες που παρατßθενται προÝρχονται απü το προσωπικü μου αρχεßο και Ýχουν τραβηχτεß διεθνÝς επιστημονικü συνÝδριο «Τρεις Γενοκτονßες, μια ΣτρατηγικÞ» στην ΠαλιÜ ΒουλÞ.

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Προς το Προεδρεßο της ΤουρκικÞς ΕθνοσυνÝλευσης

Ο εκτοπισμüς, ο «βßαιος σωφρονισμüς» και ο «αυστηρüς παραδειγματισμüς» υπÞρξαν οι βÜσεις της αποικιοκρατικÞς πολιτικÞς του 19ου και του 20ου αιþνα, που Ýλαβε χþρα σε üλα τα μÞκη και τα πλÜτη της Υδρογεßου.

Στην περßοδο του Ιμπεριαλισμοý, που υπÞρξε το τελευταßο στÜδιο της αποικιοκρατßας, οι πρακτικÝς των πολιτικþν αυτþν Ýφτασαν στο ανþτατο στÜδιο, που εßναι οι γενοκτονßες.

Ο εχθρικüς προς τους Εβραßους Αντισημιτισμüς Ýχει τις ρßζες του, δυστυχþς, στην ευρωπαúκÞ Þπειρο. ΑλλÜ και ο Σιωνισμüς, ο οποßος αποτελεß αντßδραση στον Αντισημιτισμü, Ýχει βλαστÞσει στα ßδια εδÜφη. ΣÞμερα υπÜρχει Ýντονη ανησυχßα πÜλι, με την αýξηση του ρατσισμοý και της ξενοφοβßας στην Ευρþπη. Δυστυχþς τÝτοιες τÜσεις αναπτýσσονται και στην χþρα μας.

Ο ευρωπαúκüς εθνικισμüς και τα μοντÝλο του συγκεντρωτικοý εθνικοý κρÜτους, που Ýχουν βρει γüνιμο Ýδαφος σε διÜφορα σημεßα του κüσμου, αποτελοýν προσεγγßσεις εφαρμοσμÝνες και στην ßδια την Ευρþπη, στις αρχÝς του εικοστοý αιþνα. ¼λα αυτÜ συνÝβησαν με διÜφορες απüπειρες βßαιης ενσωμÜτωσης και εξÜλειψης του «διαφορετικοý», με αποτÝλεσμα τους δýο παγκοσμßους πολÝμους οι οποßοι Ýφεραν την ανθρωπüτητα στο χεßλος της πλÞρους καταστροφÞς.

Οι πολιτικÝς εκτοπισμοý, «βßαιου σωφρονισμοý» και «αυστηροý παραδειγματισμοý» των πολυεθνικþν-παραδοσιακþν αυτοκρατοριþν εßχαν ως αποτÝλεσμα τη διÜπραξη γενοκτονιþν üπως αυτÝς τις Βοσνßας και της ΡουÜντα στον εικοστü αιþνα.

Η Ýναρξη του 20ου αιþνα σημαδεýτηκε απ’ τη γενοκτονßα του Γερμανικοý ιμπεριαλισμοý εναντßον του λαοý της Ναμßμπια. Επßσης τα πογκρüμ της τσαρικÞς Ρωσßας εναντßον των εβραúκþν πληθυσμþν που διαβιοýσαν στα εδÜφη της εßχαν συνεχιστεß μÝχρι και τις αρχÝς του ßδιου αιþνα. Η τσαρικÞ Ρωσßα σε συμφωνßα με το οθωμανικü κρÜτος εßχε επιδοθεß σε Ýναν αγþνα «εθνικÞς αποκÜθαρσης» και βßαιου εκτοπισμοý, ο οποßος εßχε πÜρει διαστÜσεις γενοκτονικÝς, εναντßον του τσερκÝζικου λαοý.

ΑλλÜ και η «απÜντηση» του οθωμανικοý κρÜτους απÝναντι στους ξεσηκωμοýς των βαλκανικþν λαþν Þταν ενÝργειες üπως οι σφαγÝς της Χßου και αυτÝς εναντßον των ΒουλγÜρων.

Οι πολιτικÝς, επßσης, των νεüτευκτων μικρþν και μεγαλυτÝρων βαλκανικþν κρατþν Ýχουν αναγκÜσει τον μουσουλμανικü πληθυσμü των περιοχþν αυτþν σε μετακßνηση και σε μια εθνο-θρησκευτικÞ «κÜθαρση», με αποτÝλεσμα ο λογαριασμüς των ενεργειþν αυτþν να φορτωθεß απü το οθωμανικü και τουρκικü κρÜτος στους διαφορετικÞς εθνο-θρησκευτικÞς προÝλευσης κατοßκους της Ανατολßας.

Η ευρωπαúκÞ Þπειρος Ýχει γßνει μÜρτυρας και σφαγþν Üλλων, πÝραν αυτþν που Ýχουν διενεργηθεß εναντßον των Εβραßων, üπως αυτÝς εναντßον των Προτεσταντþν τον 15ο αιþνα στην Γαλλßα που Ýχουν μεßνει στην ιστορßα με σημαντικüτερη αυτÞν της «Nýχτας του Αγßου Βαρθολομαßου». Ο δε 16ος αιþνας Ýχει υπÜρξει μÜρτυρας της μαζικÞς σφαγÞς εναντßον των ΑλεβÞδων της Ανατολßας.

Τα πογκρüμ του τσαρικοý ρωσικοý κρÜτους, με τα κοζÜκικα τÜγματα εναντßον των Εβραúκþν πληθυσμþν, εßχαν αποτελÝσει υπüδειγμα και για την δημιουργßα των ταγμÜτων «ΧαμιντιÝ» στην ΟθωμανικÞ αυτοκρατορßα τα οποßα εßχαν οργανωθεß εναντßον του αρμενικοý πληθυσμοý της χþρας κατÜ την περßοδο 1895-1896.

Δυστυχþς και η δημιουργßα των εθνþν-κρατþν εκτüς της Ευρþπης Ýχει βασιστεß, αν και με διαφορετικοýς ενßοτε τρüπους, σε αυτü το τρßπτυχο: του εκτοπισμοý, του «βßαιου σωφρονισμοý» και του «αυστηροý παραδειγματισμοý».

Ο Πρþτος Παγκüσμιος Πüλεμος που προκλÞθηκε απ’ τον ιμπεριαλισμü, εßχε δþσει την ευκαιρßα για την εθνοκÜθαρση των γηγενþν λαþν της ΑνατολÞς üπως οι ¸λληνες, οι ΑρμÝνιοι και οι Ασσýριοι. Η ßδια πολιτικÞ συνεχßστηκε με την γενοκτονßα του Ντερσßμ εναντßον του κουρδικοý πληθυσμοý της περιοχÞς.

Ενþ πλησιÜζει η επÝτειος των εκατü χρüνων της γενοκτονßας του 1915, η πολιτικÞ Üρνησης του Τουρκικοý κρÜτους συνεχßζεται και υπαινßσσεται, δια της Üρνησης αυτÞς, μια αντßληψη του εßδους «αν χρειαστεß μποροýμε να το ξανακÜνουμε».

Η Þττα του Φασισμοý στον Δεýτερο Παγκüσμιο Πüλεμο Ýδωσε για πρþτη φορÜ στην ανθρωπüτητα την δυνατüτητα να αντιμετωπßσει κατÜ πρüσωπο την πραγματικüτητα των γενοκτονιþν και να επεξεργαστεß μια πλατφüρμα νομικÞς αντιμετþπισÞς τους, η οποßα υφßσταται, Ýστω και με τις αδυναμßες της.

¼μως, παρ’ üλα αυτÜ, η νοοτροπßα του καθεστþτος Βισý στην Γαλλßα, που εßχε συνεργαστεß με τους Γερμανοýς Ναζß, συνεχßστηκε με τα üσα διÝπραξε η αποικιοκρατßα στην Τυνησßα και στο ΒιετνÜμ.

ΠαρÜ τις üποιες εξελßξεις στην σχετικÞ συνειδητοποßηση των ζητημÜτων αυτþν, εκατομμýρια Üνθρωποι εκτοπßστηκαν πÜλι απü τα μÝρη τους, στην Ευρþπη αλλÜ και στην Παλαιστßνη, την Ινδßα και την Κýπρο, βιþνοντας üλη την τραγωδßα που συνεπÜγονται τÝτοια γεγονüτα.

Επßσης, γýρω στο 1940 υπÞρξε μια επιστροφÞ στις πολιτικÝς της τσαρικÞς Ρωσßας, με τους βßαιους εκτοπισμοýς και τις εξορßες, ενþ λαοß της Κριμαßας, ΤÜταροι, ΚαυκÜσιοι και Κοýρδοι, εßχαν τεθεß στο στüχαστρο και απομακρýνθηκαν απü τις εστßες τους.

Οι συζητÞσεις που Ýχουν αρχßσει στις ημÝρες μας για την γενοκτονßα του Ντερσßμ αποτελοýν μια σημαντικÞ ευκαιρßα να αντιμετωπßσουμε κατÜ πρüσωπο το ιστορικü μας παρελθüν και τον εαυτü μας ως χþρα.

¼μως η Τουρκßα προχωρþντας σ’ αυτü το ξεκαθÜρισμα με το παρελθüν και τον εαυτü της, δεν θα πρÝπει να υποπÝσει στην εσφαλμÝνη εντýπωση πως η σελßδα αυτÞ μπορεß να κλεßσει με μια επιλεκτικÞ και αποσπασματικÞ σχετικÞ συζÞτηση και μια απλÞ δÞλωση συγγνþμης.

Σε μια τÝτοια περßπτωση οι προσχηματικÝς και περιορισμÝνης εμβÝλειας «συγγνþμες» θα Ýχουν χÜσει το πραγματικü ιερü ηθικü τους περιεχüμενο.

Ναι, η Τουρκßα πρÝπει να αντιμετωπßσει το παρελθüν και τον εαυτü της. Αυτü δεν εßναι μüνο μια ηθικÞ αναγκαιüτητα απÝναντι στα θýματα αλλÜ και μια αναπüφευκτη αναγκαιüτητα για μια κÜθαρση της κοινωνßας μας που θα την καταστÞσει υγιÞ.

ΠολλÜ ψÝματα ειπþθηκαν σε αυτÞν την κοινωνßα. ΠολλÝς φορÝς αυτÞ ωθÞθηκε στο Ýγκλημα. Οι Ýνοχοι συνÞθως κηρýσσονται «Þρωες» και τα θýματα Ýνοχοι.

Η πορεßα, που θα μας καταστÞσει μια ισχυρÞ και δßκαιη κοινωνßα περνÜει απü την κÜθαρση. Μια τÝτοια κÜθαρση θα συντελÝσει στο να εξαγνιστοýν και εξυγιανθοýν και οι θεσμοß της κοινωνßας, να αποκτÞσουν ηθικÜ θεμÝλια.

Ο χρüνος κατÜ τον οποßο Üρχισαν να οικοδομοýνται μοντÝρνοι μηχανισμοß εθνοκÜθαρσης Þταν αυτüς της γενοκτονßας του 1915. Το χρονικü αυτü ορüσημο, παρ’ üτι Ýχει προδρüμους, εßναι σημαδιακü διüτι üλες οι παρüμοιες πρακτικÝς που ακολοýθησαν συνιστοýν μια περßοδο που εγκαινιÜστηκε με αυτü.

Γι’ αυτü το λüγο μια εκ βαθÝων «συγγνþμη» που θα Ýχει ως θεμÝλιο το 1915, θα γßνει αφορμÞ η μεταμÝλεια να αποκτÞσει μüνιμο χαρακτÞρα, Ýτσι þστε να μην υπÜρξουν περιθþρια εμφÜνισης κÜποιας μελλοντικÞς υπαναχþρησης üσον αφορÜ την αξßα της «συγγνþμης» αυτÞς.

Εßναι απλü: πρÝπει να ειπωθεß ξεκÜθαρα πως η Τουρκßα, που εßναι η κυριüτερη κληρονüμος του οθωμανικοý κρÜτους, ζητÜει επßσημα συγγνþμη για την γενοκτονßα του 1915 και για üλες τις πολιτικÝς εκτοπισμοý, «βßαιου σωφρονισμοý» και αφομοßωσης που ακολοýθησαν, προξενþντας μαζικÝς καταστροφÝς και απþλειες σε διÜφορους γηγενεßς πληθυσμοýς.

Αυτü δεν θα πρÝπει να γßνει στα κοινοβοýλια των Üλλων χωρþν αλλÜ στην ΒουλÞ της Τουρκßας. Αυτü üχι μüνο δεν θα μας μειþσει αλλÜ, το εντελþς αντßθετο, θα μας καταστÞσει υπερÞφανους και ισχυροýς.

Τüτε θα δοθεß και η ευκαιρßα η Ανατολßα να επαναφÝρει στην αγκαλιÜ της τα παιδιÜ της που τüσο υποτιμητικÜ αποκαλοýνται «διασπορÜ». Και τüτε «θα νικÞσουμε üλοι και θα προχωρÞσουμε χÝρι- χÝρι», üπως Ýλεγε και ο ΜÜρτιν Λοýθερ Κιγκ.

Το να δηλþσει «ποτÝ πια» εκτüς απü το üτι θα κÜνει την Τουρκßα να κερδßσει πραγματικü κýρος θα γßνει και η εγγýηση του μÝλλοντος üλων των πολιτþν της, ανεξαρτÞτως πßστεως, φυλÞς, φýλου και πολιτικþν πεποιθÞσεων.

«Το ξεκαθÜρισμα με την αλÞθεια θα μας ελευθερþσει üλους»(1)

Τþρα που πλησιÜζουμε στην εκατοστÞ επÝτειο της γενοκτονßας του 1915 η Τουρκßα πρÝπει να ζητÞσει συγγνþμη για το βαρý αυτü Ýγκλημα αλλÜ και για üλα τα Üλλα παρεμφερÞ εγκλÞματα ‘εθνοκαθÜρσεων’ που υπÞρξαν συνÝχεια του πρþτου, σε ποικßλα επßπεδα εφαρμογÞς. Η δε συγγνþμη πρÝπει να’ ναι üχι μüνο απÝναντι στα θýματα των εγκλημÜτων αυτþν, αλλÜ και προς üλους τους πολßτες της εν γÝνει. Η συγγνþμη αυτÞ πρÝπει να υπÜρξει «για να απαλλαγεß το μÝτωπü μας απü τον μελανü αυτüν λεκÝ» üπως θα ’λεγε ο Ναζßμ ΧικμÝτ.

ΚατÜ τη συμπλÞρωση των εκατü χρüνων απü το 1915, η ΤουρκικÞ ΕθνοσυνÝλευση πρÝπει να επωμιστεß αυτü το βαρý αλλÜ και Üλλο τüσο ευγενÝς καθÞκον εν ονüματι üλων των υπηκüων του Τουρκικοý κρÜτους.

Ραγκßπ ΖαρÜκογλου

ΣυγγραφÝας και αγωνιστÞς ανθρωπßνων δικαιωμÜτων

ΙανουÜριος 2012

 

 

(1) Εδþ ο συγγραφÝας Ýχει τοποθετÞσει την Ýκφραση εντüς εισαγωγικþν, προφανþς θÝλοντας να κÜνει παραπομπÞ στην σχετικÞ ρÞση του Χριστοý στην ΚαινÞ ΔιαθÞκη «η αλÞθεια ελευθερþσει υμÜς» (ΙωÜνν. 8.32).