BBC: ,

Βασλης Φουρτονης

Σββατο 27 Σεπτεμβρου 2014

http://www.fourtounis.gr/Το εξφυλλο μοιζει με αφσα ταινας δρσης. Ττλος: «Ο ασλληπτος» Πρωταγωνιστς: Βασλης Παλαιοκστας, Νκος Παλαιοκστας, Κστας -«ο καλλιτχνης»- Σαμαρς, Αλκτ Ριζι Σολα Μητροπα.
Με τον τρπο αυτ επλεξε το BBCMagazine να αφιερσει εκτενς ρθρο του στον πιο καταζητομενο λληνα, τον Βασλη Παλαιοκστα.
«χει περσει δεκαετες παραβιζοντας το νμο. χει αποδρσει απ τη φυλακ δο φορς με ελικπτερο. χει δσει εκατομμρια στους φτωχος. Αυτ εναι η ιστορα του πιο καταζητομενου νδρα στην Ελλδα που γινε λακς ρωας», σημεινει στην εισαγωγ του το BBC.

Οι ληστεες ξανρχισαν μα Τετρτη
http://www.fourtounis.gr/νας μασκοφρος οδηγε να κλεμμνο βαν μσα στους σχυους δρμους των σπρων Σπιτιν στην κεντρικ Ελλδα, μα σγχυση λευκν κτιρων με μαρα τετργωνα παρθυρα σαν παιχνδι ντμινο στον Κορινθιακ Κλπο.
Παρκρει ξω απ υποκατστημα της Εθνικς Τρπεζας και κατευθνεται στο εσωτερικ της κουβαλντας να Καλσνικοφ. Δνει εντολ στους υπαλλλους να ανοξουν το ΑΤΜ και αρπζει 150.00 ευρ. Στη συνχεια αποσπ 100.000 ευρ απ τα χρηματοκιβτια και σε λγα λεπτ φεγει.
ταν Φεβρουριος του 2010 και η ελληνικ οικονομα βρισκταν σε κρση, πως πολλο πστευαν, απ τη διαφθορ στις τρπεζες. νας νδρας τις καναν να πληρσουν.
Τον Οκτβριο φρεται να λστεψε δο τρπεζες μσα στην δια ημρα. Στο Αιγνιο, κοντ στη Θεσσαλονκη, νας ληστς εισβλλει σπζοντας τη τζαμαρα της Εθνικς Τρπεζας και στη συνχεια κανε το διο στην Αγροτικ, μλις λγα μτρα παρακτω, διαφεγοντας με 240.000 ευρ.
Και επειδ ουδες τραυματστηκε -πργμα ασνηθες στις ελληνικς ληστεες- οι τοπικς αρχς κατληξαν σε να συμπρασμα: Εναι πολ πιθαν να εναι δουλει του Βασλη Παλαιοκστα.
Σε μα «κρηξη» εγκληματικτητας που μετρ τρεις δεκαετες, ο νδρας που εναι γνωστς ως ο λληνας «Ρομπν των Δασν», χει αρπξει εκατομμρια απ κρατικς τρπεζας και απαγγει βιομηχνους, εν μοιρζει τα χρματα σ' αυτος που χουν ανγκη.
Αν και διαφρει απ λλους δισημους ληστς, πως ο Νντ Κλλι Billy the Kid - μην χοντας δηλαδ τραυματσει κανναν κατ τη διρκεια της εγκληματικς του δρση, παραμνει νας απ τους πιο καταζητομενους ανθρπους της Ευρπης.
νας απ τους πρην συγκρατουμνους του, ο Πολκαρπος Γεωργιδης, θυμται: «Οι εγκληματες κλβουν πορτοφλια απ ηλικιωμνες. Ο Βασλης ταν σε λλο εππεδο: εναι νας κοινωνικ αποδεκτς ληστς και νας ρωας».
«Αλλ πως και ο πραγματικς Ρομπν των Δασν, ο Βασλης Παλαιοκστας περιφρονεται απ τις Αρχς που «βασανζει». Τον παρουσιζουν ως βαιο τρομοκρτη και οι λληνες δημοσιογρφοι χουν λως περιργως αποφεγουν να μιλσουν για την απστευτη ιστορα του», επισημανουν οι συντκτες του βρετανικο δικτου.

http://www.fourtounis.gr/Παιδ απ το βουν
Γεννημνος το 1966, ο Παλαιοκστας μεγλωσε στο χωρι Μοσχφυτο, να απομακρυσμνο σμπλεγμα παραγκν στα χιονισμνα βουν της κεντρικς Ελλδας.
Εκε παρακολουθοσε τον πατρα του να βσκει τις κατσκες και μεγλωσε εξιδανικεοντας τον αδελφ του, Νκο. Οι χωρικο ταν γνωστο στον τπο ως «οι ρωες» εξηγε ο πατρ Παναγιτης, ο παπς της περιοχς, χι μνο γιατ -πως λει- επιβωσαν σε αντξοες συνθκες στο βουν, αλλ και τι «τα κατφεραν χωρς παποτσια».
«Ο Βασλης μπορε να χει γνει κλφτης, αλλ ποτ εγκληματας. Ληστς σαν το Βασλη -που κλβει για να τασει τους αγαπημνους του- δεν παραβλπονται εκολα», σημεινει ο πατρ Παναγιτης.
ταν το χινι ταν πολ, ο Νκος συνθιζε να κουβαλ στους μους του τον Βασλη τρα μλια προς το πλησιστερο σχολεο. Εκε, ο παπς ζσταινε το παγωμνο παιδ μπροστ στη φωτι πριν ξεκινσει το μθημα.
Το 1979, η οικογνεια μετακμισε στα Τρκαλα. Ο Νκος, 19 ετν ττε, φυγε απ το σπτι για να βρει δουλει στα πλοα, και ο Βασλης, 13 ετν, δινε μχει για να γεμσει τα παποτσια του αδελφο του. Ο πατρας τους, Λεωνδας Παλαιοκστας, θυμται:. «Δολεψε στην παραγωγ σε εργοστσιο τυριο για δο χρνια. ταν συχος και πολ εσωστρεφς».
Απ το παρθυρο του εργοστασου ο Βασλης βλεπε την ελληνικ οικονομα να «φουσκνει» και τους πλοσιους να γνονται πλουσιτεροι, ταν η χρα πλησαζε στην νταξη στην ΕΕ.
«να απγευμα, φυγε απ το τυροκομεο και δεν επστρεψε ποτ. «Ο Βασλης υπστη καπιταλιστικ εκμετλλευση απ το αφεντικ του, δουλεοντας ως σκλβος στο εργοστσιο. Και τσι στρφηκε εναντον αυτν των αφεντικν», λει ο φλος του, ο Γεωργιδης.
«Ως παιδ του βουνο, δεν εχε λλες ικαντητες, παρ μνον να κλβει για να ζσει», λει ο πατρας Παναγιτης με χαρακτηριστικ γεναιοδωρα προς τον πρην μαθητ του. Μεταξ 1979 και 1986, ο Βασλης και ο μεγαλτερος αδελφς του, Νκος -ο οποος δεν δολεψε πολ καιρ στη θλασσα- θεωρθηκαν υπατιοι για 27 κλοπς, κυρως (μηχανημτων) βντεο.
Ο Βασλης, νος στην ηλεκτρολογα, εθστικε στις ταινες δρσης -συχν μενε ξγρυπνος λη τη νχτα- τους αγνες του «Ρκι», τους μες του Σβαρτσενγκερ και την «Απδραση απ το Αλκατρζ» του Κλιντ στγουντ.
Γρω απ εκενη την εποχ, ο νεαρς ληστς συνντησε μα αδελφ ψυχ, που μελε να τον επηρεσει πολ. «Ο Βασλης ταν νας ευγενικς κλφτης, μχρι που γνρισε τον Κστα Σαμαρ, τον «Καλλιτχνη», λει ο αστυνομικς Δημτριος Γραβνης.
Μεγαλτερος και πιο μπειρος απ τους αδελφος Παλαιοκστα, ο Σαμαρς ταν νας επδοξος εγκληματικς εγκφαλος, που σποδαζε σχδιο και ζωγρφιζε τις ληστεες σε σημειωματριο. Μαζ με τους αδελφος Παλαιοκστα, ο Καλλιτχνης «πρε πτυχο» στις ληστεες κοσμηματοπωλεων και τραπεζν.
Ο Γραβνης θυμται την πρτη τους ληστεα ως τρο: «Ο Βασλης σκαρφλωσε στην κορυφ ενς λφου και ρχισε να ρχνει με το πλο για να τραβξει την προσοχ των αστυνομικν (...) Πρε κποια λεπτ στους αστυνομικος να ξεφγουν απ το αστυνομικ τμμα και μχρι να το κνουν ο Καλλιτχνης και ο Νκος εχαν δη αδεισει το κοσμηματοπωλεο. ταν τελικ μπκαμε στα περιπολικ εχαν αφσει καρφι στο δρμο που σκασαν τα λστιχ μας. Απ εκενη τη στιγμ γινε απτερος στχος μου να τους δω στη φυλακ».
Ο μυστακιοφρος αστυνομικς ταν νας διανοομενος που προτιμοσε να εξιχνιζει τα εγκλματα με το μυαλ του παρ να παρνει ομολογες ξυλοκοπντας υππτους. «χασα τον πνο μου με τους αδελφος Παλαιοκστα. Ξενυχτοσα δουλεοντας για αυτν την υπθεση και ταν πγαινα στο σπτι μου 07.30 το πρω, ττε η σζυγς μου ξεκινοσε για τη δουλει της», θυμται.
Αλλ ο Παλαιοκστας ταν αδνατο να συλληφθε για να λγο: μοραζε τα χρματα που κλεβε στους φτωχος.
Στη δεκαετα του 1980 προχρησε σε σειρ εισβολν σε τρπεζες με τον Παλαιοκστα να δνει χρματα σε σους του πρσφεραν καταφγιο.
Ο μαζικς πληθωρισμς στην Ελλδα τετραπλασασε την τιμ της μπρας μεταξ του 1985 και 1992. Ο λας ρχισε να στρφεται ενντια στην κυβρνηση και επκρινε την διαφθορ στους κλπους των κρατικν τραπεζν. Αυτ αξησε τον αριθμ σων ετοιμζονταν να «πανηγυρσουν» τη δρση των αδελφν Παλαιοκστα.
Και ρχισε η εποχ του κυνηγιο της γτας με το ποντκι μεταξ ληστν και αστυνομικν.
Τον Απρλιο του 1990 ο Παλαιοκστας συνελφθη σε μα αππειρα να βγλει τον αδελφ του απ τις φυλακς της Λρισας, οδηγντας να κλεμμνο βυτο και σπζοντας με αυτ τον τοχο. Φυλακστηκε, αλλ χι για πολ.
Τον Ιανουριο του 1991 δραπτευσε απ τις φυλακς της Χαλκδας χρησιμοποιντας σεντνια για να σκαρφαλσει πνω απ τον τοχο. Αλλ παρ τα πλοτη που εχε μαζψει απ τις ληστεες, προτιμοσε να ξοδεει μνο σε σα χρειαζταν.
Περιφρονοσε τα φανταχτερ αυτοκνητα και να απ τα λγα ακριβ υπρχοντ του ταν νας μυστηριδης χρυσς σταυρς που κρεμταν απ το λαιμ του. Αργτερα γινε το κλειδ για τουλχιστον μα απ τις επιτυχημνες του αποδρσεις.

λλαξε το «παιχνδι»
http://www.fourtounis.gr/Τον Ιονιο του 1992, σημεινει το BBC, οι ληστς σχεδασαν μα ληστεα την πιο τολμηρ που εχαν κνει ποτ, στα Μετωρα, στην Καλαμπκα. Η περιοχ ταν ανκαθεν ιερ για ερημτες, αλλ και δραπτες σαν τον Παλαιοκστα και την παρα του.
Εναι μα μικρ πλη και η τρπεζα απχει πολ μικρ απσταση απ το τοπικ αστυνομικ τμμα, κτι που φανεται να διασκδαζε τους ληστς στην ιδα τι «οι αστυνομικο θα κοιτοσαν σαν βλκες». Καθς ο Νκος κοιτοσε με τα κυλια, ο Καλλιτχνης σχεδζαε την πλατεα σε να χαρτ. Ο Βασλης φναξε «ληστεα» και οι τρεις νδρες εισβαλαν στην τρπεζα ντυμνοι με στολς και γυαλι και κρατντας αυτματα πλα. Μσα σε λγα λεπτ ρπαξαν 125 εκατομμρια δραχμς κτω απ τη μτη των αστυνομικν.
Παραμνει η μεγαλτερη ληστεα τρπεζας στην Ελλδα και μα απ τις μοναδικς που τα χρματα μοιρστηκαν.

Οι απαγωγ Χατογλου
http://www.fourtounis.gr/Την Παρασκευ 15 Δεκεμβρου 1995 στις 08.15 το πρω ο δισεκατομμυριοχος ιδιοκττης εργοστασου χαλβαδοποιας, Αλξανδρος Χατογλου φυγε απ τη βλα του στη Θεσσαλονκη για το σντομο δρομολγιο προς το εργοστσι του. Το αυτοκνητ του εξαναγκστηκε να βγει εκτς δρμου και ττε οι αδελφο Παλαιοκστα τον βαλαν με τη βα μσα σε να τζιπ. Ο Βασλης ζτησε περισστερα απ 260 εκατομμρια δραχμς ως λτρα για την απελευθρωσ του.
Ο μεγιστνας αργτερα παραδχθηκε: «ταν μα καλοσχεδιασμνη απαγωγ. Η συμπεριφορ των απαγωγων μου δεν ταν κακ (...)». Μετ την ασφαλ επιστροφ του μα εφημερδα γραψε τον βαργδουπο ττλο: Εφαγαν χαλβ 260 εκατομμυρων.
Οπως αναφρει το βρετανικ δκτυο, ο Παλαιοκστας συνχισε την αλ Ρομπν των Δασν ρουτνα του δνοντας μρος απ τα λτρα σε στεγους και αγρτες. «Χρισε 100.000 δραχμς σε ορφαν κορτσια που τα χρειζονταν για το γμο τους», λει ο πατρας του.
Ο Παλαιοκστας πρασε περισστερα απ τρα χρνια διαφεγοντας της σλληψης και ζντας ως φυγς στα βουν. Συχν, μεταμφιεσμνος, πγαινε βλτες με αυτοκνητο. Οπως λει ο Γραβνης, τελικ τον συνλαβαν ταν προκλεσε ατχημα με το αυτοκνητο.

Η ζω στη φυλακ και οι αποδρσεις
http://www.fourtounis.gr/Το BBC περιγρφει το χρνο που πρασε ο Παλαιοκστας στις φυλακς Κρκυρας. Το 2003 οι φλακες ειχαν βρει να λεπτομερς σχδιο της φυλακς στο κελ του και αμσως τον μετγαγαν στις Φυλακς Κορυδαλλο. Εχοντας εκτσει 6 και κτι χρνια απ την 25ετ ποιν του, ο Παλαιοκστας μπκε στο κελ μαζ με τον Αλβαν Αλκτ Ριζι, με τον οποο γιναν φλοι.
«Μο πρε 20 χρνια να σχεδισω την απδρασ μας», επε στον συντκτη δι τηλεφνου απ τις φυλακς Πτρας ο Ριζι.
Μχρι τον Ιονιο του 2006 ο Παλαιοκστας εχε γρψει 2.358 ημρες στο ημερολγι του απ τη μρα που φυλακστηκε. Στις 18:15, κοντ στην Αθνα, νας πιλτος εμπορικο ελικοπτρου επιβιβστηκε στο λευκ AS355N Eurocopter. Ο πρην πιλτος της Π.Α. πραγματοποιοσε πτσεις πνω απ την Αττικ για ψυχαγωγα, αλλ πντε λεπτ μετ την απογεωσ του νας απ τους δο επιβτες του βαλε το πιστλι στο λαιμ. ταν ο Νκος Παλαιοκστας και πγαινε να σσει τον αδελφ του.
Μσα σε δκα λεπτ το αεροσκφος φτασε στις φυλακς Κορυδαλλο μεινοντας την ταχτητ του στα 70 mph. Και περιγρφει τη διαδικασα της απδρασης... Μετ την απδραση του 2006 οι Αλκτ Ριζι και Νκος Παλαιοκστας συνελφθησαν γργορα, αλλ ο Βασλης συνχισε να διαφεγει.
Τον Ιονιο του 2008 απγαγε τον Γιργο Μυλων, μεγιστνα του αλουμινου. Τα λτρα που πρε ταν 12 εκατομμρια ευρ. Οι ελληνικς αρχς αναζτησαν τα χνη του Παλαιοκστα στο σπτι που κρατοσε μηρο τον Μυλων. Εκε στις 2 Αυγοστου της διας χρονις, καθς ο φυγδικος βαζε να ποτρι τσπουρο και καθταν να δει DVD οι αστυνομικο σπασαν την πρτα και καναν φοδο στο σπτι.
Εκε βρκαν να αντγραφο DVD της ταινας Ransom και του Heat με τον Αλ Πατσνο. Διφευγε 791 ημρες ταν συνελφθη και η αστυνομα ταν περιχαρς με την επιτυχα της.
Στις 22 Φεβρουαρου 2009 ο Βασλης Παλαιοκστας θα γινταν γνωστς σε λον τον κσμο. Για τους φρουρος μοιαζε να πρωιν σαν λα τα λλα. Ο Παλαιοκστας κανε γυμναστικ. Ο Ριζι θυμται: «Εμαι το εδος του ανθρπου που χει διασθηση. Νιθω πργματα, ταν εναι κτι καλ να συμβε το διαισθνομαι»
Στις 3 το μεσημρι η Μητροπα του τηλεφωνε στο ρολι - κινητ τηλφωνο που του εχε βλει κρυφ στην τσπη στο δικαστριο. Εχε ρθει η ρα.
Οι σειρνες χησαν στον Κορυδαλλ την ρα που οι φρουρο διταξαν τους γκλειστους να απομακρυνθον απ το προαλιο. ταν 15:45 την ημρα πριν ξεκινσει η δκη του Παλαιοκστα. Απ πανω τους, νας σκοπς αντιλφθηκε τον χο του λικα. Οταν το ελικπτερο κατβηκε πνω απ την τρτη πτρυγα ρπαξε το αυτματο πλο του και σμανε συναγερμ.
Το ελικπτερο εχε «απαχθε» απ την Interjet Η “κυρα Αλεξνδροβα εχε επιβιβαστε στο AS355N στο αεροδρμιο της Αθνας. Βγζοντας μα χειροβομβδα απο την τσντα της απελησε τον πιλτο λγοντς του: Πμε να μαζψουμε τα απιδι. Φυλακς Κορυδαλλο, αλλις θα πεθνεις» (...)
Πντε χρνια μετ απ την δραματικ αυτ απδραση ο Παλαιοκστας παραμνει ασλληπτος. Ο Τπος πρσφατα ρχισε να τον αποκαλε «Φαντομ», εν οι ντπιοι τον φωνζουν «Βασιλι των βουνν». ο Γραβνης καταλγει λγοντας στους συντκτες του BBC: Δεν θα σταματσω ποτ να ψχνω για τον Βασλη. Δεν με νοιζει αν θα χτυπσει ξαν, αλλ το πτε»

Διαβστε ολκληρο το αφιρωμα του BBC στα αγγλικ πατντας ΕΔΩ