«Πράσινες αυλές και χρυσές δουλειές.»!
 

Νίκος Σπυρόπουλος, δάσκαλος. μέλος Δ.Σ Συλλόγου Δασκάλων «η Αθηνά», Αντιπρόεδρος Ένωσης Συλλόγων Γονέων 7ου Δ.Δ Δήμου Αθηναίων

Emailnspiropoulos@gmail.com

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010
 

Με εκατοντάδες υπερμεγέθεις κουμπαράδες γέμισε η πλατεία Συντάγματος, όταν δάσκαλοι και μαθητές από τα σχολεία της Αθήνας κατέβηκαν να καταθέσουν το ποσό που συγκέντρωσαν από την αποταμίευση τους στα πλαίσια του προγράμματος «Πράσινες Αυλές»!

 Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε με ευθύνη του Δήμου Αθηναίων και με τη συνεργασία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου όπου 260 σχολικές μονάδες (458 σχολεία) του δήμου της Αθήνας συγκέντρωσαν χρήματα από το περίσσευμα των μαθητών με σκοπό να διατεθούν τα χρήματα για τη δεντροφύτευση των σχολικών τους αυλών.

 Η ενίσχυση της αποταμιευτικής συνείδησης (σε όλα τα επίπεδα) και η επένδυση στο μέλλον των παιδιών με άμεσα ανταποδοτικά οφέλη αποτελεί επιτακτική ανάγκη! Το γεγονός όμως πως οργανώνεται, εν μέσω τυμπανοκρουσιών, από φορείς που διαχειρίζονται τα χρήματα των πολιτών (δημοτικά τέλη ή τραπεζικές καταθέσεις) ωσάν να τα κληρονόμησαν από τους γονείς τους, φέρνει στο φως το μέγεθος της υποκρισίας !

Πολλά «ΜΕΓΑΛΟΠΝΟΑ» προγράμματα έχουν δημιουργηθεί κατά καιρούς από το Δήμο Αθηναίων. Ένα από αυτά ήταν και το πρόγραμμα του 2003 για την «Ανάπλαση των Σχολικών Αυλών». Ας μας απαντήσουν οι αρμόδιοι του δήμου σε πόσα και ποια σχολεία υλοποιήθηκαν τα σχέδια ανάπλασης που εκπονήθηκαν από την «Υπηρεσία Υγειών Πόλεων», έπειτα από τις προτάσεις των σχολικών κοινοτήτων που είχαν επιλεγεί να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ;

 Στις αρχές του 2008, έπειτα από παρέμβαση δασκάλων και γονέων των σχολείων της οδού Βαρβάκη-περ. Γύζη (41και 42 Δημοτικά Σχολεία) και της οδού Χορμοπούλου- περ.Πολυγώνου (105 και 166 Δημοτικά Σχολεία), δόθηκε η διαβεβαίωση από τη Δημοτική Αρχή πως έχουν ξεκλειδώσει οι κωδικοί των λογαριασμών για την ανάπλαση των αυλών των δυο αυτών σχολικών συγκροτημάτων, όπως προβλεπόταν από τα αρχιτεκτονικά σχέδια του 2003.!

Όπως μάλιστα ανακοινώθηκε ακόμα και σε δημοτικούς συμβούλους το πλάνο προέβλεπε την έναρξη των εργασιών μετά το Πάσχα και την ολοκλήρωσή τους στο τέλος του καλοκαιριού.!

Ωστόσο, τα προαύλια αυτά παραμένουν τσιμεντοπαγίδες για εκατοντάδες παιδιά δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων με τους κωδικούς προφανώς να έχουν ξανακλειδώσει.!

Ο αρμόδιος Σχολικής Μέριμνας, κύριος Χρήστος Τεντόμας, εξήγησε στη φιέστα του Συντάγματος στις 4-11-08 ότι «τα χρήματα που συγκέντρωσαν τα παιδιά μαζί με αυτά που θα δώσει το Τ.Τ θα χρησιμοποιηθούν για να πρασινίσουμε τις αυλές. Το επόμενο διάστημα θα κάνουμε κάτι πολύ σημαντικό για την πόλη μας, μαζί με τα παιδιά, θα σχεδιάσουμε την αυλή κάθε σχολείου και θα φυτέψουμε δέντρα».

Όταν μιλούσαν στο Δήμο Αθηναίων για ανάπλαση των σχολικών αυλών μήπως εννοούσαν ότι θα γίνει με τα εκατό ή διακόσια Ευρώ που αποταμίευσε κάθε σχολική μονάδα και άλλα τόσα που θα βάλει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο;

Μάλλον πολύ φθηνά στοίχισε για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο η διαφήμιση που ανέλαβε να κάνει για λογαριασμό του ο Δήμος Αθηναίων μέσα από τα πεντακόσια περίπου σχολεία, αφού το ποσό των  86.538 Ευρώ που προέκυψε να προσθέσει το Τ.Τ από το διπλασιασμό του αποταμιευθέντων χρημάτων των μαθητών είναι μόλις το 1% των 6,5 εκατομμυρίων Ευρώ που θα διαθέσει φέτος για τη διαφημιστική του καμπάνια.

Ο σκοπός είναι προφανής.και για να βγουν τα σπασμένα από το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων. δεν έφτανε η αύξηση των ήδη αυξημένων επιτοκίων (από 4,90% σε 5,40%)στα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας δεκάδων χιλιάδων δανειοληπτών(ανάμεσά τους και των εκπαιδευτικών που δεν δικαιούνται δάνεια μέσω εργατικής κατοικίας αλλά υπάγονται υποχρεωτικά μέσω Δημοσίου στο Τ.Τ) αλλά έπρεπε να στοχοποιηθούν και τα μελλοντικά θύματα.που δεν ήταν άλλοι από τους μικρούς μαθητές(ακόμα και στη λογική του τζόγου προσπαθούν να εισάγουν τα παιδιά, με εβδομαδιαίες κληρώσεις τραπεζικών λογαριασμών)!

 Έτσι ο Δήμαρχος, κύριος Νικήτας Κακλαμάνης, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του Τ.Τ, κύριο Άγγελο Φιλιππίδη (βλ. Ελευθεροτυπία 18-10-2008, άρθρο «οι μάγκες του Ταχ. Ταμιευτηρίου»), μεταξύ των φιλοφρονήσεων ανέφερε ότι «.τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν ένα μήνυμα ελπίδας για τα σχολεία μας, την κοινωνία μας αλλά και για το ίδιο το τραπεζικό σύστημα.»

 Όταν λέτε κύριε Κακλαμάνη «το ίδιο.» εννοείται ακριβώς αυτό που οδήγησε την οικονομία στην πιο μαύρη σελίδα της μεταπολεμικής ιστορίας της και η οποία γράφεται στις μέρες μας οδηγώντας στην ανέχεια εκατομμύρια οικογένειες ;

Ελπίδα, κύριε Δήμαρχε, θα αισθανθεί ο πολίτης όταν πάψει ο δήμος να λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία και τα χρήματα που πληρώνει σε φόρους λειτουργήσουν ανταποδοτικά για να φτιαχτεί π.χ ένα σχολείο, στο οποίο φοίτησε τη δεκαετία του '70 και τέσσερις δεκαετίες μετά φοιτούν τα παιδιά του, στον ίδιο σχολικό χώρο, ο οποίος κυριολεκτικά έχει πια σαπίσει.!

Επενδύουμε στο μέλλον της χώρας, κύριε Άγγελε Φιλιππίδη, σημαίνει Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που συνεχίζει να δικαιολογεί το ρόλο που διαδραμάτισε τις προηγούμενες δεκαετίες στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και όχι έναν ακόμα χρηματοπιστωτικό οργανισμό κερδοσκοπικού χαρακτήρα που για να δικαιολογήσει τις δραστηριότητες των «χρυσών αγοριών» του, έχει ακουμπήσει σε μια από τις γνωστότερες παγκοσμίως διαφημιστικές εταιρείες 6.5 εκατομμύρια Ευρώ για τη διαφημιστική του καμπάνια! Αυτά δεν αποτελούν χρήματα των καταθετών;

Και μια έκκληση! Ρωτήστε, κ. Δήμαρχε, τους γεωπόνους του δήμου αν γίνεται να ευδοκιμήσουν πλατάνια επάνω σε άνυδρο βράχο.! Αδικοχαμένα πήγαν τα δυο πλατανάκια που φυτεύτηκαν πέρσι στο σχολικό συγκρότημα των Τουρκοβουνίων!