Ç ïéêïíïìßá êýêëïõò êÜíåé

ÊõñéáêÞ 9 Éáíïõáñßïõ 2011

Ôïõ ÐÜó÷ïõ MáíäñáâÝλç

Στη μεταπολßτευση το ελληνικü κρÜτος παρουσιÜζει μια αξιοσημεßωτη κυκλικüτητα σπατÜλης και συμμαζÝματος των κρατικþν δαπανþν. ¸τσι μετÜ την τερÜστια αýξηση των κρατικþν δαπανþν την περßοδο 1980-85 εßχαμε το σταθεροποιητικü πρüγραμμα 1985-87. ΜετÜ το «Τσοβüλα δþστα üλα» και το üργιο σπατÜλης των συμμαχικþν και οικουμενικþν κυβερνÞσεων (1988-1990) εφαρμüστηκε το σταθεροποιητικü πρüγραμμα 1991-1993. Σταθεροποιητικü πρüγραμμα εßχαμε και την περßοδο 1994-2000 για να ενταχθεß η ΕλλÜδα στην ΟικονομικÞ και ΝομισματικÞ ¸νωση.

Οι κρατικÝς σπατÜλες δεν εßναι αποκλειστικÜ ελληνικü φαινüμενο. ¼λες οι κυβερνÞσεις, üλων των χωρþν του κüσμου ξοδεýουν üσο μποροýν. Η μüνη διαφορÜ με την ΕλλÜδα εßναι üτι στις Üλλες χþρες υπÜρχει πολιτικÞ και κοινωνικÞ αντιπολßτευση στην αλüγιστη επÝκταση των κρατικþν δαπανþν. ΥπÜρχουν κüμματα, ΜΜΕ, οργανþσεις πολιτþν, καθηγητÝς και διανοοýμενοι που γονιμοποιοýν με τις αντιρρÞσεις τους τον δημüσιο διÜλογο περß της σκοπιμüτητας κÜθε δημüσιας δαπÜνης. Αυτοß φυσικÜ δεν Ýχουν πÜντα δßκιο, Þ Ýστω δεν καταφÝρνουν πÜντα να περÜσουν τις απüψεις των. Η ýπαρξÞ τους, üμως, λειτουργεß ως φρÝνο στο πολιτικü σýστημα να επεκτεßνει Üκριτα τις δαπÜνες.

Στην ΕλλÜδα υπÞρξε διαχρονικÜ συγχορδßα πολιτικοý συστÞματος, συνδικÜτων, ΜÝσων ΕνημÝρωσης και διανοουμÝνων, υπÝρ της διαρκοýς αýξησης των κρατικþν δαπανþν. Απü τις περισποýδαστες μελÝτες (βασισμÝνες μÜλιστα σε greek statistics) για την ανÜγκη παρÝμβασης του κρÜτους σε üλους τους τομεßς, μÝχρι τα «πρωινÜδικα» που κλαßνε για τον «μισθουλÜκο» του συμβασιοýχου και μÝχρι τα δελτßα των οκτþ που κÜποτε κραýγαζαν γιατß δεν υπÜρχουν εκχιονιστικÜ μηχανÞματα στην ΚαλαμÜτα, το «πολιτικÜ ορθü» üλα αυτÜ τα χρüνια Þταν η διαρκÞς αýξηση των δαπανþν. Οι λßγες φωνÝς που ζητοýσαν συγκρÜτηση απαξιþθηκαν νωρßς ως ανÜλγητες Þ, χειρüτερα, ως νεοφιλελεýθερες. Η δαιμονοποßηση των φιλελεýθερων απüψεων στην ΕλλÜδα παρÞγαγε πραγματικÜ -και αρνητικÜ- οικονομικÜ αποτελÝσματα.

Το περßεργο εßναι üτι αυτü το φρÝνο για την επιβρÜδυνση των δαπανþν που δεν Ýβαζε η ßδια η κοινωνßα, το πατοýσε ξαφνικÜ (και βßαια) το ßδιο το πολιτικü σýστημα. ΚÜθε φορÜ που οι δεßκτες πλησßαζαν στα κüκκινα φτιαχνüταν Ýνα αβαθÝς μεν, αλλÜ σκληρü σταθεροποιητικü πρüγραμμα. (ΚÜθε φορÜ πλην του 2007, που ενþ οι δεßκτες της οικονομßας Þταν στα κüκκινα, η κυβÝρνηση της ΝÝας Δημοκρατßας αντß να πατÞσει φρÝνο στις δαπÜνες, τις πολλαπλασßασε).

Ακüμη και ο πολý ανοιχτοχÝρης ΑνδρÝας ΠαπανδρÝου δÞλωνε το 1985 üτι «δαπανÜμε ως κοινωνßα πιο πολý απ' üσο παρÜγουμε. Η κατÜσταση αυτÞ μπορεß να συντηρηθεß μüνο με δανεισμü απü το εξωτερικü. Μακροχρüνια üμως το επßπεδο δανεισμοý απü το εξωτερικü δεν μπορεß να διατηρεßται σε υψηλÜ επßπεδα χωρßς τη σοβαρÞ μεßωση της πιστοληπτικÞς ικανüτητας της χþρας και, τελικÜ, χωρßς την απþλεια της οικονομικÞς ανεξαρτησßας της» (ΔÞλωση ΑνδρÝα ΠαπανδρÝου, 12.10.1985).

ΠÜγωμα μισθþν

Το σταθεροποιητικü πρüγραμμα που ακολοýθησε Þταν ιδιαßτερα σκληρü. Υποτßμηση της δραχμÞς κατÜ 15%, πÜγωμα μισθþν με πληθωρισμü 20% και απαγüρευση αυξÞσεων στον ιδιωτικü τομÝα διÜ νüμου! «Οι μισθοß των εργαζομÝνων που προσδιορßζουν σε μεγÜλο βαθμü το κüστος παραγωγÞς», Ýλεγε στη ΒουλÞ ο τüτε υπουργüς ΕθνικÞς Οικονομßας κ. Κþστας Σημßτης, «εßναι χαμηλοß σε σýγκριση με τους μισθοýς στις αναπτυγμÝνες χþρες της Ευρþπης και της Βορεßου ΑμερικÞς. Ομως η παραγωγικüτητα της εργασßας εßναι πολý χαμηλüτερη þστε, παρÜ τις χαμηλÝς αμοιβÝς, τα προúüντα μας üταν συγκρßνονται ως προς την ποιüτητα εßναι ακριβüτερα» (12.10.1985)

Τι μÜθαμε, üμως, απü την εμπειρßα üλων των σταθεροποιητικþν προγραμμÜτων που ζÞσαμε; Απολýτως τßποτε. Αυτü δεν πιστοποιεßται μüνο απü το γεγονüς üτι κÜθε λßγο και λιγÜκι η ελληνικÞ οικονομßα χρειÜζεται Ýνα σταθεροποιητικü πρüγραμμα. Αν διαβÜσει κανεßς τον απολογισμü του προγρÜμματος που Ýκανε το 1989 ο κ. Σημßτης θα διαπιστþσει üτι σÞμερα ζοýμε μια κατÜσταση deja vu. Δεν μιλÜμε μüνο για την παλαβÞ αριστερÜ που σε στιγμÝς δυσκολßας αλλÜ και σε περιüδους ευημερßας παßζει την ßδια κασÝτα: «ο κüσμος υποφÝρει και πεινÜ». Ολüκληρο το σýστημα ΜΜΕ, πολιτικþν, καθηγητþν κ. λ. π. κÜνει διαρκþς πανομοιüτυπες προφητεßες.

Το 1989 ο κ. Σημßτης εξÝδωσε Ýνα βιβλßο, ως αποτßμηση του σταθεροποιητικοý προγρÜμματος 1985-1988. Σ' αυτü Ýγραφε: «Η δημüσια κριτικÞ του σταθεροποιητικοý προγρÜμματος εßχε ως κýριο Üξονα την Ýλλειψη Þ τη μη εφαρμογÞ αναπτυξιακþν μÝτρων... ¸μεινε η εντýπωση -πιστεýω λανθασμÝνη- üτι θα Ýπρεπε να γßνει «κÜτι Üλλο» για την ανÜπτυξη. Χρησιμοποιεßται ο üρος «κÜτι Üλλο» γιατß το περιεχüμενο της επιθυμητÞς αναπτυξιακÞς πολιτικÞς δεν μπüρεσε ποτÝ να συγκεκριμενοποιηθεß απ' üσους ασκοýσαν κριτικÞ». (Θυμßζει κÜτι αυτü;)

Αστοιχεßωτα συμπερÜσματα

«Στη διÜρκεια της εκπüνησης του σταθεροποιητικοý προγρÜμματος», συνÝχισε ο κ. Σημßτης, «υπÞρξαν σοβαρÝς διαφωνßες σε ενδοκυβερνητικü επßπεδο. Η μßα κατηγορßα αντιρρÞσεων αφοροýσε την αποτελεσματικüτητÜ του. Το πιο συνηθισμÝνο επιχεßρημα Þταν üτι Ýνα τÝτοιο πρüγραμμα... θα Ýχει ως συνÝπεια την κατακüρυφη πτþση της ζÞτησης, εκτεταμÝνη κρßση και ανεργßα (Σ. Σ.: αυτü και αν θυμßζει...) Η εξÝλιξη Ýδειξε üτι οι φüβοι αυτοß Þταν αδικαιολüγητοι...»

Τα αστοιχεßωτα συμπερÜσματα πολιτικþν, δημοσιογρÜφων και ΠΑΣΟΚων Þταν Ýνα ακüμη κοινü χαρακτηριστικü με τη σημερινÞ κατÜσταση. ¸γραφε το 1989 ο κ. Σημßτης: ««Το σταθεροποιητικü πρüγραμμα απÝτυχε» Þταν η διαπßστωση του Τýπου, των κομμÜτων της αντιπολßτευσης και των στελεχþν του ΠΑΣΟΚ που εναντιωνüταν τη σταθεροποιητικÞ πολιτικÞ. ΑρνητικÞ διÜθεση, ανυπομονησßα και προπαντüς Üγνοια καθüριζαν αυτÞ τη στÜση. ¶γνοια üτι τα αποτελÝσματα μιας πολιτικÞς που θÝλει να διορθþσει χρüνιες ανισορροπßες αργοýν να φανοýν... Ακüμη και μÝλη της κυβÝρνησης και της ηγεσßας του ΠΑΣΟΚ εκδÞλωναν ανοιχτÜ την αντßθεσÞ τους και συμμετεßχαν σε προσπÜθειες και κινητοποιÞσεις για την ανατροπÞ της πολιτικÞς...».

ΥπÞρχαν, βÝβαια, βραχυχρüνια φαινüμενα που Ýκαναν αυτÜ τα συμπερÜσματα να μοιÜζουν εýλογα: «Η αναγγελßα του σταθεροποιητικοý προγρÜμματος εßχε οδηγÞσει σε φαινüμενα φυγÞς κεφαλαßων και φαινüμενα ανατιμÞσεων καθþς και σε κλßμα γενικÞς αβεβαιüτητας στην αγορÜ. Το δολÜριο πουλιüταν, τÝλος του 1985, στη μαýρη αγορÜ του ΠειραιÜ με πριμ που Ýφτανε στο 20%. Η αβεβαιüτητα επÝδρασε αρνητικÜ στη βραχυχρüνια αποτελεσματικüτητα του προγρÜμματος. ΣυνÝτεινε κυρßως στη βραδεßα πτþση του πληθωρισμοý και στη διστακτικÞ ανÜκαμψη των ιδιωτικþν επενδýσεων... Η συνÝχεια απÝδειξε üτι το φαινüμενο Þταν παροδικü. ¼μως αρκοýσε τüτε για να δημιουργÞσει την εντýπωση üτι το πρüγραμμα δεν Þταν αποτελεσματικü».

Το απüσταγμα της εμπειρßας του κ. Σημßτη απü το σταθεροποιητικü πρüγραμμα 1985-1987 Þταν απλü: «Οι πολιτικÝς που θÝλουν να επηρεÜσουν ουσιαστικÜ την πολιτικÞ και οικονομικÞ εξÝλιξη δεν Ýχουν Üμεσα αποτελÝσματα. Απαιτοýν χρüνο... Οι εκλογÝς Ýρχονται συνÞθως πιο γρÞγορα απü τα αποτελÝσματα της πολιτικÞς... Ο κßνδυνος να εγκαταλειφθεß η πολιτικÞ προτοý ολοκληρωθεß λüγω του πιθανοý κüστους, εßναι μεγÜλος».

¸μειναν ημιτελÞ

Το πρüβλημα με τα σταθεροποιητικÜ προγρÜμματα της ελληνικÞς οικονομßας εßναι πως πÜντα Ýμεναν ημιτελÞ. ΚÜθε φορÜ που οι δεßκτες «κοκκßνιζαν» φτιαχνüταν Ýνα πρüγραμμα με πρþτο μÝτρο τον οριζüντιο περιορισμü των διαθÝσιμων εισοδημÜτων. Αυτü -παρÜ τα αντιθÝτως θρυλοýμενα- εßναι λογικü γιατß η ΕλλÜδα: 1) απü το 1973 και μετÜ Ýχει διογκοýμενο πρüβλημα στο ισοζýγιο εξωτερικþν συναλλαγþν. ΕισÜγει üλο και περισσüτερα απ' üσα εξÜγει, και οι πολιτικÝς περιορισμοý της ζÞτησης λειτουργοýν πυροσβεστικÜ, 2) οι κρατικÝς δαπÜνες, οι οποßες σημειωτÝον δεν εßναι υψηλüτερες στον δυτικü κüσμο, εßναι αντιπαραγωγικÝς. Δαπανοýμε πολλÜ για τη συντÞρηση Üχρηστων θÝσεων εργασßας στο Δημüσιο και üχι σε παραγωγικÝς υποδομÝς. Για παρÜδειγμα: ενþ Ýχουμε το χαμηλüτερο ποσοστü δαπανþν στην πρωτοβÜθμια και δευτεροβÜθμια εκπαßδευση, Ýχουμε τους περισσüτερους κατ' αναλογßα δασκÜλους και καθηγητÝς.

Οι οριζüντιες περικοπÝς σε συνθÞκες κρßσης μπορεß βραχυπρüθεσμα να ρßχνουν τον πυρετü της οικονομßας, αλλÜ δεν θεραπεýουν τα γενεσιουργÜ αßτια της κρßσης. Το πρüβλημα με τα προηγοýμενα σταθεροποιητικÜ προγρÜμματα εßναι üτι μüλις εξÝλιπαν τα συμπτþματα της κρßσης, εγκαταλειπüταν η θεραπεßα. ΔομικÜ προβλÞματα της οικονομßας (ΔΕΚΟ, κλειστÜ επαγγÝλματα κ. λ. π.) Ýμεναν ανÝγγιχτα δημιουργþντας τις συνθÞκες της επüμενης κρßσης.

¹ταν προφητικüς ο κ. ΓιÜννης Βοýλγαρης üταν το 2003 Ýγραφε: «Η ΕλλÜδα θα υποχρεωθεß να περÜσει απü το hardware εκσυγχρονισμü της ΟΝΕ σε Ýνα software εκσυγχρονισμü. Απü την επßτευξη των «χονδροειδþν» δεικτþν προσαρμογÞς στην ανÜγκη διÜχυτων λειτουργικþν και θεσμικþν αλλαγþν που θα μεταβÜλουν τις συνÞθειες μεγÜλων στρωμÜτων της διοßκησης και της κοινωνßας... Η ΕλλÜδα πÝτυχε τον στüχο της ΟΝΕ υποβαλλüμενη σε Ýνα κλßμα δημοσιονομικÞς πειθαρχßας χωρßς ιδιαßτερες εισοδηματικÝς θυσßες για την πλειονüτητα των μισθωτþν, χωρßς üμως επßσης τις ουσιαστικÝς ρυθμßσεις στους τομεßς εκεßνους που θα ενßσχυαν τη συνολικÞ αποδοτικüτητα του παραγωγικοý συστÞματος και θα αναβÜθμιζαν την ποιüτητα της καθημερινÞς ζωÞς... Ο στüχος λοιπüν επιτεýχθηκε, Ýμεινε üμως Ýνα σημαντικü αναπτυξιακü και μεταρρυθμιστικü Ýλλειμμα».

ΔιαβÜστε

- Νßκος ΓκαργκÜνας, ΤÜκης Θωμüπουλος, Κþστας Σημßτης, ΓιÜννης ΣπρÜος, «Η πολιτικÞ της οικονομικÞς σταθεροποßησης», εκδ. «Γνþση» 1989

- ΓιÜννης Βοýλγαρης, «Η πρüκληση της ηγεμονßας», εκδ. Πüλις 2003

- ΧρυσÜφης ΙορδÜνογλου, «Η ΕλληνικÞ Οικονομßα στη ΜακρÜ ΔιÜρκεια» 1954-2005», εκδ. Πüλις 2008