Ãéá íá óùèåß ç ÅëëÜäá ðñÝðåé íá ìðåé îáíÜ óôï ìïíïðÜôé ôçò áíÜðôõîçò

Ôá "5" âÞìáôá ãéá ôç óùôçñßá

ΔευτÝρα 11 Ιουλßου 2011

ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÓÔÏÍ Í.×ÅÉËÁ / ÂÇÌÁ

ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ για τα ασυγχþρητα χÜλια της ελληνικÞς οικονομßας στο παρελθüν εßναι οι ßδιοι οι Ελληνες. Για τη συνÝχιση της κρßσης σÞμερα ευθýνεται üμως η τρüικα. Τα περιοριστικÜ της προγρÜμματα πνßγουν κÜθε δυνατüτητα ανÜπτυξης. Αυτü υποστηρßζει σε συνÝντευξÞ του στο «ΒÞμα της ΚυριακÞς» ο γνωστüς γερμανüς οικονομολüγος ΠÝτερ Μπüφινγκερ, ο «σοφüτερος των σοφþν» συμβοýλων- üπως τον αποκÜλεσε εφημερßδα- της γερμανικÞς κυβÝρνησης. ΠαρÜλληλα ασκεß δριμεßα κριτικÞ σε διÜφορα σχÝδια αναχρηματοδüτησης της ΕλλÜδας. «Φως» για την ΕλλÜδα, προσθÝτει, θα υπÜρξει μüνο αν συνδυασθοýν τÝσσερα βασικÜ στοιχεßα:Πρþτον, Ýνα γερü «κοýρεμα» του χρÝους κατÜ 50%. Δεýτερον, η Ýκδοση ευρωομολüγων. Τρßτον, ο συντονισμüς των οικονομικþν πολιτικþν των χωρþν-μελþν της ευρωζþνης. Και τÝταρτον και κυριüτερο, η εκπüνηση μιας στρατηγικÞς της ανÜπτυξης, που θα πρÝπει να μπει Üμεσα σε εφαρμογÞ, Þτοι σε λßγους μÞνεςκαι üχι ýστερα απü τα συνÞθη ελληνικÜ «τÝρμινα».

 

Η συνÝντευξη στο Ν. ΧειλÜ

 

- Κýριε Μπüφινγκερ, την περασμÝνη εβδομÜδα το ελληνικü Κοινοβοýλιο ψÞφισε το Μεσοπρüθεσμο και η τρüικα την παροχÞ της πÝμπτης δüσης του πρþτου δανεßου. Πρüκειται για χαρμüσυνες ειδÞσεις,üπως εßπαν πολλοß πολιτικοß;

 

«Jein (γιÜιν), üπως λÝμε στη Γερμανßα- δηλαδÞ, και ναι, και üχι. Ναι, επειδÞ η μη ψÞφιση του Μεσοπρüθεσμου θα οδηγοýσε σε στÜση πληρωμþν- κÜτι που θα Þταν καταστρεπτικü και για την ΕλλÜδα και για την Ευρþπη. Οχι, επειδÞ Ýτσι εμπεδþνεται μια στρατηγικÞ για την ΕλλÜδα η οποßα δεν θα τη βγÜλει απü την κρßση. Η δημοσιονομικÞ σταθερüτητα μιας χþρας δεν εξαρτÜται μüνον απü το ýψος των φüρων Þ απü την περικοπÞ των δαπανþν, αλλÜ και απü την οικονομικÞ δυναμικÞ. Για να σωθεß η ΕλλÜδα πρÝπει να μπει ξανÜ στο μονοπÜτι της ανÜπτυξης. Με τα μÝτρα ωστüσο που αποφασßστηκαν τþρα οι προοπτικÝς ανÜπτυξης γßνονται χειρüτερες. Πρüκειται για περιοριστικÞ δημοσιονομικÞ πολιτικÞ στο μÝσον μιας ýφεσης. Αυτü θα ενδυναμþσει ακüμα περισσüτερο την ýφεση».

 

- Πρüσφατα μιλÞσατε για Ýνα «ναυÜγιο της ευρωπαúκÞς πολιτικÞς» σε σχÝση με την κρßση στην ΕλλÜδα.Τι θα Ýπρεπε να κÜνουν οι ΒρυξÝλλεςγια να σταματÞσει το κακü;

 

«ΠρÝπει να δþσουν στη χþρα περισσüτερο χρüνο. Οι Ελληνες Ýκαναν Þδη υπεραρκετÝς οικονομßες. Θα Þταν λοιπüν λογικü οι πολιτικοß να πουν: “Ωραßα, επιβÜλαμε το πρüγραμμα λιτüτητας τον περασμÝνο χρüνο, ας περιμÝνουμε τþρα κÜπως μÝχρις üτου επιφÝρει θετικÜ αποτελÝσματα”. Αυτü εßναι το πρþτο. Το δεýτερο θα Þταν το “κοýρεμα” του χρÝους κατÜ 40%-50%, δηλαδÞ κατÜ 150 δισ. ευρþ. Αυτü συνεπÜγεται μια προσφορÜ στους πιστωτÝς þστε να ανταλλÜξουν τα ελληνικÜ τους ομüλογα με ομüλογα της ευρωπαúκÞς προστατευτικÞς ομπρÝλας ΕSFS. Το πλεονÝκτημα θα Þταν üτι οι ελληνικÝς τρÜπεζες θα αποκτοýσαν Ýτσι καλÜ χρεüγραφα για το portfolio τους, τα οποßα ταυτοχρüνως θα Þταν και καλÝς εγγυÞσεις για την ΕυρωπαúκÞ ΚεντρικÞ ΤρÜπεζα. Τo τρßτο θα Þταν η μεßωση των τüκων για τα δÜνεια στο 3%- εßναι αδιανüητο να κερδßζει η Ευρþπη λεφτÜ εις βÜρος των ΕλλÞνων. Και το τÝταρτο η Ýκδοση ευρωομολüγων, τα οποßα θα απÜλλασσαν τη χþρα απü την τυραννßα των αγορþν».

 

- Το «κοýρεμα» θα «προκαλοýσε» üμως χρεοκοπßα των τραπεζþν, κυρßως των ελληνικþν...

 

«Για αυτü και πρÝπει να συνδεθεß με τη σταθεροποßηση των τραπεζþν. Μια δυνατüτητα θα Þταν να τους δοθοýν χρÞματα απü την ευρωπαúκÞ προστατευτικÞ ομπρÝλα ΕSFS».

 

- Πρüκειται üμως για γιγαντιαßα ποσÜ. Θα τα αντÝξει η ΕSFS;

 

«Εýκολα. Τα ελληνικÜ κρατικÜ ομüλογα που Ýχουν οι ελληνικÝς τρÜπεζες εßναι περßπου 45 δισ. ευρþ. Αν γßνει το “κοýρεμα” θα μειωθοýν στο μισü. Η ΕSFS Ýχει στα ταμεßα της εκατοντÜδες δισ. ευρþ».

 

- Τελευταßα γßνεται πολýς λüγος για συμμετοχÞ των ιδιωτþν επενδυτþν στο δεýτερο πακÝτο στÞριξης.

 

«Το γαλλικü μοντÝλο εßναι εντελþς αντιπαραγωγικü, επειδÞ εßναι συνδεδεμÝνο με ιδιαßτερα υψηλοýς τüκους. Η υλοποßησÞ του θα σÞμαινε σημαντικÞ αýξηση του ελληνικοý χρÝους».

 

- Το ýψος του χρÝους, σýμφωνα με υπολογισμοýς, θα ξεπερÜσει μετÜ τη λÞξη του Μεσοπρüθεσμου,το 2015,τα 400 δισ.ευρþ. Εχει νüημα μια τÝτοια πολιτικÞ;

 

«Απολýτως καμßα. Τα χρÝη γεννοýν καινοýργια χρÝη. Για αυτü και η αντιμετþπισÞ τους θα πρÝπει να γßνει σε δýο επßπεδα: πρþτον, με το “κοýρεμÜ” τους, δεýτερον, με μεßωση των τüκων».

 

- Αυτü που ακοýμε üμως συνεχþς εßναι üτι τα προγρÜμματα βρßσκονται στα καλýτερα χÝρια σε εκεßνα των εμπειρογνωμüνων του Διεθνοýς Νομισματικοý Ταμεßου...

 

«Το πρüβλημα με το ΔΝΤ εßναι η πßστη του üτι ο φüρος εισοδÞματος στρÝφεται κατÜ της οικονομικÞς απüδοσης και προκρßνει, ως εκ τοýτου, ως καλýτερους τους Ýμμεσους φüρους. Απü τους πλοýσιους δεν μπορεßς üμως να αποσπÜσεις σοβαρÜ ποσÜ χωρßς Üμεσους φüρους».

 

- Η μαγικÞ λÝξη για εσÜς εßναι τα ευρωομüλογα. Τι περιμÝνετε απü αυτÜ;

 

«ΠολλÜ, με πρþτο και κýριο üτι η ΕλλÜδα δεν θα οδηγηθεß σε στÜση πληρωμþν. Με τα ευρωομüλογα λýνεται αμÝσως το πρüβλημÜ της. Με αυτÜ μπορεß να συνÜψει δÜνεια κατÜ το δοκοýν με τüκο ýψους 3%».

 

- Αυτü δεν θα σÞμαινε üμως απλÞ επÝκταση της πολιτικÞς των χρεþν, αν και υπü ευνοúκüτερες συνθÞκες;

 

«Οχι, επειδÞ θα συνδεüταν με το “κοýρεμα” του χρÝους. Απü την Üλλη βÝβαια πρÝπει να ποýμε üτι σε τÝτοια περßπτωση η ΕλλÜδα θα Ýπρεπε να αποδεχθεß την Ýγκριση του προûπολογισμοý της απü τους ευρωπαúκοýς θεσμοýς, üπως η ΕυρωπαúκÞ ΕπιτροπÞ και η ΕυρωβουλÞ. Δεν μπορεß να απαιτεß κÜποιος απü την Ευρþπη μια λευκÞ επιταγÞ και να κÜνει στη συνÝχεια ανεξÝλεγκτα νÝα χρÝη. Η πρüσβαση στα ευρωομüλογα θα πρÝπει να συνοδεýεται απü Ýναν αυστηρü Ýλεγχο του ελληνικοý προûπολογισμοý».

 

- Αυτü σημαßνει üτι στην περßπτωση κατÜ την οποßα μια χþρα θα συνÝχιζε να Ýχει αδικαιολüγητα ελλεßμματα θα Ýπρεπε να αποκλεßεται και απü την ευρωζþνη;

 

«Αυτü θα Þταν για μÝνα η ultima ratio- η ýστατη ακραßα περßπτωση. Εχω ταχθεß υπÝρ της δημιουργßας μιας, üπως την αποκαλþ, ΝομισματικÞς Ενωσης 2.0. Βρισκüμαστε προς το παρüν σε Ýνα ενδιÜμεσο στÜδιο, το οποßο εßναι ασταθÝς. ΥπÜρχουν λοιπüν σÞμερα δýο προοπτικÝς: Þ θα ποýμε üτι δεν θÝλουμε τÝτοιες κοινÝς αρμοδιüτητες- κÜτι που εμπερικλεßει τον κßνδυνο της οπισθοδρüμησης στα εθνικÜ νομßσματα- Þ üτι θα πÜμε Ýνα βÞμα πιο πÝρα και θα σταθεροποιÞσουμε τη νομισματικÞ Ýνωση με την Ýκδοση ευρωομολüγων. Οι χþρες που θα Ýκαναν üμως μεγÜλα χρÝη με αυτÜ θα Ýπρεπε να δηλþσουν üτι αποδÝχονται κÜποιον Ýλεγχο των ευρωπαúκþν θεσμþν. Αυτü θα σÞμαινε πÜλι γενικευμÝνη εποπτεßα των τραπεζþν σε ευρωπαúκü επßπεδο, üχι πλÝον σε εθνικü. Υπü τÝτοιες συνθÞκες θα μποροýσε μια χþρα η οποßα παραβιÜζει συστηματικÜ τους κανüνες να αποκλειστεß ως ultima ratio απü την ευρωζþνη».

 

- Εßχαν νüημα τα μÝτρα που επιβλÞθηκαν τον πρþτο χρüνο,üπως η περικοπÞ μισθþν και συντÜξεων, Þθα Ýπρεπε να ακολουθηθεß εξαρχÞς εντελþς διαφορετικÞ πορεßα;

 

«Το κÝντρο βÜρους θα Ýπρεπε να βρßσκεται στη φορολüγηση των εισοδημÜτων. Τα Ýσοδα απü κÝρδη και εισοδÞματα εßναι στην ΕλλÜδα πολý πενιχρÜ, ο ανþτατος φορολογικüς συντελεστÞς εßναι 45%. Στη Γερμανßα, που εßχαμε παρüμοιο πρüβλημα κατÜ την επανÝνωση της χþρας πριν απü 20 χρüνια, μας βοÞθησε το γεγονüς üτι ο ανþτατος φορολογικüς συντελεστÞς Þταν 56%. ΑλλÜ και πιο μπροστÜ, αμÝσως μετÜ τον Β´ Παγκüσμιο Πüλεμο, εßχαμε τη λεγüμενη κατανομÞ βαρþν. Ατομα με υψηλÜ εισοδÞματα Ýπρεπε να πληρþσουν στο κρÜτος, σε διÜστημα 50 ετþν, το 50% της περιουσßας τους ως φüρο ιδιοκτησßας. Νομßζω üτι στη ΕλλÜδα δεν υπÜρχει σωστÞ ισορροπßα στα προγρÜμματα σταθεροποßησης. Θα Ýπρεπε να επιχειρηθεß και η συμμετοχÞ των πλουσßων σε αυτÜ».

 

ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ

1 Συντονισμüς των οικονομικþν πολιτικþν των χωρþν-μελþν της ευρωζþνης

2 «Κοýρεμα» του χρÝους κατÜ 40%-50%,δηλαδÞ κατÜ 150 δισ.ευρþ

3 Μεßωση των τüκων για τα δÜνεια στο 3%.

4 Εκδοση ευρωομολüγων,τα οποßα θα απαλλÜξουν τη χþρα απü την «τυραννßα των αγορþν»

5 Εκπüνηση μιας στρατηγικÞς της ανÜπτυξης,που θα πρÝπει να μπει Üμεσα σε εφαρμογÞ