150 !

, , Αντιπ / ӻ

29 2011

 

Τα 150 χρνια της γιορτζει φτος η σοκολτα Υγεας Παυλδη, η παλαιτερη ελληνικ σοκολτα που χει αγαπηθε απ πλθος γενεν και χει συνδεθε με τις πιο ζεστς μας αναμνσεις. Η γνωστ σοκολατοποια δνει τη δυναττητα σε μικρος και μεγλους φλους της να ζσουν απ κοντ μα μοναδικ, «σοκολατνια» εμπειρα, σε να Μουσεο διαφορετικ απ λα τα λλα - στο Μουσεο Σοκολτας Υγεας Παυλδη - υπ την αιγδα του Δμου Αθηναων.

Μσα στο Μουσεο, οι επισκπτες θα χουν τη δυναττητα να γνωρσουν την ιστορα της δισημης Σοκολτας απ το 1861 μχρι σμερα, να αποκτσουν μα πρτη ιδα για το πς λειτουργε η γραμμ παραγωγς στο Εργοστσιο Παυλδη, να δουν την κθεση συσκευασιν Υγεας Παυλδη που φοιτητς του Κολλεγου Βακαλ Art&Design δημιοργησαν αποκλειστικ για την επτειο των 150 χρνων και να απολασουν σοκολατνιες λιχουδις.

Επιπλον, οι μικρο επισκπτες θα χουν τη δυναττητα να παξουν και να απασχοληθον δημιουργικ σε δραστηριτητες ειδικ σχεδιασμνες απ το Ελληνικ Παιδικ Μουσεο.

Με την αφορμ της επετεου, η Υγεας Παυλδη συνεργζεται με την Μ.Κ.Ο. «Ανοιχτ Αγκαλι», για να προσφρει την υποστριξ της σε παιδι που πσχουν απ χρνιες παθσεις και νοσηλεονται σε νοσοκομεα. Στην κατεθυνση αυτ, δημιουργθηκε ειδικ επετειακ συσκευασα, που περιχει 3 σοκολτες Υγεας Παυλδη των 100γρ., το 10% των εσδων της οποας θα προσφερθε στην «Ανοιχτ Αγκαλι». Επσης, στο χρο του Μουσεου θα λειτουργε κατστημα αναμνηστικν δρων υπρ των σκοπν της «Ανοιχτς Αγκαλις».

Το πρωττυπο αυτ Μουσεο θα λειτουργσει στις 29 & 30 Ιανουαρου ακριβς πσω απ το Εργοστσιο Παυλδη, Πειραις 135, Αθνα, με ρες λειτουργας 10:00 ως 20:00.

 

Ιστορικ αναδρομ της σοκολατοποιας Παυλδη

 

1841: δημιουργεται το «Γλυκισματοποιεον»

Το 1841, ταν τα σνορα της Ελλδας φταναν μχρι την ρτα και το Βλο, γεννθηκε στην καρδι της «νεαρς» ακμα πρωτεουσας Αθνας των μερικν δεκδων χιλιδων κατοκων, να κατστημα που θα λλαζε τις συνθειες λων.

σο η υψηλ κοινωνα της πλης αναζητοσε την ευρωπακ αστικοποησ της, η οικογνεια Παυλδη με το «Γλυκισματοποιεον» κατρθωσε μσα σε λγες δεκαετες να γνει σημεο αναφορς ακμη και των ξνων εκλεκτν προσκεκλημνων της χρας.

Το «Γλυκισματοποιεον» του Σπυρδωνα Παυλδη, στη γωνα Αιλου και Βσσης, ανογει τις πρτες του και προσφρει την απλαυση των γλυκν της εποχς (μπακλαβ, λουκομια, κουφτα). Εκε θα γεννηθε δκα περπου χρνια μετ η πιο αγαπημνη απλαυση λων μας, η σοκολτα.

 

1842 - 1852: Το Ταξδι στη Σοκολτα

Τη δεκαετα που θα μεσολαβσει απ το νοιγμα του Γλυκισματοποιεου μχρι και τη γνεση της πρτης ελληνικς Σοκολτας γεννιονται διφορα ερωτματα για το πως να απλς τυπογρφος μετονομζεται στον πρτο λληνα σοκολατοποι.

Ο Σπυρδων Παυλδης ταν να ανσυχο πνεμα με πθος για καινοτομες και για νες ιδες. τσι, χι και τσο πρθυμος να εξαντλσει τη ζω του μεταξ μελνης και λουκουμιν, στα 25 του χρνια αποφασζει να φγει για την Ευρπη, πιστεοντας πως τα ταξδια σε γεμζουν εμπειρες και γνση. Σε να ταξδι που θα κρατσει 10 ολκληρα χρνια, θα επισκεφθε το Παρσι, τη Βιννη, το Λονδνο και τη Νπολη, ανμεσα σε πολλς ακμα πλεις της γηραις Ηπερου, θα γνωρσει απ κοντ την τχνη της "Τσοκολτας" και θα γυρσει πσω με εμπειρες και μπνευση για να προσφρει στην Αθηνακ κοινωνα και, ββαια, στην ιστορα της χρας το πιο λαχταριστ γλκισμα. Στον Σπυρδωνα Παυλδη, στο ταξδι του στη Νεπολη της Ιταλας και σε να μλο καφ χρωστμε, σμερα, την πιο αγαπημνη μας σοκολτα που μας δνει με την Ιστορα της Ελλδας.

 

1852 - 1863 δημιουργεται η Πρτη Σοκολτα στην Ελλδα

Η πρτη ελληνικ σοκολτα παρασκευζεται στο εργαστριο του "Γλυκισματοποιεου" ως ρφημα. Κνει εντπωση το πς κατφερε ο Σπυρδων Παυλδης, ο πατρας της ελληνικς σοκολτας, να βρει και να εισγει κακο σε μια εποχ που η Ελλδα αγνοοσε πλρως τη συγκεκριμνη πρτη λη.

Μσα στα επμενα χρνια θα εισγει στην Ελλδα απ το Παρσι το πρτο χειροκνητο μηχνημα για την παρασκευ σοκολτας και το 1861, για πρτη φορ, η ιστορικ και αγαπημνη μχρι σμερα σοκολτα "Υγεας" διατθεται απ το κατστημα. Μλιστα κερδζει αμσως και το χλκινο βραβεο στην Πανελλνια κθεση Γεωργικν και Βιομηχανικν Προντων, που θεσμοθτησε ττε ο Ε. Ζππας.

 

1865: Χρυσς διακρσεις

Ο δρμος των διακρσεων χει ανοξει. Η Σοκολτα Υγεας κερδζει το πρτο χρυσ μετλλιο στην πρτη παγκσμια κθεση σοκολτας στο Παρσι. Τη διεθν αυτ επιβρβευση θα ακολουθσουν ακμα 18. Τη συσκευασα, τελικ, ντνουν και γεμζουν 19 μετλλια που λαμβνει η σοκολτα απ τους μεγαλτερους διαγωνισμος της εποχς στις σημαντικτερες πλεις της Ευρπης.

 

1871 - 1876: Η γραμμ παραγωγς ξεκιν στο εργοστσιο

Το 1871 ανανενεται το Γλυκισματοποιεο και εισγεται στην Ελλδα απ τον Σπυρδωνα Παυλδη το πρτο ατμοκνητο μηχνημα παρασκευς σοκολτας. να τεχνολογικ θαμα της εποχς, το οποο θα αλλξει λη τη λογικ της παρασκευς της Υγεας και θα καθορσει μια να εποχ στη βιομηχανα της χρας.

Ο απγονος του Σπυρδωνα Παυλδη, Δημτρης Παυλδης, περιγρφει: «Το γεγονς εθεωρθη ως μγα και ο αθηνακς λας συνωστιζταν σε ατλειωτες ουρς μπροστ στο εργαστριο για να θαυμσει να... τρομξει με την ατμομηχαν».

Το 1876 εναι χρονι-σταθμς. Η σοκαλατοποια Παυλδη στεγζεται και ξεκινει τη λειτουργα της στο εργοστσιο της οδο Πειραις, στο οποο βρσκεται μχρι και σμερα.

 

Το Γενεαλογικ Δντρο στον 19ο αινα

Η ιστορα της οικογνειας Παυλδη ξεκινει με τον Αλξη Παυλ, που πρε το προσωνμιο "Μπαρουξς", επειδ την ημρα ασχολιταν με τα πολεμοφδια των Τορκων και κατ τη διρκεια της νχτας προετομαζε, με θαυμαστ επιδεξιτητα, τα πυρομαχικ που θα χρησιμοποιοσαν οι Αθηναοι λγο αργτερα για την Ελληνικ Επανσταση.

1852: Ο Σπυρδωνας Παυλδης εναι ο "εφευρτης" της πιο Ιστορικς Σοκολτας και ο Ιδρυτς της πρτης Σοκολατοβιομηχανας στην Ελλδα

1878: Ο Δημτριος Παυλδης διαδχεται τον Σπυρδωνα

1895: Ο Αλξανδρος Παυλδης διαδχεται τον Δημτριο

 

1920-1924: H εταιρεα και το εργοστσιο μεγαλνουν

Ο Δημτριος Παυλδης ανακαινζει και εκσυγχρονζει τη σοκολατοβιομηχανα Παυλδη, της οδο Πειραις, αναδεικνοντας το εργοστσιο σε πρτυπη βιομηχανικ μονδα της εποχς. Ο πρωρος θνατος του Αλ. Παυλδη σε ηλικα 54 ετν, ο οποος υπρξε σημαντικ φυσιογνωμα του επιχειρηματικο κσμου της εποχς, θεωρθηκε σοβαρ απλεια για την επιχερηση.

Τη διοκηση της επιχερησης αναλαμβνει η σζυγς του, Ελνη Παυλδη μια δυναμικ γυνακα που θα φρει να νο αρα στη βιομηχανα και θα μετασχηματσει την επιχερηση σε αννυμη εταιρεα.

 

 

 

1934: Ο Δημτριος Παυλδης στο τιμνι

Την Ελνη θα διαδεχθε ο γιος της  Δημτριος ο οποος πεθανει το 1986.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1941-1944 Η εποχ του Πολμου

Στη διρκεια της κατοχς το εργοστσιο επιτσσεται απ το γερμανικ στρατ κατοχς, για λογαριασμ του οποου παργει μαρμελδες και φαρμακευτικ εδη.

 

 

 

 

 

1950 - 1974 Μετ την Κατοχ

Το τελευταο μλος της οικογνειας που ανλαβε τη διοκηση της επιχερησης ταν ο Δημτριος Α. Παυλδης, στο ενεργητικ του οποου ανκει η ανγερση του κτιρου της οδο Αιλου αμσως μετ την κατοχ, ταν για να διστημα το εργοστσιο παρμεινε κλειστ λγω λλειψης πρτων υλν. Ο δι ος προχρησε στην επκταση του χρου του εργοστασου της οδο Πειραις και στη δημιουργα της μονδας στα Οινφυτα της Βοιωτας. Βεβαως, ανανωσε το μηχανολογικ εξοπλισμ και ανπτυξε τις πωλσεις της εταιρεας, προχωρντας σε εξαγωγς και στην παραγωγ νων προντων.

1987 – 1988  Το τλος των Παυλδη και η εσοδος της Jacobs Suchard

Ο Δημτρης Παυλδης πθανε το 1986 και ως το 1988, που η ιστορικτερη ελληνικ "γλυκι" βιομηχανα πρασε στον ελβετικ μιλο Jacobs Suchard, ναν απ τους μεγαλτερους πολυεθνικος ομλους ζαχαρωδν, σοκολτας και καφ στην παγκσμια αγορ, την προεδρα της επιχερησης κατεχαν διαδοχικ η Ασπασα Α. Παυλδη και ο Γεργιος Ξ. Παυλδης, τελευταος απγονος της οικογενεας απ αρρενογονα, ο οποος και υπογρφει την πληση της εταιρεας.

 

1991 – 1998 Εξαγορ απ την Kraft και ανακανιση

Η Παυλδης εξαγορζεται απ την Kraft το 1991. Το 1998, αρχζει η ανακανιση του εργοστασου της οδο Πειραις, η οποα και ολοκληρνεται το 2000. Το εργοστσιο εναι πλον στην μορφ που το γνωρζουμε σμερα.

 

2004 Απορρφηση απ την Kraft Foods Hellas S.A.

Η Παυλδης απορροφται απ την Kraft Foods Hellas S.A.