του Αλξανδρου Χαρκιολκη* απ την kathimerini.gr

Τετρτη 27 Αυγοστου 2014

Το φετιν καλοκαρι στην Πλη χρωματζεται αναπφευκτα απ τον θραμβο Ερντογν στις προεδρικς εκλογς.
Το φετιν καλοκαρι στην Πλη χρωματζεται αναπφευκτα απ τον θραμβο Ερντογν στις προεδρικς εκλογς.νας χρνος και κτι συμπληρθηκε απ εκενες τις ημρες που πολτες διαφορετικν θρησκευτικν, πολιτικν ακμη και οπαδικν πεποιθσεων αποφσισαν να υπερασπιστον το δικαωμ τους στον ελεθερο χρο. νθρωποι διαφορετικο που μως επλεξαν να συνασπιστον για να ξεπερσουν την αυθαιρεσα και την εμμονικ λογικ κυβερνντων που θεωρον τι βρσκονται στο απυρβλητο.
Κατ τη διρκεια του χρνου που μεσολβησε απ τα γεγοντα στο Πρκο Γκεζ μχρι και τις μρες μας γιναν πολλ: διακοπ πρσβασης σε μσα κοινωνικς δικτωσης με απφαση δικαστηρου, επεισδια με θματα, μεγαλειδεις πορεες διαμαρτυρας, ξεκαθρισμα με την επφαση του νμου και πολλ ακμη που συνεχζονται.
Το ερτημα λοιπν εναι τι μεινε, αν μεινε κτι. Ζντας τον τελευταο ενμιση χρνο στην Κωνσταντινοπολη διαπιστνω τι οι νθρωποι γιναν πιο ανεκτικο στη διαφορετικτητα. Φυσικ κανες δεν πρπει να παραγνωρζει το γεγονς τι η Τουρκα εν γνει, ακμη και η Κωνσταντινοπολη παρλο που εναι η πλον «ευρωπακ» πλη της χρας, εναι μια βαθτατα συντηρητικ κοινωνα. μως το γεγονς τι το Istanbul Pride πρυσι αλλ και φτος κατφερε και συγκντρωσε να πλθος εκατ και πλον χιλιδων ανθρπων δεχνει τι κτι αλλζει, στω και αργ.
Ταυτχρονα, η εξοικεωση με την τεχνολογα γινε να πλο στα χρια λων, ο κσμος πρεπε να μθει και να ενημερωθε. Οι νοι μαθαν να χρησιμοποιον τις υπηρεσες VPN για να συνεχσουν να εναι συνδεδεμνοι στο Twitter και στο Youtube, οι μεγαλτεροι μαθαν κι αυτο τη σημασα και τη δναμη των κοινωνικν δικτων. λλωστε υπρξαν πολλς αφορμς κατ το τελευταο τος που η παγκσμια κοιν γνμη εχε στραμμνη την προσοχ της στην Τουρκα.
να απ τα μεγαλτερα «συν» στη μετ Γκεζ εποχ εναι η αυξημνη πλον ευαισθητοποηση στα ζητματα περιβαλλοντικς καταστροφς. Οι νθρωποι δεχνουν να αγαπον περισστερο την πλη τους, να την προστατεουν ( στω να προσπαθον) απ καταστροφς και αλλοισεις του φυσικο τοπου.
Αν μιλοσαμε για «κληρονομι του Γκεζ» σγουρα τα παραπνω δεν αρκον. Πολλο, κυρως στη Δση, θεωρον αδιανητο το γεγονς νας πρωθυπουργς που το νομ του χει εμπλακε σε σκνδαλα διαφθορς, χρηματισμ, σκηση ανατιας βας με την επφαση της διασφλισης της τξης και χει κατηγορηθε για τσο πολλ να παραμνει ακλνητος, και σε κποιες περιπτσεις ενισχυμνος, στη θση του και ανβηκε στον προεδρικ θκο. μως υπρχει εξγηση και γι’ αυτ: δεν βρθηκε νας στχος στον οποο να συμφωνον λοι. Οι πολιτικς και θρησκευτικς πεποιθσεις μπορε πλον να γνονται σχετικ ανεκτς, αλλ δεν βρσκονται ακμη στο ριμο εκενο εππεδο στε να υπρξουν συνεργασες με λλο πρσημο.
Η Κωνσταντινοπολη λλαξε, πως συμβανει διαρκς εδ και αινες. Ο κθε νας κτοικος επηρεστηκε με κποιον τρπο απ λη αυτ τη διαρκ αναταραχ, η μικροστορα του καθενς –τουλχιστον γι’ αυτ το διστημα της ζως τους– καθορστηκε απ τα γεγοντα στο Πρκο Γκεζ. Ο αντκτυπος στην πλη εναι εμφανς, αρκε κποιος να θλει να τον δει. Νοι χροι τχνης με τολμηρος νους καλλιτχνες να παρουσιζουν το φορτισμνο συναισθηματικ ργο τους, νες δρσεις αλληλεγγης για εκενους που βρσκονται στο περιθριο με κορυφαα την κνηση των οπαδν της Μπεσκτας που πγαν στη Σμα, την πλη που επλγη απ το εργατικ ατχημα με εκατοντδες νεκρος, για να κνουν δρα (το παραδοσιακ ποδλατο) για το τλος της σχολικς χρονις στα 450 παιδι που μειναν ορφαν, πως θα καναν οι χαμνοι πατερδες τους.
Η Κωνσταντινοπολη παραμνει μα απ τις γοητευτικτερες πλεις στον κσμο, ο τουρισμς δεν σταμτησε στιγμ να γεμζει τα ξενοδοχεα της, σως επειδ ενδμυχα θα θελε να ζσει απ κοντ αυτ την απρβλεπτη πλη με τις χιλιδες αντιθσεις, οι οποες επιτενονται και γνονται περισστερο εμφανες χι πλον σε να ιστορικ πλασιο σμωσης πολιτισμν αλλ σε να σγχρονο πλασιο που το παλι και το νο συγκροονται. Η συνχεια, πως συμβανει πντα σε ττοιες καταστσεις, αναμνεται συναρπαστικ.
Ο κ. Αλξανδρος Χαρκιολκης εναι διευθυντς της μουσικς βιβλιοθκης Erol Ucer και λκτωρ στο ερευνητικ κντρο για τη μουσικ ΜΙΑΜ του Istanbul Technical University.