Ç êáèçìåñéíÞ æùÞ óôçí Êñéìáßá ìåôÜ ôçí ÝíôáîÞ ôçò óôç ÑùóéêÞ Ïìïóðïíäßá

ΠηγÞ: Σýγχρονη Ρωσßα

Ôñßôç 8 Éïõëßïõ 2014

www.fourtounis.grΤι Üλλαξε στην καθημερινüτητα της Κριμαßας τρεις μÞνες μετÜ την επανÝνωσÞ της με τη Ρωσßα; Αýξηση τιμþν, αλλÜ και μισθþν, προβλÞματα προσαρμογÞς στο νÝο φορολογικü σýστημα, και θετικÝς προοπτικÝς για τον τουρισμü στη χερσüνησο – θÝρετρο της Μαýρης ΘÜλασσας.

Λßγο περισσüτερο απü τρεις μÞνες Ýχουν περÜσει, απü τη στιγμÞ που η Κριμαßα εντÜχθηκε στη ΡωσικÞ Ομοσπονδßα. Η RBTH σας παρουσιÜζει τη ζωÞ στη χερσüνησο, μÝσα απü ιστορßες συνηθισμÝνων ανθρþπων που διηγοýνται, πως το ροýβλι και η εισαγωγÞ της ρωσικÞς νομοθεσßας Ýχουν αλλÜξει την οικονομικÞ πραγματικüτητα και την καθημερινüτητα τους στη Δημοκρατßα της Κριμαßας.  

Εßναι μÝσα Ιουνßου. Ο Þλιος καßει, θερμοκρασßα 25°C υπü σκιÜ. ¸χω σταματÞσει σε Ýνα βενζινÜδικο ενüς απü τους βασικοýς αυτοκινητοδρüμους της Κριμαßας, της κεντρικÞς οδικÞς αρτηρßας που συνδÝει τις μεγÜλες πüλεις της χερσονÞσου. Ο ιδιοκτÞτης ενüς ξεχαρβαλωμÝνου ρωσικοý «Lada Priora», γεμßζει το ρεζερβουÜρ και απολαμβÜνει τον Þλιο. Τα πßσω καθßσματα εßναι γεμÜτα με τελÜρα απü μεγÜλες κüκκινες φρεσκοκομμÝνες φρÜουλες. «ΦÝτος, η σοδειÜ Þταν πολý καλÞ. ¸χουμε τüσο πολý φρÜουλα, που η τιμÞ της Ýχει πÝσει αρκετÜ χαμηλÜ. Εγþ τη δßνω κατÜ μÝσο üρο 1,5 δολÜριο, αντß για 2,5-3,5 που εßναι η συνηθισμÝνη τιμÞ στο χονδρεμπüριο τÝτοια εποχÞ», λÝει κÜπως στεναχωρημÝνος ο ιδιοκτÞτης του «ΛÜντα».

Ο Ρασßντ, üπως μας συστÞθηκε ο ßδιος, εßναι ΤÜταρος και κατÜγεται απü την ενδοχþρα της χερσονÞσου. Η επιχεßρησÞ του με τα φροýτα, εßναι μια οικογενειακÞ δραστηριüτητα τουλÜχιστον εßκοσι ετþν. Ο Ρασßντ ξεκινÜει απü τα χαρÜματα και ακολουθεß Ýνα συγκεκριμÝνο δρομολüγιο. ΠερνÜει με το αμÜξι του μÝσα απü τα χωριÜ γýρω στις 5-6 το πρωÀ, αφÞνει στους μικροκαλλιεργητÝς Üδεια τελÜρα σε προκαθορισμÝνα σημεßα και μετÜ απü μια-δυο þρες, γυρßζει και φορτþνει τα γεμÜτα τελÜρα με φροýτα της εποχÞς. ¸τσι, μÝσα σε Ýνα πρωúνü,  μπορεß να συγκεντρþσει μÝχρι και Ýνα τüνο φρÜουλας.

Η αριθμητικÞ του εμπορßου που διεξÜγει, εßναι απλÞ. ΑγορÜζει για περßπου 50-80 σεντς το κιλü και πουλÜει στους χονδρεμπüρους στις μεγÜλες πüλεις της Κριμαßας 3-5 φορÝς πιο ακριβÜ. «Οι συναλλαγÝς στο παζÜρι γßνονται μüνο σε ροýβλια, η τιμÞ απü συνÞθεια αναφÝρεται σε ουκρανικÝς γκρßβνες και εγþ, για σιγουριÜ, κρατÜω τα χρÞματα μου σε ευρþ», λÝει. Με την Ýνταξη της Κριμαßας στη Ρωσßα, ελÜχιστα πρÜγματα Ýχουν αλλÜξει για το Ρασßντ. Ο ßδιος εßναι Ýμπορος φροýτων και το χειρüτερο πρÜγμα που μπορεß να συμβεß στη δουλειÜ του εßναι μια φτωχÞ σοδειÜ. Η οικογÝνεια του Ρασßντ, üπως και πολλοß Üλλοι κÜτοικοι της ενδοχþρας της Κριμαßας τρÝφονται, κυριολεκτικÜ, απü τη γη. Ο ßδιος, αν και με κÜπως ελαστικÜ κριτÞρια, μπορεß να τοποθετηθεß στην κατηγορßα του μικρομεσαßου επιχειρηματßα, που αποτελεß την ραχοκοκαλιÜ της οικονομßας της Κριμαßας.  

 

ΑναβÜθμιση του τουριστικοý τομÝα

www.fourtounis.grΕßναι σαφÝς üτι κÜθε επιχεßρηση που λειτουργεß στην Κριμαßα, Ýχει πλÝον εισÝλθει σε μια περßοδο «αναταραχÞς». Οι νομικÝς οντüτητες πρÝπει να καταχωρηθοýν εκ νÝου, οι επιχειρηματßες θα πρÝπει να μÜθουν το καινοýργιο φορολογικü σýστημα και να ανοßξουν εταιρικοýς λογαριασμοýς σε ρωσικÝς ΤρÜπεζες. Με üλα αυτÜ, δýο μÞνες πριν υπÞρχαν προβλÞματα. ΑλλÜ τþρα, στη χερσüνησο Ýχουν Þδη ανοßξει 300 υποκαταστÞματα Τραπεζþν. Για σýγκριση, μÝχρι το δημοψÞφισμα στη χερσüνησο (16.03.14), λειτουργοýσαν 900 καταστÞματα τραπεζþν.

«Πριν, δουλεýαμε μÝσω του γραφεßου μας στο Κßεβο. Εßχαμε φτιÜξει εταιρεßα στην Ουκρανßα και με αυτÞν κλεßναμε τις συμφωνßες για τις πληρωμÝς μας στα ξενοδοχεßα της Κριμαßας», λÝει ο πρüεδρος της εταιρεßας «Multitour» που ειδικεýεται σε οργανωμÝνες εκδρομÝς στις χþρες της Κοινοπολιτεßας ΑνεξαρτÞτων Κρατþν (ΚΑΚ), ΑλεξÝι Βισüκανοφ. Η εταιρεßα του δραστηριοποιεßται στην Κριμαßα απü το 1997. «Τþρα, εργαζüμαστε απ’ ευθεßας στη χερσüνησο. Σε σχÝση με την ουκρανικÞ νομοθεσßα, ορισμÝνα πρÜγματα Ýχουν αλλÜξει. Για παρÜδειγμα, τα Ýγγραφα που απαιτοýνταν για το κλεßσιμο της συμφωνßας Þταν λιγüτερα, απ’ ü,τι σÞμερα που εργαζüμαστε με το ρωσικü Δßκαιο. ΔηλαδÞ, Þταν πιο απλÜ. ¼ταν αρχßσαμε να συνεργαζüμαστε απευθεßας, κανεßς απü την κριμαúκÞ πλευρÜ δεν Þξερε με υπευθυνüτητα να μας πει επακριβþς τις εßδους συμφωνητικÜ Ýπρεπε να συνομολογÞσουμε. ¸τσι, τελικÜ, τα ξενοδοχεßα συμφþνησαν με τους üρους μας».

Ναι, ο Τουρισμüς Þταν η δραστηριüτητα που Ýφερνε πÜντα τη χερσüνησο το βασικü της εισüδημα. Και τþρα, οι διευθυντÝς των εταιρειþν που θÝλουν να προσφÝρουν ποιοτικÝς διακοπÝς στην οικονομικÞ κατηγορßα, «μυρßστηκαν» την προοπτικÞ και τις νÝες ευκαιρßες. Γßνεται μÜχη για τον τουρßστα αυτÞς της κατηγορßας και οι ιδιοκτÞτες των ιδιωτικþν – «μαýρων» καταλυμÜτων (μικρþν ξενοδοχεßων), που δεν Ýχουν καταχωρÞσει την επιχεßρηση τους στον σχετικü κατÜλογο του Οργανισμοý Τουρισμοý και προσφÝρουν το ελÜχιστο των υπηρεσιþν, θα εßναι οι χαμÝνοι της νÝας τουριστικÞς πραγματικüτητας στην Κριμαßα.

Ο ντüπιος «ξενοδüχος» ΝικολÜι, για παρÜδειγμα, Ýχει Ýνα μικρü ξενοδοχεßο με 6 δωμÜτια στα νοτιοδυτικÜ της χερσονÞσου, κοντÜ στη Σεβαστοýπολη στο χωριü Ουγκλοβüγιε. ΜÝχρι σÞμερα, δοýλευε «μαýρα». Δεν δÞλωνε την επιχεßρησÞ του για να αποφýγει την πληρωμÞ φüρων. «Τþρα, το παραμýθι üτι στα Ýξι δωμÜτια φιλοξενοýνται «φßλοι», δεν περνÜει», λÝει, προετοιμαζüμενος ο ßδιος να δεχθεß την επßσκεψη των ελεγκτþν της Εφορßας. Επßσης, κοντÜ στο «φιλüξενο» συγκρüτημα διαμερισμÜτων Üνοιξε μια πανσιüν με πισßνα και με üλες τις σýγχρονες ανÝσεις για τους τουρßστες των οικογενειακþν διακοπþν. Ο ανταγωνισμüς και η προοπτικÞ της αναγκαστικÞς νομιμοποßησης της επιχεßρησης –με ü,τι αυτü συνεπÜγεται σε κüστος– τον κÜνει να σκÝφτεται πλÝον την πþληση του μικροý ξενοδοχεßου.

Η συνÝχιση της λειτουργßας του «μικρομÜγαζου» τους üπως παλιÜ, εκτüς απü τον Τουρισμü, ανησυχεß και επιχειρηματßες σε Üλλους κλÜδους. Για παρÜδειγμα, τους ιδιοκτÞτες των μικρþν γενικþν καταστημÜτων που λειτουργοýν σαν ολοÞμερα μßνι-μÜρκετ. «Το κýριο πρüβλημα, εßναι το θÝμα των αδειþν πþλησης αλκοüλ. ΜÝχρι το τÝλος του 2014 ισχýει η παλιÜ ουκρανικÞ Üδεια. ΑλλÜ, τι γßνεται με αυτÝς που Ýληξαν, üπως με τη δικιÜ μου, που Ýληξε τον Απρßλιο. Κανεßς δεν πρüκειται να την ανανεþσει», λÝει ο ΣεργκÝι, ιδιοκτÞτης πολλþν καταστημÜτων «μßνι μÜρκετ – 24 þρες».

«ΑναφορικÜ με τους φüρους και τις εμπορικÝς συναλλαγÝς, η ρωσικÞ νομοθεσßα εßναι πιο τυπικÞ και ξεκÜθαρη, αλλÜ Ýχει πιο αυστηρÝς απαιτÞσεις για τους üρους λειτουργßας της επιχεßρησης. Για παρÜδειγμα, δεν μποροýμε να πουλÞσουμε αλκοολοýχα ποτÜ μετÜ τις 11 μ.μ. ¸τσι, δεν ξÝρω πλÝον τι να κÜνω». Την ßδια στιγμÞ, η μετÜβαση απü τη γκρßβνα στο ροýβλι, Ýδωσε στο ΣεργκÝι και τους συναδÝλφους του μικρομεσαßους επιχειρηματßες, Ýνα απρüσμενο οικονομικü πλεονÝκτημα. Στη χερσüνησο εξακολουθοýν να υπÜρχουν προβλÞματα με τα χαρτονομßσματα μικρÞς αξßας και τα μικρÜ νομßσματα (ισοδýναμης αξßας των 15-30 σεντς). ¸τσι, τα εμπορικÜ δßκτυα και οι αλυσßδες καταστημÜτων Ýλυσαν το πρüβλημα δια της απλοýστερης οδοý: Στρογγυλοποßησαν τις τιμÝς προς τα πÜνω. Ακüμα και η αγορÜ της καθημερινÞς εφημερßδας δυσκüλεψε. ¼λοι οι εφημεριδοπþλες στα κιüσκια και στις πολυσýχναστες διαβÜσεις τþρα πουλÜνε τον Τýπο μüνο «χωρßς ρÝστα».

 

Αýξηση μισθþν, αλλÜ και … τιμþν

Τα τσιγÜρα, επßσης, εξακολουθοýν να πωλοýνται με την παλιÜ ειδικÞ σÞμανση φορολογßας καπνοý, αλλÜ την ßδια στιγμÞ εßναι φθηνüτερα κατÜ 15%-20%, απ’ ü,τι στη γειτονικÞ περιφÝρεια του ΚρασνοντÜρ. Την Ανοιξη, αυτÞ η διαφορÜ στην τιμÞ των τσιγÜρων δημιοýργησε Ýνα νÝο φαινüμενο. «Το ΦεβρουÜριο και το ΜÜρτιο, Ýρχονταν σε μονοÞμερη «εκδρομÞ» απü την Σταυροýπολη (πüλη στη νüτια Ρωσßα, δßπλα στην περιφÝρεια ΚρασνοντÜρ), ειδικÜ για να φορτþσουν τα πορτ μπαγκÜζ των αυτοκινÞτων τους με καφÜσια μπýρες και κοýτες με πακÝτα τσιγÜρων», θυμÜται ο ΑλεξÝι Βισüκανοφ.

Η ποικιλßα των προúüντων στα σοýπερ μÜρκετ παρÝμεινε σχεδüν η ßδια. Τα μüνα που Üρχισαν να εξαφανßζονται, εßναι τα ουκρανικÜ σοκολατÜκια! Ωστüσο, πολλοß Üνθρωποι, περιμÝνοντας την Üφιξη της ρωσικÞς λιανικÞς, Üρχισαν να αγορÜζουν και να αποθηκεýουν τρüφιμα μακρÜς διÜρκειας, üπως ζÜχαρη, ζυμαρικÜ, αλεýρια και δημητριακÜ. «Φαßνεται, üτι üλα εßναι üπως πριν, μüνο που λιγüστεψαν οι επιλογÝς μÜρκας στα μακαρüνια», λÝει πελÜτης του τοπικοý σοýπερ μÜρκετ «Σιλπü». Αν μας Ýρθει εδþ η αλυσßδα «¶ζμπουκα βκοýσα» (αλυσßδα καταστημÜτων τροφßμων κατηγορßας premium), τüτε, φυσικÜ, θα υπÜρχουν περισσüτερες μÜρκες ζυμαρικþν, αλλÜ θα κοστßζουν 4,5 δολÜρια το πακÝτο. ΤιμÞ που δεν μπορþ να πληρþσω. Νομßζω, üτι απ’ το Φθινüπωρο üλα θα κοστßζουν ακριβüτερα», καταλÞγει με μια απαισιüδοξη νüτα ο ντüπιος καταναλωτÞς.

Οι τιμÝς στο κρÝας «πÝταξαν» επßσης στα ýψη. Το φιλÝτο κοστßζει περßπου 10,4 δολÜρια το κιλü. «ΑλλÜ αυτü οφεßλεται στο üτι το κρÝας το προμηθευüμαστε απü τα ανατολικÜ της Ουκρανßας, την περιφÝρεια ΛουγκÜνσκ και τη φÜρμα ζþων δυστυχþς την βομβÜρδισαν. ¸τσι, η επιχεßρηση Ýκλεισε», λÝει ο συνομιλητÞς μας.

Οι τιμÝς για τα φροýτα, üπως και το βασικü καλÜθι του καταναλωτÞ στην Κριμαßα πριν απü την Ýνταξη της στη ΡωσικÞ Ομοσπονδßα, Þταν φθηνüτερα κατÜ 15%-20%, αλλÜ και οι μισθοß Þταν πιο χαμηλοß. Για παρÜδειγμα, το μηνιαßο εισüδημα του ουκρανοý Ýνστολου στα Σþματα Ασφαλεßας  Þταν περßπου 356 δολÜρια. ΑυτÞ Þταν η τελευταßα «ουκρανικÞ» μισθοδοσßα του αστυνομικοý ΜιχαÞλ στα τÝλη Φεβρουαρßου. ΜÝχρι τη σýνταξη του εßχαν μεßνει μüνο τρεις μÞνες. Τον Απρßλιο που πÞρε του ανετÝθη υπηρεσßα, αυτÞ τη φορÜ στη ρωσικÞ Αστυνομßα, πÞρε και τον αντßστοιχο μισθü, 1.760 δολÜρια. ΦυσικÜ με την προûπüθεση να περÜσει την αξιολüγηση.

Ο ΜιχαÞλ, πÞρε τα πÜνω του: «ΣκÝφτηκα, η σýνταξη εßναι καλÞ. ΑλλÜ εßμαι ακüμα νÝος και μπορþ να δουλÝψω ξανÜ!». Και δεν εßναι ο μüνος που βρÝθηκε σε καλýτερη θÝση στη χερσüνησο. Μαζß του, και üλοι üσοι Þταν υπÜλληλοι σε κρατικÝς υπηρεσßες. Οι νÝες απολαβÝς τους ξεπερνοýν τους παλιοýς μισθοýς κατÜ τρεις και τÝσσερεις φορÝς. Για σýγκριση, μÝχρι την αλλαγÞ καθεστþτος στην Κριμαßα, Ýνας μισθüς της τÜξης των 590 δολαρßων αφοροýσε σε απολαβÝς μιας μικρÞς ελßτ των εργαζομÝνων, üπως για παρÜδειγμα οι επικεφαλÞς τμημÜτων των μεγÜλων Τραπεζþν.

Οι «κριμτσÜνιε» (üπως αποκαλοýνται οι ντüπιοι κÜτοικοι της χερσονÞσου) αρÝσκονται να λÝνε: «Για να χαρεßς τη ζωÞ πρÝπει να τη ζÞσεις στην Κριμαßα». Οýτως Þ Üλλως, το ΜÜρτιο του 2014 η ζωÞ των κατοßκων της Κριμαßας Üλλαξε. Το κατÜ πüσο Üλλαξε πραγματικÜ, θα το δεßξει σýντομα η ßδια η ζωÞ.