ÍÝá äåäïìÝíá ãéá ôç èåñáðåßá ôïõ áõôéóìïý

ÐáñáóêåõÞ 9 Äåêåìâñßïõ 2011

Αναλýοντας δερματικÜ κýτταρα απü Üτομα που πÜσχουν απü το σπÜνιο σýνδρομο «Timothy», που μοιÜζει με τον αυτισμü, Αμερικανοß ερευνητÝς … ελπßζουν üτι θα μπορÝσουν να εξηγÞσουν τις ρßζες της πÜθησης, σýμφωνα με στοιχεßα που δημοσιεýονται στο επιστημονικü Ýντυπο Nature Medicine.

ΟμÜδα ειδικþν του Πανεπιστημßου Στανφορντ κατÜφερε να μετατρÝψει δερματικÜ κýτταρα πασχüντων απü το σýνδρομο «Timothy» σε πλÞρως λειτουργικÜ εγκεφαλικÜ κýτταρα. Η μη φυσιολογικÞ δραστηριüτητα που εντοπßστηκε στα συγκεκριμÝνα κýτταρα μπορεß μερικþς να διορθωθεß με τη χορÞγηση ενüς πειραματικοý φαρμÜκου.

Εν αντιθÝσει με τους χιλιÜδες ανθρþπους ανÜ τον κüσμο που φÝρουν χαρακτηριστικÜ του αυτισμοý, το σýνδρομο «Timothy» εßναι εξαιρετικÜ σπÜνιο, επηρεÜζοντας μüλις 20 Üτομα σε üλο τον πλανÞτη. Οι ασθενεßς αυτοß συχνÜ παρουσιÜζουν αυτιστικÞ συμπεριφορÜ, üπως προβλÞματα κοινωνικÞς ανÜπτυξης και επικοινωνßας.

ΕπειδÞ προκαλεßται απü μια συγκεκριμÝνη γενετικÞ ανωμαλßα και üχι απü συνδυασμü μικρþν γενετικþν λαθþν, αποτελεß τον ιδανικü στüχο για τους ερευνητÝς που μελετοýν τι δεν γßνεται σωστÜ στην ανÜπτυξη του εγκεφÜλου ενüς παιδιοý που τελικÜ πÜσχει απü αυτισμü.

Οι Αμερικανοß ερευνητÝς χρησιμοποßησαν μια τεχνικÞ που Ýχει αναπτυχθεß πρüσφατα για να δημιουργÞσουν εγκεφαλικÜ κýτταρα (νευρþνες) απü Ýνα και μοναδικü δεßγμα δÝρματος ατüμου με σýνδρομο «Timothy».

Αυτü τους Ýδωσε την ευκαιρßα να μελετÞσουν την ανÜπτυξη των δερματικþν κυττÜρων σε εργαστηριακü περιβÜλλον και μÜλιστα να μπορÝσουν να εφαρμüσουν σε αυτÜ πιθανÝς θεραπεßες.

Διαπßστωσαν προφανεßς διαφορÝς μεταξý νευρþνων που εßχαν προÝλθει απü ασθενεßς με σýνδρομο «Timothy» και εκεßνων που εßχαν προÝλθεß απü υγιÞ Üτομα. Οι υγιεßς νευρþνες που εξελßχθηκαν σε διÜφορους υποτýπους, και μÜλιστα κατÜλληλοι για «δουλειÜ» σε διÜφορες περιοχÝς του εγκεφÜλου.

ΑντιθÝτως, στην αναλογßα των νευρþνων που εßχαν εξελιχθεß σε διÜφορους υποτýπους προερχüμενοι απü το δεßγμα του συνδρüμου «Timothy», η πλειοψηφßα Þταν κατÜλληλοι για «εργασßα» στο ανþτερο τμÞμα του εγκεφαλικοý φλοιοý και λιγüτεροι για το κατþτερο τμÞμα.

Αυτü σημαßνει üτι λιγüτεροι νευρþνες Þταν εξοπλισμÝνοι να λειτουργοýν στο τμÞμα του μεσολüβιου (Þ «πυλþδες σþμα» του εγκεφÜλου, δηλαδÞ μια γÝφυρα απü διαφανÞ ουσßα, που συνδÝει τα δυο εγκεφαλικÜ ημισφαßρια και σχηματßζεται κατÜ τη διÜρκεια ανÜπτυξης του εγκεφÜλου), που παßζει ρüλο στην επικοινωνßα μεταξý του αριστεροý και δεξιοý ημισφαιρßου του εγκεφÜλου.

Οι διαφοροποιÞσεις αυτÝς μοιÜζουν με εκεßνες που Ýχουν παρατηρηθεß σε ποντßκια τα οποßα Ýχουν τροποποιηθεß Ýτσι þστε να φÝρουν το γενετικü Ýλλειμμα του συνδρüμου «Timothy».

Επßσης, οι νευρþνες παρÞγαγαν περισσüτερη ποσüτητα μιας χημικÞς ουσßας που σχετßζεται με την παρασκευÞ της ντοπαμßνης και της νορεπινεφρßνης, που παßζουν σημαντικü ρüλο στην αισθητηριακÞ επεξεργασßα και την κοινωνικÞ συμπεριφορÜ.

Ο Δρ ΡικÜρντο Ντολμετς που ηγÞθηκε της επιστημονικÞς ομÜδας, εξηγεß üτι οι ανωμαλßες που εντοπßστηκαν συμφωνοýν με Üλλα στοιχεßα που δεßχνουν üτι ο αυτισμüς οφεßλεται εν μÝρει στην κακÞ επικοινωνßα που Ýχουν μεταξý τους διÜφορα τμÞματα του εγκεφÜλου.

Η ομÜδα του κατÜφερε να μειþσει σημαντικÜ τον αριθμü αυτþν των δυσλειτουργικþν νευρþνων, χορηγþντας Ýνα φÜρμακο που ανÝπτυξαν ειδικÜ για την περßπτωση. Αυτü πρακτικÜ σημαßνει üτι ßσως εßναι εφικτü κÜποια στιγμÞ στο μÝλλον να αντιμετωπιστεß το Ýλλειμμα σε ασθενεßς, αν και το φÜρμακο που χρησιμοποßησαν προς το παρüν δεν εßναι κατÜλληλο για παιδιÜ, λüγω των παρενεργειþν του.

Η ερευνÞτρια Τζορτζßνα Γκüμεζ σχολιÜζει üτι «το σýνδρομο Timothy εßναι μüνο μια Ýκφανση του αυτισμοý και τα στοιχεßα της αμερικανικÞς μελÝτης μας δßνουν μια περιορισμÝνη εικüνα του τι προκαλεß την πÜθηση. Απαιτεßται σßγουρα περισσüτερη δουλειÜ για να μπορÝσουμε στο μÝλλον να εκμεταλλευθοýμε την αξßα της παροýσας Ýρευνας».