Ïé áðüøåéò ôùí åêðáéäåõôéêþí ãéá ôïõò Ç/Õ óôï Äçìïôéêü Ó÷ïëåßï

ÐÝìðôç 24 Íïåìâñßïõ 2011

ÐçãÞ: techit.gr

ΠεριγραφÞ: http://techit.gr/wp-content/uploads/2011/11/techit_3469_0.jpegΑκüμα και απü το νηπιαγωγεßο πρÝπει να ξεκινÜ η εκπαßδευση των υπολογιστþν στα παιδιÜ θεωροýν αρκετοß εκπαιδευτικοß, οι οποßοι στην πλειονüτητα τους (6 στους 10) Ýχουν σελßδα στο facebook.

Η συντριπτικÞ πλειοψηφßα των εκπαιδευτικþν (99%) συμφωνεß πως η εκπαßδευση των ανÞλικων χρηστþν γýρω απü την υπεýθυνη και ασφαλÞ χρÞση της τεχνολογßας εßναι ευθýνη και των γονÝων και των εκπαιδευτικþν. Αυτü ανÝδειξε κλειστÞ Ýρευνα μÝσω διαδικτυακοý ερωτηματολογßου που πραγματοποßησε η ΔρÜση ΕνημÝρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικοý ΚÝντρου Ασφαλοýς Διαδικτýου την περßοδο 10/5/2011 Ýως 25/9/2011 με αποδÝκτες τους εκπαιδευτικοýς üλων των βαθμßδων εκπαßδευσης. Στην Ýρευνα ανταποκρßθηκαν 2.319 εκπαιδευτικοß απü üλη την ΕλλÜδα.

Τα κυριüτερα αποτελÝσματα της Ýρευνας εßναι τα εξÞς:

9 στους 10 εκπαιδευτικοýς πιστεýουν πως üλοι οι εκπαιδευτικοß – και üχι μüνο οι καθηγητÝς πληροφορικÞς – μποροýν να διδÜξουν (σε üποιο βαθμü και ανÜλογα με το μÜθημÜ τους) την υπεýθυνη και ασφαλÞ χρÞση του Διαδικτýου.

7 στους 10 εκπαιδευτικοýς θεωροýν üτι η εκπαßδευση γýρω απü την υπεýθυνη και ασφαλÞ χρÞση του Διαδικτýου πρÝπει να ξεκινÜ στο δημοτικü, ενþ 1 στους 4 εκπαιδευτικοýς (25%) θεωρεß üτι η εκπαßδευση πρÝπει να ξεκινÜ στο νηπιαγωγεßο. Μüνο Ýνα 5% θεωρεß üτι η εκπαßδευση αυτÞ πρÝπει να ξεκινÜ στο γυμνÜσιο. ΚατÜ την πλειοψηφßα των εκπαιδευτικþν (83%), η εκπαßδευση αυτÞ πρÝπει να γßνεται χωρßς βαθμολογßα.

Τα παραπÜνω αποτελÝσματα εßναι ιδιαßτερα αποκαλυπτικÜ σε σχÝση με αντßστοιχη Ýρευνα της δρÜσης Saferinternet.gr το Ýτος 2009, αναφορικÜ με τον υπερδιπλασιασμü του ποσοστοý των εκπαιδευτικþν που θεωροýν το νηπιαγωγεßο ως την κατÜλληλη βαθμßδα Ýναρξης μιας τÝτοιας εκπαßδευσης (αποτελÝσματα της Ýρευνας 2009: Η πρωτοβÜθμια εκπαßδευση κρßνεται ως η πιο κατÜλληλη βαθμßδα για να ξεκινÞσει η εκπαßδευση στο Διαδßκτυο απü το 70% των εκπαιδευτικþν. ¸να ποσοστü 19% επιλÝγει το ΓυμνÜσιο και Ýνα σημαντικü ποσοστü της τÜξης του 11% θεωρεß üτι η εκπαßδευση στην ασφαλÞ χρÞση του Διαδικτýου πρÝπει να ξεκινÜ απü το Νηπιαγωγεßο).

Μüνο 3 στους 10 εκπαιδευτικοýς θεωροýν üτι η ασφαλÞ και υπεýθυνη χρÞση του Διαδικτýου και γενικþς των online τεχνολογιþν διδÜσκεται επαρκþς στο σχολεßο τους.

Ενþ 1 στα 2 σχολεßα θÝτει σε ψηλÞ προτεραιüτητα την ασφαλÞ και υπεýθυνη χρÞση του Διαδικτýου, στην ερþτηση με δυνατüτητα πολλαπλþν απαντÞσεων ποια εßναι τα 3 πιο σημαντικÜ εμπüδια που εμποδßζουν τους εκπαιδευτικοýς να ενσωματþσουν την ασφαλÞ χρÞση της τεχνολογßας στο σχολεßο τους, 33% των εκπαιδευτικþν επÝλεξαν την απÜντηση «το σχολεßο μας δεν Ýχει την απαραßτητη υλικο-τεχνικÞ υποδομÞ», 31% «δεν Ýχω επαρκÝς εκπαιδευτικü υλικü» και 30% «Δεν υπÜρχει κανÝνα εμπüδιο», ενþ 28% των εκπαιδευτικþν απÜντησαν «δεν μου μÝνει χρüνος να διδÜξω τÝτοια ζητÞματα». Ιδιαßτερα ενδιαφÝρουσα εßναι η απÜντηση ενüς 10% των εκπαιδευτικþν: «δεν Ýχω υποστÞριξη απü τους γονεßς των μαθητþν μου».

• Στην ερþτηση με δυνατüτητα πολλαπλþν απαντÞσεων, ποια θÝματα πρÝπει να περιλαμβÜνονται σε αυτÞ την εκπαßδευση, στις πρþτες 3 θÝσεις βρßσκουμε τις βασικÝς αρχÝς υπεýθυνης και ασφαλοýς χρÞσης του διαδικτýου (82%), την προστασßα της προσωπικÞς ζωÞς (81%) και τα ζητÞματα υπερβολικÞς ενασχüλησης/εξÜρτησης (71%). ΠεραιτÝρω, τα ζητÞματα της αξιοπιστßας του διαδικτυακοý περιεχüμενου, της δημιουργßας περιεχομÝνου στο διαδßκτυο, της σωστÞς διαχεßρισης της επικοινωνßας, της ηθικÞς στο διαδßκτυο (συμπεριλαμβανομÝνων των θεμÜτων ψηφιακοý εκφοβισμοý/παρενüχλησης), της αξιοποßησης της θετικÞς πλευρÜς του διαδικτýου και των δικαιωμÜτων & υποχρεþσεþν μας (συμπεριλαμβανομÝνων θεμÜτων πνευματικÞς ιδιοκτησßας/παρÜνομης αντιγραφÞς λογισμικοý, ταινιþν Þ μουσικÞς) επιλÝχθηκαν τουλÜχιστον απü τους μισοýς εκπαιδευτικοýς.

• Στην ερþτηση με δυνατüτητα πολλαπλþν απαντÞσεων, ποιος εßναι ο καλýτερος τρüπος εκπαßδευσης/αφýπνισης των μαθητþν γýρω απü την υπεýθυνη και ασφαλÞ χρÞση της τεχνολογßας, στις 3 πρþτες θÝσεις βρßσκουμε τη συζÞτηση και ανταλλαγÞ απüψεων με τη βοÞθεια διασκεδαστικοý υλικοý – π.χ. προβολÞ βßντεο Þ χρÞση κουßζ/παιχνιδιþν (65%), την ενημÝρωση που βασßζεται σε πραγματικÜ περιστατικÜ (63%) και τη χρÞση κατÜλληλου online και Ýντυπου εκπαιδευτικοý υλικοý, üπως π.χ. το εγχειρßδιο «Μαθαßνω να σερφÜρω δημιουργικÜ και με ασφÜλεια» της δρÜσης ενημÝρωσης Saferinternet.gr (55%).

4 στους 10 εκπαιδευτικοýς επιλÝγουν περαιτÝρω την παρακßνηση των μαθητþν να δημιουργÞσουν το δικü τους υλικü και να λÜβουν μÝρος σε εκδηλþσεις üπως η «ΗμÝρα Ασφαλοýς Διαδικτýου», 3 στους 10 εκπαιδευτικοýς πιστεýουν üτι η συζÞτηση που βασßζεται σε προφßλ των ßδιων των μαθητþν (π.χ. Facebook) μπορεß να συμβÜλλει στην εκπαßδευση και αφýπνιση των μαθητþν και 2 στους 10 εκπαιδευτικοýς θεωροýν üτι η ενημÝρωση μαθητþν απü μεγαλýτερους σε ηλικßα μαθητÝς μπορεß να υποστηρßξει μια τÝτοια εκπαßδευση.

Σε σχÝση με τις δεξιüτητες των εκπαιδευτικþν, τα αποτελÝσματα εßναι τα εξÞς:

8 στους 10 εκπαιδευτικοýς που απÜντησαν στο ερωτηματολüγιο – σε κÜθε βαθμßδα εκπαßδευσης – δηλþνουν πως χρησιμοποιοýν τον υπολογιστÞ και το Διαδßκτυο μÝσα στην τÜξη.

6 στους 10 εκπαιδευτικοýς δηλþνουν υψηλü επßπεδο γνþσεων γýρω απü τη χρÞση του Διαδικτýου και γενικþς των online τεχνολογιþν.

6 στους 10 εκπαιδευτικοýς Ýχουν δικü τους προφßλ Þ δικÞ τους σελßδα στο Facebook, και 3 στους 10 εκπαιδευτικοýς Ýχουν δικü τους blog.

4 στους 10 εκπαιδευτικοýς αισθÜνονται πολý βÝβαιοι στο να ανταποκριθοýν σε ζητÞματα που αφοροýν στην ασφαλÞ και υπεýθυνη χρÞση των online τεχνολογιþν στο σχολεßο τους, προς τους μαθητÝς και τους γονεßς αυτþν. ΠεραιτÝρω 3 στους 10 εκπαιδευτικοýς αισθÜνονται αρκετÜ βÝβαιοι.