Ãåþñãéïò ÌáãêÜêçò: «Áõôüò ï ôüðïò äåí åßíáé ç ÅëëÜäá ìïõ»

ÔåôÜñôç 19 Ïêôùâñßïõ 2011

«ΣαλπÜρω Þρεμος για τον Üλλο κüσμο. Αυτüν που αφÞνω πßσω μου σßγουρα δεν εßναι πια η ΕλλÜδα μου. Αυτüς εßναι Üλλος τüπος με ανθρþπους Üλλης φυλÞς. Δεν με αφοροýν. Τι θÝλω εγþ ανÜμεσÜ τους; Να 'στε üλοι καλÜ.

Στον τÜφο μου να γρÜψετε: ΑντιστÜθηκε το 1941-1944 στη ναζιστικÞ κατοχÞ, το 1967-1974 στη στρατιωτικÞ δικτατορßα και το 1989-1996 στην ηθικÞ σÞψη. ΜετÜ, στην πλημμýρα του Üνοου, δεν υπÜρχει αντßσταση και το μετÜ απü την πλημμýρα αυτÞ δεν υπÜρχει πια».

Αυτü εßναι το τελευταßο ιδιüχειρο σημεßωμα του πρþην υπουργοý και καθηγητÞ Γεþργιου-ΑλÝξανδρου ΜαγκÜκη με τßτλο «Η ζωÞ πÜνω στο νÞμα», λßγες ημÝρες πριν φýγει απü τη ζωÞ. Νομßζω üτι κÜθε σχüλιο περιττεýει.

Εßναι γραμμÝνο σε κßτρινο χαρτß με διορθþσεις και σημειþσεις. ΠÜνω σε τοýτο το χαρτß αφÞνει τις τελευταßες του σκÝψεις, παρÜ τα σοβαρÜ προβλÞματα της υγεßας του.

O Γεþργιος-ΑλÝξανδρος ΜαγκÜκης Üφησε την τελευταßα του πνοÞ τη ΔευτÝρα 05 Σεπτεμβρßου 2011 σε ηλικßα 89 στο νοσοκομεßο «Ευαγγελισμüς» üπου νοσηλευüταν το τελευταßο διÜστημα και πριν λßγες μÝρες Ýγινε το σαρανταÞμερο μνημüσυνü του.

 

Λßγα λüγια για τη ζωÞ του

Ο Γεþργιος-ΑλÝξανδρος ΜαγκÜκης, γεννÞθηκε στην ΑθÞνα τον Ιοýνιο του 1922. Σποýδασε νομικÜ στο ΠανεπιστÞμιο Αθηνþν και στη διÜρκεια της κατοχÞς πÞρε μÝρος στην εθνικÞ αντßσταση απü τις γραμμÝς του ΕΔΕΣ.

Ξεκßνησε τη σταδιοδρομßα του ως δικηγüρος το 1947.

Αναγορεýθηκε διδÜκτωρ του Ποινικοý Δικαßου απü το ΠανεπιστÞμιο του ΜονÜχου το 1953 και το 1955 εξελÝγη υφηγητÞς του Ποινικοý Δικαßου στο ΠανεπιστÞμιο Αθηνþν, ενþ απü το 1962 ως το1963 δßδαξε στο ΠανεπιστÞμιο του ΦρÜιμπουργκ της Γερμανßας ως επισκÝπτης καθηγητÞς.

 

ΘαρραλÝα στÜση απÝναντι στη Χοýντα

Το 1968 εξελÝγη παμψηφεß Ýκτακτος καθηγητÞς του Ποινικοý Δικαßου στη ΝομικÞ ΣχολÞ Αθηνþν.

ΒρÞκε üμως μπροστÜ του τη δικτατορßα, η οποßα δεν ενÝκρινε το διορισμü του, λüγω των δημοκρατικþν του πεποιθÞσεων.

Το ΦεβρουÜριο του 1969 τον απομακρýνει και απü τη θÝση του υφηγητÞ. Δεν κÜνει üμως πßσω.

Οι παραδüσεις του στην ΝομικÞ ΣχολÞ αποτÝλεσαν ευθεßες αντιδικτατορικÝς εκδηλþσεις, γεγονüς που τον οδÞγησε τον Ιοýλιο του 1969 στη σýλληψη.

Για πÝντε μÞνες παρÝμεινε σε απομüνωση και υποβÜλλεται σε βασανιστÞρια, ενþ τον Απρßλιο του 1970 καταδικÜζεται σε κÜθειρξη 18 ετþν.

Το 1972 αν και Ýγκλειστος στις φυλακÝς, το ΠανεπιστÞμιο της ΧαúδελβÝργης τον εξÝλεξε τακτικü καθηγητÞ του Ποινικοý Δικαßου και της Φιλοσοφßας του Δικαßου και τελικÜ τον Απρßλιο αποφυλακßζεται, για λüγους υγεßας, και καταφεýγει στη ΧαúδελβÝργη üπου διδÜσκει Ποινικü Δßκαιο.

 

"Συνεχßζουμε απü εκεß που μας σταμÜτησαν"

Το 1974 επιστρÝφει στην ΕλλÜδα και μετÝχει στην ΚυβÝρνηση ΕθνικÞς Ενüτητας ως υπουργüς Δημοσßων ¸ργων (24/07/1974-09/10/1974). ΠαρÜλληλα αρχßζει ξανÜ τις παραδüσεις του στη ΝομικÞ ΣχολÞ του Πανεπιστημßου Αθηνþν.

¸χει μεßνει στην ιστορßα η φρÜση με την οποßα ξεκßνησε τον λüγο του προς τους φοιτητÝς, κατÜ την Ýναρξη και πÜλι των παραδüσεþν του:

"Κýριοι και τþρα συνεχßζουμε απü εκεß που μας σταμÜτησαν".

 Η φρÜση αυτÞ προκÜλεσε ξÝφρενο ενθουσιασμü και συγκßνηση üπου οι ακροατÝς του üρθιοι επß 15 λεπτÜ της þρας τον χειροκροτοýσαν, μη μπορþντας και ο ßδιος να κρýψει την συγκßνησÞ του.

ΣυντÜχθηκε στο πλευρü του ΑνδρÝα ΠαπανδρÝου και εξελÝγη βουλευτÞς με το ΠΑΣΟΚ.

ΔιετÝλεσε υπουργüς σε τρεις κυβερνÞσεις. Δικαιοσýνης (1982-84, 1984-85, 1985-86), Υγεßας, Πρüνοιας και Κοινωνικþν Ασφαλßσεων (1987) και αναπληρωτÞς Υπουργüς Εξωτερικþν (1995).