Ôï ðåßñáìá ôçò Ðýëïõ ðïõ ïäçãåß óôï Big Bang - Öùò óôá Üãíùóôá íåôñßíá

ÔåôÜñôç 27 Áðñéëßïõ 2011

του Κþστα Τσιτοýνα

ΠεριγραφÞ: http://www.espressonews.gr/files/ArticlePhotos/20110426/thumbs/pilos2_494x320.jpg

Ποια αüρατα σωματßδια της ýλης που Ýχουν σχÝση με τη δημιουργßα του σýμπαντος αναζητοýν οι επιστÞμονες σε βÜθος 5.000 μÝτρων κÜτω απü τη θÜλασσα; Στο φρÝαρ των Οινουσσþν κοντÜ στην Πýλο πραγματοποιεßται Ýνα απü τα μεγαλýτερα πειρÜματα üλων των εποχþν.

Αστρονομßα και κατασκευÞ τηλεσκοπßου στα βÜθη της θÜλασσας. Ακοýγεται απßστευτο, εßναι üμως πÝρα για πÝρα αληθινü. ¸να απü τα σημαντικüτερα πειρÜματα στην ιστορßα της ΦυσικÞς βρßσκεται σε εξÝλιξη εδþ και δýο δεκαετßες, τριÜντα ναυτικÜ μßλια Ýξω απü την Πýλο, μÝσα στη θÜλασσα, σε βÜθος πÝντε χιλιÜδων μÝτρων.

Εßναι το πεßραμα ανßχνευσης νετρßνων, με την ονομασßα ΝÝστωρ (λüγω του βασιλιÜ της περιοχÞς στην αρχαιüτητα), που προβλÝπει την τοποθÝτηση ενüς τερÜστιου τηλεσκοπßου 12 ορüφων με διÜμετρο 32 μÝτρα και συνολικü ýψος 330 μÝτρα, μεγαλýτερο και απü τον πýργο του ¶ιφελ. ΜÝσα απü αυτü αναδýεται μια νÝας μορφÞς αστρονομßα, πÝρα απü τον ουρανü και πÝρα απü την υπÜρχουσα επιστημονικÞ γνþση, απü την οποßα ο καθηγητÞς του Πανεπιστημßου της ΑθÞνας και επικεφαλÞς του προγρÜμματος Λεωνßδας ΡεσβÜνης και η ομÜδα του αναμÝνουν το απρüσμενο επιχειρþντας να χαρτογραφÞσουν τα πιο αρχÝγονα και τα πιο περßεργα σωματßδια της ýλης, τα Üγνωστα νετρßνα.

ΠεριγραφÞ: http://www.espressonews.gr/files/ArticlePhotos/20110426/thumbs/pilos3_494x320.jpgΕλÜχιστοι γνωρßζουν üτι το ομþνυμο πρüγραμμα NESTOR (Neutrino Extended Submarine Telescope with Oceanographic Research) που συγχρηματοδοτεßται απü τη γενικÞ γραμματεßα Ýρευνας και τεχνολογßας και τον ΟΟΣΑ (Οργανισμüς για την ΟικονομικÞ Συνεργασßα και ΑνÜπτυξη) Ýχει στüχο να φτιÜξει Ýναν νÝο χÜρτη του ουρανοý μελετþντας νετρßνα υψηλÞς ενÝργειας, μια μορφÞ ακτινοβολßας που δεν Ýχει μελετηθεß καθüλου και της οποßας οι ιδιüτητες μπορεß να αλλÜξουν Üρδην την αντßληψη για τη δημιουργßα του σýμπαντος.

¼πως υποστηρßζουν οι επιστÞμονες, τα νετρßνα, τα σωματßδια-φαντÜσματα που εßναι ηλεκτρικÜ ουδÝτερα και Ýχουν σχεδüν μηδενικÞ μÜζα, ταξιδεýουν ευθýγραμμα και αδιÜκοπα στις αχανεßς εκτÜσεις του σýμπαντος με ταχýτητες σχεδüν üση και η ταχýτητα του φωτüς, χωρßς να παρεκκλßνουν, να αντιδροýν Þ να διασπþνται απü τη μεσοαστρικÞ ýλη και ταξιδεýουν απü την αρχÞ της δημιουργßας του κüσμου, το περßφημο Big Bang (ΜεγÜλη Εκρηξη) που Ýλαβε χþρα πριν απü 15 δισεκατομμýρια χρüνια.

Οι αüρατοι αυτοß ταξιδιþτες του ΔιαστÞματος κρýβουν μÝσα τους πληροφορßες για τη δημιουργßα του σýμπαντος και για τον λüγο αυτü το Ινστιτοýτο ΝÝστωρ στην Πýλο εκμεταλλεýτηκε μια γεωγραφικÞ ιδιομορφßα της περιοχÞς προκειμÝνου να «εγκλωβιστοýν» και να «φωτογραφηθοýν» κÜποιες απü τις ποσüτητες αυτþν των σωματιδßων που φτÜνουν στη Γη. ¸τσι λοιπüν, σε απüσταση μüλις 7,5 ναυτικþν μιλßων απü το νησß ΣαπιÝντζα και 11 ν.μ. απü τη Μεθþνη, σε βÜθος 5.000 μ. εντοπßστηκε Ýνα τερÜστιο υποθαλÜσσιο πηγÜδι ικανü να «παγιδεýσει» τα ßχνη αυτþν των κοσμικþν πληροφοριοδοτþν.

ΠεριγραφÞ: http://www.espressonews.gr/files/ArticlePhotos/20110426/thumbs/pilos1_494x320.jpg¼πως μας εξηγεß ο καθηγητÞς ΦυσικÞς κ. ΡεσβÜνης, ο üγκος του νεροý πÜνω απü τον πÜτο του πηγαδιοý φιλτρÜρει την κοσμικÞ ακτινοβολßα και διευκολýνει την παρατÞρηση, με τον ßδιο τρüπο που το σκοτÜδι διευκολýνει την παρατÞρηση των Üστρων. Εßναι το λεγüμενο «φρÝαρ των Οινουσσþν» που κατεβαßνει ως τα 5.200 μ., ενþ τα νερÜ του εßναι εξαιρετικÜ διαυγÞ. Σε αυτü το βÜθος στÞνεται αργÜ αλλÜ σταθερÜ το τηλεσκüπιο του προγρÜμματος NESTOR που περιλαμβÜνει Ýξι ζεýγη ευαßσθητων φωτοπολλαπλασιαστþν, συλλÝγοντας δεδομÝνα που αποστÝλλονται μÝσω ενüς υποθαλÜσσιου καλωδßου οπτικþν ινþν μÞκους 30 χλμ. στον επιστημονικü σταθμü στην ξηρÜ, καταγρÜφονται και αξιολογοýνται.

«Τþρα συλλÝγουμε πληροφορßες για νετρßνα που Ýρχονται απü την Üλλη μεριÜ της Γης, διüτι γι' αυτÜ τα σωματßδια η Γη εßναι διαφανÞς. ΠερνÜνε απü τη μια μεριÜ και βγαßνουν απü την Üλλη» λÝει ο Λεωνßδας ΡεσβÜνης, καθηγητÞς ΠειραματικÞς ΦυσικÞς του Πανεπιστημßου Αθηνþν και διευθυντÞς του Ινστιτοýτου ΝÝστωρ και προσθÝτει:

«Με τα νετρßνα μποροýμε να δοýμε πιο βαθιÜ και πιο μακριÜ μÝσα στο σýμπαν, επειδÞ ακριβþς δεν απορροφοýνται απü τßποτα, Üρα μποροýμε -αν τα αποκωδικοποιÞσουμε- να δοýμε πολý πßσω στον χρüνο - ελπßζουμε ως τη ΜεγÜλη ¸κρηξη. ΠαρÜ τις γραφειοκρατικÝς αγκυλþσεις το πρüγραμμα προχωρÜ Ýστω και με ρυθμοýς... κÜβουρα. Προσπαθοýμε να ανοßξουμε Ýνα παρÜθυρο σε μια γειτονιÜ του σýμπαντος που κανεßς μÝχρι στιγμÞς δεν Ýχει κοιτÜξει. Το πιο συναρπαστικü εßναι üτι δεν ξÝρουμε τι θα βροýμε. Αν ξÝραμε, δεν θα Þταν συναρπαστικü!»