του Πτρου Παπακωνσταντνου απ την kathimerini.gr

Δευτρα 25 2014

«Αν η Δση δεν μας στηρξει, θα υποστε η δια πολ σντομα τις συνπειες, πως δειξε με τον πιο ντονο τρπο η κτηνδης δολοφονα του Αμερικανο δημοσιογρφου Τζιμς Φλε», ισχυρζονται οι Κορδοι.
«Αν η Δση δεν μας στηρξει, θα υποστε η δια πολ σντομα τις συνπειες, πως δειξε με τον πιο ντονο τρπο η κτηνδης δολοφονα του Αμερικανο δημοσιογρφου Τζιμς Φλε», ισχυρζονται οι Κορδοι.ΑΠΟΣΤΟΛΗ - ΑΡΜΠΙΛ, ιρακιν Κουρδιστν. «Το ιρακιν Κουρδιστν βρσκεται στην εμπροσθοφυλακ του παγκσμιου αγνα εναντον της πιο ειδεχθος μορφς τρομοκρατας. Αν η Δση δεν μας στηρξει, θα υποστε η δια πολ σντομα τις συνπειες, πως δειξε με τον πιο ντονο τρπο η κτηνδης δολοφονα του Αμερικανο δημοσιογρφου Τζιμς Φλε». Αυτ εναι το λιτ-μοτφ της τοπικς κυβρνησης των Κορδων, στο βρειο Ιρκ, ταν αναφρονται στη δραματικ κρση που προκλεσε η επλαση των φανατικν ισλαμιστν της οργνωσης «Ισλαμικ Κρτος» στη δυτικ Συρα και το βρειο Ιρκ. Υπ την οπτικ αυτ, οι Κορδοι αξιωματοχοι δικαιολογον τις πιεστικς εκκλσεις τους στη Δση για βαρ οπλισμ στε να αντιμετωπσουν αποτελεσματικ τον αδυσπητο εχθρ.
Εκκλσεις, που δεν μειναν χωρς αποτλεσμα. Εδ στο Αρμπλ εναι πολ συνηθισμνο να συναντ κανες Αμερικανος Βρετανος -συχν με προπηρεσα στον πλεμο κατ του Ιρκ, του 2003- σε θσεις συμβολων βασικν υπουργεων, ειδικ ταν πρκειται για εκενα που χουν σχση με την μυνα, την ασφλεια, το πετρλαιο και το φυσικ αριο. Οι Αμερικανο βομβαρδζουν τους τζιχαντιστς, λειτουργντας σαν αεροπορα των «Πεσμεργκ», δηλαδ των κουρδικν ενπλων δυνμεων και χουν αρχσει να στλνουν πλα στους πιο αξιπιστους συμμχους τους στην περιοχ.

Επιφυλξεις
Ωστσο λλες ισχυρς δυτικς χρες, συμπεριλαμβανομνης της Γερμανας, διατηρον επιφυλξεις καθς φοβονται τι τα πλα που στλνονται σμερα στους Κορδους για να αναχαιτσουν τους τζιχαντιστς, θα μποροσαν αριο να χρησιμοποιηθον σε ναν καινοργιο πλεμο, αυτ τη φορ με την κεντρικ κυβρνηση της Βαγδτης, με διακβευμα την απσχιση του Κουρδιστν και τη δημιουργα ανεξρτητου κρτους.
Ηδη, η κατληψη του Κιρκοκ, βασικο πετρελακο κμβου του βορεου Ιρκ απ τους Πεσμεργκ, με αφορμ τη διλυση του ιρακινο στρατο απναντι στους τζιχαντιστς, ενσχυσε αυτος τους φβους. Λγο αργτερα, ο πρεδρος των Κορδων, Μασοντ Μπαρζαν, εξγγειλε δημοψφισμα με το ερτημα της ανεξαρτησας, εν επιταχνονται οι απευθεας εξαγωγς πετρελαου απ την περιοχ σε τρτες χρες, μσω Τουρκας. Θα αποτελσει λοιπν ο πλεμος τη ματωμνη μτρα που θα γεννσει το ανεξρτητο κουρδικ κρτος, ικανοποιντας εν μρει τους ιστορικος, αλυτρωτικος πθους των Κορδων; «Το δλημμα δεν βρσκεται σ’ εμς, αλλ στους Αραβες γετονς μας», δηλνει στην «Κ» αντερος αξιωματοχος της τοπικς, κουρδικς κυβρνησης, υπ την προπθεση της ανωνυμας. «Εμες εμαστε λα αυτ τα χρνια διατεθειμνοι να παραμενουμε σε να ομσπονδο ιρακιν κρτος, αλλ μνον εφσον εφαρμοστε πλρως το υπρχον σνταγμα, το οποο παραβιστηκε κατ κρον απ την προηγομενη κυβρνηση του Μαλικ: Το ρθρο 104 του συντγματος προβλεπε δημοψφισμα στο Κιρκοκ και λλες αμφισβητομενες περιοχς, στερα απ απογραφ πληθυσμο υπ την εποπτεα του ΟΗΕ, για να αποφασιστε αν μενουν στη διοκηση της Βαγδτης αν περσουν στο ιρακιν Κουρδιστν. Αυτ δεν γιναν ποτ, πως δεν εφαρμστηκαν οι προβλεπμενες διαδικασες για τη διανομ των εσδων απ το πετρλαιο και το φυσικ αριο. Αν συνεχιστε η δια πολιτικ απ τη Βαγδτη, ειδικ στερα απ σα μεσολβησαν κατ την πρσφατη κρση, εναι αδνατο να παραμενουμε σ’ αυτ το κρτος και θα επιλξουμε την ανεξαρτησα».
Ανλογες ταν οι εκτιμσεις Ευρωπαου διπλωμτη στο Αρμπλ. «Οι Κορδοι του Ιρκ κινονται με πολ μετρημνα, υπολογισμνα βματα. Τρα εκτιμον τι η κρση με το Ισλαμικ Κρτος τους προσφρει μια χρυσ ευκαιρα. χοντας ενισχυθε στρατιωτικ απ τη Δση, θα οργανσουν, πιθαντατα, το δημοψφισμα μχρι τον Νομβριο και εναι μλλον ββαιο τι το 60-70% του πληθυσμο, ακμη και στις αμφισβητομενες περιοχς πως το Κιρκοκ, θα ταχθε υπρ της απσχισης. Αλλ αυτ δεν σημανει κατ’ ανγκη τι ο Μπαρζαν θα κηρξει την λλη ημρα ανεξαρτησα. Θα το κρατσει σαν να πολ ισχυρ διαπραγματευτικ πλο στη φαρτρα του για να υπαγορεσει τους ρους του στη Βαγδτη και... βλποντας και κνοντας».
«πειτα απ σα γιναν με την προλαση του Ισλαμικο Κρτους, η οποα, κακ τα ψματα, εχε την υποστριξη τουλχιστον την ανοχ μεγλου τμματος των σουνιτν Αρβων, δεν υπρχει λλη λση απ τη μετατροπ του Ιρκ σε συνομοσπονδα, με να σιιτικ, να σουνιτικ και να κουρδικ αυτνομο κρτος», μας λει ο διος Κορδος αξιωματοχος. «Εναι ενδιαφρον τι μχρι το 2005, υπρ της συνομοσπονδας τσσονταν οι Κορδοι και οι σιτες, εν οι σουντες, που εχαν κυραρχο ρλο επ Σαντμ Χουσεν, πστευαν τι θα ξανρθουν στα πργματα χρη στην πεισματικ αντστασ τους απναντι στους Αμερικανος και τι θα τους πταγαν ξω απ τη Βαγδτη. Σμερα, εναι οι σουντες που πιζουν για να "Σουνιτιστν", ανλογο με το ιρακιν Κουρδιστν, με τις δικς του νοπλες δυνμεις και τη δικ του τοπικ κυβρνηση, χοντας υποστε επ χρνια ντονη καταπεση απ την κυβρνηση των σιιτν. Σε κθε περπτωση, το δλημμα που τθεται για το Ιρκ εναι, με ρεαλιστικος ρους, συνομοσπονδα διλυση».
Η αντικατσταση του κατ γενικ ομολογα αποτυχημνου σιτη πρωθυπουργο Νορι αλ Μαλικ απ τον επσης σιτη, αλλ μετριοπαθστερο Χιντερ αλ Αμπντι, με τη στριξη τσο των ΗΠΑ σο και του γειτονικο Ιρν τυχε ευμενος υποδοχς απ τους Κορδους. Η κυβρνηση του Αρμπλ στειλε αντιπροσπους στη Βαγδτη στις διαπραγματεσεις για τον σχηματισμ νας, αντιπροσωπευτικς κυβρνησης και οι πληροφορες μας λνε τι η να κυβρνηση μπορε να ανακοινωθε και την εβδομδα που ρχεται. Σε κθε περπτωση, ,τι κερδζεται με τα πλα πολ δσκολα ανατρπεται στο τραπζι των διαπραγματεσεων. Οι «Πεσμεργκ» ρθαν για να μενουν στο Κιρκοκ και τις λλες αμφισβητομενες περιοχς, ανεβζοντας απ πντε σε οκτ εκατομμρια τον πληθυσμ του ολονα και λιγτερο «ιρακινο» Κουρδιστν.

Μχες στο φργμα της Μοσολης
Στο μεγλο φργμα της Μοσολης οι Κορδοι ελγχουν την κατσταση αλλ οι τζιχαντιστς επιχειρον αντεπθεση και οι δημοσιογρφοι αναγκστηκαν χθες να εγκαταλεψουν την περιοχ. Ο επικεφαλς των Πεσμεργκ Μανσορ Μπαρζαν, γιος του προδρου του Κουρδιστν, επε τι απθησαν τους τζιχαντιστς δδεκα χιλιμετρα απ το φργμα και επιχειρον να προωθηθον και προς τη Μοσολη. Σφοδρς μχες και στην Τζαλουα της Σουλεμανγιας. Οι τζιχαντιστς εχαν 17 νεκρος, εν οι Πεσμεργκ χασαν 12 νδρες.