Κάποτε ήταν πραγματικότητα, σήμερα είναι ανέκδοτο!!!

 

Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι ένας «Οδηγός συμβουλών για νεαρές συζύγους». Το πήρα από το σχολικό βιβλίο οικιακής οικονομίας, που το διδάσκονταν τα κορίτσια του γυμνασίου στη δεκαετία του '50, και το μεταφέρω αυτούσιο:

  1. Να έχετε πάντοτε το βραδινό γεύμα έτοιμο. Σχεδιάστε από νωρίς, ακόμα και από την προηγουμένη, το υπέροχο δείπνο που θα προσφέρετε στον άντρα σας και φροντίστε να είναι έτοιμο στην ώρα του. Με αυτό τον τρόπο θα του δείξετε ότι τον σκεφτόσασταν όλη μέρα και ότι ενδιαφέρεστε για τις ανάγκες του. Οι περισσότεροι άντρες γυρίζουν στο σπίτι πεινασμένοι, και ένα καλό γεύμα είναι μέρος του καλωσορίσματος που χρειάζονται.
  2. Ετοιμαστείτε για να τον υποδεχτείτε. Αφιερώστε ένα τέταρτο για να είσαστε φρέσκια και ανανεωμένη όταν εκείνος έρθει. Μπορείτε να φρεσκάρετε το μακιγιάζ σας ή να βάλετε μια κορδέλα στα μαλλιά σας. Πρέπει να δείχνετε ξεκούραστη. Μην ξεχνάτε ότι εκείνος έχει περάσει τη μέρα του μέσα στην πίεση και στην κούραση και πρέπει να του φτιάξετε λίγο το κέφι.
  3. Συγυρίστε κάθε ακαταστασία. Λίγο πριν έρθει ο άντρας σας ρίξτε μια τελευταία ματιά στο σπίτι, για να μαζέψετε τα παιχνίδια των παιδιών, τα βιβλία ή τις εφημερίδες που ίσως είναι σκορπισμένες εδώ κι εκεί. Ύστερα, κάντε ένα γρήγορο ξεσκόνισμα στα έπιπλα. Ο άντρας σας θα νιώθει ότι μπήκε σ' έναν παράδεισο ξεκούρασης και τάξης, αλλά κι εσείς θα αισθάνεστε όμορφα!
  4. Ετοιμάστε τα παιδιά. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να πλύνετε τα χέρια και τα πρόσωπα των παιδιών (αν είναι μικρά), να τα χτενίσετε και, αν χρειάζεται, να τους αλλάζετε ρούχα. Τα παιδιά σας είναι μικροί θησαυροί και εκείνος θα ήθελε να τα δει ακριβώς έτσι.
  5. Σταματήστε όλους τους Θορύβους. Την ώρα που περιμένετε τον άντρα σας, κλείστε το πλυντήριο, το στεγνωτήριο, το πλυντήριο των πιάτων ή την ηλεκτρική σκούπα. Προσπαθήστε να πείσετε τα παιδιά να είναι ήσυχα. Να είσαστε χαρούμενη όταν θα τον δείτε. Καλωσορίστε τον μ' ένα γλυκό χαμόγελο και δείξτε του πόσο χαίρεστε που τον βλέπετε.
  6. Τι πρέπει να αποφεύγετε: Μην αρχίζετε να τον λέτε τα προβλήματα και τα παράπονα σας μόλις μπει στο σπίτι. Μη διαμαρτυρηθείτε αν αργήσει να έρθει. Θεωρήστε ότι αυτό δεν είναι τίποτε μπροστά σε όσα έχει περάσει εκείνος όλη τη μέρα.

Κάντε τον να χαλαρώσει. Βάλτε τον να καθίσει σε μια αναπαυτική πολυθρόνα ή προτείνετε του να ξαπλώσει λίγο. Να έχετε έτοιμο ένα ζεστό ή κρύο ποτό για να πιει. Φτιάξτε του τα μαξιλάρια και προσφερθείτε να του βγάλετε τα παπούτσια. Να του μιλάτε με χαμηλή. απαλή κι ευχάριστη φωνή. Δώστε του την ευκαιρία να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει.

  1. Ακουστέ τον με προσοχή. Έχετε χίλια πράγματα να του πείτε, αλλά η ώρα που ο άντρας σας έρχεται στο σπίτι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Αφήστε να μιλήσει εκείνος πρώτος.
  2. Η βραδιά είναι δική του. Ποτέ μην παραπονιέστε αν δε σας βγάζει έξω για φαγητό ή αν δε σας πηγαίνει κάπου για να διασκεδάσετε. Προσπαθήστε να καταλάβετε ότι όλη τη μέρα ζει σ' έναν κόσμο γεμάτο ένταση και πίεση, και έχει ανάγκη να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί.

          Δεν νομίζω ότι χρειάζεται σχολιασμός.

                               Ο καθένας ας κάνει τα δικά του σχόλια

 

Σοφία, σ' ευχαριστώ που μου το έστειλες.