Αντώνη Υ. Παυλίδη : «Ο ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης (1800-1922) Εκπαίδευση και πολιτική»

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

 

Στην μελέτη του αυτή - τρίτη στη σειρά - ο συγγραφέας Αντώνης Παυλίδης, λαμβάνοντας ως χωροχρονικό πλαίσιο την Κωνσταντινούπολη σε μια μακρά περίοδο 120 χρόνων  (1800-1922) εξετάζει τη σχέση εκπαίδευσης και πολιτικής στο πλαίσιο ενός τριπόλου: Πατριαρχείο, Οθωμανικό κράτος, Ελληνισμός. Παρακολουθεί την ανάπτυξη του ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης, δειλά αρχικά από τα μέσα του 19ου αιώνα, με έντονους ρυθμούς στη συνέχεια, που γίνονται ιλιγγιώδεις κατά τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα.  Περιγράφει τις εσωτερικές και διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, συνδέοντάς τις με την οργάνωση και ανάπτυξη της εκπαίδευσης, της οποίας διαχειριστής ήταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εξ αιτίας των προνομίων που του είχαν χορηγηθεί στο πλαίσιο του οθωμανικού συστήματος των εθνικών κοινοτήτων (Milliyet).

Όπως τονίζει ο Καθηγητής Σήφης Μπουζάκης στον πρόλογό του, ένα ενδιαφέρον στοιχείο της μελέτης αυτής του κ. Παυλίδη είναι η προσεκτική αξιοποίηση ενός ευρέος φάσματος πηγών, μέσω της συνθετικής ανάλυσης των οποίων κατέληξε σε ενδιαφέροντα ευρήματα, που εμπλούτισαν την έρευνα. Ιδιαίτερα αξίζει να τονιστεί εδώ η χρήση και τουρκικής βιβλιογραφίας και κυρίως η αξιοποίηση για πρώτη φορά των πρακτικών της Πατριαρχικής Κεντρικής Εκπαιδευτικής Επιτροπής, ενός φορέα που ασκούσε την εκπαιδευτική πολιτική του Οικουμενικού Πατριαρχείου μέσω μιας σειράς δραστηριοτήτων: ίδρυση και κατάργηση σχολείων, διορισμοί και απολύσεις εκπαιδευτικών, περιεχόμενο εκπαίδευσης, κ.ά.

Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι ο διεπιστημονικός χαρακτήρας της έρευνας: Δίνει έμφαση στην εκπαιδευτική πολιτική (του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και του οθωμανικού και ελλαδικού κράτους) στην ιστορία της εκπαίδευσης, στην οθωμανική ιστορία και στην κοινωνική ιστορία.  Η διαπλοκή όλων αυτών των επί μέρους γνωστικών αντικειμένων  αξιολογείται ως ένα επιπλέον σημαντικό στοιχείο της μελέτης του Αντώνη Παυλίδη, του οποίου ο λόγος είναι γοητευτικός, χωρίς ρητορικές υπερβολές, ένας λόγος που παρουσιάζει τα πράγματα με σαφήνεια και επιστημονική ακρίβεια

Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 19.00 (Π.Κ. «Αλέξανδρος», Εθν. Αμύνης 1, απέναντι απ' την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, ομιλητές οι Καθηγητές Ιστορίας Αθανάσιος Καραθανάσης και Στάθης Πελαγίδης και συντονιστήw ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης), ενώ η κεντρική θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 19.00 (αίθουσα τελετών πνευματικού κέντρου Κωνσταντινουπολιτών, Σούτσου 46, στάση μετρό «Αμπελόκηποι», ομιλητές ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Σβολόπουλος και ο προλογίσας το βιβλίο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σήφης Μπουζάκης). Προβλέπεται να ακολουθήσουν και άλλες παρουσιάσεις, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που συνιστάται σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Κεντρική διάθεση: Εκδόσεις «Σμυρνιωτάκης», Αλέκου Παναγούλη 28, Νέα Ιωνία, τηλ. 210-3840905