;

Βασλης Φουρτονης, συνταξιοχος δσκαλος

Παρασκευ 29 Αυγοστου 2014

Για τα ζητματα της Μσης Ανατολς καθς και για το πσο αποτελεσματικ ταν η «αραβικ νοιξη» χουμε κατ το παρελθν αναφερθε με αρκετ ρθρα μας. Σμερα θα θλαμε να σταθομε στα να δεδομνα που προκπτουν σε σχση με τη Συρα και τον Σριος ηγτη Μπασρ Αλ Ασαντ.
http://www.fourtounis.gr/Εναι αυτς που στο παρελθν ταν βασικς εχθρς των Αμερικνων αλλ και των Δυτικν συμμχων τους. Φυσικ θα θυμστε την υπθεση με τα χημικ που θελαν  να του φορτσουν δκαια δικα δεν γνωρζουμε.
Σμερα υπ το βρος των νων δεδομνων για την του «Ισλαμικο Κρτους» ο Σριος ηγτης Ασαντ εναι αυτς που προσφρει στη Δση συνεργασα και εμφανζεται ως παργοντας σταθερτητας στην περιοχ, σμφωνα με ρθρο της Deutsche Welle. Εναι μως ζητομενο μια συνεργασα μαζ του;
ταν η «αραβικ νοιξη» βρσκονταν σε πλρη νθηση, οι μρες του Σρου ηγτη Μπασρ αλ σαντ μοιαζαν μετρημνες. Ο πρεδρος της Τυνησας Μπεν Αλ εχε αναγκαστε να εγκαταλεψει την χρα του, ο Αιγπτιος πρεδρος Χσνι Μουμπρακ εχε αποχωρσει απ την εξουσα και ο Λβυος ηγτης Μουαμρ Καντφι εχε δολοφονηθε. ταν ττε που ακμα και οι δικο μας αριστερο πανηγριζαν πιστεοντας τι θα δημιουργηθον δημοκρατικ κρτη στη βρεια Αφρικ κλπ. Φευ, πσο διαψεστηκαν για λλη μια φορ.
Θυμμαστε λοι τι το φθινπωρο του 2011, χιλιδες Σριοι διαμαρτρονταν κατ του καθεσττος, μως ο σαντ προειδοποιοσε για ισλαμιστς τρομοκρτες που προσπαθον να τον ανατρψουν. Δυστυχς κανες δεν το κουγε ττε. Σμερα τρα χρνια μετ, με τους νεκρος του εμφυλου στη Συρα να ξεπερνον τους 190.000, οι προειδοποισεις του σαντ περ ισλαμιστν μοιζουν να γνονται πραγματικτητα.
Η προλαση των τζιχαντιστν της οργνωσης «Ισλαμικ Κρτος» συνεχζεται πλον και στη Συρα. Αρχικ πολεμοσαν μνο τους αντρτες, μως πλον στρφονται και κατ του στρατο της χρας.
Συρα και Δση χουν πλον να κοιν εχθρ. Το γεγονς αυτ συμφρει το καθεστς σαντ, εκτιμ η Πτρα Μπκερ απ το δρυμα Επιστμης και Πολιτικς του Βερολνου: «Απ την αρχ ο Ασντ υποστριζε τι η επανσταση των πολιτν που ζητον δημοκρατα και ανθρπινα δικαιματα ταν απλ εξγερση σαλαφιστν. νοιξε μλιστα τις φυλακς ασφαλεας απελευθερνοντας πολλος τζιχαντιστς, γνωρζοντας τι θα δημιουργσουν τρομοκρατικος πυρνες. κανε τι μποροσε τσι στε να χει ως αντιπλους νοπλους ισλαμιστς, οι οποοι με την δρση τους να στηρζουν τα επιχειρματ του», πιστεει η γερμανδα ειδικς.

«Μικρτερο κακ» το καθεστς σαντ
Με την κατληψη της αεροπορικς βσης Τμπκα της επαρχας Ρκα στα βρεια της Συρας οι μαχητς του «Ισλαμικο Κρτους» δειξαν τι εναι ισχυρτεροι απ τι περμενε το καθεστς σαντ. μως η προλαση των τζιχαντιστν σως να εναι για τον Σρο ηγτη το εισιτριο, με το οποο θα βγει απ τη διεθν απομνωση.
«Αν ο σαντ καταφρει να πεσει την Δση να τον δεχθε ως εταρο στην καταπολμηση της οργνωσης Ισλαμικς Στρατς, ττε θα σταθεροποισει την εξουσα του για πολλ χρνια», θεωρε η Πτρα Μπκερ.
Μχρι στιγμς η Ουσιγκτον διαψεδει κθε συνεργασα με το καθεστς της Συρας. Το αμερικανικ Πεντγωνο, μως, ανακονωσε την πραγματοποηση αναγνωριστικν πτσεων μη επανδρωμνων αεροσκαφν πνω απ το δαφος της Συρας με σκοπ την προετοιμασα επιθσεων με μαχητικ.
Για πολλος ευρωπαους ηγτες, που ανησυχον ιδιατερα για την προλαση των τζιχαντιστν, ο σαντ μοιζει να εναι πλον το «μικρτερο κακ», μιας και καταπιζει και δολοφονε «μονχα» Σρους πολτες!