:

9 2011

Βασλη Φουρτονη, δσκαλου, Αντιπροδρου του Συλλγου Εκπ/κων Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ

Περιγραφ: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/46/Reagan_Mitterand_1984_%28cropped%29.jpg/220px-Reagan_Mitterand_1984_%28cropped%29.jpgΣε λιγτερο απ ενμιση χρνο απ τις προεδρικς εκλογς στη Γαλλα, το σοσιαλιστικ κμμα αποφασσει να αποδσει φρο τιμς στο Φρανσου Μιτερν.

Η τελετ γινε στις 8 Ιανουαρου στο Ζαρνκ τη γεντειρα του προδρου.

Ο Φρανσου Μιτερν πθανε στις 8 Ιανουαρου του 1996 απ καρκνο του προσττη, ασθνεια που κρυβε απ το γαλλικ λα για δεκατσσερα χρνια.

Εκε λοιπν στην γεντειρ του την πλη Ζαρνκ, συγκεντρθηκαν οι γλλοι σοσιαλιστς για να αποτσουν φρο τιμς και σως να δεχθον επιφοτηση απ το πνεμα του ιδρυτ τους και ενς απ τους μεγαλτερους ευρωπαους ηγτες του Φρανσου Μιτερν.

 

Η ζω του

Ο Φρανσου Μιτερν (πλρες νομα Φρανσου Μορς Αντριν Μαρ Μιτερν) γεννθηκε στις 26 Οκτωβρου του 1916 στην πλη Ζαρνκ (Jarnac) της περιφρειας Σαρντ (Charente). ταν γιος μιας μεσοαστικς καθολικς οικογνειας

Ο πατρας του ταν αρχικ πρκτορας της Εταιρας Σιδηροδρμων «Παρσι-Ορλενη» και στη συνχεια γινε παρασκευαστς ξους και πρεδρος της γαλλικς συνομοσπονδας οξοποιν. Εχε τρεις αδελφος και τσσερεις αδελφς. Η παιδικ ηλικα του Μιτερν ταν επηρεασμνη απ την ανησυχα των γονων του για τη δσκολη θση των φτωχν εκενης της εποχς.

Ο Μιτερν φοτησε αρχικ στο Κολλγιο του Αγου Παλου στην Ανγλουλμ και στη συνχεια σποδασε Πολιτικς Επιστμες στο Ελεθερο Πανεπιστμιο του Παρισιο, απ το οποο αποφοτησε το 1937. Τα δο επμενα χρνια (1937-39) εκπληρνει τις στρατιωτικς του υποχρεσεις, κατατασσμενος στο Πεζικ των αποικιν. Το 1938 σχετζεται με ισχυρος δεσμος φιλας με τον Εβραο και Σοσιαλιστ Ζορζ Νταγιν (Georges Dayan), τον οποο διασζει απ αντισημιτικ επθεση της ακροδεξις εθνικιστικς οργνωσης "Αξιν Φρανσζ" (Action francaise).

Το 1939 ολοκληρνει τις σπουδς του στη Νομικ στο Παρσι και τσι εναι πλον διδκτορας Πανεπιστημου στο Δκαιο και πτυχιοχος γαλλικς φιλολογας.

Μλις η Γαλλα εμπλκεται στο Β' Παγκσμιο Πλεμο καλεται εκ νου στα πλα και αποστλλεται στη Γραμμ Μαζιν ως υπαξιωματικς, κοντ στο Μονμεντ. Το 1940 τραυματζεται, συλλαμβνεται αιχμλωτος και οδηγεται σε στρατπεδο συγκντρωσης στη Γερμανα. στερα απ τρεις αποτυχημνες προσπθειες καταφρνει τελικ να δραπετεσει (1941).

Το γεγονς αυτ, που ο διος και ο διος ο Μιτερν καλλιργησε, αμφισβητθηκε ντονα μετ τη δημοσευση ενς βιβλου το 1994, του οποου ο συγγραφας, επικαλομενος μαρτυρες και στοιχεα της εποχς, υποστριζε τι ο Μιτερν γνριζε για τις παραδσεις Εβραων στους Γερμανος και για το θνατο που τους περμενε επ καθεσττος Βισ. Ο θρυβος που δημιουργθηκε ταν τερστιος. Ο Φρανσου Μιτερν σε μια απολογητικ συνντευξη, που δωσε ττε, εχε υποστηρξει τι δε γνριζε αυτς τις δραστηριτητες, μως το σκοτειν αυτ σημεο του παρελθντος του μετπειτα "μεγλου νδρα" της Γαλλας, δεν ξεκαθαρστηκε ποτ.

Επιστρφοντας στη Γαλλα αρραβωνιστηκε την Μαρ-Λουζ Τερς (Marie-Louise Terrasse), με την οποα χρισε το 1942. λαβε ενεργ μρος στην Αντσταση. Ονομσθηκε απ το Στρατηγ Ντε Γκωλ Γενικς Γραμματας για τους Αιχμαλτους Πολμου και με την ιδιτητα αυτ λαβε ενεργ μρος στο Πρτο Συμβολιο της Προσωρινς Κυβρνησης της Γαλλικς Δημοκρατας που πραγματοποιθηκε στο ελεθερο πλον Παρσι στις 17 Αυγοστου 1944.

 

Πολιτικ σταδιοδρομα

Το 1946 εξελγη βουλευτς της Νιβρ (Nievre) και παρμεινε ως το 1958. Το 1959 εξελγη Γερουσιαστς στην δια περιοχ και το 1962 επανεξελγη βουλευτς, παραμνοντας στη θση αυτ ως το 1981. Διατλεσε Δμαρχος της Σατ-Σινν (Chateau-Chinon), Γενικς Σμβουλος της Μοντσς (Μοntsauche), Πρεδρος της νωσης των Δημρχων και του Γενικο Συμβουλου της Νιβρ.

Περιγραφ: C:\Users\Βασλης\AppData\Local\Temp\p-001999-00-2.jpgΣτα 12 χρνια της περιδου 1946-1958, λαβε μρος σε πολυριθμες Κυβερνσεις της Γαλλας, ως Υπουργς Εσωτερικν στην Κυβρνηση Πιρ Μεντς (Pierre Mendes-France) (1954-1955) καθς και στην Κυβρνηση του Γκι Μολλ (Guy Mollet) (1956-1957). Στις Προεδρικς Εκλογς του 1965 ταν ενιαος υποψφιος της Αριστερς, καθς εχε εναντιωθε εμφανς στις πολιτικς του Ντε Γκωλ.

Στις 16 Ιουνου 1971 ο Φ. Μιτερν ιδρει το Σοσιαλιστικ Κμμα και εκλγεται Πρτος Γραμματας, θση που διατρησε ως το 1981.

Στη συνχεια συνεργζεται με τους Κομμουνιστς και τη Ριζοσπαστικ Αριστερ με βση το "Κοιν Πργραμμα Διακυβρνησης", μως ηττται στις προεδρικς εκλογς του 1974 απ τον Βαλερ Ζισκρ ντ' Εστν. Παρ’ λα αυτ θα εναι ο μεγλος νικητς των προεδρικν εκλογν του 1981 νικντας το Ζισκρ ντ' Εσταν σε αυτς τις εκλογς συγκεντρνοντας το 51,75% των ψφων. τσι αναδεικνεται Πρεδρος της Γαλλικς Δημοκρατας. Επσης και το 1988 θα κερδσει τις προεδρικς εκλογς στο δετερο γρο, με 54,01%, με συνηποψφιο τον Ζακ Σιρκ.

ταν ο πρτος πολιτικς που εκλχτηκε για δετερη συνεχμενη φορ Πρεδρος της Γαλλας. Ως Πρεδρος, ο Φρανσου Μιτερν υπρξε θιαστης της ευρωπακς εντητας και συνεργασας.

Επ Προεδρας του καταργθηκε η θανατικ ποιν στην Γαλλα, το ριο συνταξιοδτησης των εργαζομνων μειθηκε στα 60 τη απ τα 65 (πως εχε θεσπιστε απ το 1910) εν συνυπγραψε την Συνθκη του Σνγκεν και την Συνθκη του Μαστριχτ για λογαριασμ της Γαλλας. Παρλληλα, η Ομοφυλοφιλα παει να θεωρεται αδκημα, εν, αντθετα, θεωρεται αδκημα η παρεμπδιση της μβλωσης.

Ο Φρανσου Μιτερν τιμθηκε με πολλς διακρσεις και συνγραψε διφορα βιβλα πολιτικο περιεχομνου. Η χθη του Σηκουνα μπροστ στο Μουσεο του Λοβρου φρει σμερα το νομ του (Quai Francois Mitterrand).

 

Ο Μιτερν και η σχση του με τον Ανδρα Παπανδρου

Ο Ανδρας εχε μια ιδιτυπη σχση με τον Μιτερν. Βρθηκαν την δια χρονι στην εξουσα, επικεφαλς ενς μεγλου ρεματος αλλαγς, που εχε γεννσει ελπδες και ενθουσιασμ στα μεσαα στρματα τσο της γαλλικς σο και της ελληνικς κοινωνας. Ο Θδωρος Πγκαλος δνει ναν οξνου χαρακτηρισμ και για τους δο λγοντας τι «ξεραν να ολοκληρνουν και να τιθασεουν ενδοπαραταξιακς αντιθσεις, να αμβλνουν τις επιθετικς προσωπικς φιλοδοξες και να γοητεουν τους συνομιλητς τους. Και οι δο δεν ταν πντα ειλικρινες οτε με τον λα οτε με αυτος που εχαν την τχη να συζητον μαζ τους, καμι φορ σως οτε με τον διο τον εαυτ τους».

Ο Ανδρας ζλευε τον Μιτερν για το ερος της κουλτορας του και ο Μιτερν παρακολουθοσε τον Ανδρα με ναν πατρικ θαυμασμ. Φοβταν μνο τον αυθορμητισμ του Ανδρα, πως στο περιστατικ που αναφρει ο Πγκαλος: «Εχε δημιουργηθε ττε το Σκοπιαν απ την κυβρνηση Μητσοτκη- Σαμαρ και κποια στιγμ το συζητοσαμε και ο Ανδρας επε τι θα μποροσαν να ονομαστον “Republique du Vardar”. Ο Μιτερν δεν κουσε καλ και εγρισε αγανακτισμνος προς τον Ανδρα λγοντς του: “Για νομα του Θεο, Ανδρα, πς εναι δυνατν να προτενεις να τους ονομσουμε Δημοκρατα των Βαρβρων; (Republique des Βarbares)”».

 

Η Ταραχδης ζω του Μιτερν

Ο Φρανσου Μιτερν εχε θυελλδη προσωπικ βο, τον οποο αποδεχταν στωικ η σζυγς του Ντανιλ μνοντας στο πλευρ του ως σζυγος μχρι τλους. Εναι γνωστ, μεταξ λλων, η πολυετς σχση του με την Αν Πινζ με την οποα χει και απγονο.

ταν ο Μιττερν ορκστηκε πρεδρος, την δια χρονικ περοδο με τον Ανδρα Παπανδρου, το 1981, η Αν και η θυγατρα τους τυχαν προεδρικς μεταχερισης: τους διετθη διαμρισμα και φρουρ. Παρ' λα αυτ, και παρτι οι φμες οργαζαν, η σχση μεινε επτασφργιστο μυστικ για χρνια. Η παρξη του νεαρο κοριτσιο και της ερωτικς σχσης του Μιτερν με την Αν, ρθαν στο φως της δημοσιτητας το 1994, ταν δηλαδ ο Μιττερν εχε αποφασσει πλον να αποσυρθε απ τον ενεργ πολιτικ βο. Το τρομερ εναι τι η αποκλυψη δεν βλαψε τη φμη του Προδρου αλλ μλλον τον ωφλησε επιβεβαινοντας παρλληλα περτρανα τι η γαλλικ κοινωνα εναι αναμφβολα απ τις πιο ανοιχτς σε θματα προσωπικν αποκαλψεων. Σε λους θα μενει ανεξτηλα στη μνμη η σκην απ την κηδεα του Μιτερν, το 1996, που  ερωμνη και η σζυγος κθονται πλι πλι φανερ συγκλονισμνες απ την απλεια. Η εικνα κανε το γρο του κσμου και φερε στο φως τη μεγαλοθυμα μιας συγκλονιστικς αλλοτινς πρτης κυρας, της Ντανιλ Μιτερν.

 

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Περιγραφ: O τφος του στην γεντειρ του του Jarnac
O τφος του στην γεντειρ του του Jarnac

 

Περιγραφ: Η Πρεδρος των γλλων σοσιαλιστων Μαρτν Ομπρ στο σπτι που γεννθηκε o Μιτερν στο Jarnac
Η Πρεδρος των γλλων σοσιαλιστν Μαρτν Ομπρ στο σπτι που γεννθηκε o Μιτερν στο Jarnac

 

Περιγραφ: H Μαζαρν Πενζ, νθα κρη του Μιτερν, μπροστ στον τφο του πατρα της
H Μαζαρν Πενζ, νθα κρη του Μιτερν, μπροστ στον τφο του πατρα της

 

Περιγραφ: Η Μαζαρν Πενζ στην εκδλωση που γινε στη μνμη του πατρα της
Η Μαζαρν Πενζ στην εκδλωση που γινε στη μνμη του πατρα της