Δ. Χαριτüπουλος: Η ηγεσßα του ΚΚΕ παρÝδωσε τον ¶ρη στους αντιπÜλους

ÊõñéáêÞ 9 Ïêôùâñßïõ 2011

ÓõíÝíôåõîç óôïí ÔÁÓÏ ÐÁÐÐÁ áðü ôçí Åëåõèåñïôõðßá

 

 

ΠεριγραφÞ: http://s.enet.gr/resources/2011-10/18-1--3-thumb-medium.jpgΣÞμερα το ΚΚΕ οργανþνει στη Λαμßα εκδÞλωση -θα μιλÞσει η γενικÞ γραμματÝας της ΚεντρικÞς ΕπιτροπÞς, ΑλÝκα ΠαπαρÞγα- με την οποßα επισημοποιεß στο επßπεδο της κοινωνßας την απüφασÞ του να αποκαταστÞσει πολιτικÜ τον πρωτοκαπετÜνιο του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιþτη.

Πριν απü μßα εβδομÜδα πραγματοποιÞθηκε ανÜλογη εκδÞλωση στην ΑθÞνα για τον Νßκο ΖαχαριÜδη. Αυτüν üμως τον αποκατÝστησε και πολιτικÜ και κομματικÜ. Ο Αρης, παρÜ τη διαγραφÞ του το 1945, την ανοßκεια επßθεση που δÝχθηκε απü την τüτε ηγεσßα του ΚΚΕ και την αμηχανßα των επüμενων ηγεσιþν, παρÝμεινε στη λαúκÞ συνεßδηση ως το σýμβολο της αντßστασης. ΣÞμερα το ΚΚΕ αναγνωρßζει üτι εßχε δßκιο σε πολλÜ, αλλÜ δεν του συγχωρεß üτι δεν πειθÜρχησε στη γραμμÞ (λανθασμÝνη) του κüμματος. Ο Διονýσης Χαριτüπουλος, συγγραφÝας που Ýχει συνδÝσει τ' üνομÜ του με τον Αρη, πιστεýει üτι «η Ιστορßα δεν διορθþνεται».

 

Ο Νßκος ΖαχαριÜδης αποκαταστÜθηκε και πολιτικÜ και κομματικÜ. Ο Αρης Βελουχιþτης μüνο πολιτικÜ, γιατß Ýκανε την «αποκοτιÜ» να διαφωνÞσει με την απüφαση του κüμματος και να το πει δημοσßως, παρÜ το γεγονüς üτι το κüμμα αναγνωρßζει σÞμερα üτι εßχε δßκιο. Και ο θýτης και το θýμα στην ßδια κατηγορßα;

Εßναι η λογικÞ των «κλειστþν συστημÜτων», στρατιωτικþν, κομματικþν, εκκλησιαστικþν κ.λπ. Ολοι Ýχουμε ακοýσει για τον στρατιþτη που παρασημοφορεßται μεν, επειδÞ πÞρε την πρωτοβουλßα για κÜποια ηρωικÞ πρÜξη κατÜ του εχθροý, αλλÜ ταυτüχρονα (για να μην ξεχνιÝται η πειθαρχßα) του επιβÜλλεται και μια συμβολικÞ ποινÞ επειδÞ δεν υπÜκουσε στις διαταγÝς. Ετσι και με τον Αρη, το κüμμα δÝχεται μεν üτι εßχε δßκιο για τη ΒÜρκιζα (και πολλÜ Üλλα, θα πρüσθετα εγþ), μα συμβολικÜ συνεχßζει να τον θÝτει εκτüς κüμματος για τη διαφωνßα του. Βεβαßως, εκεßνη την εποχÞ η τιμωρßα του δεν Þταν καθüλου συμβολικÞ, καθþς η ηγεσßα τον ενÝπαιξε με το διαβüητο χαρτß σýνδεσης, και με το ανÜλγητο «Οýτε νερü οýτε ψωμß στον Αρη» στην πραγματικüτητα τον παρÝδωσε στους αντιπÜλους του. Οσο για τη συνýπαρξη «θýτη και θýματος», üπως το λÝτε, δεν εßναι κÜτι πρωτοφανÝς, η πινακοθÞκη της παγκüσμιας ιστορßας εßναι γεμÜτη απü ανÜλογες περιπτþσεις.

 

Τη διαγραφÞ του Αρη το 1945 πþς την αντιμετþπιζε ο ΖαχαριÜδης την περßοδο που Þταν και ο ßδιος αποσυνÜγωγος; Τη χαρακτÞριζε λÜθος;

Ο ΑχιλλÝας ΠαπαúωÜννου ισχυρßζεται üτι πÞρε μια συνÝντευξη απü τον εξüριστο στη Σιβηρßα πρþην γενικü γραμματÝα και γρÜφει πως ο ΖαχαριÜδης εßχε μετανιþσει για τον Αρη και του εßπε üτι «θυσßασα τον νÝο ΚαραúσκÜκη», επειδÞ πιÝστηκε απü την προηγοýμενη ηγεσßα ΣιÜντου-Ιωαννßδη. ΠροσωπικÜ δεν το υιοθετþ, γιατß πουθενÜ αλλοý, σε καμßα δÞλωσÞ του, δεν υπÜρχει η παραμικρÞ ανÜλογη Ýνδειξη και ο δεδομÝνος απýθμενος εγωκεντρισμüς üλων των ηγετþν της ιστορßας σχεδüν αποκλεßει τη μεταμÝλεια.

 

Απü την πολýχρονη Ýρευνα που κÜνατε για να γρÜψετε το βιβλßο σας «Αρης ο αρχηγüς των ατÜκτων» ποια γνþμη Ýχετε σχηματßσει για τη σχÝση Βελουχιþτη - ΖαχαριÜδη;

Η προπολεμικÞ σχÝση και ταýτιση σε «δυναμικÝς λýσεις» των δýο ανδρþν, το 1945 ανÞκε Þδη στο παρελθüν, εßχαν κυλÞσει 4 χρüνια και εßχαν αλλÜξει πολλÜ στην ΕλλÜδα και στο κüμμα, εßχαν αλλÜξει και οι δýο Üνδρες μÝσα απü την προσωπικÞ τους διαδρομÞ. Ομως ο Αρης πßστευε ακüμα στον παλιü ανυποχþρητο γραμματÝα που θα δικαßωνε τον αγþνα και τις απüψεις του και ο ΖαχαριÜδης νüμιζε πως απευθυνüταν στον παλιü σýντροφο που κυνηγιüταν με τους αστυφýλακες. Δεν εßχε συλλÜβει το νÝο λαúκü μÝγεθος που αντιπροσþπευε ο αρχηγüς του ΕΛΑΣ, ßσως μüνο ως μια πιθανÞ απειλÞ για τη μονοκρατορßα του ßδιου.

Εχει βÜση η πληροφορßα üτι ο Αρης υπÝγραψε δÞλωση στο καθεστþς ΜεταξÜ κατ' εντολÞν του ΖαχαριÜδη προκειμÝνου να βγει απü τη φυλακÞ και να βοηθÞσει στην ανασυγκρüτηση των οργανþσεων του κüμματος; Το üτι Þταν «δηλωσßας» τοý το χτυποýσαν συνεχþς οι ηγÝτες του κüμματος κÜθε φορÜ που εξÝφραζε αντιρρÞσεις.

Η εντολÞ ΖαχαριÜδη, ο βασανισμüς κÜποιας υποτιθÝμενης αρραβωνιαστικιÜς μπροστÜ του και Üλλες εκδοχÝς για την υπογραφÞ, εντÜσσονται σε μια προσπÜθεια αθþωσης για το «αμÜρτημα» του αρχηγοý του ΕΛΑΣ. Τα πρÜγματα εßναι μÜλλον πιο απλÜ. Ο Αρης δεν πßστευε σε αυτÞ τη γραμμÞ, διαφωνοýσε εξαρχÞς, καθþς και Üλλα ανοιχτüμυαλα στελÝχη, üπως ο Καραγιþργης, με την Üτεγκτη κομματικÞ στÜση για τις δηλþσεις. Απü τις ΦυλακÝς της Αßγινας, μÜλιστα, πρüτειναν να απαλλαγοýν τα απλÜ μÝλη και οι οπαδοß του κüμματος απü αυτÞ τη χωρßς νüημα υποχρÝωση και η μη υπογραφÞ ας περιορισθεß στα στελÝχη της ΚεντρικÞς ΕπιτροπÞς. Δεν εισακοýστηκαν. Και üσοι υπÝγραψαν, το Ýφεραν σαν στßγμα στην υπüλοιπη ζωÞ τους. Για τον Αρη üλα τα στοιχεßα δεßχνουν üτι η υπογραφÞ, χωρßς Üλλες υποχωρÞσεις, αποτÝλεσε προσωπικÞ επιλογÞ του, σýμφωνη με τις εκφρασμÝνες πεποιθÞσεις του. Απü το να θαφτεß ζωντανüς, επÝλεξε τη δρÜση και η πορεßα του τον δικαßωσε.

 

Πþς εξηγεßται το γεγονüς üτι, παρÜ τη διαγραφÞ του, ο Αρης παρÝμεινε σýμβολο ακüμη και για τα μÝλη και τους οπαδοýς του κüμματος;

Η Ιστορßα δεν διορθþνεται. Οι πιο σωστÝς πολιτικÝς εκτιμÞσεις του Αρη απü την ηγεσßα του κüμματος Ýβρισκαν απü τüτε σýμφωνα πÜρα πολλÜ μÝλη του, μüνο που τüτε δεν τολμοýσαν να το εκφρÜσουν δημοσßως, üπως εκεßνος. Πολý αργüτερα, ικανÜ και Ýντιμα στελÝχη, üπως ο Καραγκßτσης που παλαιüτερα προσπαθοýσε να «επαναφÝρει στην κομματικÞ γραμμÞ» τον αρχηγü του ΕΛΑΣ, Üρχισαν να επαναλαμβÜνουν το μüτο «Αν ακοýγαμε τον Αρη...», και üχι μüνο για τη ΒÜρκιζα, αλλÜ και για τους Αγγλους, τον Λßβανο, την ΚαζÝρτα και για δýο κομβικÜ ζητÞματα που δεν εßναι ευρýτερα γνωστü πως Þταν διαμετρικÜ αντßθετος με τις αποφÜσεις που ελÞφθησαν: την εντολÞ ΣιÜντου τον Οκτþβριο του 1943 για επßθεση εναντßον του ΕΔΕΣ, αλλÜ υπÜκουσε και την ανÝλαβε ο ßδιος, και την αποχþρηση των ΕΑΜικþν υπουργþν απü την κυβÝρνηση ΠαπανδρÝου που οδÞγησε στα ΔεκεμβριανÜ. Οπως Ýλεγε, «αφοý βÜλαμε την υπογραφÞ μας, Ýπρεπε να την τιμÞσουμε μÝχρι τÝλους, ü,τι κι αν συνÝβαινε».

 

ΕπειδÞ εßστε δοκιμασμÝνος συγγραφÝας, μπαßνω στον πειρασμü να σας ζητÞσω να επιστρατεýσετε τη φαντασßα σας και να μου απαντÞσετε στην ερþτηση: «Αν η ΜÜχη της ΑθÞνας τον ΔεκÝμβρη του '44 εßχε δοθεß υπü την καθοδÞγηση του Βελουχιþτη, θα Þταν διαφορετικÞ η ÝκβασÞ της;»

Αν και τα «αν» στην Ιστορßα δεν ισχýουν, στο ερþτημα Ýχουν Þδη απαντÞσει ο στρατηγüς Σπηλιωτüπουλος, τüτε στρατιωτικüς διοικητÞς της ΑθÞνας, ο Μαρκεζßνης, ο ΓουντχÜουζ και αρκετοß Üλλοι: Με τον Αρη επικεφαλÞς των μεγÜλων μονÜδων του ΕΛΑΣ, τα αγγλικÜ και κυβερνητικÜ στρατεýματα δεν θα εßχαν καμßα πιθανüτητα, η παρÜδοση της ΑθÞνας «θα Þταν θÝμα λßγων ημερþν». Ο ßδιος ο Αρης εßχε δηλþσει δημοσßως üτι χρειαζüταν τρεις, το πολý τÝσσερις μÝρες για να καταλÜβει την πρωτεýουσα, και στους στρατιωτικοýς υπολογισμοýς του εßχε αποδεßξει üτι Þταν εξαιρετικÜ εýστοχος.