Áíïé÷ôÜ ìõáëÜ óå êëåéóôÜ êåëéÜ

ÄÇÌÏÓÉÅÕÈÇÊÅ: ÊõñéáêÞ 6 Ìáñôßïõ 2011

ΠΗΓΗ: ΚυριακÜτικη Ελευθεροτυπßα ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ

 

Οýτε το üνομα, οýτε η καταγωγÞ του, μüνο το σχολεßο του ανακοινþθηκε και ας του απονεμÞθηκε βραβεßο για την επßδοσÞ του στο δýσκολο διαγωνισμü της ΕλληνικÞς ΜαθηματικÞς Εταιρεßας, πριν απü λßγες μÝρες.

Πρüκειται για Ýνα παιδß της β' τÜξης λυκεßου, που ζει και σπουδÜζει μÝσα στις φυλακÝς Αυλþνα.

Μαζß με Üλλα δÝκα παιδιÜ πÞρε μÝρος στο διαγωνισμü, που Ýγινε μÝσα στο σχολεßο, το οποßο μετατρÜπηκε σε εξεταστικü κÝντρο. Απü τα δÝκα, τα τρßα παιδιÜ ξεχþρισαν και το γραπτü ενüς βραβεýθηκε. Εßναι 21 ετþν, προÝρχεται απü χþρα του ανατολικοý μπλοκ και εßναι στη φυλακÞ, γιατß -üπως λÝει ο διευθυντÞς του σχολεßου του- βρÝθηκε μια ατυχÞ στιγμÞ σε χþρο που δεν Ýπρεπε να βρεθεß.

«Εßναι Ýνα παιδß σεμνü, χαμηλþν τüνων, που üταν του απευθýνεις το λüγο κοκκινßζει» λÝει ο διευθυντÞς του σχολεßου, μαθηματικüς ΠÝτρος Δαμιανüς. «Εχει επιφανÞ και πολλÜ ταλÝντα. Δεν παραιτεßται εýκολα. Βρßσκεται μüνο του στην ΕλλÜδα, αφοý οι γονεßς του εξακολουθοýν να μÝνουν στην πατρßδα του. Απü πÝρσι που Þρθε στο σχολεßο, καταλÜβαμε αμÝσως πως εßχε κλßση στα μαθηματικÜ. Εßχε γερÞ βασικÞ παιδεßα απü την πατρßδα του, και μüλις σε λßγους μÞνες Ýμαθε να μιλÜει πολý καλÜ τη γλþσσα μας. Εχει ταλÝντο στα μαθηματικÜ, αλλÜ συγχρüνως διαβÜζει λογοτεχνßα, παßζει μπÜσκετ και ζωγραφßζει υπÝροχα. Τον Ýχουμε Þδη παροτρýνει να λÜβει μÝρος σ' Ýναν διαγωνισμü που θα κÜνει το αντßστοιχο σχολεßο των γερμανικþν φυλακþν στη ζωγραφικÞ και μ' αυτü Ýχει τþρα απορροφηθεß».

Στην αßθουσα τελετþν του Πανεπιστημßου Αθηνþν, που δüθηκαν τα βραβεßα της ΜαθηματικÞς Εταιρεßας, üλοι οι βραβευθÝντες Þταν εκεß με τους γονεßς, ακüμη και τους παπποýδες και τις γιαγιÜδες τους. Μüνος ο λυκειÜρχης του σχολεßου των φυλακþν σκοýπιζε κρυφÜ τα μÜτια του πηγαßνοντας να παραλÜβει το βραβεßο του μαθητÞ του.

«Την Üλλη μÝρα», λÝει ο καθηγητÞς, «οργανþσαμε μια μικρÞ τελετÞ μÝσα στη φυλακÞ παρουσßα του διευθυντÞ και üλων των μαθητþν για να ανακοινþσουμε την επιτυχßα του και να του δþσουμε το βραβεßο του. ΣυγκινημÝνο το παιδß, δÝχθηκε τα συγχαρητÞρια των συμμαθητþν του, ενþ ο διευθυντÞς των φυλακþν τοý Ýκανε και Ýνα συμβολικü δþρο 100 ευρþ για τη διÜκριση».

Ομως δεν εßναι η πρþτη διÜκριση που παßρνει ο συγκεκριμÝνος μαθητÞς. ΠÝρσι τον βρÜβευσε και η ΕγκληματολογικÞ Εταιρεßα που Ýχει υιοθετÞσει το σχολεßο και βραβεýει τους μαθητÝς με βÜση το τρßπτυχο: καλοß βαθμοß, χωρßς απουσßες και καλÞ συμπεριφορÜ. Το σχολεßο των Φυλακþν Αυλþνα μετρÜει Þδη 11 χρüνια ζωÞς. Και ο διευθυντÞς του Þταν εκεß προσφÝροντας εθελοντικÞ εργασßα, πολλÜ χρüνια πριν λειτουργÞσει το σχολεßο το Ýτος 2000.

Ο λυκειÜρχης λÝει στην «Κ.Ε.» üτι δεν εßναι η πρþτη φορÜ που το σχολεßο παßρνει διακρßσεις: «Για μας εßναι διÜκριση και το γεγονüς üτι κÜποια απü τα παιδιÜ μας επιτυγχÜνουν στις πανελλÞνιες εξετÜσεις. ΠÝρσι, τρßα παιδιÜ μπÞκαν σε σχολÝς των ΤΕΙ».

Δεν εßναι εýκολο να εßσαι κρατοýμενος και να σπουδÜζεις. ΘÝλει κουρÜγιο να ξεπερνÜς τα μýρια προβλÞματα, να αφοσιþνεσαι στο διÜβασμα και μÜλιστα να επιτυγχÜνεις το στüχο σου. «Απü τα τρßα παιδιÜ που πÝρασαν στις πανελλαδικÝς», αφηγεßται ο λυκειÜρχης, «το Ýνα καταφÝραμε να μεταφερθεß σε φυλακÝς κοντÜ στη σχολÞ του. Το δεýτερο αποφυλακßσθηκε τις παραμονÝς των πανελλαδικþν και το τρßτο εξακολουθεß να βρßσκεται στον Αυλþνα».

Σ' αυτÜ τα παιδιÜ , αλλÜ ειδικÜ στα δÝκα που πÞραν μÝρος στο διαγωνισμü της ΜαθηματικÞς Εταιρεßας, ο λυκειÜρχης μαζß με Üλλους καθηγητÝς Ýκαναν φροντιστÞριο μετÜ το καθημερινü πρüγραμμα και τις αργßες, απü τον προηγοýμενο Οκτþβριο.

Στο σχολεßο εßναι εγγεγραμμÝνοι 283 μαθητÝς, üμως üσοι φοιτοýν πραγματικÜ ανÝρχονται σε 150, ενþ στο δημοτικü φοιτοýν περß τους 80. Οι αλλοδαποß υπερτεροýν, κυρßως εßναι Αλβανοß. Η αναλογßα αλλοδαπþν-ΕλλÞνων εßναι 50-50.

«Οταν üμως Üρχισε να λειτουργεß το σχολεßο», μας ενημερþνει ο λυκειÜρχης, «στο λýκειο Þταν üλοι Ελληνες. Τþρα üμως κυριαρχοýν Üτομα απü το ανατολικü μπλοκ, αλλÜ και απü την Παλαιστßνη, το ΣουδÜν, την Αλγερßα και την Τυνησßα. ΠαιδιÜ που δεν γνωρßζουν καλÜ τα ελληνικÜ üταν Ýρχονται κι üμως ορισμÝνα απ' αυτÜ μαθαßνουν τÝλεια, μÝσα σε ελÜχιστους μÞνες. ΠολλÜ απ' αυτÜ με εκπλÞσσουν ευχÜριστα, ενþ και μετÜ την αποφυλÜκισÞ τους διατηρþ τηλεφωνικÞ επαφÞ μαζß τους. Κυρßως üμως με üσα μπαßνουν σ' Ýναν δρüμο και εντÜσσονται στην κοινωνßα. Με αυτοýς που δεν επικοινωνþ, θεωρþ üτι ντρÝπονται γιατß, ßσως, δεν μπüρεσαν να κρατÞσουν τις υποσχÝσεις τους για ομαλÞ Ýνταξη. Μην ξεχνÜτε πως üλα τα παιδιÜ που βρßσκονται στην προεφηβικÞ Þ την εφηβικÞ ηλικßα πιστεýω üτι εßναι υποψÞφια για τις φυλακÝς Αυλþνα. Καθþς Ýχω γνωρßσει δεκÜδες περιπτþσεις που βρßσκονται στη φυλακÞ για τυχαßους λüγους που συνδυÜζονται με το ορμητικü της ηλικßας, το οικογενειακü περιβÜλλον και τις κοινωνικÝς συνθÞκες μÝσα στις οποßες μεγαλþνουν. ΚÜθε παιδß Ýχει και τη δικÞ του ιστορßα. ΜÝσα στο σχολεßο αυτü, που μπορεß να εßναι και το "σχολεßο της ελπßδας", υπÜρχουν βασανισμÝνες ψυχÝς που ζητοýν μια δεýτερη ευκαιρßα, κι αυτÞν πιστεýω πως πρÝπει üλοι να τη δþσουμε».