Διαβάστε τι λέει ο τουρκικός Τύπος για την σημερινή λειτουργία

Μεγάλη η δημοσιότητα στα διεθνή αλλά και στα τουρκικά ΜΜΕ της σημερινής ιστορικής λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά.

Πηγή: www.newsit.gr
Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

 

Την είδηση δημοσιεύει το πρακτορείο Associated Press μιλώντας για "σπάνια λειτουργία των Ορθοδόξων σε αρχαίο μοναστήρι στην Τουρκία, σε μία προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να χαλαρώσει τους περιορισμούς στην θρησκευτική έκφραση. Σύμφωνα με το έγκυρο πρακτορείο η Τουρκία επιδιώκει αλλαγές που θα της επιτρέψουν την είσοδο στην ΕΕ, ενώ στο κείμενο αναφέρεται το αίτημα για άνοιγμα της Χάλκης. Την είδηση αναδημοσιεύει και το αμερικανικό FOX καθώς και πολλά άλλα ΜΜΕ των ΗΠΑ.

Η είδηση της λειτουργίας βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των τουρκικών ΜΜΕ. Για ιστορική λειτουργία που συναντά αντιδράσεις κάνει λόγο η Zaman, περιγράφοντας πολεμική από μερίδα του Τύπου και της κοινωνίας προς την κυβέρνηση Ερντογάν για τη χορήγηση της άδειας στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα υπήρξαν προσαγωγές από την αστυνομία για άρθρα που δημοσιεύτηκαν στο Ίντερνετ από μέλη του εθνικιστικού κόμματος της Τουρκίας και καλούσαν τον κόσμο να σταματήσει την εκδήλωση.

Αντίβαρο προς αυτά τα αισθήματα η δήλωση του δημάρχου Τραπεζούντας που εξέφρασε ικανοποίηση για το άνοιγμα της μονής. "Γιατί είναι κακό αυτό; Στην Οθωμανική αυτοκρατορία υπήρχε πάντα σεβασμός των άλλων θρησκειών. Αυτό πρεπει να εφαρμόζουμε και σήμερα" δήλωσε ο κ. Γκουμρουτσούογλου.

"Η ιστορική μονή της Τραπεζούντας άνοιξε για μία ημέρα" αναφέρει η Hurriyet, η οποία μεταδίδει ζωντανά στο site της τα δρώμενα από τη μονή. Το δημοσίευμα αναφέρει στοιχεία για την Κοίμηση της Θεοτόκου που γιορτάζεται σήμερα, καθώς και για τις παρουσίες εκπροσώπων ορθοδόξων εκκλησιών πέραν της Ελλάδας.

Πρώτη είδηση η λειτουργία και στο CNN Turk που κάνει αναφορά στο γεγονός ότι τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα, καθώς ορθόδοξοι από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Γεωργία κ.α. έχουν φτάσει στην Τραπεζούντα.

"Ενθουσιασμός για τη λειτουργία στην Παναγία Σουμελά" είναι ο τίτλος άρθρου της Βατάν, το οποίο αναφέρει ότι τα ξενοδοχεία σήμερα στην περιοχή είναι γεμάτα.

"Το μοναστήρι της Σουμελά ανοίγει τις πύλες του μετά από 88 χρόνια για πρώτη φορά" αναφέρει η Σαμπάχ, προσθέτοντας ότι η κοινή γνώμη της Τραπεζούντας δεν αντιδρά αρνητικά, ωστόσο θεωρούν ότι τέτοιες ενέργειες ξύνουν πληγές.

 

Δείτε άλλο ένα βίντεο με θέμα: Στην Παναγία Σουμελά 88 χρόνια μετά