Ïäçãüò ðñïãñÜììáôïò óðïõäþí ãéá ôç äéäáóêáëßá ôçò íåïåëëçíéêÞò ãëþóóáò óôçí õðï÷ñåùôéêÞ åêðáßäåõóç

Τρßτη 29 Νοεμβρßου 2011

ΠατÞστε ΕΔΩ για να κατεβÜσετε ολüκληρο tον οδηγü για τον εκπαιδευτικü που αφορÜ στο πρüγραμμα σπουδþν για τη διδασκαλßα της νεοελληνικÞς γλþσσας στην υποχρεωτικÞ εκπαßδευση (δημοτικü & γυμνÜσιο)

 

Στο νÝο Πρüγραμμα Σπουδþν η διδασκαλßα/μÜθηση της γλþσσας οργανþνεται με βÜση το μαθητÞ. Η συγκεκριμÝνη επιλογÞ του ΠΣ, εξυπηρετεß ευρýτερους παιδαγωγικοýς σκοποýς της διδασκαλßας και ταυτüχρονα διευκολýνει την επιτυχÞ υλοποßηση των ειδικüτερων διδακτικþν στüχων του συγκεκριμÝνου γνωστικοý αντικειμÝνου. ΚεντρικÞ στüχευση του προγρÜμματος εßναι η 'διαφοροποιημÝνη διδασκαλßα' σε επßπεδο διδακτικοý σχεδιασμοý και εκπαιδευτικÞς πρÜξης. Οι μαθητÝς/τριες μιας τÜξης δεν θεωροýνται Ýνα ενιαßο σýνολο εκπαιδευομÝνων στο οποßο εφαρμüζεται μια κοινÞ διδασκαλßα, επειδÞ διαφÝρουν ως προς τις γλωσσικÝς και επικοινωνιακÝς τους ικανüτητες, τη γλωσσικÞ ποικιλßα Þ τις γλþσσες που ομιλοýν, τα ενδιαφÝροντα και τις ανÜγκες τους, τους τρüπους με τους οποßους μαθαßνουν κ.Ü. Εξßσου κεντρικÞ επιλογÞ του νÝου ΠΣ για τη διδασκαλßα/μÜθηση της γλþσσας στην υποχρεωτικÞ εκπαßδευση εßναι η αυτονüμηση του μαθητÞ απÝναντι στη μÜθηση, η οποßα μπορεß να υλοποιηθεß με τη χρÞση στρατηγικþν. ΜÝσω της 'γνωσιακÞς μαθητεßας' οι μαθητÝς υποστηρßζονται απü τους εκπαιδευτικοýς νααναπτýξουν και να χρησιμοποιÞσουν γνωστικÜ εργαλεßα και στρατηγικÝς για τηνκατανüηση και παραγωγÞ προφορικþν και γραπτþν κειμÝνων.

 

2. ΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

Οι καινοτομßες του νÝου ΠρογρÜμματος Σπουδþν (στο εξÞς ΠΣ) συνßστανται στα ακüλουθα:

 

2.1. Η νεοελληνικÞ (ΝΕ) γλþσσα στην προσχολικÞ και σχολικÞ ηλικßα και στο ΓυμνÜσιο

  1. Σε επßπεδο περιεχομÝνου δßνεται για πρþτη φορÜ Ýμφαση στην καλλιÝργεια üχι μüνο γλωσσικþν αλλÜ και κοινωνικþν δεξιοτÞτων, Ýτσι þστε οι μαθητÝς και οι μαθÞτριες να εßναι σε θÝση να ελÝγχουν και να συνδιαμορφþνουν κριτικÜ το πολιτικü, κοινωνικü και πολιτισμικü γßγνεσθαι. Αυτü επιτυγχÜνεται με τον ιδιαßτερο τρüπο προσÝγγισης των κειμÝνων (προφορικþν και γραπτþν) που προτεßνεται στο νÝο ΠΣ, και ο οποßος στοχεýει να βοηθÞσει τους μαθητÝς και τις μαθÞτριες να αντιληφθοýν üτι α) οι γλωσσικÝς μορφÝς (τρüποι γραφÞς και προφορÜς, μορφολογικÝς, συντακτικÝς και λεξιλογικÝς επιλογÝς, κειμενικÜ εßδη) λειτουργοýν ως ενδεßκτες κοινωνικþν παραμÝτρων και ως μηχανισμοß δüμησης ταυτοτÞτων, ιδεολογιþν, στÜσεων και συμπεριφορþν, και β) η παραγωγÞ προφορικοý και γραπτοý λüγου αποτελεß μια διαδικασßα συνεργατικÞ και δημιουργικÞ και υπü την Ýννοια αυτÞ οι μαθητÝς μποροýν να επανασχεδιÜζουν, να σχολιÜζουν και να αξιολογοýν τον παραγüμενο λüγο τους ανÜλογα με το πλαßσιο επικοινωνßας.
  2. Σε επßπεδο οργÜνωσης της ýλης, το νÝο ΠΣ εßναι ανοικτοý τýπου, δηλ. παρÝχει στον/στην εκπαιδευτικü μεγÜλη ευελιξßα ως προς το εκπαιδευτικü υλικü που μπορεß να χρησιμοποιηθεß για την επßτευξη των στüχων του νÝου ΠΣ, εφüσον ο/η εκπαιδευτικüς μπορεß να επιλÝξει απü Ýνα μεγÜλο αριθμü διαφορετικþν κειμενικþν ειδþν Þ τýπων κειμÝνων εκεßνα που αρμüζουν στο επßπεδο και τα ενδιαφÝροντα της τÜξης του. Μπορεß ακüμη, αν το κρßνει αναγκαßο, να δουλÝψει με διαφορετικÜ (π.χ. ως προς το βαθμü δυσκολßας) κεßμενα για διαφορετικÝς ομÜδες της ßδιας τÜξης, οι οποßες εμφανßζουν διαφοροποιημÝνες ανÜγκες, προκειμÝνου να επιτýχει κοινοýς γενικοýς στüχους (λ.χ. την εξοικεßωση με τα βασικÜ χαρακτηριστικÜ του κατευθυντικοý λüγου) αλλÜ και ταυτüχρονα ειδικοýς για κÜθε ομÜδα ανÜλογα με τις ανÜγκες της (λ.χ. καλλιÝργεια λεξιλογßου στη μßα ομÜδα, εξοικεßωση με βασικÝς γραμματικÝς δομÝς του κατευθυντικοý λüγου στην Üλλη κτλ.). Υπü την Ýννοια αυτÞ καθßσταται συνδημιουργüς του εκπαιδευτικοý υλικοý, το οποßο εßναι πια δυνατü χÜρη και στη συνδρομÞ των νÝων τεχνολογιþν (χρÞση διαδικτýου, διαδραστικοý πßνακα, κτλ.) να προσαρμüζεται στις ανÜγκες της κÜθε τÜξης, ακüμη και του κÜθε μαθητÞ σýμφωνα με τις αρχÝς της διαφοροποιημÝνης παιδαγωγικÞς.
  3. Η επßτευξη üλων των παραπÜνω δεν εßναι δυνατü να πραγματοποιηθεß με γλωσσικÞ διδασκαλßα παραδοσιακοý τýπου. ΕπομÝνως, το νÝο ΠΣ για τη ΝΕ γλþσσα διαφοροποιεßται απü τα προηγοýμενα και ως προς τις διδακτικÝς μεθüδους με τις οποßες καλεß τους εκπαιδευτικοýς να υλοποιÞσουν τους στüχους του. Πιο συγκεκριμÝνα, μÝσα απü τη συστηματικÞ εργασßα σε ομÜδες οι μαθητÝς/μαθÞτριες αναλαμβÜνουν σχÝδια εργασßας (project), τα οποßα Ýχουν ως στüχο αφενüς να τους βοηθÞσουν να ανακαλýψουν μüνοι τους τη γνþση (διερευνητικÞ μÜθηση) μÝσω της δημιουργßας υποθÝσεων και της επιβεβαßωσης Þ διÜψευσÞς τους και γενικüτερα μÝσω της χρÞσης στρατηγικþν, και αφετÝρου να τους οδηγÞσουν να αποκτÞσουν γνþση και εκτüς τÜξης μÝσα απü την καθημερινÞ διεπßδραση με Üλλους και τη συνεχÞ χρÞση της γλþσσας. Αυτü οδηγεß αναπüφευκτα και στην αλλαγÞ του τρüπου αξιολüγησης των μαθητþν, ο οποßος βασßζεται περισσüτερο σε μεθüδους üπως το portfolio, η αυτοαξιολüγηση και η ετεροαξιολüγηση με τη χρÞση βοηθημÜτων αναφορÜς (π.χ. χρÞση λεξικοý, γραμματικÞς) και λιγüτερο σε παραδοσιακÝς μεθüδους üπως τεστ Þ διαγωνßσματα, που αντικατοπτρßζουν την επßδοση του μαθητÞ σε μßα μüνο χρονικÞ στιγμÞ της μαθησιακÞς του πορεßας.
  4.  Επßσης, η αξιοποßηση των ΤΠΕ στο μÜθημα της ΝΕ γλþσσας αποτελεß μια κεντρικÞ επιλογÞ του παρüντος ΠΣ: οι νÝες τεχνολογßες παρÝχουν πρüσβαση σε μια αστεßρευτη πηγÞ πληροφοριþν και αποτελοýν απαραßτητο επικουρικü μÝσο για τη διδασκαλßα του γλωσσικοý μαθÞματος, εφüσον μποροýν να μετατρÝψουν την απüκτηση πληροφοριþν σε απüκτηση γνþσεων. Η γνþση üμως, üπως νοεßται στο πλαßσιο του κριτικοý γραμματισμοý που υιοθετεßται στο παρüν ΠΣ, εßναι προúüν κριτικÞς αντιμετþπισης της πληροφορßας. Τα εργαλεßα του web 2.0 που υιοθετοýνται στο ΠΣ προûποθÝτουν την ενεργü συμμετοχÞ των μαθητþν/τριþν σε γλωσσικÝς δραστηριüτητες κατανüησης και παραγωγÞς λüγου. ΕνδεικτικÜ, εκτüς απü τη χρÞση κειμενογρÜφων, προτεßνεται α) αξιοποßηση βελτιωμÝνων μÝσων παρουσßασης για το διδÜσκοντα αλλÜ και τους μαθητÝς, üταν πρüκειται για παρουσßαση εργασιþν, β) χρÞση ιστολογßων για βελτιωμÝνη επικοινωνßα μεταξý των μαθητþν αλλÜ και του/της εκπαιδευτικοý με τους/τις μαθητÝς/τριες.
  5. Ειδικüτερα το ΠΣ κÜθε βαθμßδας εμφανßζει και κÜποιες επιμÝρους καινοτομßες. Για παρÜδειγμα το πρüγραμμα της ΠροσχολικÞς Εκπαßδευσης διαχωρßζει και περιγρÜφει με σαφÞνεια σε διαφορετικÝς στÞλες τις δεξιüτητες που πρÝπει να αποκτÞσουν οι μαθητÝς αλλÜ και τους τρüπους που μποροýν να χρησιμοποιÞσουν οι εκπαιδευτικοß για να ενισχýσουν τις δεξιüτητες αυτÝς. Στο ΠΣ του Δημοτικοý και του Γυμνασßου απü την Üλλη μεριÜ δßνεται ιδιαßτερη Ýμφαση στην για πολý καιρü παραμελημÝνη για πολý καιρü καλλιÝργεια του προφορικοý λüγου, ο οποßος τþρα και με τη βοÞθεια των νÝων τεχνολογιþν (χρÞση ψηφιακþν μÝσων εγγραφÞς και αναπαραγωγÞς φωνÞς) εßναι δυνατüν να αναπαραχθεß στην τÜξη και να σχολιαστεß απü τους μαθητÝς Þ να αξιολογηθεß σýμφωνα με παραμÝτρους και κριτÞρια που Ýχουν συζητηθεß εκ των προτÝρων.
  6. Στο νÝο ΠΣ η γλþσσα αντιμετωπßζεται üχι μüνο ως αντικεßμενο αλλÜ και ως μÝσο διδασκαλßας. Στο πλαßσιο αυτü δßνεται ιδιαßτερη Ýμφαση στη διδασκαλßα της γλþσσας μÝσω γνωστικþν αντικειμÝνων (ιστορßας, μαθηματικþν, βιολογßας, μορφþν τÝχνης κτλ.), ενþ παρÜλληλα γßνεται προσπÜθεια να «εμποτιστοýν» τα γνωστικÜ αντικεßμενα και με γλωσσικοýς στüχους. Για το λüγο αυτü η ομÜδα του γλωσσικοý γραμματισμοý συνεργÜστηκε με τις ομÜδες της Ιστορßας και ΚοινωνικÞς και ΠολιτικÞς ΑγωγÞς και της Γεωγραφßας στη δημιουργßα σεναρßων που συμπεριλÞφθηκαν στους αντßστοιχους Οδηγοýς για τον Εκπαιδευτικü.
  7. ΤÝλος προτεßνονται επιπλÝον τρüποι διδασκαλßας της ΝΕ ως δεýτερης γλþσσας, για να διευκολυνθεß το Ýργο του/της εκπαιδευτικοý στην περßπτωση που Ýχει αλλüγλωσσους μαθητÝς στην τÜξη του. Αυτü επιτυγχÜνεται με την επισÞμανση των κυριüτερων λαθþν που εντοπßζονται στον λüγο των αλλüγλωσσων, καθþς και με προτÜσεις για τη θεραπεßα/διüρθωσÞ τους.

 

2.2. Η Λογοτεχνßα

  1.  Ως προς τους σκοποýς: Βασικüς σκοπüς της διδασκαλßας της λογοτεχνßας εßναι «η κριτικÞ αγωγÞ στο σýγχρονο πολιτισμü».
  2. Ως προς το περιεχüμενο: Το εκπαιδευτικü υλικü για το μÜθημα της λογοτεχνßας συγκροτεßται απü μßα ποικιλßα κειμÝνων, κÜποια απü τα οποßα μπορεß να προÝρχονται απü τα σχολικÜ ανθολüγια, μαζß με ολüκληρα λογοτεχνικÜ βιβλßα αλλÜ και Üλλα εßδη «κειμÝνων» τα οποßα, ευρισκüμενα στις παρυφÝς της λογοτεχνßας, κτßζουν Ýνα γüνιμο διÜλογο μαζß της, ενþ ταυτüχρονα μποροýν να ελκýσουν τους νεαροýς αναγνþστες και να τους ασκÞσουν σε νÝους γραμματισμοýς (visual, media, computer literacy) üπως κüμικς, κινηματογραφικÝς ταινßες και τραγοýδια. Η ιστορßα εßναι πÜντοτε παροýσα στη διδασκαλßα της λογοτεχνßας, ακολουθþντας, üμως, τη μεθοδολογικÞ ανανÝωση του περιεχομÝνου της.
  3. Ως προς τη διδακτικÞ μεθοδολογßα: Η μεθοδολογικÞ προσÝγγιση βασßζεται στις παιδαγωγικÝς μεθüδους της διδασκαλßας σε ομÜδες και της μεθüδου project. ΘÝτουμε ως σκοπü την αξιοποßηση των ΤΠΕ στο πλαßσιο μιας ολοκληρωμÝνης παιδαγωγικÞς πρüτασης για τη διδασκαλßα της λογοτεχνßας.
  4. Ως προς την αξιολüγηση στο μÜθημα της λογοτεχνßας: Οι δραστηριüτητες στο μÜθημα της λογοτεχνßας εßναι σκüπιμα σχεδιασμÝνες να εßναι πολλÝς και ποικßλες. Η αξιολüγηση των μαθητþν γßνεται στη βÜση της παραγωγÞς προσωπικοý λüγου για το κεßμενο Þ για το θÝμα για το οποßο μιλÜ το κεßμενο και απομακρýνεται απü τη λογικÞ του σωστοý/λÜθους Þ της αναπαραγωγÞς Ýτοιμων απαντÞσεων που βρßσκονται στα κÜθε εßδους βοηθÞματα που κυκλοφοροýν στο εμπüριο. Η αξιολüγηση προκýπτει απü τις εργασßες των μαθητþν και δεν τους αιφνιδιÜζει ζητþντας τους Üγνωστα στοιχεßα Þ δραστηριüτητες που δεν Ýχουν συζητηθεß και δουλευτεß μÝσα στην τÜξη. Στο ΓυμνÜσιο που υπÜρχουν γραπτÝς εξετÜσεις στο τÝλος της σχολικÞς χρονιÜς, προτεßνεται οι μαθητÝς να εξετÜζονται σε Üγνωστο λογοτεχνικü κεßμενο, ομοειδÝς Þ ομüθεμο με τις διδακτικÝς ενüτητες που διδÜχτηκαν και με ασκÞσεις παρüμοιες με αυτÝς που δοýλεψαν μÝσα στην τÜξη. ΣυνολικÜ, οι μαθητÝς αξιολογοýνται μÝσω μιας πλοýσιας ποικιλßας δραστηριοτÞτων, ερωτÞσεων Þ/και εργασιþν σε μßα, αντιστοßχως, πλοýσια ποικιλßα δεξιοτÞτων οι κυριüτερες απü τις οποßες αποσκοποýν στην ανÜπτυξη κριτικοý γραμματισμοý καθþς και στην ανÜπτυξη αναγνωστικþν και εκφραστικþν δεξιοτÞτων τüσο σε επßπεδο λüγου üσο και σε επßπεδο εικüνας (ανÜπτυξη οπτικο-ακουστικοý γραμματισμοý). Η Üσκηση -και η αξιολüγηση- των μαθητþν στις δραστηριüτητες αυτÝς αποτελεß την καλýτερη προετοιμασßα, þστε να καλλιεργηθεß στις ανþτερες βαθμßδες της εκπαßδευσης μια αυθεντικÞ σχÝση με τη «γλþσσα» της λογοτεχνßας. Το ΠΣ δßνει Ýμφαση στη διαδικασßα/τη μÝθοδο, το μÜθημα εßναι παιδοκεντρικü, ξεκινÜ απü τον προσδιορισμü εννοιþν που βοηθοýν στον επαναπροσδιορισμü της διδασκαλßας της λογοτεχνßας, Üρα και των σκοπþν της: δημιουργικüτητα, εγγραμματοσýνη, λογοτεχνικüς κανüνας, υποκειμενικüτητα, ιδεολογßα, θεωρßα της ανÜγνωσης. Το ΠΣ διακατÝχεται απü αισιοδοξßα για τις δυνατüτητες μÜθησης του ανθρþπου, θεωρεß τη μÜθηση του εκπαιδευτικοý εξßσου σημαντικÞ με τη μÜθηση του μαθητÞ και θεωρεß τη μÝθοδο διδασκαλßας Üκρως σημαντικü παιδαγωγικü μÝσον. Στη μÝθοδο αυτÞ, οι βιβλιοθÞκες, τα βιβλιοπωλεßα, οι συγγραφεßς, οι ανοικτÝς τÜξεις, τα κÜθε εßδους πολυτροπικÜ κεßμενα, καθþς και τα κοινωνικÜ μÝσα δικτýωσης δεν μπορεß παρÜ να εßναι παρüντα.

 

2.3. Η αρχαßα ελληνικÞ (ΑΕ) γλþσσα και γραμματεßα

Με βÜση την αρχÞ της ολιστικÞς/διαθεματικÞς μÜθησης οι δýο κλÜδοι του μαθÞματος των αρχαßων ελληνικþν αποτελοýν τις δýο üψεις του ßδιου νομßσματος και ορßζουν γνωστικÝς περιοχÝς που διαπλÝκονται, χωρßς αυτü να σημαßνει üτι χÜνουν τον διακριτü τους ρüλο. ΕιδικÜ για το μÜθημα της ΑΕ γλþσσας σημειþνεται üτι, αν και παραμÝνει πρωτßστως γλωσσικü, ενισχýεται, χωρßς να χÜνει την αυτονομßα του, απü αρχαιογνωστικοý τýπου πληροφορßες με στüχο την αρχαιομÜθεια και την αναβßωση της εποχÞς μÝσα στην οποßα Ýζησαν οι συγγραφεßς και δημιοýργησαν τα Ýργα τους. ΠαρÜλληλα με το μÜθημα της ΑΕ γραμματεßας, οι μαθητÝς ασκοýνται στην κριτικÞ ανÜγνωση, στο σχολιασμü των απüψεων, στην ερμηνεßα των ιδεþν με Ýμφαση στη διαχρονικÞ ισχý τους, στην αποτßμηση πρÜξεων και γεγονüτων και στο χαρακτηρισμü προσþπων.

Ως προς τη διδακτικÞ μεθοδολογßα χρησιμοποιεßται το συνδυαστικü μοντÝλο διαδικασßας και περιεχομÝνου. Πιο συγκεκριμÝνα η διδασκαλßα προχωρÜ με ερωταποκρßσεις με στüχο την καλλιÝργεια της κριτικÞς σκÝψης των μαθητþν: ελÜχιστες γνþσεις δßνονται απü τους καθηγητÝς (οι Ýννοιες, οι λÝξεις-κλειδιÜ) και üλα τα υπüλοιπα παρÜγονται απü τους μαθητÝς, καθþς καλλιεργεßται, με τις κατÜλληλες στρατηγικÝς, η ικανüτητα του μαθητÞ να οδηγεßται üλο και πιο αυτüνομα στη διερεýνηση και στη διατýπωση της νÝας γνþσης. Επßσης με βασικÞ αρχÞ τη μαθητοκεντρικÞ διδασκαλßα στο πλαßσιο της διαφοροποιημÝνης παιδαγωγικÞς, η μετωπικÞ μÜθηση μετατρÝπεται σε βιωματικÞ-συνεργατικÞ: απü τους μαθητÝς ζητεßται να συμμετÝχουν στη διδασκαλßα, να κρßνουν και να επιλÝγουν, να ερευνοýν και να αποφασßζουν μÝσα σε κλßμα συνεργασßας. Ταυτüχρονα προωθοýνται τüσο η ομαδοσυνεργατικÞ μÝθοδος üσο και τα σχÝδια εργασßας (πρüτζεκτ). Στüχος εßναι αφενüς να ενεργοποιοýνται οι κλßσεις και τα μαθησιακÜ στιλ του συνüλου των μαθητþν, και αφετÝρου να ασκοýνται και οι διδÜσκοντες σε πρακτικÝς που θα τους επιτρÝψουν να βελτιþσουν και να εμπλουτßσουν τις προσωπικÝς τους στρατηγικÝς. ΟυσιαστικÞ βαρýτητα δßνεται στη διαθεματικüτητα: η διαπλοκÞ των μαθησιακþν- διδακτικþν αντικειμÝνων γßνεται με αμφßδρομες συνδÝσεις, σταθερÜ και üχι ευκαιριακÜ.

 

Επßσης αξιοποιοýνται στρατηγικÝς üπως η μορφολογικÞ, ετυμολογικÞ, σημασιολογικÞ σýνδεση του λεξιλογßου της ΑΕ και της ΝΕ, η αντιπαραθετικÞ προσÝγγιση των δομþν της ΑΕ και της ΝΕ (π.χ. απαρÝμφατο), Ýτσι þστε να εξαχθοýν συμπερÜσματα για τους τρüπους λειτουργßας της γλþσσας στη διαχρονßα της. Με τον τρüπο αυτü οι μαθητÝς/τριες αφενüς Ýχουν προσωπικÞ εμπλοκÞ στην κατανüηση της ΑΕ (Üρα εßναι σε θÝση να κατακτÞσουν üσο καλýτερα γßνεται το σýστημÜ της και να μην καταφεýγουν σε αποστÞθιση κλιτικþν παραδειγμÜτων και συντακτικþν κανüνων) και αφετÝρου εßναι σε θÝση να κατανοÞσουν τη χρησιμüτητα της διδασκαλßας της ΑΕ γλþσσας.

 

Åéäéêüôåñá ãéá ôçí Αρχαßα ΕλληνικÞ Γλþσσα

Ως προς τους στüχους: επιδιþκεται οι μαθητÝς και οι μαθÞτριες να αποκτÞσουν βασικÝς γνþσεις του συστÞματος της ΑΕ (συντακτικÝς, μορφολογικÝς, λεξιλογικÝς) και να γνωρßσουν τις επιβιþσεις του παρελθüντος στη σýγχρονη εποχÞ, þστε να βελτιþσουν παρÜλληλα το λüγιο χρηστικü επßπεδο της νÝας ελληνικÞς. Οι στüχοι αυτοß θα υπηρετηθοýν αποτελεσματικÜ, αν το μÜθημα παρουσιÜζεται με ελκυστικü τρüπο, þστε να πÜψουν οι μαθητÝς και οι μαθÞτριες να αντιμετωπßζουν με απÝχθεια τα ΑΕ, τα οποßα üχι μüνο συμβÜλλουν στη γλωσσικÞ τους διαμüρφωση, αλλÜ ενισχýουν και την ιδεολογικÞ τους στÞριξη με ιδÝες που μπορεß και πρÝπει να τους γßνουν προσφιλεßς.

 Η διδασκαλßα της γραμματικÞς και του συντακτικοý εßναι το μÝσο και üχι ο τελικüς στüχος, η προûπüθεση δηλαδÞ για την κατανüηση των κειμÝνων. Απü τη γραμματικÞ και το συντακτικü οι μαθητÝς και μαθÞτριες του Γυμνασßου μαθαßνουν üσα χρειÜζονται για να κατανοÞσουν εýληπτα ευσýνοπτα κεßμενα στην ΑΕ γλþσσα. Για το λüγο αυτü ο εκπαιδευτικüς ζητÜ απü τους μαθητÝς και τις μαθÞτριες να αναγνωρßσουν τους τýπους και üχι να τους παρÜγουν, δßνοντας Ýμφαση στους τýπους που διασþζονται στη λüγια μορφÞ της ΝΕ γλþσσας. Στο επßπεδο της ετυμολογßας οι μαθητÝς και οι μαθÞτριες καλοýνται να δημιουργÞσουν το προσωπικü τους λεξικü, στο οποßο καταγρÜφουν τις δýσκολες/Üγνωστες λÝξεις που συναντοýν στα κεßμενα και μαθαßνουν να τις τεμαχßζουν στα συστατικÜ τους, καθþς και να τις συνδÝουν ετυμολογικÜ με λÝξεις της ΝΕ (αντß των ατελεßωτων καταλüγων που δßνονταν Ýως τþρα και τους οποßους Ýπρεπε να αποστηθßσουν).

Ως προς τα κεßμενα: επιλÝγονται κεßμενα με κριτÞριο α) την ηλικιακÞ ανÜπτυξη των μαθητþν και το γεγονüς üτι πρþτη φορÜ Ýρχονται σε επαφÞ με τον αρχαßο λüγο, β) τη θεματικÞ τους σýνδεση με Üλλα διδακτικÜ αντικεßμενα της ßδιας τÜξης (λ.χ. στην τÜξη που διδÜσκονται για τα σχÞματα δßνεται ο ορισμüς του κýκλου απü τον ΑρχιμÞδη). Στο πλαßσιο της ευελιξßας, της αυτενÝργειας του/της εκπαιδευτικοý και της ανÜληψης πρωτοβουλιþν εκ μÝρους του/της, η σειρÜ των κειμÝνων που περιÝχονται στα σχολικÜ εγχειρßδια μπορεß να ανατραπεß, üπως επßσης και η σειρÜ διδασκαλßας των γραμματικþν Þ συντακτικþν φαινομÝνων με σεβασμü βÝβαια στις βασικÝς παιδαγωγικÝς αρχÝς.

Ως προς τα ερμηνευτικÜ σχüλια: σε κÜθε κεßμενο παρατßθεται παρÜλληλο συναφÝς κεßμενο και αναζητοýνται οι σχÝσεις, οι ομοιüτητες Þ οι διαφορÝς της σκÝψης του χθες με το σÞμερα. Δßνονται πληροφορßες για τον συγγραφÝα και το γραμματειακü εßδος, για τον πολιτισμü και τους εξωκειμενικοýς παρÜγοντες που συνÝτειναν στη συγγραφÞ και βοηθοýν στην ερμηνεßα του κειμÝνου.

Στο μÜθημα της Αρχαßας ΕλληνικÞς Γραμματεßας, προκρßνεται η διδασκαλßα ολüκληρων Ýργων, π.χ. Οδýσσεια, ΙλιÜδα και üχι αποσπασμÜτων. Η διδασκαλßα προβλÝπει συνεχεßς αναφορÝς στα βιβλßα αρχαßων ελλÞνων συγγραφÝων (και üχι μüνο) που υπÜρχουν στο ΓυμνÜσιο σε Ýντυπη Þ ηλεκτρονικÞ μορφÞ (σε üλες τις τÜξεις), Ýτσι þστε μÝσα απü τη φαινομενικÞ αξιοποßηση ενüς μüνο βιβλßου ο μαθητÞς να αναγνωρßζει το διακεßμενο και την Ýννοια της συνÜντησης λαþν, πολιτισμþν και σκÝψης, διατρÝχοντας περισσüτερα δημιουργÞματα του αρχαßου λüγου. Αξιοποιοýνται επßσης λειτουργικÜ οι νÝες τεχνολογßες για την εναργÝστερη παρουσßαση του αρχαßου κüσμου. Τα κεßμενα της ΑΕ γραμματεßας αντιμετωπßζονται ως κεßμενα λογοτεχνßας, προσεγγßζονται και ερμηνεýονται με τον τρüπο που υιοθετεßται στο μÜθημα της ΝΕ λογοτεχνßας, εφαρμüζοντας σýγχρονες θεωρßες σχετικÝς με την αφÞγηση, για τις οποßες εξÜλλου τα ομηρικÜ κεßμενα (αλλÜ και η τραγωδßα) ενδεßκνυνται απολýτως.

Ως προς την αξιολüγηση: πραγματοποιεßται σε διÜφορες φÜσεις της εκπαιδευτικÞς διαδικασßας με διαφορετικοýς σκοποýς και με διαφορετικÜ επßπεδα απαιτÞσεων (ανÜλογα με την εκÜστοτε τÜξη και τους μαθητÝς), Ýτσι που να επιτρÝπει την εκφορÜ μιας συνολικÞς κρßσης για το βαθμü επßτευξης των διδακτικþν και παιδαγωγικþν στüχων και για την αποτελεσματικüτητα του ΠΣ. Η επßδοση του μαθητÞ Þ της μαθÞτριας δεν κρßνεται μüνο απü τις γραπτÝς εξετÜσεις (τριμÞνων, τελικÝς). Για το λüγο αυτü, δεν μπορεß να υιοθετηθεß Ýνας και μüνο τρüπος αξιολüγησης. Σε συνδυασμü με τις παραδοσιακÝς μορφÝς των καθημερινþν εργασιþν, των τεστ και των διαγωνισμÜτων που συμπληρþνουν την ατομικÞ αξιολüγηση, τßθεται σε εφαρμογÞ και η ομαδικÞ αξιολüγηση μÝσω της ανÜθεσης ομαδικþν ελκυστικþν δραστηριοτÞτων, της συγκÝντρωσης και επεξεργασßας υλικοý και της εκπüνησης συνθετικþν εργασιþν κυρßως διαθεματικοý τýπου. ΕπιλÝγονται, επομÝνως, ο φÜκελος μαθητÞ (portfolio), η αξιολüγηση μÝσω σχεδßων εργασßας (project), η αυτοαξιολüγηση και ετεροαξιολüγηση απü τους συμμαθητÝς/τις συμμαθÞτριες.

 

ΠατÞστε ΕΔΩ για να κατεβÜσετε ολüκληρο τον οδηγü για τον εκπαιδευτικü που αφορÜ στο πρüγραμμα σπουδþν για τη διδασκαλßα της νεοελληνικÞς γλþσσας στην υποχρεωτικÞ εκπαßδευση (δημοτικü & γυμνÜσιο)