ÅðéóôñÝöïõí óå åëëçíéêÜ ÷Ýñéá áêßíçôá ôçò Êùíóôáíôéíïýðïëçò

ÄåõôÝñá 29 Áõãïýóôïõ 2011

ΠεριγραφÞ: http://www.newsbomb.gr/photos/images/sized/articles/megtalisxoli1-480x0.jpg«ΙστορικÞ απüφαση για τις μειονüτητες» εßναι ο πρωτοσÝλιδος τßτλος της τουρκικÞς εφημερßδας Sabah αναφορικÜ με την απüφαση της κυβÝρνησης ΕρντογÜν να επιστρÝψει και να τα καταγρÜψει στο κτηματολüγιο στο üνομα των ιδρυμÜτων , τα ακßνητα üλων των μειονοτικþν ιδρυμÜτων τα οποßα τα εßχαν δηλþσει το 1936.

Με την απüφαση αυτÞ τα ακßνητα ελληνικþν ιδρυμÜτων στην Κωνσταντινοýπολη που εßχαν κατασχεθεß απü το τουρκικü κρÜτος θα επιστρÝψουν σε ελληνικÜ χÝρια.

Με διÜταγμα του Τοýρκου πρωθυπουργοý ΡετζÝπ Ταγßπ ΕρντογÜν διευθετεßτε πλÝον οριστικÜ το θÝμα των περιουσιþν των μειονοτÞτων στην Τουρκßα.

Ο καθηγητÞς του Μετσüβιου Πολυτεχνεßου και πρüεδρος της ΟικουμενικÞς Ομοσπονδßας Κωνσταντινουπολιτþν κ. Νικüλαος Ουζοýνογλου, Ýκανε λüγο για μια πολý σημαντικÞ απüφαση του υπουργικοý Συμβουλßου της Τουρκßας που ενÝχει ισχý νüμου. «Η απüφαση Ýχει το χαρακτÞρα θεραπεßας αδικιþν του παρελθüντος και αφορÜ τις ιδρυματικÝς περιουσßες.

ΜετÜ το 1923 η συνθÞκη της ΛοζÜνης προÝβλεπε την προστασßα των ιδρυμÜτων των μειονοτÞτων. Δυστυχþς üμως οι περιουσßες αυτÝς κατασχÝθηκαν απü την Τουρκßα με διÜφορους τρüπους, üπως με σουλτανικÜ φιρμÜνια Þ με διοικητικÝς αποφÜσεις που αφαιροýσαν απü τους νüμιμους ιδιοκτÞτες τις κατοικßες.

Το καλοκαßρι του 1974 το ΑναθεωρημÝνο ΔικαστÞριο της Τουρκßας προχþρησε σε μια ανÞκουστη κßνηση. ΑποφÜσισε πως τα ευαγÞ ιδρýματα, επειδÞ ανÞκουν σε «ξÝνους», μας αποκαλοýσε δηλαδÞ «ξÝνους», θα κατασχεθοýν. ΔηλαδÞ δεν μας αναγνþριζε. Με τον τρüπο αυτü η Τουρκßα κατÝσχεσε περßπου 1.000 ακßνητα. Με το πÝρασμα των χρüνων βÝβαια η Τουρκßα βρÞκε το θÝμα μπροστÜ της.

Το 2008 εκδüθηκε νüμος ο οποßος προÝβλεπε την επιστροφÞ των ακινÞτων στις μειονüτητες. Ωστüσο, απü τα 1.400 συνολικÜ ακßνητα, η Τουρκßα επÝστρεψε μüνο το 7%, αποδεικνýοντας πως ο νüμος δεν θεραπεýει τις αδικßες.

Το μÝτρο που ανακοινþθηκε χθες εσπευσμÝνα απü την τουρκικÞ κυβÝρνηση, με διαδικασßα που γßνεται μüνο σε Ýκτακτες καταστÜσεις, φαßνεται πως θα δþσει οριστικÞ λýση στο ζÞτημα.

Θα πρÝπει να σημειþσουμε επßσης üτι στις περιπτþσεις που τα ακßνητα Ýχουν πωληθεß, θα δοθεß στους δικαιοýχους αποζημßωση.

Θα Þθελα να τονßσω τον πολý σημαντικü ρüλο που Ýπαιξε στην εξÝλιξη αυτÞ, ο εκπρüσωπος του Συμβουλßου των ευαγþν ιδρυμÜτων κ. ΛÜκης ΠαντελÞς Βßγκας, ο οποßος Ýχει κÜνει εξαιρετικü Ýργο. Σημαντικü ρüλο Ýπαιξε και το Ευρωπαúκü ΔικαστÞριο ΔικαιωμÜτων του Ανθρþπου, τις αποφÜσεις του οποßου η Τουρκßα αναγκÜστηκε να σεβαστεß. Πρüκειται για μια απüφαση θαρραλÝα, τüνισε ο κ. Ουζοýνογλου.

Οι μειονοτικÝς περιουσßες που υπÜρχουν μüνο στην Κωνσταντινοýπολη και ΠριγκιποννÞσια Ýχουν καθαρÝς αξßες πÜνω απü 11 δις ευρþ ενþ οι ελληνικÝς ακßνητες (και μüνο) περιουσßες που βρßσκονταν στα χÝρια των απελαθÝντων του 1964 (περßπου 12.500 Κωνσταντινοπολßτες που εßχαν ΕλληνικÞ υπηκοüτητα) ξεπερνοýσαν σε τιμÝς το 1965 τα 350.000.000 δολÜρια (σημερινÜ πÜνω απü 2 δις ευρþ σε πραγματικÞ αξßα).

O Ελληνισμüς της Κωνσταντινοýπολης κατÜ τις περιüδους αιχμÞς μπüρεσε και συγκÝντρωσε Ýνα μεγÜλο αριθμü απü ακßνητες περιουσßες οι οποßες αποχτÞθηκαν μÝσα στα λογικÜ πλαßσια της διαμονÞς του. Οι περιουσßες χωρßζονται σε δυο μεγÜλες κατηγορßες:

Των ιδιωτþν και των συλλογικþν φορÝων που σε αυτοýς περιλαμβÜνονται η Εκκλησßα (και το Οικουμενικü Πατριαρχεßο κατ' επÝκταση), οι Κοινοτικοß Σýλλογοι που εßχαν οργανωθεß για να υπÜρχει καλýτερη διοικητικÞ αναδιÜρθρωση, καθþς και εταιρßες που εßχαν αποκτÞσει μετοχικü κεφÜλαιο το οποßο πολλÝς φορÝς εßχε αξιοποιηθεß σε επενδýσεις, αγορÝς καθþς και πολλþν ειδþν κινÞσεων βÜση των οποßων αποκτÞθηκαν οι ακßνητες περιουσßες στην Κωνσταντινοýπολη.

Τα τελευταßα χρüνια ειδικÜ μετÜ το 1988 üταν η ΤουρκικÞ οικονομßα Üρχισε να αντιμετωπßζει τρομερÜ προβλÞματα, Üρχισε να διαφαßνεται και η πραγματικÜ μεγÜλη αξßα των Ελληνικþν περιουσιþν που βρßσκονται στην Κωνσταντινοýπολη.

Το αποτÝλεσμα εßναι φυσικÜ πως Ýνα μεγÜλο μÝρος των περιουσιþν αυτþν (κÜπου 60-65%) Ýχει κατασχεθεß απü το Τουρκικü κρÜτος μÝχρι και το 1990, ενþ σýμφωνα με την ΤουρκικÞ στατιστικÞ υπηρεσßα αλλÜ και τη Νομαρχßα Κωνσταντινοýπολης, τα ακßνητα που βρßσκονται σε ΕλληνικÜ - ΜειονοτικÜ χÝρια κατεßχαν αξßες ρεκüρ για τα δεδομÝνα της Πüλης με αποτÝλεσμα να εßναι Ýκδηλο Ýνα μεγÜλο ενδιαφÝρον για üλους αυτοýς που εßχαν σκοπü να μεταπωλÞσουν/ μεταβιβÜσουν αλλÜ και να αρπÜξουν, αυτÜ τα ακßνητα.