Óôçí ºêëáéíá Ìåóóçíßáò

âñÝèçêå ç áñ÷áéüôåñç ðéíáêßäá ìå áðïêñõðôïãñáöçìÝíï êåßìåíï óôçí Åõñþðç

ÓÜââáôï, 2 Áðñéëßïõ 2011

ΠηγÞ: Εφημερßδα ΘΑΡΡΟΣ Μεσσηνßας

ΓραφÞ σε πÞλινη πινακßδα, που βρÝθηκε το περασμÝνο καλοκαßρι στην ºκλαινα της Μεσσηνßας, εßναι το αρχαιüτερο γνωστü αποκρυπτογραφημÝνο κεßμενο στην Ευρþπη, σýμφωνα με μελÝτες. Το κεßμενο αυτü γραμμικÞς Β εßναι το αρχαιüτερο της Ευρþπης, γιατß Ýχει ηλικßα 3.500 χρüνια.

Η εßδηση δημοσιεýτηκε στις 30 Μαρτßου στο περιοδικü «National Geographic», το οποßο αναφÝρει üτι, κατÜ τους ερευνητÝς, η πινακßδα διασþθηκε απü καθαρÞ τýχη, üταν Ýνας σωρüς σκουπιδιþν Ýπιασε φωτιÜ πριν απü 3.500 χρüνια. Η πινακßδα, που βρÝθηκε σε ελαιþνα στο χωριü ºκλαινα, 14 χιλιüμετρα βορειοανατολικÜ της Πýλου, εßναι μυκηναúκÞ και χρονολογεßται μεταξý 1450 και 1350 π.Χ.

Σýμφωνα με τον καθηγητÞ του Πανεπιστημßου του Μισσοýρι-St. Louis και επικεφαλÞς των ανασκαφþν στην περιοχÞ, ΜιχαÞλ Κοσμüπουλο, οι μÝχρι τþρα Ýρευνες Ýχουν φÝρει στο φως ενδεßξεις ενüς πρþιμου μυκηναúκοý ανακτüρου, γιγÜντιους αναλημματικοýς τοßχους, τοιχογραφßες και Ýνα ιδιαßτερα εξελιγμÝνο αποχετευτικü σýστημα. Το πιο εντυπωσιακü üλων, üμως, εßναι η πινακßδα.

Το περιοδικü αναφÝρει κι Üλλες δηλþσεις του καθηγητÞ, σýμφωνα με τον οποßο η πινακßδα δε θα Ýπρεπε να βρßσκεται εκεß για δýο λüγους. Πρþτον, γιατß μÝχρι σÞμερα οι αρχαιολüγοι δε θεωροýσαν üτι μυκηναúκÝς πινακßδες εßχαν κατασκευαστεß τüσο νωρßς και, δεýτερον, επειδÞ üσες Ýχουν βρεθεß Þταν μüνο σε μερικÜ πολý σημαντικÜ ανÜκτορα, üπως οι ΜυκÞνες.

Στην ºκλαινα υπÞρχε ανÜκτορο κατÜ την πρþιμη μυκηναúκÞ περßοδο, ωστüσο την εποχÞ που φτιÜχτηκε η πινακßδα, ο οικισμüς Þταν Ýνας απλüς δορυφüρος της πüλης της Πýλου, Ýδρας του βασιλιÜ ΝÝστορα.

Το θραýσμα της πινακßδας Ýχει περßπου 2,5 εκ. ýψος και 4 εκ. πλÜτος και τα σημεßα που Ýχουν χαραχθεß αποτελοýν πρþιμο δεßγμα της ΓραμμικÞς Β, γραφÞς που χρησιμοποιÞθηκε κατÜ τη ΜυκηναúκÞ Περßοδο (17ος Ýως 13ος αι. π.Χ.) και αφοροýσε, κυρßως, οικονομικÜ και λογιστικÜ θÝματα της Üρχουσας τÜξης.

Σýμφωνα με τους ερευνητÝς, η πινακßδα της ºκλαινας περιλαμβÜνει απü τη μια πλευρÜ το σχηματισμü ρÞματος που σχετßζεται με την κατασκευÞ και απü την Üλλη ονüματα και αριθμοýς, που πιθανüτατα αντιστοιχοýν σε κÜποιον κατÜλογο ιδιοκτησßας.

«Πινακßδες τÝτοιου τýπου δεν ψÞνονταν, μüνο στεγνþνονταν στον Þλιο και γι’ αυτü το λüγο Þταν πολý εýθραυστες», δÞλωσε ο κ. Κοσμüπουλος. «Προφανþς την εποχÞ εκεßνη κÜποιος πÝταξε την πινακßδα σε κÜποιον λÜκκο και ýστερα Ýκαψε τα σκουπßδια του. ΜετÜ η φωτιÜ τη σκλÞρυνε και τη διατÞρησε», κατÝληξε.

Σýμφωνα με την Εν ΑθÞναις ΑρχαιολογικÞ Εταιρεßα, η Ýρευνα της ºκλαινας Üρχισε το 1999 ως επιφανειακÞ και διÞρκεσε ως το 2006. Το 2008 ξεκßνησε ως συστηματικÞ ανασκαφÞ της ΑρχαιολογικÞς Εταιρεßας υπü τη διεýθυνση του κ. ΜιχαÞλ Κοσμüπουλου, με εξαßρετα αποτελÝσματα τριþν ανασκαφικþν περιüδων (2008-2010), τα οποßα Ýχουν δημοσιευτεß στους τüμους των ετþν 2008, 2009 και 2010 του ετÞσιου περιοδικοý «Το ¸ργον της ΑρχαιολογικÞς Εταιρεßας».