Βασλης Φουρτονης, συνταξιοχος δσκαλος

, 24 2014

O .
www.fourtounis.grπως αναφρει δημοσευμα της βρετανικς Independent οι ισλαμικς δυνμεις που κατευθνονται προς τη δυτικ Συρα, απειλον να καταλβουν το σνολο μρος του Χαλεπου κτι που που μπορε να υποχρεσει τις ΗΠΑ να δρσει σε συνεννηση με τον πρεδρο σαντ, τον οποο προσπθησε να εκτοπσει.
Σμφωνα με πηγς της Independent οι ΗΠΑ χουν δη βοηθσει κρυφ την κυβρνηση σαντ μσω της Γερμανικς υπηρεσας πληροφοριν. Αυτ εξηγε μλιστα γιατ τα Συριακ αεροσκφη μποροσαν να στοχεσουν με ακρβεια κατ των ανταρτν.

Αντιμετωπζεται ακμα και το ενδεχμενο αμερικνικης στρατιωτικς επμβασης στη Συρα
www.fourtounis.grΤο ενδεχμενο αμερικνικης στρατιωτικς επμβασης στη Συρα επανλθε στο προσκνιο την Πμπτη ταν ο πρεδρος του Γενικο Επιτελεου Στρατο της Ουσινγκτον, στρατηγς Martin Dempsey δλωσε πως οι τζιχαντιστς δε μπορον να αντιμετωπιστον χωρς το τμμα του οργανισμο που εδρεει στη Συρα. Παρλληλα τνισε τον κνδυνο επ' αριστον επιβωσης του Isis αν χει να μεγλο και ασφαλς καταφγιο στη Συρα.
Απ την πλευρ του ο υπουργς μυνας των ΗΠΑ, επε τι δεν θα απκλειε οποιαδποτε δυναττητα στρατιωτικς δρσης κατ της τρομοκρατικς οργνωσης του Ισλαμικο Κρτους, χωρς ωστσο να δσει καμα νδειξη πως ο αμερικανς πρεδρος Μπαρκ Ομπμα θα ενκρινε μεσα την διενργεια αεροπορικν επιδρομν στη Συρα, μια πρξη που σμφωνα με το Πεντγωνο, εμπεριχει το ρσκο να σκοτωθον αθοι πολτες και γυναικπαιδα.
«Εναι πρα απ μια απλ τρομοκρατικ ομδα. Αυτ η οργνωση ξεπερν τα σα γνωρζαμε, εναι μια περπλοκη και καλ χρηματοδοτομενη ομδα, περισστερο απ οποιαδποτε λλη», καταλγει ο Χιγκελ.
«Η ISIS δεν γνεται να ηττηθε απλς και μνο σκοτνοντας τις «κεφλες» της ηγεσας της, καθς δεδομνης της αποκεντρωμνης κεντρικς της διοκησης, πολλο μπειροι στρατιτες θα μποροσαν σε περπτωση ανγκης να ανελιχθον στις τξεις της ιεραρχας και να αναλβουν την ηγεσα της οργνωσης», υποστηρζει, αννυμα, νας πρκτορας της CIA που μλησε στην εφημερδα New York Times. Και προσθτει: «αν μαθε κτι η ISIS απ την εμπειρα της Αλ Κιντα εναι πως πρπει να περιμνουν τι κποια στιγμ θα σκοτωθε κποιο απ τα αντερα στελχη της ηγεσας της, οπτε χουν δη εκπονηθε σχδια για την διδοχη των ανθρπων αυτν».

Ποια ταν η θση των ΗΠΑ στο παρελθν για το πρβλημα της Συρας
Ττε ο Πρεδρος Ομπμα επιθυμοσε να ανατρψει τον Πρεδρο της Συρας Μπασρ Αλ σαντ, πως κανε και με τον Καντφι στην Λιβη κ.λ.π. φρασε μλιστα στο σημεο η κυβρνηση Ομπμα, να στηρζει κατ καιρος τους τζιχαντιστς τσο στη Λιβη, σο και στη Συρα και με τον τρπο αυτ να στρνει ουσιαστικ το χαλ για την ανπτυξη και την εξπλωση του Ισλαμικο Κρτους.
Η κυβρνηση των ΗΠΑ στειλε δισεκατομμρια δολρια σε βοθεια και πλα σε αντικαθεστωτικς ομδες στη Συρα, πολλς απ τις οποες συμμχησαν εντχθηκαν μεσα στους τζιχαντιστς. Σμφωνα με τους New York Times, η CIA επβλεπε «τη μυστικ αυτ αερογφυρα πλων και εξοπλισμο» προς τους αντρτες δη απ τις αρχς του 2012.
Πολλο απ τους ηγτες των ανταρτν στη Λιβη, τους οποους ο Λευκς Οκος υποστριζε στην προσπθει τους να ανατρψουν τον Καντφι, πρασαν αργτερα στη Συρα για να ενταχθον σε ομδες τζιχαντιστν που πολεμοσαν εναντον του Μπασρ Αλ σαντ.
Στην πραγματικτητα η κυβρνηση Ομπμα με το να στηρζει τους αντρτες στη Λιβη και τη Συρα δημιοργησε ναν «παρδεισο» για τους τζιχαντιστς και ευνησε την νοδ τους.
Παρλληλα μως με την αμερικανικ πολιτικ που ενθρρυνε την εξπλωση των ισλαμιστν σε λη την περιοχ και οι σμμαχοι των ΗΠΑ – η Σαουδικ Αραβα, το Κατρ, το Κουβιτ και η Τουρκα – εκπαδευαν, χρηματοδοτοσαν και εξπλιζαν τους τρομοκρτες του Ισλαμικο Κρτους.

Κοιν γραμμ Ομπμα – Ερντογν κατ του Ασαντ
www.fourtounis.grΟι Ηνωμνες Πολιτεες και η Τουρκα εχαν συμφνησει το 2013 να αυξσουν τις πισεις με σκοπ να εκδιωχθε ο Μπασρ αλ σαντ απ την εξουσα και να τερματιστε η εμφλια διαμχη στη Συρα.
Ττε ο πρεδρος Ομπμα υποστριζε σε συνντευξη τπου τι τα δο θνη χουν «κοιν συμφρον στην ειρνη», και πως επιθυμα τους εναι η «εξομλυνση των σχσεων» της Τουρκας με το Ισραλ.
Ο Αμερικανς ηγτης πρσθετε τι ο διος και ο Τορκος πρωθυπουργς συμφνησαν να συνεχσουν να συνεργζονται για την κρση στη Συρα στε να τελεισει η «τυραννα του σαντ» και για τον τελεισει η στη Συρα.

 

Η Χλαρι Κλντον αντθετη με τον Ομπμα
www.fourtounis.grΗ Συρα σπαρσσεται απ εμφλιο πλεμο εδ και τρα χρνια, ο σαντ συνεχζει να βρσκεται στην εξουσα, εν οι τζιχαντιστς κερδζουν δαφος απ τους πιο μετριοπαθες αντρτες, σημεινουν οι επικριτς του Λευκο Οκου στις ΗΠΑ.
«Η αποτυχα να βοηθσουμε να σχηματιστε μια αξιπιστη μχιμη δναμη αποτελομενη απ τους ανθρπους που ξεκνησαν τις διαδηλσεις εναντον του σαντ —ισλαμιστς, οπαδο ενς κοσμικο κρτους, και λους σοι ταν ανμεσα τους—, η αποτυχα αυτ φησε να μεγλο κεν, το οποο καλπτουν τρα οι τζιχαντιστς», επε η Χλαρι Κλντον στη συνντευξ της στο περιοδικ The Atlantic.

 

 

Ποιοι εναι η ISIS ΙΚΙΛ, δηλαδ οι τζιχαντιστς
www.fourtounis.grΗ ISIS ιδρθηκε πριν απ μα δεκαετα στο Ιρκ, ως μα απ τις πολλς φονταμενταλιστικς πολιτικοστρατιωτικς οργανσεις του Αραβικο Κσμου οι οποες ενστερνζονται το παλαι Βαχαβιτικ δγμα για αδικοπο «Ιερ πλεμο» (Τζιχντ). Ο στχος της ταν η δημιουργα Ισλαμικο κρτους στο Ιρκ τουλχιστον στο Βρειο Ιρκ που οι Σουντες μουσουλμνοι πλειοψηφον. Λγω των καταβολν της αντλε μαχμους απ δυσαρεστημνους Σουντες Αραβες του βορεου Ιρκ, οι οποοι κατ καννα αποκλεσθηκαν απ την εξουσα μετ την πτση του Σαντμ Χουσεν ο οποος στριζε την εξουσα του κυρως στον σουνιτικ πληθυσμ (απ τον οποο λλωστε προερχταν). Η να Ιρακιν κυβρνηση Αλ Μαλκι εναι κυρως σιιτικ και οι στρατιωτικς δυνμεις της χουν προβε κατ καιρος σε απρκλητες βιαιτητες εις βρος του σουνιτικο πληθυσμο, μλλον εκδικητικο χαρακτρα. Φανεται πως ο διος ο Μαλκι δεν μπορε να τις ελγξει αποτελεσματικ. Η αλθεια εναι τι ο σιιτικς πληθυσμς του Ιρκ υπφερε πολ, χοντας χιλιδες θματα κατ τις δεκαετες της κυριαρχας του κμματος Μπαθ και του Χουσεν. πως θα δομε, η ISIS ενισχεται πλον και απ Σουντες της Συρας οι οποοι αντιτθενται στο σιιτικ-αλεβιτικ καθεστς του Ασαντ.
Εναι προφανς τι η ISIS αξησε την επιρρο της και τις περιοχς που ελγχει, εκμεταλλευμενη σημαντικ την υπερχιλιετ πλον διαμχη ανμεσα στις δο κριες τσεις εντς του Ισλμ, τους Σουντες και τους Σιτες. Το σχσμα ανμεσα στους δο κλδους χρονολογεται αμσως μετ τον θνατο του Προφτη Μωμεθ και ο κριος λγος διαφωνας τους γγυτο στο ποιος θα πρεπε να εναι ο ηγτης του Ισλαμικο Χαλιφτου. Οι Σιτες εναι οι απγονοι των υποστηρικτν του Αλ, γαμβρο του Μωμεθ, εν οι Σουντες εναι οι απγονοι εκενων που αντιτχθηκαν σε αυτν την προοπτικ. Τελικ ο Αλ και οι γιοι του χασαν τη ζω τους σε αυτ τη διαμχη, αλλ το σχσμα για τον Ισλαμικ Κσμο (ανλογο της διαρεσης των Χριστιανν σε Ορθοδξους, Καθολικος, Προτεστντες κ.α.) εχε συντελεσθε. Οι Σουντες εναι σμερα η συντριπτικ πλειοψηφα εντς του Ισλμ συνιστντας περ το 86-88 % των 1,6 δισεκατομμυρων μουσουλμνων του κσμου. Η Αγυπτος, η Σαουδικ Αραβα και η Ινδονησα εναι μερικς μεγλες χρες στις οποες οι Σουντες συνιστον νω του 90 % του ισλαμικο πληθυσμο.
Οι Σιτες συνιστον μλις το 10 % του παγκσμιου μουσουλμανικο πληθυσμο και πλειοψηφον μνο σε τσσερις απ τις περπου 50 μουσουλμανικς χρες του πλαντη: στο Ιρν το οποο εναι απ αινες ο κριος υπερασπιστς των απανταχο Σιιτν, στο Αζερμπατζν, στο Ιρκ και στο Μπαχριν. Μεγλες σιιτικς μειοντητες υπρχουν στις Υεμνη, Συρα, Λβανο, Κατρ, Τουρκα, Ηνωμνα Αραβικ Εμιρτα, Κουβιτ, Σαουδικ Αραβα, Πακιστν, Αφγανιστν και αλλο. Οι Αλεβτες εναι να αρκετ γνωστ παρακλδι των Σιιτν.