Πηγ: Σγχρονη Ρωσα

8 2014

www.fourtounis.grΤι λλαξε στην καθημεριντητα της Κριμαας τρεις μνες μετ την επαννωσ της με τη Ρωσα; Αξηση τιμν, αλλ και μισθν, προβλματα προσαρμογς στο νο φορολογικ σστημα, και θετικς προοπτικς για τον τουρισμ στη χερσνησο – θρετρο της Μαρης Θλασσας.

Λγο περισστερο απ τρεις μνες χουν περσει, απ τη στιγμ που η Κριμαα εντχθηκε στη Ρωσικ Ομοσπονδα. Η RBTH σας παρουσιζει τη ζω στη χερσνησο, μσα απ ιστορες συνηθισμνων ανθρπων που διηγονται, πως το ροβλι και η εισαγωγ της ρωσικς νομοθεσας χουν αλλξει την οικονομικ πραγματικτητα και την καθημεριντητα τους στη Δημοκρατα της Κριμαας.  

Εναι μσα Ιουνου. Ο λιος καει, θερμοκρασα 25°C υπ σκι. χω σταματσει σε να βενζινδικο ενς απ τους βασικος αυτοκινητοδρμους της Κριμαας, της κεντρικς οδικς αρτηρας που συνδει τις μεγλες πλεις της χερσονσου. Ο ιδιοκττης ενς ξεχαρβαλωμνου ρωσικο «Lada Priora», γεμζει το ρεζερβουρ και απολαμβνει τον λιο. Τα πσω καθσματα εναι γεμτα με τελρα απ μεγλες κκκινες φρεσκοκομμνες φρουλες. «Φτος, η σοδει ταν πολ καλ. χουμε τσο πολ φρουλα, που η τιμ της χει πσει αρκετ χαμηλ. Εγ τη δνω κατ μσο ρο 1,5 δολριο, αντ για 2,5-3,5 που εναι η συνηθισμνη τιμ στο χονδρεμπριο ττοια εποχ», λει κπως στεναχωρημνος ο ιδιοκττης του «Λντα».

Ο Ρασντ, πως μας συστθηκε ο διος, εναι Τταρος και κατγεται απ την ενδοχρα της χερσονσου. Η επιχερησ του με τα φροτα, εναι μια οικογενειακ δραστηριτητα τουλχιστον εκοσι ετν. Ο Ρασντ ξεκινει απ τα χαρματα και ακολουθε να συγκεκριμνο δρομολγιο. Περνει με το αμξι του μσα απ τα χωρι γρω στις 5-6 το πρω, αφνει στους μικροκαλλιεργητς δεια τελρα σε προκαθορισμνα σημεα και μετ απ μια-δυο ρες, γυρζει και φορτνει τα γεμτα τελρα με φροτα της εποχς. τσι, μσα σε να πρων,  μπορε να συγκεντρσει μχρι και να τνο φρουλας.

Η αριθμητικ του εμπορου που διεξγει, εναι απλ. Αγορζει για περπου 50-80 σεντς το κιλ και πουλει στους χονδρεμπρους στις μεγλες πλεις της Κριμαας 3-5 φορς πιο ακριβ. «Οι συναλλαγς στο παζρι γνονται μνο σε ροβλια, η τιμ απ συνθεια αναφρεται σε ουκρανικς γκρβνες και εγ, για σιγουρι, κρατω τα χρματα μου σε ευρ», λει. Με την νταξη της Κριμαας στη Ρωσα, ελχιστα πργματα χουν αλλξει για το Ρασντ. Ο διος εναι μπορος φροτων και το χειρτερο πργμα που μπορε να συμβε στη δουλει του εναι μια φτωχ σοδει. Η οικογνεια του Ρασντ, πως και πολλο λλοι κτοικοι της ενδοχρας της Κριμαας τρφονται, κυριολεκτικ, απ τη γη. Ο διος, αν και με κπως ελαστικ κριτρια, μπορε να τοποθετηθε στην κατηγορα του μικρομεσαου επιχειρηματα, που αποτελε την ραχοκοκαλι της οικονομας της Κριμαας.  

 

Αναβθμιση του τουριστικο τομα

www.fourtounis.grΕναι σαφς τι κθε επιχερηση που λειτουργε στην Κριμαα, χει πλον εισλθει σε μια περοδο «αναταραχς». Οι νομικς ονττητες πρπει να καταχωρηθον εκ νου, οι επιχειρηματες θα πρπει να μθουν το καινοργιο φορολογικ σστημα και να ανοξουν εταιρικος λογαριασμος σε ρωσικς Τρπεζες. Με λα αυτ, δο μνες πριν υπρχαν προβλματα. Αλλ τρα, στη χερσνησο χουν δη ανοξει 300 υποκαταστματα Τραπεζν. Για σγκριση, μχρι το δημοψφισμα στη χερσνησο (16.03.14), λειτουργοσαν 900 καταστματα τραπεζν.

«Πριν, δουλεαμε μσω του γραφεου μας στο Κεβο. Εχαμε φτιξει εταιρεα στην Ουκρανα και με αυτν κλεναμε τις συμφωνες για τις πληρωμς μας στα ξενοδοχεα της Κριμαας», λει ο πρεδρος της εταιρεας «Multitour» που ειδικεεται σε οργανωμνες εκδρομς στις χρες της Κοινοπολιτεας Ανεξαρττων Κρατν (ΚΑΚ), Αλεξι Βισκανοφ. Η εταιρεα του δραστηριοποιεται στην Κριμαα απ το 1997. «Τρα, εργαζμαστε απ’ ευθεας στη χερσνησο. Σε σχση με την ουκρανικ νομοθεσα, ορισμνα πργματα χουν αλλξει. Για παρδειγμα, τα γγραφα που απαιτονταν για το κλεσιμο της συμφωνας ταν λιγτερα, απ’ ,τι σμερα που εργαζμαστε με το ρωσικ Δκαιο. Δηλαδ, ταν πιο απλ. ταν αρχσαμε να συνεργαζμαστε απευθεας, κανες απ την κριμακ πλευρ δεν ξερε με υπευθυντητα να μας πει επακριβς τις εδους συμφωνητικ πρεπε να συνομολογσουμε. τσι, τελικ, τα ξενοδοχεα συμφνησαν με τους ρους μας».

Ναι, ο Τουρισμς ταν η δραστηριτητα που φερνε πντα τη χερσνησο το βασικ της εισδημα. Και τρα, οι διευθυντς των εταιρειν που θλουν να προσφρουν ποιοτικς διακοπς στην οικονομικ κατηγορα, «μυρστηκαν» την προοπτικ και τις νες ευκαιρες. Γνεται μχη για τον τουρστα αυτς της κατηγορας και οι ιδιοκττες των ιδιωτικν – «μαρων» καταλυμτων (μικρν ξενοδοχεων), που δεν χουν καταχωρσει την επιχερηση τους στον σχετικ κατλογο του Οργανισμο Τουρισμο και προσφρουν το ελχιστο των υπηρεσιν, θα εναι οι χαμνοι της νας τουριστικς πραγματικτητας στην Κριμαα.

Ο ντπιος «ξενοδχος» Νικολι, για παρδειγμα, χει να μικρ ξενοδοχεο με 6 δωμτια στα νοτιοδυτικ της χερσονσου, κοντ στη Σεβαστοπολη στο χωρι Ουγκλοβγιε. Μχρι σμερα, δολευε «μαρα». Δεν δλωνε την επιχερησ του για να αποφγει την πληρωμ φρων. «Τρα, το παραμθι τι στα ξι δωμτια φιλοξενονται «φλοι», δεν περνει», λει, προετοιμαζμενος ο διος να δεχθε την επσκεψη των ελεγκτν της Εφορας. Επσης, κοντ στο «φιλξενο» συγκρτημα διαμερισμτων νοιξε μια πανσιν με πισνα και με λες τις σγχρονες ανσεις για τους τουρστες των οικογενειακν διακοπν. Ο ανταγωνισμς και η προοπτικ της αναγκαστικς νομιμοποησης της επιχερησης –με ,τι αυτ συνεπγεται σε κστος– τον κνει να σκφτεται πλον την πληση του μικρο ξενοδοχεου.

Η συνχιση της λειτουργας του «μικρομγαζου» τους πως παλι, εκτς απ τον Τουρισμ, ανησυχε και επιχειρηματες σε λλους κλδους. Για παρδειγμα, τους ιδιοκττες των μικρν γενικν καταστημτων που λειτουργον σαν ολομερα μνι-μρκετ. «Το κριο πρβλημα, εναι το θμα των αδειν πλησης αλκολ. Μχρι το τλος του 2014 ισχει η παλι ουκρανικ δεια. Αλλ, τι γνεται με αυτς που ληξαν, πως με τη δικι μου, που ληξε τον Απρλιο. Κανες δεν πρκειται να την ανανεσει», λει ο Σεργκι, ιδιοκττης πολλν καταστημτων «μνι μρκετ – 24 ρες».

«Αναφορικ με τους φρους και τις εμπορικς συναλλαγς, η ρωσικ νομοθεσα εναι πιο τυπικ και ξεκθαρη, αλλ χει πιο αυστηρς απαιτσεις για τους ρους λειτουργας της επιχερησης. Για παρδειγμα, δεν μπορομε να πουλσουμε αλκοολοχα ποτ μετ τις 11 μ.μ. τσι, δεν ξρω πλον τι να κνω». Την δια στιγμ, η μετβαση απ τη γκρβνα στο ροβλι, δωσε στο Σεργκι και τους συναδλφους του μικρομεσαους επιχειρηματες, να απρσμενο οικονομικ πλεονκτημα. Στη χερσνησο εξακολουθον να υπρχουν προβλματα με τα χαρτονομσματα μικρς αξας και τα μικρ νομσματα (ισοδναμης αξας των 15-30 σεντς). τσι, τα εμπορικ δκτυα και οι αλυσδες καταστημτων λυσαν το πρβλημα δια της απλοστερης οδο: Στρογγυλοποησαν τις τιμς προς τα πνω. Ακμα και η αγορ της καθημερινς εφημερδας δυσκλεψε. λοι οι εφημεριδοπλες στα κισκια και στις πολυσχναστες διαβσεις τρα πουλνε τον Τπο μνο «χωρς ρστα».

 

Αξηση μισθν, αλλ και … τιμν

Τα τσιγρα, επσης, εξακολουθον να πωλονται με την παλι ειδικ σμανση φορολογας καπνο, αλλ την δια στιγμ εναι φθηντερα κατ 15%-20%, απ’ ,τι στη γειτονικ περιφρεια του Κρασνοντρ. Την Ανοιξη, αυτ η διαφορ στην τιμ των τσιγρων δημιοργησε να νο φαινμενο. «Το Φεβρουριο και το Μρτιο, ρχονταν σε μονομερη «εκδρομ» απ την Σταυροπολη (πλη στη ντια Ρωσα, δπλα στην περιφρεια Κρασνοντρ), ειδικ για να φορτσουν τα πορτ μπαγκζ των αυτοκιντων τους με καφσια μπρες και κοτες με πακτα τσιγρων», θυμται ο Αλεξι Βισκανοφ.

Η ποικιλα των προντων στα σοπερ μρκετ παρμεινε σχεδν η δια. Τα μνα που ρχισαν να εξαφανζονται, εναι τα ουκρανικ σοκολατκια! Ωστσο, πολλο νθρωποι, περιμνοντας την φιξη της ρωσικς λιανικς, ρχισαν να αγορζουν και να αποθηκεουν τρφιμα μακρς διρκειας, πως ζχαρη, ζυμαρικ, αλερια και δημητριακ. «Φανεται, τι λα εναι πως πριν, μνο που λιγστεψαν οι επιλογς μρκας στα μακαρνια», λει πελτης του τοπικο σοπερ μρκετ «Σιλπ». Αν μας ρθει εδ η αλυσδα «ζμπουκα βκοσα» (αλυσδα καταστημτων τροφμων κατηγορας premium), ττε, φυσικ, θα υπρχουν περισστερες μρκες ζυμαρικν, αλλ θα κοστζουν 4,5 δολρια το πακτο. Τιμ που δεν μπορ να πληρσω. Νομζω, τι απ’ το Φθινπωρο λα θα κοστζουν ακριβτερα», καταλγει με μια απαισιδοξη ντα ο ντπιος καταναλωτς.

Οι τιμς στο κρας «πταξαν» επσης στα ψη. Το φιλτο κοστζει περπου 10,4 δολρια το κιλ. «Αλλ αυτ οφελεται στο τι το κρας το προμηθευμαστε απ τα ανατολικ της Ουκρανας, την περιφρεια Λουγκνσκ και τη φρμα ζων δυστυχς την βομβρδισαν. τσι, η επιχερηση κλεισε», λει ο συνομιλητς μας.

Οι τιμς για τα φροτα, πως και το βασικ καλθι του καταναλωτ στην Κριμαα πριν απ την νταξη της στη Ρωσικ Ομοσπονδα, ταν φθηντερα κατ 15%-20%, αλλ και οι μισθο ταν πιο χαμηλο. Για παρδειγμα, το μηνιαο εισδημα του ουκρανο νστολου στα Σματα Ασφαλεας  ταν περπου 356 δολρια. Αυτ ταν η τελευταα «ουκρανικ» μισθοδοσα του αστυνομικο Μιχαλ στα τλη Φεβρουαρου. Μχρι τη σνταξη του εχαν μενει μνο τρεις μνες. Τον Απρλιο που πρε του ανετθη υπηρεσα, αυτ τη φορ στη ρωσικ Αστυνομα, πρε και τον αντστοιχο μισθ, 1.760 δολρια. Φυσικ με την προπθεση να περσει την αξιολγηση.

Ο Μιχαλ, πρε τα πνω του: «Σκφτηκα, η σνταξη εναι καλ. Αλλ εμαι ακμα νος και μπορ να δουλψω ξαν!». Και δεν εναι ο μνος που βρθηκε σε καλτερη θση στη χερσνησο. Μαζ του, και λοι σοι ταν υπλληλοι σε κρατικς υπηρεσες. Οι νες απολαβς τους ξεπερνον τους παλιος μισθος κατ τρεις και τσσερεις φορς. Για σγκριση, μχρι την αλλαγ καθεσττος στην Κριμαα, νας μισθς της τξης των 590 δολαρων αφοροσε σε απολαβς μιας μικρς ελτ των εργαζομνων, πως για παρδειγμα οι επικεφαλς τμημτων των μεγλων Τραπεζν.

Οι «κριμτσνιε» (πως αποκαλονται οι ντπιοι κτοικοι της χερσονσου) αρσκονται να λνε: «Για να χαρες τη ζω πρπει να τη ζσεις στην Κριμαα». Οτως λλως, το Μρτιο του 2014 η ζω των κατοκων της Κριμαας λλαξε. Το κατ πσο λλαξε πραγματικ, θα το δεξει σντομα η δια η ζω.