.

Βασλης Φουρτονης, συνταξιοχος δσκαλος

Πμπτη 18 Σεπτεμβρου 2014

http://www.fourtounis.gr/Εναι νωπς ακμα οι μνμες απ τη στυγερ δολοφονα του αντιφασστας ρπερ Παλου Φσσα, απ τη μαχαιρι του μλους της Χρυσς Αυγς Γιργου Ρουπακι. νας χρνος λοιπν συμπληρνεται σμερα, Πμπτη 18 Σεπτεμβρου, απ ττε.
Η δολοφονα αυτ συντραξε την Ελλδα και προκλεσε αλυσιδωτς αντιδρσεις σε κοινωνικ αλλ και πολιτικ εππεδο σε σχση με την εγκληματικ δρση των στελεχν και των μελν της Χρυσς Αυγς.

Το μοιραο βρδυ της δολοφονας
Ξημερματα της 18ης Σεπτεμβρου του 2013, ο Παλος Φσσας -γνωστς στις περιοχς Νκαιας, Κερατσινου και Κορυδαλλο για την αντιφασιστικ του δρση- μαχαιρθηκε εν ψυχρ στη μση του δρμου απ τον Γιργο Ρουπακι.
Νωρτερα, ο 34χρονος μουσικς εχε πει με φλους και τη σντροφ του σε μια καφετρια στο Κερατσνι για να παρακολουθσει τον αγνα Ολυμπιακς-Παρ Σεν Ζερμν. Απναντ του κθονταν μλη της Χρυσς Αυγς. πως κατγγειλαν φλοι του Παλου Φσσα, υπρχε νταση και βλεπαν τους Χρυσαυγτες να στλνουν μηνματα. ταν ο 34χρονος βγκε ξω απ την καφετρια, μλη της Χρυσς Αυγς με ξυρισμνα κεφλια τον περμεναν φορντας δερμτινα γντια, μαρες μπλοζες με μαινδρους και στρατιωτικς παραλλαγς, εν νας απ αυτος κρατοσε και ρπαλο κι νας λλος ταν συνχεια στα

Το χρονικ της επθεσης
http://www.fourtounis.gr/Η Ελληνικ Αστυνομα δχεται κλση στις 23:57:42 (17/9/3013). Μρτυρες αποκαλπτουν πως  μια ομδα 50 ατμων με ρπαλα βρσκονται στην συμβολ των οδν Ιφιγνειας και Λ. Παναγ Τσαλδρη στο Κερατσνι. Κατευθνονται προς την καφετρια με την επωνυμα «ΚΟΡΑΛΙ».
Στις 23:59:19, μια ομδα 8 αστυνομικν της ομδας ΔΙ.ΑΣ φθνει στο σημεο.
Οι αστυνμοι βλπουν απξω περπου 30 τομα. Κποιοι αρχζουν να τρχουν προς την οδ Παναγ Τσαλδρη, που εναι συγκεντρωμνα 60 τομα.
Ττε να αυτοκνητο κατεβανει την Παναγ Τσαλδρη ανποδα στο ρεμα. Βγανει ο δρστης, εναι ο Γιργος Ρουπακις, πλησιζει τον Παλο Φσσα και του καρφνει δο μαχαιρις στην κοιλιακ χρα και μα στην καρδι.
Τη στιγμ που ο δρστης τρβηξε μαχαρι, μια γυνακα αστυνομικς της ΔΙΑΣ κατεβανει και τρχει φωνζοντας προς το σημεο του φονικο. Η νεαρ αστυνομικς προλαβανει τον Ρουπακι, τον ακινητοποιε στο δαφος και του βζει το πλο στην πλτη προκειμνου να του περσει τις χειροπδες.
Ωστσο για τον Παλο Φσσα ταν αργ. Ξεψχησε στα χρια της συντρφου του.

Ο δρστης της δολοφονας
Απ την προανκριση, διαπιστνεται πως ο δρστης δεν βρισκταν αρχικ στην καφετρια. Ο Ρουπακις μετ την δολοφονα του Φσσα επικοιννησε τηλεφωνικς με τον Γιργο Πατλλη, αρχηγ της Τ.Ο Νικαας ο οποος στην συνχεια επικοιννησε με τον βουλευτ της Χρυσς Αυγς Γιννη Λαγ.
Η δολοφονα αποδδεται σε πολιτικ κνητρα.
Οι ανακρσεις μπλκουν και λλα μλη της Χρυσς Αυγς. Αυτ εναι η αφορμ για περαιτρω ρευνες για ποινικ αδικματα.
Η αστυνομα κνει λγο για παρξη εγκληματικς οργνωσης στην οποα εμπλκονται μλη, ηγετικ στελχη αλλ και  βουλευτς της Χρυσς Αυγς.

Ποιος ταν ο Φσσας
http://www.fourtounis.gr/Το θμα της δολοφονας, ο Παλος Φσσας (καλλιτεχνικ νομα Killah P), γεννθηκε στις 10 Απριλου 1979 και ταν καλλιτχνης της ραπ. Ο πατρας του δολευε στη Ναυπηγοεπισκευαστικ Ζνη του Περματος. Ο Παλος Φσσας μετ το σχολεο εχε δουλψει και αυτς σε παρμοιες εργασες απ το 1998 μχρι το 2003 και ανκε στο Συνδικτο του Μετλλου, εν στη συνχεια εχε αφιερωθε στη μουσικ.
Απ την ηλικα των 18 ετν εχε γνωριστε με μλη της Freestyle Productions, εταιρεας παραγωγς low bap μουσικς με δρα το Πραμα.
Το καλλιτεχνικ του νομα Killah P σμαινε σμφωνα με τον διο «Killah Past - Δολοφνος του παρελθντος» και το πρε ταν φυγε απ την Freestyle Productions.
Εχε συμμετσχει σε δισκογραφικς συλλογς και εχε κνει αρκετς ζωντανς εμφανσεις στην Αθνα και την περιφρεια. Συνεργστηκε με γνωστος hip-hop καλλιτχνες πως ο Δημτρης Μεντζλος (απ τα Ημισκομπρια), μαζ με τον οποο δημιοργησε βντεο με ττλο «Κρση», και τον Λγο Απειλ.
Μσω της μουσικς του μιλοσε για πρσφυγες, μετανστες, για τη βα του κατεστημνου, για τη δολοφονα του Αλξανδρου Γρηγορπουλου και του Κρλο Τζουλινι, διαδηλωτ στη Γνοβα το 2001.
Δεν ανκε σε καμα παρταξη, αλλ εχε αναπτξει αντιφασιστικ δρση. Ο πατρας του Παλου Φσσα εμφανιζμενος σε τηλεοπτικ σταθμ, δλωσε θυμωμνος πως ο γιος του δεν ανκε ποτ πουθεν πολιτικ, καταγγλλοντας την πολιτικ του εκμετλλευση.
Ο Παλος Φσσας κηδετηκε στις 19 Σεπτεμβρου 2013 στο νεκροταφεο Σχιστο. ταν βγκε το φρετρο απ την εκκλησα ακοστηκαν τα συνθματα «Το αμα κυλει, εκδκηση ζητει», «Θνατος στον φασισμ», εν την ρα της ταφς οι παρευρισκμενοι τραγουδοσαν στχους των τραγουδιν του Παλου Φσσα. Το δημοτικ συμβολιο Κερατσινου, υιοθετντας ατημα πολιτν και συλλογικοττων, αποφσισε να μετονομαστε η Παναγ Τσαλδρη σε οδ Παλου Φσσα.

Η ταυττητα του δολοφνου
http://www.fourtounis.gr/Ο 45χρονος Γιργος Ρουπακις, γεννθηκε στην Αθνα και μεγλωσε με τη γιαγι του και την ετεροθαλ αδερφ του, μακρι απ του γονες του που ταν μετανστες στη Γερμανα. Ο διος δεν σποδασε και δεν απκτησε ιδιατερη κατρτιση. Απ τη σζυγ του Μαργαρτα απκτησε μα κρη και ναν γιο, που το 2013 ταν πνω απ 15 ετν. Εργασιακ απασχολονταν σε μαγαζ φλου του στην Ιχθυσκαλα Κερατσινου, σε βαρις δουλεις, κυρως μεταφορικς. Τον τελευταο καιρ εργαζταν σε εταιρα υγρν καυσμων απ που εχε απολυθε.
Ο διος στην απολογα του για τη δολοφονα ισχυρστηκε τι εχε χαλαρ σχση με τη Χρυσ Αυγ, η πρτη του επαφ με την οργνωση γινε απ τις αρχς Οκτωβρου του 2012, δεν εχε εγγραφε ποτ επσημα ως μλος της, και δεν αντιλφθηκε κτι σχετικ με την ναζιστικ ιδεολογα.
Επσης ισχυρστηκε τι ταν οργανωμνος στην ΚΝΕ απ τα 13 ως τα 17 του χρνια.
Η Χρυσ Αυγ αρνθηκε τι χει οποιαδποτε σχση με τον 45χρονο. Απ ρευνες μως φρεται να εχε στεν σχση με ηγετικ στελχη της Χρυσς Αυγς, και συμμετεχε σε πολλς δραστηριτητς της.

Καταθσεις στους ανακριτς εντσσουν τον Ρουπακι στην ηγετικ ομδα της τοπικς οργνωσης Χρυσς Αυγς Νκαιας. Σμερα βρσκεται στις φυλακς Μαλανδρνου.

Η σχση Ρουπακι με Χρυσ Αυγ
http://www.fourtounis.gr/Ο νθρωπος που αφαρεσε με μαχαρι τη ζω του Παλου Φσσα χι μνο «χαλαρ» σχση δεν εχε με την οργνωση, πως ο διος ισχυρζεται, αλλ φρεται να ανκε και στον στεν ηγετικ πυρνα της Χρυσς Αυγς στη Νκαια.
Συγκεκριμνα, σε γγραφο που δημοσιεει η κυριακτικη εφημερδα Real News, το νομ του φιγουρρει δπλα σε εκενο του πυρηνρχη Γιργου Πατλη, κτι που μαρτυρ τι ταν «δετερος τη τξει» μσα στην τοπικ της Νκαιας.

Μητρα του Φσσα: Πστευα τι ο φασισμς εχε τελεισει με τον πατρα μου.
http://www.fourtounis.gr/Για την οικογνεια Φσσα ο χρνος χει σταματσει να χρνο πριν.
"Για μας εναι σαν εκενη την ημρα. Μνο που ο πνος εναι πιο βαθς, πιο ντονος" λει η μητρα του Φσσα στο θνος της Κυριακς. .
"Ποτ στη ζω μου δεν μου πρασε απ το μυαλ τι θα χανα τσι τον Παλο. Πστευα τι αυτ χει τελεισει. Πστευα τι ο φασισμς εχε τελεισει με τον πατρα μου. Ποιος θα του λεγε τι το 2013 θα χανε το εγγνι του απ τους φασστες που πολμησε εκενος σαν φαντρος" .
"Αν δεν ταν εκενο το βρδυ μαζ του η Χρσα, δεν θα ξραμε τι εχε γνει. Η Χρσα ταν εκενη που πεσε τους αστυνομικος να πνε στο σημεο. Η αστυνομα δεν κανε τποτα" διηγεται η μητρα του Παλου και λει με παρπονο: "φυγε για πει να δει μπλα και δεν γρισε! Εναι τρελ, εναι τρελ! Κι ο κσμος να κοιτει απ τα μπαλκνια του και να φοβται να κατβει", λει η Μγδα Φσσα.
Αυτ που περιμνει τρα εναι η τιμωρα του δολοφνου αλλ και των ηθικν αυτουργν: "Θλω να πιστεω τι θα τιμωρηθον αυστηρ" επε χαρακτηριστικ στην συνντευξ της.

Συναυλα στο Σνταγμα
Με αφορμ τον ναν χρνο απ τη δολοφονα του Παλου Φσσα, οι φλοι του οργαννουν μεγλη συναυλα στο Σνταγμα (19 Σεπτεμβρου), με τη συμμετοχ περισστερων απ 30 καλλιτεχνν απ' λους τους χρους της μουσικς. Μεταξ λλων, θα τραγουδσουν οι Γιννης Χαρολης, Υπγεια Ρεματα, Μπμπης Στκας, Δημτρης Πουλικκος, Last Drive και Γιννης Γιοκαρνης.
Μα ημρα νωρτερα θα γνουν και τα αποκαλυπτρια του μνημεου δολοφονας στο σημεο που ο Φσσας πεσε αιμφυρτος (Π. Τσαλδρη 60).
Παρλληλα προγραμματζεται σειρ αντιφασιστικν εκδηλσεων στο Κερατσνι αλλ και αλλο. Μεταξ λλων, στις 18 Σεπτεμβρου θα πραγματοποιηθε παναττικ συλλαλητριο που θα ξεκινσει απ το Κερατσνι με κατεθυνση προς τον Κορυδαλλ. Την δια μρα, ανλογες εκδηλσεις οργαννονται στη Θεσσαλονκη, στα Γιννενα, στην Πτρα, στα Χανι, στο Ρθυμνο, στο Ηρκλειο, στην Ξνθη, στην Κομοτην, στην Αλεξανδροπολη, στην Καλαμτα και στον Βλο.