ÉåñÜ êáé íåêñïðüëåéò óôçí ðåñéï÷Þ ôçò áñ÷áßáò Áëßêõñíáò

Βασßλης Φουρτοýνης, συνταξιοýχος δÜσκαλος

ΚυριακÞ 21 Σεπτεμβρßου 2014

Τις τελευταßας μÝρες Ýχει δοθεß,  μετÜ την Αμφßπολη, τερÜστια διÜσταση στην ανακÜλυψη της Αρχαßας Αλßκυρνας κοντÜ στο Μεσολüγγι. Τα φþτα της δημοσιüτητας Ýχουν στραφεß και σε αυτÞ την αρχαιολογικÞ επιτυχßα της ΛΣΤ′ Εφορεßας Προúστορικþν και Κλασικþν ΑρχαιοτÞτων και της προúσταμÝνης της Ολυμπßας ΒικÜτου.
http://www.fourtounis.gr/¼λα Ýγιναν ξαφνικÜ και τυχαßα λüγω των Ýργων της Ιονßας Οδοý; Ασφαλþς üχι! Εßναι βÝβαιο üτι οι εργασßα για την κατασκευÞ της οδοý βοÞθησαν στο να αποκαλυφθοýν üλα αυτÜ τας στοιχεßα. ¶λλωστε με τι χρÞματα θα μποροýσε να χρηματοδοτÞσει üλο αυτü το τερÜστιο ανασκαφικü Ýργο η παραπÜνω εφορεßα αρχαιοτÞτων, δεδομÝνης της υποχρηματοδüτησης που υπÜρχει. ¼μως η συστηματικÞ Ýρευνα πολλþν ετþν και η συστηματικÞ ενασχüληση πολλþν αρχαιολüγων με την περιοχÞ εßναι που Ýφεραν το αποτÝλεσμα αυτü. ΧαρακτηριστικÝς εßναι οι δημοσιεýσεις το 2012 της κας ΒικÜτου στο περιοδικü archaiologia.gr για το συνüλου του αρχαιολογικοý Ýργου στην Αιτωλοακαρνανßα που προÝκυψε λüγω των Ýργων της Ιονßας Οδοý δημοσιεýεται σε τÝσσερις συνÝχειες στο προαναφερθÝν περιοδικü.
Απü αυτü το ειδικü αφιÝρωμα του archaiologia.gr του 2012 απομονþσαμε και σας παρουσιÜζουμε το Üρθρο της προúσταμÝνης της ΛΣΤ′ Εφορεßας Προúστορικþν και Κλασικþν ΑρχαιοτÞτων Ολυμπßας ΒικÜτου που αναφÝρεται αναφÝρεται αναλυτικÜ στην Αρχαßα Αλßκυρνα. ΑναλυτικÜ το Üρθρο Ýχει ως εξÞς:

ΙερÜ και νεκροπüλεις στην περιοχÞ της αρχαßας Αλßκυρνας
http://www.fourtounis.gr/ΓνωστÞ απü τις αρχαßες πηγÝς, στις οποßες γßνεται απλÞ αναφορÜ του ονüματüς της, η αιτωλικÞ πüλη Αλßκυρνα μÝχρι σÞμερα δεν Ýχει ταυτιστεß επιγραφικÜ με κÜποια αρχαιολογικÞ θÝση. Ο ΣτρÜβωνας την ονομÜζει κþμη και την τοποθετεß μετÜ την Πλευρþνα, ενþ προσδιορßζει σε 30 στÜδια την απüστασÞ της απü τη μεσüγειο Καλυδþνα, πληροφορþντας μας Ýτσι üτι Þταν παρÜλια (σημ. 1). Ο Πλßνιος αναφÝρει üτι βρισκüταν στην ενδοχþρα, üπως και η Πλευρþνα (H.N. IV, 3). Με βÜση τις πηγÝς αυτÝς οι περισσüτεροι μελετητÝς τοποθετοýν την Αλßκυρνα στο λüφο «Χßλια Σπßτια», κοντÜ στον οικισμü του Αγ. ΘωμÜ Μεσολογγßου, üπου διατηροýνται τα ερεßπια μικροý οχυρωματικοý περιβüλου, που περικλεßει Ýκταση περßπου 20 στρεμμÜτων (σημ. 2). Η θÝση βρßσκεται μεταξý Πλευρþνας και Καλυδþνας (σημ. 3), σε Ýνα απü τα τελευταßα υψþματα του üρους ΑρÜκυνθος, πριν απü την πεδιÜδα που ανοßγεται προς τη λιμνοθÜλασσα του Μεσολογγßου. Στο εσωτερικü της ακρüπολης διακρßνονται τα θεμÝλια μεγÜλου κτηρßου και ενüς αναλημματικοý τοßχου στα ΒΔ του (σημ. 4).
Η θÝση κατοικεßτο Þδη απü την πρωτογεωμετρικÞ περßοδο, üπως μαρτυρεß Ýνας κιβωτιüσχημος τÜφος του 8ου αι. π.Χ., που εντοπßστηκε τυχαßα στην ανατολικÞ πλαγιÜ του λüφου (σημ. 5). ΚατÜ τους ελληνιστικοýς χρüνους η πüλη εκτεινüταν στην πεδιÜδα γýρω απü το λüφο της οχýρωσης και σε πολλÜ σημεßα εßναι ορατÜ θεμÝλια κτηρßων (σημ. 6), ενþ φαßνεται üτι περικλεßονταν απü ξεχωριστü περßβολο (σημ. 7). Ιδιαßτερης σημασßας εßναι ο εντοπισμüς αποχετευτικοý (;) αγωγοý σε μÞκος 17 μ. στα δυτικÜ πρανÞ του λüφου, που προφανþς Þταν Ýργο δημüσιου χαρακτÞρα (σημ. 8).
ΟικιστικÜ κατÜλοιπα Ýχουν ερευνηθεß μÝχρι σÞμερα μüνο αποσπασματικÜ σε δýο θÝσεις. Η πρþτη αφορÜ υπüλοιπα κεραμικοý κλιβÜνου ελληνιστικþν χρüνων στο συνοικισμü Μετüχι (σημ. 9) και η δεýτερη σε πενιχρÜ κατÜλοιπα πιθανüν οικßας σε μικρÞ σχετικÜ απüσταση απü το λüφο της οχýρωσης προς Ν (σημ. 10). Οι αρχαιολογικÝς ενδεßξεις φθÜνουν μÝχρι τη σημερινÞ Ε.Ο. Αντιρρßου-Ιωαννßνων και τον συνοικισμü του Αγ. ΙωÜννη, üπου σε δοκιμαστικÝς τομÝς Ýχουν εντοπιστεß οικιστικÜ κατÜλοιπα της περιüδου (σημ. 11). Η Σ. Αλεξανδροποýλου στην περιοχÞ του Αγ. ΙωÜννη τοποθετεß τον αρχαßο ¸λαο (σημ. 12), οχυρÞ θÝση που γνωρßζουμε μüνο απü τον Πολýβιο (IV, 65, 6), üταν περιγρÜφει την εκστρατεßα του Φιλßππου Ε´ το 219 π.Χ. απü την αρχαßα πüλη ΟινιÜδες προς τη νüτια Αιτωλßα, Üποψη που αντικροýει ο Μ. Πετρüπουλος (σημ. 13).
Απü τα νεκροταφεßα της πüλης Ýχουν Ýρθει στο φως μια συστÜδα πρþιμων ελληνιστικþν τÜφων (β´ μισü του 4ου αι. π.Χ.) στη νüτια κλιτý του λüφου (σημ. 14), καθþς και Ýνας υπüγειος θαλαμωτüς τÜφος «μακεδονικοý τýπου» του α´ μισοý του 3ου αι. π.Χ. (σημ. 15).
http://www.fourtounis.gr/Τη ρωμαúκÞ περßοδο η πüλη ευημερεß και αποκτÜ Ýνα εντυπωσιακü συγκρüτημα θερμþν, που χτßστηκε τον 2ο αι. μ.Χ., πιθανüτατα στο πλαßσιο κατασκευÞς της οδοý του Τραúανοý που συνÝδεε την ΠÜτρα με τη Νικüπολη, η οποßα διερχüταν στα βüρειÜ του (σημ. 16). Το λουτρικü συγκρüτημα καταστρÜφηκε απü τον ισχυρü σεισμü του 551 μ.Χ. που Ýπληξε την Αιτωλοακαρνανßα και üλη τη ΒΔ Πελοπüννησο (σημ. 17).
Τα τελευταßα χρüνια με τη διενÝργεια εκτεταμÝνων σωστικþν ανασκαφþν στο πλαßσιο κατασκευÞς του Ýργου της Ιονßας οδοý, τα αρχαιολογικÜ δεδομÝνα εμπλουτßζονται συνεχþς φωτßζοντας την ιστορßα της περιοχÞς, αλλÜ και δημιουργþντας συχνÜ νÝους προβληματισμοýς.
Οι ανασκαφÝς αυτÝς πραγματοποιοýνται πολý κοντÜ στον πυρÞνα της Αλßκυρνας, καθþς η νÝα οδüς διÝρχεται απü τα Ν και ΝΔ πρανÞ του λüφου της οχýρωσης. Πρüκειται για εκτεταμÝνο πλÜτωμα που ξεκινÜ απü τη ΝΔ ρßζα του λüφου και καταλÞγει δυτικüτερα σε Ýνα φυσικü ανÜλημμα, που οριοθετεß τη σημερινÞ ανατολικÞ üχθη του υδατορÝματος του Αγ. Συμεþν. Στην üχθη αυτÞ, κοντÜ στην κοßτη του ρÝματος, εντοπßστηκε αποθÝτης (διαστ. 6×7 μ.) απü τον οποßο προÞλθαν χιλιÜδες θραýσματα πÞλινων αγγεßων και ειδωλßων (εικ. 1). Ο αποθÝτης οριζüταν απü τη μßα μüνο πλευρÜ του απü δýο τοßχους, παρÜλληλους μεταξý τους. ΕντυπωσιÜζει η ποσüτητα των κινητþν ευρημÜτων: πÜνω απü 15.000 θραýσματα ειδωλßων και üστρακα αγγεßων, η συντÞρηση και μελÝτη των οποßων βρßσκεται σε προκαταρκτικü στÜδιο. Η πλειονüτητα του υλικοý χρονολογεßται στους ελληνιστικοýς χρüνους. Τη μεγαλýτερη ομÜδα αποτελοýν τα ειδþλια, απü τα οποßα ελÜχιστα σþζονται ακÝραια. Ως επß το πλεßστον διατηροýνται μεμονωμÝνα κεφÜλια (εικ. 2) και τμÞματα σωμÜτων. Κυριαρχοýν οι γυναικεßες μορφÝς, στους συνÞθεις τýπους που απαντοýν στα αφιερωμÝνα σε γυναικεßες θεüτητες ιερÜ: φορþντας τα ενδýματα της καθημερινÞς τους ζωÞς, με τις ποικßλες, απλÝς Þ περισσüτερο περßτεχνες, κομμþσεις που Þταν της μüδας την ελληνιστικÞ περßοδο, μεταξý των οποßων επικρατÝστερη αναδεικνýεται η κνιδιακÞ (σημ. 18). ΣυχνÜ κρατοýν σφιχτÜ στη μÝση τους κÜποια προσφορÜ (καρποýς Þ πτηνü). ΕλÜχιστες εßναι καθÞμενες σε κÜποιο πÜγκο Þ θρανßο, ενþ δεν λεßπουν και μορφÝς πÜνω σε ζþα, συνηθÝστερα σε πτηνü. Αναγνωρßζονται και ορισμÝνες Νßκες, ενþ μßα μεγÜλη ομÜδα απαρτßζεται απü ειδþλια κοριτσιþν. Στις καθιστÝς μορφÝς ανÞκουν ορισμÝνα παραδεßγματα μαθητριþν σε θρανßο με πινÜκιο, αλλÜ και κοριτσιþν νηπιακÞς ηλικßας που κρατοýν τσαμπιÜ σταφýλι (σημ. 19). ΑρκετÝς μορφÝς συνδÝονται ερμηνευτικÜ με τελετουργßες, üπως οι υδριαφüρες, αυτÝς με τη μορφÞ θυμιατηρßου και οι χορεýτριες, στις οποßες ανÞκουν και ορισμÝνες κυλινδρικÝς συμπαγεßς μορφÝς που ακολουθοýν Ýναν αρχαúστικü κορινθιακü τýπο (σημ. 20). ΑρκετÜ εßναι τα ειδþλια ζþων (χοßροι, βοοειδÞ, κριοß, Üλογα) και πτηνþν (κυρßως περιστÝρια και πετεινοß). ΤÝλος, μια ομÜδα απü μÜσκες απεικονßζουν Σατýρους και ηθοποιοýς της ΝÝας Κωμωδßας, καθþς και μερικÜ ειδþλια ερωτιδÝων απü συμπλÝγματα (εικ. 3).
Στο υλικü του αποθÝτη ερμηνευτικÜ ανιχνεýονται στοιχεßα απü τους κýκλους της ΑρτÝμιδος, της μεγÜλης θεÜς που στην Αιτωλοακαρνανßα λατρευüταν τüσο στα αστικÜ ιερÜ (Λαφριαßο Καλυδþνας) üσο και στα μικρüτερα αγροτικÜ ιερÜ, του Διονýσου, που επßσης λατρεýεται στη γειτονικÞ Καλυδþνα, και της Αφροδßτης. Ιδιαßτερα ενδιαφÝρον εßναι üτι αναγνωρßζονται στοιχεßα απü τον κýκλο της ΔÞμητρας και της Κüρης, üπως καταδεικνýει το ειδþλιο τρικÝφαλου ΚερβÝρου και θραýσματος με σχηματοποιημÝνες αποφýσεις που παραπÝμπουν στην κοτυλßσκη, το λατρευτικü σκεýος των Ελευσινßων Μυστηρßων (σημ. 21). ΕπιπλÝον, μßα απü τις ελÜχιστες ανδρικÝς μορφÝς που κρατÜ δÜδα και κλαδιÜ θα μποροýσε να αναγνωρισθεß ως μýστης. Η θÝση του αποθÝτη σε μικρÞ απüσταση απü τον πυρÞνα της αρχαßας πüλης εßναι πολý σημαντικÞ για την τοπογραφßα της, ενþ οι Ýρευνες που Ýχουν ξεκινÞσει στο πλÜτωμα πριν απü την üχθη του ρÝματος, ευελπιστοýμε να προσδιορßσουν την προÝλευση του πολυÜριθμου αυτοý υλικοý.
Αν και οι θεüτητες δεν Ýχουν αναγνωριστεß σε κÜποιο ειδþλιο, το ερþτημα ως προς την ταýτιση της λατρευüμενης θεüτητας ελπßζουμε να λυθεß με τις Ýρευνες που Ýχουν αρχßσει στο πλÜτωμα που σχηματßζεται πριν απü την üχθη του ρÝματος και σε απüσταση μüλις 50 μ. απü τον αποθÝτη. ΜÝχρι στιγμÞς Ýχει αποκαλυφθεß εκτεταμÝνο συγκρüτημα τριþν τουλÜχιστον κτηρßων, που αποτελοýνται απü πολλοýς χþρους ενþ διακρßνονται και ελεýθεροι χþροι γýρω απü αυτÜ.

Η νεκρüπολη στα «Ρηγαßικα» Μεσολογγßου
http://www.fourtounis.gr/Ο εντοπισμüς εκτεταμÝνου νεκροταφεßου κλασικþν και ελληνιστικþν χρüνων στη θÝση «Ρηγαßικα» Μεσολογγßου, στο πλαßσιο κατασκευÞς της Ιονßας οδοý, μεταξý Αλßκυρνας και Καλυδþνας, προσφÝρει πλÝον νÝα δεδομÝνα για τη μελÝτη της αρχαßας Αλßκυρνας, παρÜ τον αρχικü προβληματισμü για την ταýτιση της πüλης που ανÞκε το μεγÜλο νεκροταφεßο (σημ. 22). Αναπτýσσεται κατÜ μÞκος ενüς μακροý Üξονα με κατεýθυνση Α/ΝΑ-Δ/ΒΔ, μÞκους 1 χλμ. περßπου, στον οποßο προφανþς ανιχνεýεται η πορεßα ενüς αρχαßου δρüμου. Αν και δεν εντοπßστηκαν σταθερÜ κατÜλοιπÜ του, η διÜταξη του νεκροταφεßου συνηγορεß στην Üποψη üτι κÜτω απü τη νÝα οδü διερχüταν η αρχαßα που Ýνωνε τις δýο αιτωλικÝς πüλεις, Καλυδþνα και Αλßκυρνα (σημ. 23). Πρüκειται για τμÞμα της σπουδαιüτερης οδικÞς αρτηρßας που Üρχιζε απü την ¹πειρο και διÜ μÝσου της Ακαρνανßας Ýφτανε μÝχρι και την παρÜλια Αιτωλßα. Η οδüς διερχüταν απü αυτÞ την περιοχÞ του νεκροταφεßου, ενþ λιθüστρωτα τμÞματÜ της διατηροýνται σε διÜφορα σημεßα (σημ. 24).
Το νεκροταφεßο στα Ρηγαßικα (εικ. 4), Üγνωστο μÝχρι την Ýναρξη των εργασιþν της Ιονßας οδοý, εßναι το μεγαλýτερο οργανωμÝνο που Ýχει αποκαλυφθεß Ýως τþρα στην Αιτωλßα. Οι 323 τÜφοι που Ýχουν ερευνηθεß Ýως σÞμερα οργανþνονται σε συστÜδες και εßναι κατÜ κýριο λüγο κιβωτιüσχημοι και λακκοειδεßς, ενþ ξεχωρßζουν δýο «μακεδονικοý» τýπου, εκ των οποßων ο Ýνας βρισκüταν εντüς κτιστοý ταφικοý περιβüλου μαζß με Üλλους απλοýστερης μορφÞς, κιβωτιüσχημους.
Η ανασκαφÞ του Üρχισε το 2009 και εßναι σε εξÝλιξη. ΚατÜ το χρονικü διÜστημα 2009-2010 αποκαλýφθηκαν 243 τÜφοι (σημ. 25). ΚατÜ το Ýτος 2011 συνεχßστηκε η ανασκαφικÞ Ýρευνα απü την υπογραφομÝνη σε δýο ακüμη πυρÞνες του νεκροταφεßου, αποκαλýπτοντας 80 τÜφους, και ανεβÜζοντας τον συνολικü αριθμü τους στους 323, ενþ η Ýρευνα εßναι ακüμη σε εξÝλιξη. Η πρþτη συστÜδα αποτελοýμενη απü 22 τÜφους (ΤÜφοι 253-274) εντοπßζεται περß τα 200 μ. νοτιüτερα απü τους γνωστοýς, και καταλαμβÜνει χþρο Ýκτασης 200 τ.μ. Πρüκειται για 11 κιβωτιüσχημους τÜφους και 11 λακκοειδεßς (εικ. 5).
Η δεýτερη συστÜδα αποτελεßται απü 41 τÜφους και καταλαμβÜνει χþρο Ýκτασης 30×25 μ. Αποκαλýφθηκαν κυρßως λακκοειδεßς, 8 κιβωτιüσχημοι, κι Ýνας καλυβßτης. ΔεκαπÝντε ακüμη τÜφοι ερευνÞθηκαν προσφÜτως νοτιüτερα.
Γενικþς οι τÜφοι εντοπßζονταν σε μικρü βÜθος απü την επιφÜνεια του εδÜφους, που κυμαßνεται απü 0,10 μ. Ýως 0,50 μ., αλλÜ Þταν κατασκευασμÝνοι σε διαφορετικü βÜθος (σε δýο Ýως και τρßα στρþματα. Το κατþτερο στρþμα σε βÜθος 2,50 μ. απü την επιφÜνεια του εδÜφους). Ως προς την κατασκευÞ τους συνηθßζονται οι λακκοειδεßς και οι κιβωτιüσχημοι, σπανιüτερα δε οι μακεδονικοý τýπου (σημ. 26). Περιεßχαν κατÜ κανüνα μßα ταφÞ ενÞλικα αλλÜ υπÞρχαν και παιδικοß Þ βρεφικοß τÜφοι, οι οποßοι στην πλειονüτητÜ τους εντοπßζονται σε υψηλüτερο επßπεδο, καλýπτοντας σε κÜποιες περιπτþσεις τους υπüλοιπους που βρßσκονταν σε βαθýτερο στρþμα. Στους περισσüτερους τÜφους διατηρÞθηκαν οι σκελετοß σε αρκετÜ καλÞ κατÜσταση, με το μÞκος τους να κυμαßνεται απü 0,50 μ. (παιδιÜ) Ýως 1,75 μ. Σε κÜποιες περιπτþσεις διαπιστþθηκαν ßχνη καýσης πÜνω στα οστÜ Þ πλησßον αυτþν. Η ανεýρεση σιδηρþν Þλων σε αρκετοýς υποδηλþνει πιθανüν τη χρÞση φερÝτρου Þ κÜποιας Üλλης παρüμοιας κατασκευÞς.
Οι ταφÝς στην πλειονüτητÜ τους εßναι πλοýσια κτερισμÝνες (εικ. 6) με πÞλινα και μεταλλικÜ αντικεßμενα ιδιαßτερης ποιüτητας, αποκαλýπτοντας την ευημερßα της κοινωνßας απü την οποßα προÞλθαν. Αρκετοß ωστüσο Þταν ακτÝριστοι. Τετρακüσια περßπου αγγεßα (λÞκυθοι, πυξßδες, σκýφοι, Üωτα σκυφßδια κýλικες, λυχνÜρια, κÜνθαροι, πινÜκια, θÞλαστρα, γυÜλινοι αμφορßσκοι (σημ. 27) (εικ. 7), μυροδοχεßα, υδρßες, θυμιατÞριο κ.Ü. (εικ. 8) (σημ. 28), αρκετÜ ζωüμορφα και ανθρωπüμορφα ειδþλια, ειδþλια σατýρων, χÜλκινα κοσμÞματα και εξαρτÞματα ενδυμασßας και καλλωπισμοý (κÜτοπτρα, περüνες, πüρπες, περιδÝραια), στλεγγßδες, ασημÝνιοι «χαρþνειοι οβολοß», απαρτßζουν το πλοýσιο κτερισματικü υλικü που προÞλθε απü το νεκροταφεßο. Τα αγγεßα εßναι κυρßως μικρÜ, καθημερινÞς χρÞσης Þ καθαρþς ταφικÜ. ΑρκετÜ Þταν Üβαφα (üπως λυχνÜρια, Üωτοι σκýφοι, κυÜθια, μυροδοχεßα, κÜνθαροι), αλλÜ αρκετÜ Ýφεραν γÜνωμα καστανοý και μελανοý χρþματος, τüσο εσωτερικÜ üσο και εξωτερικÜ. ΒρÝθηκαν επßσης πολλÝς λÞκυθοι «ηλειακοý» τýπου (σημ. 29) και ερυθρüμορφες (σημ. 30).
Η θÝση των κτερισμÜτων σε σχÝση με τον νεκρü δεν Þταν αυστηρÜ καθορισμÝνη. Εν τοýτοις μποροýμε να παρατηρÞσουμε κÜποιες προτιμÞσεις, üπως κοντÜ στους þμους και το κεφÜλι, κοντÜ στα πüδια κυρßως στο ýψος των μηρþν Þ των δακτýλων του ποδιοý, ανÜμεσα στα σκÝλη, σε κÜποιες περιπτþσεις μÜλιστα τα τοποθετοýσαν εντüς της παλÜμης του νεκροý. Τα ειδþλια συνüδευαν κυρßως παιδικÝς ταφÝς και εντοπßζονται δεξιÜ και αριστερÜ του σþματος των νεκρþν, ενþ σε αρκετοýς παιδικοýς τÜφους βρÝθηκαν αστρÜγαλοι. Τα λßγα νομßσματα που προÝρχονται απü τις ταφÝς Þταν τοποθετημÝνα στη στοματικÞ κοιλüτητα του νεκροý. Τα κοσμÞματα βρßσκονταν στις θÝσεις που αντιστοιχοýν στη χρÞση τους.
Τα νÝα ανασκαφικÜ δεδομÝνα που Ýχουν Ýρθει στο φως στην περιοχÞ της Αλßκυρνας και φυσικÜ η ολοκλÞρωση της μελÝτης τους, Ýργο χρονοβüρο και επßπονο, θα φωτßσουν την ιστορßα της Üγνωστης αυτÞς αιτωλικÞς κþμης, που αν και οι λιγοστÝς πηγÝς αναφÝρουν ως «μικρÞ» δßπλα στις μεγÜλες και παλαιÝς Καλυδþνα και Πλευρþνα, αποκαλýπτει σταδιακÜ το πλοýσιο παρελθüν της (σημ. 31).